edu.klimaka.gr

16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας 2024

16ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2023-2024

Αρ.Πρωτ.Φ15.1/131883/Δ2/16-11-2023/ΥΠΑΙΘΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄
----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-
ΤΜΗΜΑ Β’
----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
----
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Αγγέλου Επ.(Π.Ε.)
Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Θεοδωράκου Β. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.42.894 (Π.Ε.)
210-34.43.272 (Δ.Ε.)
210-34.43.273 (Δ.Ε.)
210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
210-34.42.212 (Ε.Ε.)

ΘΕΜΑ: «16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας με θεματικούς άξονες: Εφαρμογές για υπολογιστές, έξυπνες συσκευές και Διαδίκτυο-Εκπαιδευτική Ρομποτική για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας – σχ. έτος 2023-2024».

Σχετικό έγγραφο: τo με αρ. πρ. 112775/ΓΔ4/09-10-2023 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Απαντώντας στο με αρ. πρωτ. εισ. ΙΕΠ 42451/31-07-2023 αίτημά σας και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 62/06-10-2023), σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε τη διοργάνωση και διεξαγωγή του 16ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας με θεματικούς άξονες: Εφαρμογές για υπολογιστές, έξυπνες συσκευές και Διαδίκτυο-Εκπαιδευτική Ρομποτική, που διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης έργου κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) και το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας (πρώην σωματείο Φίλοι ΝΟΗΣΙΣ), για το σχολικό έτος 2023-2024.

Α. Συμμετοχή

Στο συνέδριο έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων:

  • Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄) και
  • Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, με εργασίες που οι ίδιοι θα έχουν εκπονήσει. Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής αντιπροσωπευτικών σχολικών μονάδων (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) από γειτνιάζουσες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καθώς και ελληνικών σχολικών μονάδων του εξωτερικού εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον.

Β. Σκοποί του συνεδρίου είναι:

  • Η ενθάρρυνση των μαθητών και μαθητριών, ώστε να εκπονήσουν εργασία με επιστημονική κατά το δυνατόν προσέγγιση και μεθοδολογία.
  • Η ενίσχυση των προσπαθειών διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης με κύριο άξονα το Πεδίο της Πληροφορικής, στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.
  • Η απόκτηση εμπειριών στις διαδικασίες συμμετοχής σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί σ’ ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου.
  • Η βιωματική εφαρμογή της Πληροφορικής, της Ρομποτικής και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην πράξη.
  • Η δημιουργία παραδειγμάτων και καλών πρακτικών για τις επερχόμενες σχολικές χρονιές (για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς).
  • Η εξοικείωση των μαθητών με ψηφιακές τεχνολογίες που διευκολύνουν την εκπόνηση ερευνητικών διαθεματικών εργασιών.

Γ. Θεματολογία

Το θέμα των εργασιών είναι ελεύθερο και επιλέγεται από τους ίδιους τους μαθητές με τη συνεργασία και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής του σχολείου τους.

Οι εργασίες που θα εκπονηθούν από έναν μαθητή ή από ομάδα μαθητών, είναι επιθυμητό να έχουν στοιχεία πρωτοτυπίας, διαθεματικότητας και αισθητικής παρουσίασης.

Ενδεικτικά, οι εργασίες μπορούν να έχουν τη μορφή:

  • Προγράμματος, σε γλώσσα προγραμματισμού επιλογής των μαθητών/τριών
  • Εφαρμογής υλοποιημένης σε προγραμματιστικό περιβάλλον για έξυπνες συσκευές
  • Διατάξεων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
  • Mobile Εφαρμογών
  • Web Εφαρμογών
  • Δικτυακών τόπων, ιστοσελίδων, υπηρεσιών σύννεφου
  • Ψηφιακών εντύπων (Σχολική εφημερίδα, Σχολικό Λεύκωμα, κ.ά.)
  • Κατασκευής τρισδιάστατων μοντέλων
  • Ψηφιακών παιχνιδιών
  •  Πολυμεσικών Εφαρμογών
  • Παραγωγή κινουμένων εικόνων με Η/Υ (Computer Animation)
  • Ασφάλειας Υπολογιστικών Συστημάτων

Οι εργασίες θα παρουσιασθούν αποκλειστικά από τους ίδιους τους μαθητές –προφορικά ή σε μορφή ηλεκτρονικού poster.

Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να υποβάλει έως και 5 εργασίες.

Δ. Παράλληλες Δράσεις

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα διεξαχθούν ποικίλες παράλληλες δράσεις, όπως θεματικά εργαστήρια σε επίκαιρα θέματα τεχνολογίας –ρομποτικής και προγραμματισμού.

Ε. Τόπος και Χρόνος

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα 02/04/2024 - 05/04/2024 .

 

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος (συνοδευόμενες από σχετική περίληψη) θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στo email του Συνεδρίου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..Οι τελικές παρουσιάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική φόρμα του site του συνεδρίου.

Επισημαίνεται ότι η διεξαγωγή του εν λόγω Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί με τις ακόλουθες προϋποθέσεις :

  1. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο συνέδριο να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων/-ουσών της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.
  2. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο Συνέδριο να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
  3. Η προετοιμασία των μαθητών/τριών για τη συμμετοχή τους στο εν λόγω Συνέδριο να γίνει κατά την κρίση του/της εκπαιδευτικού και σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών/-τριών και τις ιδιαιτερότητες της τάξης.
  4. Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιονδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών /προϊόντων /φορέων/υπηρεσιών.
  5. Η χρήση/παρουσίαση των έργων των μαθητών/-τριών να γίνει αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και χωρίς να προκύπτουν έσοδα για τον φορέα που διοργανώνει το Συνέδριο ή για άλλον (με εμπορία, διαφήμιση κ.λπ.).
  6. Η όλη διενέργεια του μαθητικού Συνεδρίου (αξιολόγηση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη των διοργανωτών του, σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/-ουσών μαθητών/-τριών, σε όλες τις φάσεις του Συνεδρίου.
  7. Να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών, παρά μόνον εφόσον υπάρχει σχετική έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
  8. Όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ισχύουν τα αναφερόμενα στον Ν.2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» [ΦΕΚ 25/Α/04-03-1993], όπως ισχύει. Συγκεκριμένα: Άρθρο 1 «πνευματική ιδιοκτησία» , Άρθρο 3 «περιουσιακό δικαίωμα», Άρθρο 4 «ηθικό δικαίωμα», Άρθρο 12 «μεταβίβαση» .
  9. Να αποσταλεί στο ΙΕΠ ο απολογισμός της διοργάνωσης του Συνεδρίου και τα παιδαγωγικά - διδακτικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνολικά από τη διενέργεια του.
  10. Οι χώροι υλοποίησης του Συνεδρίου θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις των χώρων συνάθροισης κοινού έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να απευθύνονται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας (κ. Ηλιάδη Κων/νο, τηλ.επικοινωνίας: 2310 – 474.842).

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία αρμοδιότητάς σας.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα