7ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2022-2023
Αρ.Πρωτ.Φ15.1/141850/Δ2/15-11-2022/ΥΠΑΙΘ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
-------
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Θεοδωράκου Β. (Δ.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.42.272 (Δ.Ε.)
210-34.42.212 (Ε.Ε.)
210-34.42.245 (Δ.Ε.)
ΘΕΜΑ: Επικαιροποιημένη Προκήρυξη του 7ου Μαθητικού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα: «Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους» του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Εστία Ιταλίας και την Association Européenne des Enseignants (AEDE).
Σχετικά έγγραφα: 1) τo με αρ. πρ. 135500/Δ2/01-11-2022 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.
2)η υπ’ αριθμ. 1614/Υ1/8-1-2020 Απόφαση της Υπουργού και των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 8/10-1-2020)".
Σε συνέχεια του υπ’αριθμ.Φ.15.1/134595/Δ2/31-10-2022 εγγράφου μας με θέμα: «Έγκριση του 7ου Μαθητικού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα: “Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους” που συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Εστία Ιταλίας και την Association Européenne des Enseignants (AEDE), και απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γ΄ Γυμνασίου, Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων) όλης της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, για το σχολικό έτος 2022-2023», και λαμβάνοντας υπόψη το υπ’αριθμ.11035/01-11-2022 έγγραφο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, σας ενημερώνουμε ότι η ορθή ημερομηνία διεξαγωγής του εν λόγω Συνεδρίου είναι 1-5/3/2022 αντί της 1-5/5/2022 που αρχικά αναγραφόταν. Επισυνάπτεται η προκήρυξη του Συνεδρίου με τις επικαιροποιημένες ημερομηνίες.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Μαθητικού Συνεδρίου
7ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο
1 Μαρτίου 2023 – 5 Μαρτίου 2023, Βερόνα Ιταλίας
με θέμα:
«Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους»
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO,
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ν.π.ι.δ. εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ, διεθνής οργανισμός με παραρτήματα στο εξωτερικό: Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία, Αγγλία, Αλβανία, Κύπρος, Αίγυπτος (Μουσείο Καβάφη, Αλεξάνδρεια) , Ουκρανία (Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, Οδησσός), Γαλλία, Γεωργία, Σερβία.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και
Η Association Europeenne des Enseignants (AEDE)
Διοργανώνουν Μαθητικό Συνέδριο με σκοπό, στόχους και θεματικούς άξονες, ως ακολούθως:
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της διασύνδεσης του Ελληνικού με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, η κατανόηση της σημασίας του ελληνικού πολιτισμού στη θεμελίωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, αλλά και της επιστήμης, της τέχνης και της δημοκρατικής συνείδησης. Ταυτόχρονα, σκοπός είναι η ανάδειξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η αμοιβαία κατανόηση και η σημασία της καλλιέργειας της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, όπως και η άμβλυνση των εθνικών διαφορών. Η ανάδειξη της σημασίας της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη και της αξίας και της πολύτιμης συνεισφοράς του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο του Συνεδρίου μας.
Στόχοι του Συνεδρίου είναι η ενεργοποίηση των μαθητών των σχολικών μονάδων για την πρωτότυπη διαπραγμάτευση του θέματος της εργασίας τους, η κινητοποίηση της σκέψης, της φαντασίας, της πρωτοβουλίας, η αλληλεπίδραση των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα και η συνεργασία με συμμαθητές τους από σχολεία της Ιταλίας και της Ευρώπης, η βελτίωση των εκφραστικών ικανοτήτων των μαθητών και των δεξιοτήτων στην παρουσίαση των εργασιών τους αλλά και η αναζήτηση έκφρασης και παρουσίασης της εισήγησής τους μέσα από την τέχνη (χορευτικό, μουσικό, θεατρικό δρώμενο, εικαστική παρέμβαση), η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και η ομαδική δουλειά για την εκπόνηση των εργασιών, ο εμπλουτισμός και η ενδυνάμωση της σχέσης καθηγητών και μαθητών και η επαφή των μαθητών με σπουδαίους χώρους πολιτισμού, μουσεία, χώρους τέχνης ώστε δια ζώσης να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη.
Θεματικοί άξονες του Συνεδρίου:
Κοινές ευρωπαϊκές αξίες:
- Δημοκρατία
- Ελευθερία
- Κοινωνική δικαιοσύνη
- Ανθρωπισμός
- Τέχνη
- Ορθολογισμός
- Ανθρώπινα δικαιώματα
- Κράτος δικαίου
- Κράτος πρόνοιας
- Σεβασμός στην πολυμορφία.
Ευρωπαϊκή ταυτότητα:
Το κοινό αίσθημα ή κοινή συνείδηση ότι ανήκουμε στην ίδια κοινότητα και μοιραζόμαστε την ίδια κοινή ιστορική πορεία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ευρωπαϊκή συνείδηση:
Οι πολίτες κάθε χώρας αποκτούν πέρα από την εθνική και μία ευρωπαϊκή συνείδηση, η οποία βασίζεται
I) στην επίγνωση των κοινών τους πολιτισμικών καταβολών
II) στη συνειδητοποίηση των κοινών τους στόχων και προβλημάτων
Αναλυτικότερα αυτό προϋποθέτει :
- Γνώση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
- Καλλιέργεια και της ευρωπαϊκής συνείδησης πλάι στην εθνική.
- Άμβλυνση των διαφορών.
- Κατανόηση της πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και εθνικής ζωής των άλλων κρατών-μελών.
- Αλληλογνωριμία των λαών.
- Αμοιβαία κατανόηση και καλλιέργεια του αισθήματος της φιλίας και της συνεργασίας.
- Εξάλειψη του εθνοκεντρισμού. -Καλλιέργεια της πολιτειότητας και συνειδητοποίηση της ιδιότητάς του Ευρωπαίου πολίτη.
- Αναζήτηση και ενεργοποίηση συγκλίσεων και ευαισθητοποίηση για τα κοινά προβλήματα.
- Αξιοποίηση δικαιωμάτων στις χώρες-μέλη της ΕΕ στα πεδία:
Εκπαίδευση, Εργασία-κατάρτιση, Περίθαλψη, Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για θέματα περιβάλλοντος ή παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Κοινές ρίζες-πολιτισμικές καταβολές:
- Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός
- Ρωμαϊκός Πολιτισμός -Χριστιανισμός
- Αναγέννηση
- Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός
Ανθρωπιστική παιδεία-εκπαίδευση:
Ο όρος αξιοποιείται σε αντιδιαστολή προς την τεχνοκρατική εκπαίδευση για να δηλώσει τη μετάδοση γενικών γνώσεων αναφορικά με τον άνθρωπο και το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Αναφέρεται στην εκπαίδευση που στόχο έχει τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων του ανθρώπου και την ανάπτυξη όλων των πλευρών της προσωπικότητάς του.
Στο Συνέδριο μπορούν να συμμετέχουν σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ευρώπη, καθώς επίσης και σχολεία της ομογένειας.
Στο Συνέδριο λαμβάνουν μέρος μαθητές από μία ή περισσότερες των τάξεων Γ’ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου ενός σχολείου και η ομάδα μαθητών κάθε σχολικής μονάδας μπορεί να αποτελείται από μαθητές διαφορετικών τμημάτων ή/και τάξεων (και διατμηματική και διαταξική ομάδα).
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μαθητών κάθε σχολικής μονάδας:
Ι. Η ανάληψη της παιδαγωγικής ευθύνης και καθοδήγησης του μαθητικού δυναμικού από έναν ή περισσότερους εκπαιδευτικούς κατόπιν απόφασης του συλλόγου διδασκόντων.
ΙΙ. Οι μαθητές θα έχουν απαραιτήτως την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων τους για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο.
Οι σχολικές μονάδες μπορούν να συμμετάσχουν με εισηγήσεις σε ελληνική ή/και αγγλική γλώσσα, κατ’ επιλογή κάθε σχολείου, εργασίες (projects) που θα υποστήριζονται από power points τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, με δρώμενα (θεατρικά, μουσικά, χορευτικά) και εικαστικές συνθέσεις.
Η κάθε εισήγηση-παρουσίαση θα διαρκεί έως 15 λεπτά.
Η διάρκεια των συνεδριών θα είναι καθημερινά από τις 10.00 έως 14.00 και από 16.00 έως 19.00.
Οι διοργανωτές θα αναλάβουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων δημιουργών κατά την κείμενη νομοθεσία. Η χρήση των εισηγήσεων-έργων θα γίνει για εκπαιδευτικούς και μόνον σκοπούς.
Το Συνέδριο και το πρόγραμμά του δεν εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων, ούτε και τη διάθεση, δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεως υλικού, εντύπου ή μη, και δεν θα προκύψουν έσοδα (από εμπορία, διαφήμιση ή κ.ά.) για τους διοργανωτές ή τρίτους από τις εισηγήσεις-έργα που θα παρουσιαστούν.
Το Συνέδριο και το πρόγραμμά του θα αξιολογηθούν από τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές στους οποίος θα διανεμηθεί ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του προγράμματος και της διοργάνωσης (επισυνάπτεται).
Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου θα καταρτισθεί προς υποβολή έως τη λήξη του σχολικού έτους στις αρμόδιες υπηρεσίες, Έκθεση Αποτίμησης, η οποία θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
- Αριθμός σχολικών μονάδων που συμμετείχαν από τη Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Ταυτότητα συμμετεχόντων σχολικών μονάδων (όνομα, Δ/νση Εκπαίδευσης, ΠΔΕ, και για τα σχολεία του εξωτερικού: όνομα, πόλη, χώρα).
- Αριθμός ωφελουμένων μαθητών.
- Αριθμός εμπλεκομένων καθηγητών.
- Τρόπος υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος
- Αποτελέσματα αξιολόγησης μαθητών και καθηγητών.
Υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο Νικόλαος Α. Κούκης, Φιλόλογος, Ιστορικός (e-mail: president@hfc.gr, τηλ.: 210 6776540 εσωτ. 251 & 6980 406660).
Συγκροτούνται δύο επιτροπές, Επιστημονική και Οργανωτική, που έχουν αναλάβει την οργάνωση του Συνεδρίου:
1. Η Επιστημονική Επιτροπή, με ευθύνη τη θεματολογία, την εποπτεία και την επιμέλεια των εργασιών των συμμετεχόντων στο συνέδριο και τις παρουσιάσεις των εργασιών τους, αποτελείται από τους:
- Θεοφάνους Ανδρέα, Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων καθώς και του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
- Τζαμτζή Ιωάννη Ε., Καθηγητή Ρωμαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Αναστασόπουλο Νικόλαο, Επίκουρο Καθηγητή Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Παναγιωτόπουλο Ιωάννη, Επίκουρο Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ.
- Παπαναστασόπουλο Νικόλαο, Επίκουρο Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
- Κούκη Νικόλαο Α., Φιλόλογο, Ιστορικό, Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
- Μαρκαντωνάτο Ανδρέα, Καθηγητή Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
- Τσελέντη Διονύσιο, Φιλόλογο, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
- Μπουλακάκη Χριστίνα, Διεθνολόγο – Στέλεχος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
- Μανώλη Ιωάννη, Δρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Περιβάλλοντος – Στέλεχος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
- Καραδήμα Παναγιώτα, Θεολόγο-Φιλόλογο-Νομικό, Γεν. Γραμματ. της A.E.D.E. Ελλάδος.
- Αλεξοπούλου Μαρία, Φιλόλογο, επίτιμη Σχολική Σύμβουλο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μονάχου.
- Σιδέρη Ανδρέα, Πολιτικό Επιστήμονα, MSc Ευρωπαϊκές Σπουδές LSE, Εκδότη, Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
2. Η Οργανωτική Επιτροπή, με ευθύνη τα πρακτικά θέματα που αφορούν την όλη διεξαγωγή του συνεδρίου, αποτελείται από τους:
- Κούκη Νικόλαο Α., Φιλόλογο, Ιστορικό, Υπεύθυνο Λυκείου Εκαιδευτηρίων Δούκα, ως Πρόεδρο.
- Κεφαλογιάννη-Χατζάκη Αλίκη, Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας με έδρα στην Τεργέστη.
- Φαλούκα Αθανάσιο, τ. Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας.
- Θώδη Γεώργιο, Φιλόλογο ΓΕΛ Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.
- Μάστορη Βασίλειο, Φιλόλογο, Διευθυντή ΓΕΛ Κύμης.
- Αντωνίου Ζέττα, Φιλόλογο Ιονίου Σχολής.
Σχετικά με τα πρακτικά και διοικητικά ζητήματα, σημειώνεται ότι:
Ο προγραμματισμός και οι οργανωτικές λεπτομέρειες αναλαμβάνονται από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο συνέδριο, όπως και όλες οι πληροφορίες που το αφορούν, θα παρέχονται από τον:
- Νικόλαο Α. Κούκη (e-mail:
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , τηλ.: 210 6776540 εσωτ. 251 & 6980 406660)
• Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν αποσταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέχρι τις 15.12.2022. Η ημερομηνία αποστολής πρόθεσης συμμετοχής θεωρείται η ημερομηνία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
• Για την επιλογή των σχολείων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
• Για το αναλυτικότερο πρόγραμμα του συνεδρίου και άλλες οργανωτικές πληροφορίες θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
• Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν πλήρως το κόστος οργάνωσης του Συνεδρίου (συνεδριακοί χώροι, τεχνικός εξοπλισμός κ.λπ.) και δεν προκύπτει κανένα κόστος συμμετοχής ανά μαθητή ως έξοδα διοργάνωσης του Συνεδρίου.
• Κάθε σχολική μονάδα, για τη μετακίνηση και διαμονή της, θα επιλέξει ελεύθερα το ταξιδιωτικό πρακτορείο με το οποίο θα συνεργαστει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΦΕΚ Β’ 456/13.02.2020).
Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2022
Νικόλαος Α. Κούκης
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Αρ.Πρωτ.Φ15.1/134595/Δ2/31-10-2022/ΥΠΑΙΘ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Θεοδωράκου Β. (Δ.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.42.272 (Δ.Ε.)
210-34.42.212 (Ε.Ε.)
210-34.42.245 (Δ.Ε.)
ΘΕΜΑ: «Έγκριση του 7ου Μαθητικού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα: «Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους» που συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Εστία Ιταλίας και την Association Européenne des Enseignants (AEDE), και απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γ΄ Γυμνασίου, Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων ) όλης της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, για το σχολικό έτος 2022-2023.
Σχετικά έγγραφα: 1) τo με αρ. πρ. 130390/Δ2/24-10-2022 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.
2) η υπ’ αριθμ. 1614/Υ1/8-1-2020 Απόφαση της Υπουργού και των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 8/10-1-2020)".
Απαντώντας στο υπ’αριθμ.10227/30-05-2022 αίτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 56/20-10-2022 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε για το σχολικό έτος 2022-2023, την διεξαγωγή του 7ου Μαθητικού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα: «Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους» που συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Εστία Ιταλίας και την Association Européenne des Enseignants (AEDE), και απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γ΄ Γυμνασίου, Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων) όλης της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1. Η συμμετοχή στο εν λόγω συνέδριο να είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/τριών, καθώς και η μη επιβάρυνση της διδασκαλίας των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία των μαθητών/τριών, αλλά αντίθετα ο εμπλουτισμός και η διεύρυνσή τους με τρόπο δημιουργικό, σύμφωνα πάντα με τους στόχους που τίθενται στο Πρόγραμμα Σπουδών.
2. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο συνέδριο να πραγματοποιείται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους κατόπιν ενημέρωσή τους.
3. Το συνέδριο να υλοποιείται παρουσία του/της εκπαιδευτικού της τάξης ή εκπαιδευτικών του σχολείου.
4. Δεν θα υπάρχει οικονομικό κόστος για τους μαθητές/τριες.
5. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση και η μαγνητοφώνηση μαθητών/τριών.
6. Να μην προκύπτει από τις δράσεις με οποιονδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.
7. Η παρουσίαση ή/και διανομή οποιουδήποτε εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο προετοιμασίας για το συνέδριο να μην υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα και να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο «περί πνευματικής ιδιοκτησίας».
8. H μετακίνηση μαθητών/μαθητριών, να γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές.
9. Oι χώροι υλοποίησης του συνεδρίου να πληρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις των χώρων συνάθροισης κοινού, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών/τριών και οι επισκέψεις στους χώρους αυτούς να πραγματοποιούνται με ευθύνη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών των σχολικών μονάδων και με την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων των κείμενων διατάξεων για το πλαίσιο διεξαγωγής εκπαιδευτικών/διδακτικών επισκέψεων και εκδρομών.
10. Οι συντελεστές του προγράμματος δεσμεύονται ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος για το σχολικό έτος 2022-2023 θα αποστείλουν στο Ι.Ε.Π. τον πλήρη φάκελο αξιολόγησής του.
11. Η δέσμευση των συντελεστών ότι στην περίπτωση έγκρισης του συνεδρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί μελλοντική υλοποίησή του με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ.
12. Ο φορέας διοργάνωσης αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του συνεδρίου.
Επισημαίνεται, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου διαγωνισμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλότητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ
7ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο
01/05/2023 – 05/05/2023, Βερόνα
με θέμα:
«Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες
και η Συνεισφορά της Ελλάδας
και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους»
Παράρτημα
Υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο Νικόλαος Α. Κούκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Φιλόλογος, Ιστορικός (e-mail: president@hfc.gr τηλ.: 210 6776540 εσωτ.: 251-252).
Στο παράρτημα παρατίθενται ο αρχικός προγραμματισμός με τη συγκρότηση των δύο επιτροπών, της επιστημονικής και της οργανωτικής, που έχουν αναλάβει την οργάνωση του Συνεδρίου.
Ο προγραμματισμός συνεχίζεται και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις εκ μέρους των δύο Επιτροπών:
1. Η Επιστημονική Επιτροπή, με ευθύνη την εποπτεία και την επιμέλεια των εργασιών των συμμετεχόντων στο συνέδριο και τις παρουσιάσεις των εργασιών τους, αποτελείται από τους:
- Θεοφάνους Ανδρέα, Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων καθώς και του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
- Αναστασόπουλο Νίκο, Επίκουρο Καθηγητή Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Παναγιωτόπουλο Ιωάννη, Επίκουρο Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ.
- Κούκη Νικόλαο Α., Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
- Τσελέντη Διονύσιο, Φιλόλογο.
- Μανώλη Ιωάννη, Δρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Περιβάλλοντος – Στέλεχος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
- Παναγιώτα Καραδήμα, Θεολόγο-Φιλόλογο-Νομικό, Γεν. Γραμματ. της A.E.D.E. Ελλάδος.
- Παπαναστασόπουλο Νικόλαο, Επίκουρο Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Νικολαΐδη Ευθύμιο, Διευθυντή Ερευνών, Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
- Αλεξοπούλου Μαρία, Φιλόλογο, επίτιμη Σχολική Σύμβουλο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μονάχου.
- Σιδέρη Ανδρέα, Εκδότη, Πολιτικό Επιστήμονα, MSc Ευρωπαϊκές Σπουδές LSE.
2. Η Οργανωτική Επιτροπή, με ευθύνη τα πρακτικά θέματα που αφορούν την όλη διεξαγωγή του συνεδρίου, αποτελείται από τους:
- Κούκη Νικόλαο Α., Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
- Κεφαλογιάννη-Χατζάκη Αλίκη, Διευθύντρια της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Τεργέστη.
- Φαλούκα Αθανάσιο, Τέως Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας.
- Θώδη Γεώργιο, Φιλόλογο ΓΕΛ Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.
- Καραμπάτη Γεώργιο, Φιλόλογο Κολλεγίου Αθηνών.
- Μηνιώτη Ζαννή, Θεολόγο Εκπαιδευτηρίων Δούκα.
- Μάστορη Βασίλειο, Φιλόλογο, Διευθυντή ΓΕΛ Κύμης.
- Αντωνίου Ζέττα, Φιλόλογο Ιονίου Σχολής.
Σχετικά με τα πρακτικά και διοικητικά ζητήματα, σημειώνεται ότι:
Ο προγραμματισμός και οι οργανωτικές λεπτομέρειες αναλαμβάνονται από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο συνέδριο, όπως και όλες οι πληροφορίες που το αφορούν, θα παρέχονται από τον:
✓ Νικόλαο Α. Κούκη (e-mail: president@hfc.gr τηλ.: 210 6776540 εσωτ.: 251-252)
• Οι σχολικές μονάδες μπορούν να απαρτίζονται από μαθητές της τρίτης τάξης του Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου.
• Οι σχολικές μονάδες μπορούν να συμμετάσχουν με εισηγήσεις, εργασίες (projects), δρώμενα και εικαστικές συνθέσεις.
• Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν αποσταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέχρι τις 31/01/2023. Η ημερομηνία αποστολής πρόθεσης συμμετοχής θεωρείται η ημερομηνία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
• Για την επιλογή των σχολείων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
• Για το πρόγραμμα του συνεδρίου και άλλες οργανωτικές πληροφορίες θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Ψυχικό, 30 Μαΐου 2022
Νικόλαος Α. Κούκης
Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού