12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας 2020 (Τροποποιήθηκε)

Εκτύπωση  
Pin It

12ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2020

Αρ.Πρωτ.Φ15.1/47846/Δ2/22-04-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄
----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
----
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Ιορδάνου Ι. (Π.Ε.)
Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Θεοδωράκου Β. (Δ.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.42.247 (Π.Ε.)
210-34.43.272 (Δ.Ε.)
210-34.43.273 (Δ.Ε.)
210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: «12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας»
Σχετικό έγγραφο: τo με αρ. πρ. 5307/24-03-2020 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ.Φ.15.1/7914/Δ2/21-01-2020 εγγράφου με θέμα: «12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας με θεματικούς άξονες: Εφαρμογές για υπολογιστές, έξυπνες συσκευές και Διαδίκτυο-Εκπαιδευτική Ρομποτική για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας – σχ. έτος 2019-2020» που εκδόθηκε από τη Διεύθυνσή μας και λαμβάνοντας υπόψη το υπ’ αριθμ.5307/24-03-2020 έγγραφο της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, σας ενημερώνουμε ότι το εν λόγω Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ώστε το σύνολο των εργασιών των μαθητών να παρουσιαστούν εξ αποστάσεως στις ημερομηνίες που είχαν κοινοποιηθεί στην τελευταία ανακοίνωση αναβολής, δηλαδή 12,13,14 και 15 Μαΐου 2020.

Επιπρόσθετα, το Εκθεσιακό μέρος του Συνεδρίου, δηλαδή τα θεματικά πάρκα: Roboland, Gameland και e-posters επειδή απαιτούν επίδειξη εργασιών δια ζώσης, μεταφέρονται στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2020 για να είναι με ασφάλεια, εφικτή η προσέλευση μαθητών εκπαιδευτικών και επισκεπτών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να απευθύνονται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας (κ. Ηλιάδη Κων/νο, τηλ.επικοινωνίας: 2310 – 474.842).

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία αρμοδιότητάς σας.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ


Αρ.Πρωτ.6320/ΠΔΕ Κεν.Μακεδονίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ταχ. Δ/νση: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65
ΤΚ – Πόλη: 57001, Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες: Ηλιάδης Κωνσταντίνος
Τηλέφωνο: 2310 474-842
Φαξ: 2310 474-328
E-mail: mail(ΣΤΟ)kmaked.pde.sch.gr

ΘΕΜΑ:  «5η Ανακοίνωση - 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής – 1ο Διαδικτυακό Μαθητικό Συνέδριο -Γνωστοποίηση Προγράμματος Συνεδρίου»

Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα κατάσταση στο χώρο της υγείας και θέλοντας να διασφαλιστεί η  υγεία των μαθητών, εκπαιδευτικών και προσκεκλημένων του συνεδρίου, η οργανωτική επιτροπή, μετά και τη θετική ανταπόκριση του ΥΠΑΙΘ αποφάσισε :

 • Τον μετασχηματισμό του συνεδρίου σε διαδικτυακό ώστε το σύνολο των εργασιών των μαθητών να παρουσιαστούν εξ αποστάσεως στις ημερομηνίες 12, 13, 14 και 15 Μαϊου 2020
 • Το Εκθεσιακό μέρος του συνεδρίου, δηλαδή τα θεματικά πάρκα: Roboland, Gameland και e-posters επειδή απαιτούν επίδειξη εργασιών δια ζώσης, μεταφέρονται στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2020 για να είναι με ασφάλεια, εφικτή η προσέλευση μαθητών εκπαιδευτικών και επισκεπτών.

 Το 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αλλά διαδικτυακά,  με παρουσιάσεις περισσοτέρων από 100 ερευνητικών εργασιών και συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών από 70 και πλέον σχολικές μονάδες.

Επιπρόσθετα ανακοινώνουμε το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Ρομποτική, συστήματα αυτομάτου ελέγχου, έξυπνες πόλεις και συσκευές, προγραμματισμός εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά, εκπαιδευτικοί ιστότοποι, ασφάλεια στο διαδίκτυο, έρευνες αποτελούν τη  θεματολογία του συνεδρίου.

Η οργανωτική επιτροπή θα αναρτήσει άμεσα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου λεπτομέρειες για την οργάνωση των τηλεδιασκέψεων και των παρουσιάσεων που θα προγραμματιστούν το επόμενο διάστημα. Θα υπάρξει συνεχής υποστήριξη σε όλο αυτό το εγχείρημα.

Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των εργασιών να ζητήσουν από τους γονείς μαθητών τις υπογεγραμμένες υπεύθυνες δηλώσεις (μορφή: φωτογραφία εγγράφου από κινητό) για την συμμετοχή μαθητών στο διαδικτυακό συνέδριο. Το έντυπο υπεύθυνη δήλωση μπορούν να το κατεβάσουν από τo site συνεδρίου.

Οι συγκεντρωμένες φωτογραφίες να συμπιεστούν μετά σε αρχείο zip και να σταλούν στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Η καταληκτική ημερομηνία είναι η Δευτέρα 4η Mαϊου.

Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται η αποστολή παρουσίασης της εργασίας (powerpoint κτλ) για την φετινή διοργάνωση.

Επίσης θα αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου και πρόσκληση προς τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου για συμμετοχή σε προεδρεία τηλεδιασκέψεων εργασιών. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Η οργανωτική επιτροπή θα ήθελε να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετέχουν και μέσα σε αντίξοες  συνθήκες   δείχνουν τη δύναμη και τη θέληση να παρουσιάσουν εξ αποστάσεως τα ερευνητικά projects τους,  καθιστώντας  με τη στάση τους το συνέδριο σαν το πρώτο Μαθητικό Διαδικτυακό Συνέδριο.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης
Κεντρικής Μακεδονίας
 Αλέξανδρος Κόπτσης

 


Αρ.Πρωτ.Φ15.1/7914/Δ2/21-01-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄
----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
----
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Ιορδάνου Ι. (Π.Ε.)
Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Θεοδωράκου Β. (Δ.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.42.247 (Π.Ε.)
210-34.43.272 (Δ.Ε.)
210-34.43.273 (Δ.Ε.)
210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: «12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας με θεματικούς άξονες:Εφαρμογές για υπολογιστές, έξυπνες συσκευές και Διαδίκτυο-Εκπαιδευτική Ρομποτική για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας – σχ. έτος 2019-2020».
Σχετικό έγγραφο: τo με αρ. πρ. 223366/Δ2,Δ1/23-12-2019 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Απαντώντας στο με αρ. πρ. 15012/26-06-2019 έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και λαμβάνοντας υπόψη το υπ’ αριθμ. 52/19-12-2019 Απόσπασμα Πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τη διοργάνωση και διεξαγωγή του 12ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας με θεματικούς άξονες: Εφαρμογές για υπολογιστές, έξυπνες συσκευές και Διαδίκτυο-Εκπαιδευτική Ρομποτική, που διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) και το Σωματείο «Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ. (πρών Φίλοι Τ.Μ.Θ.)» για το σχολικό έτος 2019-2020.

Α. Συμμετοχή

Στο συνέδριο έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων:
• Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄) και
• Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, με εργασίες που οι ίδιοι θα έχουν εκπονήσει. Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής αντιπροσωπευτικών σχολικών μονάδων (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) από γειτνιάζουσες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καθώς και ελληνικών σχολικών μονάδων του εξωτερικού εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον.

Β. Σκοποί του συνεδρίου είναι:

• Η ενθάρρυνση των μαθητών και μαθητριών, ώστε να εκπονήσουν εργασία με επιστημονική κατά το δυνατόν προσέγγιση και μεθοδολογία.

• Η ενίσχυση των προσπαθειών διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης με κύριο άξονα το Πεδίο της Πληροφορικής, στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.

• Η απόκτηση εμπειριών στις διαδικασίες συμμετοχής σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί σ’ ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου.

• Η βιωματική εφαρμογή της Πληροφορικής, της Ρομποτικής και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην πράξη.

• Η δημιουργία παραδειγμάτων και καλών πρακτικών για τις επερχόμενες σχολικές χρονιές (για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς).

• Η εξοικείωση των μαθητών με ψηφιακές τεχνολογίες που διευκολύνουν την εκπόνηση ερευνητικών διαθεματικών εργασιών.

Γ. Θεματολογία

Το θέμα των εργασιών είναι ελεύθερο και επιλέγεται από τους ίδιους τους μαθητές με τη συνεργασία και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής του σχολείου τους.

Οι εργασίες που θα εκπονηθούν από έναν μαθητή ή από ομάδα μαθητών, είναι επιθυμητό να έχουν στοιχεία πρωτοτυπίας, διαθεματικότητας και αισθητικής παρουσίασης. Ενδεικτικά, οι εργασίες μπορούν να έχουν τη μορφή:

 • Προγράμματος, σε γλώσσα προγραμματισμού επιλογής των μαθητών/τριών
 • Εφαρμογής υλοποιημένης σε προγραμματιστικό περιβάλλον για έξυπνες συσκευές
 • Διατάξεων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
 • Mobile Εφαρμογών
 • Web Εφαρμογών
 • Δικτυακών τόπων, ιστοσελίδων, υπηρεσιών σύννεφου
 • Ψηφιακών εντύπων (Σχολική εφημερίδα, Σχολικό Λεύκωμα, κ.ά.)
 • Κατασκευής τρισδιάστατων μοντέλων
 • Ψηφιακών παιχνιδιών
 • Πολυμεσικών Εφαρμογών
 • Παραγωγή κινουμένων εικόνων με Η/Υ (Computer Animation)
 • Ασφάλειας Υπολογιστικών Συστημάτων

Οι εργασίες θα παρουσιασθούν αποκλειστικά από τους ίδιους τους μαθητές –προφορικά ή σε μορφή ηλεκτρονικού poster. Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να υποβάλει έως και 5 εργασίες.

Γ. Παράλληλες Δράσεις

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα διεξαχθούν ποικίλες παράλληλες δράσεις, όπως θεματικά εργαστήρια (workshops), σε επίκαιρα θέματα τεχνολογίας καθώς και διαλέξεις.

Δ. Τόπος και Χρόνος

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα 7/04/2020 - 10/04/2020 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου» ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας.

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος (συνοδευόμενες από σχετική περίληψη) θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.math-syn-pli.gr, από την 10η Ιανουαρίου 2020, που θα ανοίξει και το σύστημα υποβολής δηλώσεων ενδιαφέροντος.

Οι τελικές παρουσιάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική φόρμα του site του συνεδρίου.

Επισημαίνεται ότι η διεξαγωγή του εν λόγω συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:

 • Την ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων, του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής, για τις διδακτικές ώρες που θα απαιτηθούν για τη συμμετοχή στο εν λόγω συνέδριο.
 • Η συμμετοχή των μαθητών/τριών θα είναι προαιρετική και απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών/τριών που θα συμμετέχουν στο εν λόγω συνέδριο.
 • Δεν θα υπάρχει καμία απολύτως δαπάνη (άμεση ή έμμεση) για τους συμμετέχοντες (μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς, σχολεία και γονείς ).
 • Δεν θα υπάρξει διανομή οποιουδήποτε διαφημιστικού υλικού κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου.
 • Θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπ’ αριθμ 33120/ΓΔ4/28-02-2017 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 681/τ.Β’/06-03-2017) που αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διεξαγωγής Εκδρομών-Εκπαιδευτικών επισκέψεων.
 • Η όλη διενέργεια του μαθητικού συνεδρίου (αξιολόγηση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/ουχών μαθητών/-τριών, σε όλες τις φάσεις του συνεδρίου,
 • Να αποσταλεί στο ΙΕΠ το ακριβές περιεχόμενο και πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων (workshops).
 • Να δημοσιοποιηθούν προς το ΙΕΠ τα αποτελέσματα των workshops καθώς και ο απολογισμός και τα παιδαγωγικά - διδακτικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνολικά από τη διενέργεια του συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να απευθύνονται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας (κ. Ηλιάδη Κων/νο, τηλ.επικοινωνίας: 2310 – 474.842).

Τέλος, σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο εν λόγω Συνέδριο θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία αρμοδιότητάς σας.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ


12ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
1η Ανακοίνωση

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού έργου κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας

σε συνεργασία με
το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ)

και το Σωματείο «Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ. (πρώην Φίλοι Τ.Μ.Θ)»

διοργανώνουν το

12ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

με θεματικούς άξονες: Εφαρμογές για υπολογιστές, έξυπνες συσκευές και Διαδίκτυο-Εκπαιδευτική Ρομποτική

που θα διεξαχθεί
7-10 Απριλίου 2020

στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου»
ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας

Έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (σχετική άδεια ΥΠΑΙΘ Φ15.1/7914/Δ2 - 21/1/2020)

Α. Συμμετοχή

Στο συνέδριο έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι μαθητές των σχολείων:
• Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄) και
• Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής με εργασίες που οι ίδιοι θα έχουν εκπονήσει.

Σε πιλοτική εφαρμογή, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής αντιπροσωπευτικών σχολικών μονάδων (Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης) από γειτνιάζουσες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καθώς και ελληνικών σχολικών μονάδων του εξωτερικού εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον.

Β. Σκοποί του συνεδρίου είναι :

• Η ενθάρρυνση των μαθητών ώστε να ασχοληθούν με μία εργασία με, κατά το δυνατόν, επιστημονική προσέγγιση και μεθοδολογία.

• Η ενίσχυση των προσπαθειών διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης με κύριο άξονα το πεδίο της Πληροφορικής, στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.

• Η απόκτηση εμπειριών στις διαδικασίες συμμετοχής σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί σ’ ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου.

• Η βιωματική εφαρμογή της Πληροφορικής, της Ρομποτικής και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην πράξη.

• Η δημιουργία παραδειγμάτων, τεχνικών και καλών πρακτικών για τις επερχόμενες σχολικές χρονιές (για μαθητές και εκπαιδευτικούς).

• Η εξοικείωση των μαθητών με ψηφιακές τεχνολογίες που διευκολύνουν τη δημιουργία ερευνητικών διαθεματικών εργασιών.

Γ. Θεματολογία

Το θέμα των εργασιών είναι ελεύθερο και επιλέγεται από τους ίδιους τους μαθητές με τη συνεργασία και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής του σχολείου τους. Οι εργασίες που θα εκπονηθούν από ένα μαθητή ή ομάδα μαθητών είναι επιθυμητό να έχουν στοιχεία πρωτοτυπίας, διαθεματικότητας και αισθητικής παρουσίασης. Ενδεικτικά, οι εργασίες μπορούν να έχουν τη μορφή:

• Προγράμματος σε γλώσσα προγραμματισμού επιλογής των μαθητών/τριών
• Εφαρμογής υλοποιημένης σε προγραμματιστικό περιβάλλον για έξυπνες συσκευές
• Διατάξεων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
• Mobile Εφαρμογών
• Web Εφαρμογών
• Δικτυακών τόπων, ιστοσελίδων, υπηρεσιών σύννεφου
• Ψηφιακών εντύπων (Σχολική εφημερίδα, Σχολικό Λεύκωμα, κ.ά.)
• Κατασκευής τρισδιάστατων μοντέλων
• 3D Printing (τρισδιάστατη εκτύπωση)
• Ψηφιακών παιχνιδιών
• Πολυμεσικών Εφαρμογών
• Παραγωγής κινουμένων εικόνων με Η/Υ (Computer Animation)
• Ασφάλειας Υπολογιστικών Συστημάτων

Οι εργασίες θα συνοδεύονται από κείμενο σύμφωνα με τα πρότυπα που επισυνάπτονται (βλέπε συνημμένα «Πρότυπο Περιλήψεων»).

Οι εργασίες θα παρουσιασθούν αποκλειστικά από τους ίδιους τους μαθητές - προφορικά ή σε μορφή ηλεκτρονικού poster. Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να υποβάλλει έως και 5 εργασίες.

Δ. Παράλληλες δράσεις

Στο πλαίσιο του 12ου ΜΣΠ θα υλοποιηθεί και μια σειρά παράλληλων δράσεων όπως θεματικά εργαστήρια (workshops) σε επίκαιρα θέματα τεχνολογίας, καθώς και διαλέξεις.

Το ακριβές περιεχόμενο και πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων θα ανακοινωθεί αργότερα. Τα θεματικά εργαστήρια (workshops) απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη οργάνωσης τους. Ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να υποβάλλουν προτάσεις για εισήγηση στα Workshops μπορούν να απευθυνθούν στα email των αντίστοιχων Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής. (βλέπε ii.Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου)

Μέσα Μαρτίου 2020 θα ανοίξει το σύστημα εγγραφής συμμετοχής σε WorkShops. Οι θέσεις θα διατεθούν βάσει προτεραιότητας της ημερομηνίας εγγραφής. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις.

E. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής εργασιών για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες

1η Φάση: Υποβολή δηλώσεων ενδιαφέροντος
(κατάθεση περίληψης)
έως και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020
2η Φάση: Υποβολή εργασιών - Εισηγήσεων έως και την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020
Επιβεβαίωση Επιλογής – Ανάρτηση Προγράμματος Συνεδρίου Τετάρτη 15 Μαρτίου 2020
3η Φάση: Υποβολή υλικού παρουσίασης εργασιών έως και Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΣΤ. Υποβολή εργασιών

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος (συνοδευόμενες από σχετική περίληψη) θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.math-syn-pli.gr, από τις 20 Ιανουαρίου 2020, που θα ανοίξει και το σύστημα υποβολής.

Οι τελικές παρουσιάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική φόρμα του site του συνεδρίου.

Ζ. Επιτροπές Συνεδρίου - (1η Ανακοίνωση)

i) Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή

Προεδρείο:
• Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Π.Ε. & Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας
• Σιγάλας Μιχαήλ, Καθηγητής Α.Π.Θ., Πρόεδρος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Γκαβέζος Μιχάλης, Πρόεδρος Σωματείου «Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ» (πρωην Τ.Μ.Θ.), μέλος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Κοντονικολάου Θανάσης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας
• Μπαμπαλώνα Ελένη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής

Συντονιστική Γραμματεία:
• Παπαευσταθίου Ιωάννης, πρώην Γενικός Γραμματέας Ιδρύματος ΝΟΗΣΙΣ και Φίλων Κ.Δ.Ε.Μ.Τ.

Μέλη:
• Αλεξοπούλου Αλεξάνδρα, Αν. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Αλεξούδα Γεωργία, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής
• Ανανίδου Δήμητρα, Πρώην Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής
• Εφόπουλος Βασίλειος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής
• Καρτσιώτης Θεόδωρος, Πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής
• Kοτίνη Ισαβέλλα, Εκπαιδευτικός ΠΕ86, πρώην Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής
• Μανουσαρίδης Ζαχαρίας, Εκπαιδευτικός ΠΕ86, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής
• Μεϊμαρίδου Δάφνη, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
• Μπαμπαλώνα Ελένη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής
• Ντόζης Αλέξανδρος, Εκπαιδευτικός, Γραμματέας ΔΣ Φίλων Κ.Δ.Ε.Μ.Τ.
• Παρασκευάς Απόστολος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου
• Σειραδάκης Ιωάννης, Καθηγητής Α.Π.Θ. μέλος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Στυλιανού Ευάγγελος, Πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής
• Τζελέπη Σοφία, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής
• Ηλιάδης Κωνσταντίνος, Εκπαιδευτικός ΠΕ86, Τμήμα Μηχανογράφησης Περιφέρειας Εκπαίδευσης (συντονιστής Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας)
• Κωνσταντινίδης Πέτρος, ΠΕ01 Διοικητικού-Οικονομικού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

ii) Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου

Στην Οργανωτική Επιτροπή πέραν των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και συντονιστές εκπαιδευτικού έργου Α/θμιας - Β/θμιας & εκπαιδευτικοί. Τέλος θα γίνει πρόσκληση για στελέχωση προσωπικού τεχνικών πληροφορικής που θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του συνεδρίου (έργο που είχαν αναλάβει στο παρελθόν οι πρώην υπεύθυνοι και τεχνικοί ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας).

Την ευθύνη συντονισμού και οργάνωσης για κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Πληροφορικής (βλ. παρακάτω πίνακα).

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις επικοινωνίας είναι για:

 • Ανατολική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική: Αλεξούδα Γεωργία, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Δυτική Θεσσαλονίκη: Τζελέπη Σοφία, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Ημαθία, Πέλλα, Πιερία: Μπαμπαλώνα Ελένη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Σέρρες, Κιλκίς: Εφόπουλος Βασίλειος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

iii) Επιστημονική Επιτροπή

Προεδρείο:
• Σιγάλας Μιχαήλ, Καθηγητής Α.Π.Θ., Πρόεδρος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Αλεξοπούλου Αλεξάνδρα, Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Μπαμπαλώνα Ελένη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής

Μέλη:
• Αλεξούδα Γεωργία, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής
• Γκόκος Παναγιώτης, Οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Εφόπουλος Βασίλειος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής
• Μολοχίδης Αναστάσιος, Επίκ. Καθηγητής Α.Π.Θ.
• Οικονόμου Ανδρέας, Επικ. Καθηγητής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., μέλος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Πάχτας Νικόλαος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Πλειώνης Εμμανουήλ, Καθηγητής Α.Π.Θ., μέλος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Σαχίνης Ξενοφών, Καθηγητής Α.Π.Θ., μέλος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Τσιγάνης Κλεομένης, Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ., μέλος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ
• Τζελέπη Σοφία, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής

iv) Ομάδα Υποστήριξης Συνεδρίου

(η ομάδα θα στελεχωθεί κατόπιν υποβολής ενδιαφέροντος μέσα από το site του συνεδρίου)

v) Τεχνική Υποστήριξη Συνεδρίου

Κουκλιάτης Δημήτριος, Εκπαιδευτικός ΠΕ86
Κουκλιάτης Ιάσωνας, Εκπαιδευτικός ΠΕ86, ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας
Κυργιαφίνης Δημήτριος, Εκπαιδευτικός ΠΕ86, ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας
Φαναριώτου Άννα, Εκπαιδευτικός
Φούντα Βάλια, Εκπαιδευτικός

(η ομάδα θα στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό κατόπιν υποβολής ενδιαφέροντος μέσα από το site του συνεδρίου)

vi) Γραμματειακή Υποστήριξη Συνεδρίου

• Αγγελούδης Παναγιώτης, Εκπαιδευτικός της Περιφ. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας
• Ζήγρα Ευτυχία, Εκπαιδευτικός της Περιφ. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας
• Κεχαγιά Ειρήνη, Εκπαιδευτικός της Περιφ. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας
• Μπαρμπουνάκη Ελένη, Εκπαιδευτικός της Περιφ. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας
• Μπουρίδου Θάλεια, Εκπαιδευτικός της Περιφ. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας
• Παλακίδου Χριστίνα, Πρώην Μέλος Δ.Σ. του σωματείου « Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ»
• Παλακίδου Δήμητρα, Εκπαιδευτικός
• Πρασσά Χρύσα, Εκπαιδευτικός της Περιφ. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας
• Στάικου Κρυσταλλία, Εκπαιδευτικός της Περιφ. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Η. Επίσημος Δικτυακός Τόπος Συνεδρίου

http://www.math-syn-pli.gr

Θ. Δηλώσεις Συμμετοχής

Το συνέδριο μπορούν να το παρακολουθήσουν:

 • Όλοι οι μαθητές που συμμετέχουν στις συγγραφικές ομάδες των εργασιών και των posters, καθώς και οι εποπτεύοντες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα είναι και συνοδοί.
 • Τμήματα σχολείων, των οποίων μαθητές θα παρουσιάσουν εργασίες.
 • Οι καθηγητές Πληροφορικής των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται για διαθεματικές προσεγγίσεις με αξιοποίηση της Πληροφορικής και των Τ.Π.Ε. καθώς και μαθητές από σχολεία των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Μαθητές και εκπαιδευτικοί των αντιπροσωπευτικών σχολικών μονάδων από γειτνιάζουσες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον.

Επισημαίνεται ότι η μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των μαθητών είναι η έγγραφη συναίνεση των γονέων-κηδεμόνων τους, αφού προηγουμένως ενημερωθούν σχετικά από το Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας. Σε κάθε περίπτωση, θα τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία που αναφέρεται στην ασφαλή μετακίνηση των μαθητών.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο συνέδριο θα καθορισθεί από το σύνολο δηλώσεων συμμετοχής.

Για την οργανωτική επιτροπή:

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης
Κεντρικής Μακεδονίας
Αλέξανδρος Κόπτσης

Pin It

Εκτύπωση