edu.klimaka.gr

10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023

10η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2023-2024

Αρ.Πρωτ.100769/Δ5/13-09-2023/ΥΠΑΙΘΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ
------
Email : physea1(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Δ. Κερερές - Χ. Μπάκα
Τηλέφωνο : 210-3442137/3516

Θέμα: «10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού-Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023»

Σας ενημερώνουμε ότι η 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023 θα εορταστεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο εναρμόνισής της με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής καλεί όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά την προαναφερόμενη ημέρα, με κοινό σύνθημα: «Η Κίνηση δίνει Ζωή» να υλοποιήσουν αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες ή/και εκδηλώσεις, οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν εντός ή/και εκτός του σχολικού χώρου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, προκειμένου να αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία του ατόμου. Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας ως βασική επιδίωξη την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, προτείνονται ενδεικτικά οι ακόλουθες αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες.

Ενδεικτικές αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες

✓ Δρόμος Υγείας και Ευεξίας: περπάτημα ή/και τρέξιμο για 2023 μέτρα.

✓ «Πράσινες» αθλητικές δραστηριότητες με τη συμπερίληψη κάποιου περιβαλλοντικού στοιχείου (π.χ. εξερεύνηση πράσινων χώρων κοντά στον σχολικό χώρο και αξιοποίησή τους για σωματική άσκηση και παιχνίδι ή συνδυασμός μιας περιβαλλοντικής δράσης με κάποια αθλητική δραστηριότητα που επιλέγουν οι μαθητές/μαθήτριες).

✓ Σχεδιασμός και υλοποίηση σχετικών σχεδίων εργασίας (πρότζεκτ) από τους μαθητές και τις μαθήτριες με θεματικό κέντρο τον αθλητισμό.

✓ Διοργάνωση εσωτερικών πρωταθλημάτων ή/και αγώνων σκυταλοδρομίας, δημιουργώντας διαδρομές με εμπόδια.

✓ Επιλογή παραδοσιακών παιχνιδιών από ευρωπαϊκή ή/και άλλη χώρα.

✓ Διδασκαλία ενός παιχνιδιού ή ενός χορού από τους/τις μαθητές/μαθήτριες στους δασκάλους/καθηγητές τους για να παίξουν/χορέψουν όλοι μαζί.

✓ Δημιουργία θεματικής αφίσας για την ημέρα του αθλητισμού και έκθεση των αφισών σε κοινό χώρο του σχολείου.

✓ Επίσκεψη σε αθλητικά κέντρα ή άλλους ασφαλείς χώρους άθλησης.

✓ Συνεργασία με άλλους Φορείς για τη διοργάνωση κοινών δράσεων (π.χ. εκδηλώσεις με θεματικό άξονα τον αθλητισμό)

✓ Οργάνωση κοινών αθλητικών δράσεων σε συνεργασία με όμορες σχολικές μονάδες ή ανταλλαγή βέλτιστων αθλητικών πρακτικών/δραστηριοτήτων με άλλες σχολικές μονάδες της χώρας μας ή/και του εξωτερικού.

✓ Πρόσκληση διακεκριμένων αθλητών για την παρουσίαση αθλημάτων ή/και συζήτηση, ανταλλαγή σκέψεων και βράβευση τυχόν νικητών/νικητριών μαθητών/μαθητριών σε Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες

✓ Πρόσκληση Ιατρού για ανοιχτή συζήτηση και θεματικό κέντρο «Η σχέση Υγείας και Αθλητισμού», ώστε να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω εξέταση του θέματος.

✓ Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από εξειδικευμένους Φορείς.

✓ Αποτύπωση του τρόπου εορτασμού της Ημέρας του Αθλητισμού σε γραπτό ή άλλο κείμενο επικοινωνίας, δημιουργία συλλογικού τόμου (π.χ. ηλεκτρονικό βιβλίο ή/και δημιουργία PPT), ανάρτηση στην ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας και δημοσίευση στη σχολική εφημερίδα, ανταλλαγή κειμένων με άλλες σχολικές μονάδες κ.ά..

Σχετικοί σύνδεσμοι:
- ht tps://essd.nowwemove.com/
- ht tps://www.essd.eu/el/
- http://iep.edu.gr/el/nea-programmata-spoudon-arxiki-selida

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας εορτασμού του σχολικού αθλητισμού κατά τη συγκεκριμένη ημέρα, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, η διοργάνωση δύναται να μεταφερθεί σε άλλη ημέρα.

Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, υιοθετώντας το κοινό σύνθημα: «Τρέχω για το ΕΥ» (ΕΥ Ζειν – ΕΥτυχία – ΕΥσυνειδησία – ΕΥ αγωνίζεσθαι – Ευθύνη), προτείνει σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών τους στην κοινή αθλητική δράση της «πανελλαδικής σχολικής σκυταλοδρομίας», η οποία θα λάβει χώρα την ημέρα του εορτασμού του σχολικού αθλητισμού (29.9.2023). Η ανωτέρω δράση αποτελεί μέρος των αθλητικών δράσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας αθλητισμού (23-30 Σεπτεμβρίου 2023) και του ευρωπαϊκού προγράμματος “BEACTIVE” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δράση και ιδίως ως προς τη συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών, οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων θα σχεδιάσουν μια συμβολική διαδρομή για να τρέξουν οι μαθητές και οι μαθήτριες οι οποίοι/οποίες θα επιλέξουν για ποιο «ΕΥ» τρέχουν (π.χ. για το ΕΥ αγωνίζεσθαι). Το σύνολο δε των επιμέρους δράσεων επιδιώκεται να αποτελέσει μια πανελλαδική «Σκυταλοδρομία του ΕΥ». Περισσότερες πληροφορίες ως προς τον τρόπο συμμετοχής των μαθητών/μαθητριών αναφέρονται σε σχετικό κείμενο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και άλλων Φορέων, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα εγκύκλιο.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τα διαλαμβανόμενα της παρούσας και να συμβάλλουν με κάθε τρόπο και μέσο στην επιτυχή διοργάνωση και υλοποίηση των δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΟΜΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ


BE ACTIVE-ΕΟΕ-ΕΘΝΟΑ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία
«Τρέχω για το ΕΥ»

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, καλούμε τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σχολεία όλης της χώρας να συμμετάσχουν στην πανελλαδική σχολική σκυταλοδρομία που θα πραγματοποιηθεί στις 23-30 Σεπτεμβρίου 2023, με θέμα «Τρέχω για το ΕΥ» (ΕΥζειν-ΕΥτυχία-ΕΥσυνειδησία-ΕΥαγωνίζεσθαι-ΕΥρωστία-ΕΥημερία-ΕΥθύνη- ΕΥγένεια).

Οι μαθητές/μαθήτριες θα τρέξουν μια συμβολική διαδρομή, διαλέγοντας για ποιο «ΕΥ» τρέχουν (π.χ. για την ΕΥτυχία).
Με τον τρόπο αυτό θα πραγματοποιηθεί μια Πανελλαδική «Σκυταλοδρομία του ΕΥ» υποστηρίζοντας όλοι μαζί το κεντρικό θέμα «Τρέχω για το ΕΥ».

Η συμβολική αυτή διαδρομή, εκτός από την αθλητική της διάσταση, εμπεριέχει και τις Ολυμπιακές Αξίες των οποίων η επιρροή είναι απαράμιλλη στην βελτίωση της κοινωνίας μας. Τα παιδιά τρέχουν, τελικά, για να υπενθυμίσουν σε όλους μας ότι το ΕΥ (ΕΥζειν-ΕΥτυχία-ΕΥσυνειδησία-ΕΥαγωνίζεσθαι-ΕΥρωστία-ΕΥημερία-ΕΥθύνη-ΕΥγένεια) είναι η επιδιωκόμενη στάση ΖΩΗΣ που πρέπει να κατακτάται με προσπάθεια, στοχοπροσήλωση και ηθική ακεραιότητα.

Χώρος ανάπτυξης δράσης: Προαύλιο, κλειστό ή ανοιχτό γυμναστήριο, κοντινό άλσος ή οποιοσδήποτε διαθέσιμος χώρος
Μετά το τέλος της «Σκυταλοδρομίας του ΕΥ», οι σχολικές μονάδες, μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία βράβευσης των δράσεων, αποστέλλοντας στο email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τα εξής:

  1. Δελτίο τύπου, μέχρι 100 λέξεις, στο οποίο να αναγράφεται ένα motto για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού (μέχρι 10 λέξεις) και τη δράση (μέχρι 100 λέξεις).
  2. Μέχρι πέντε (5) φωτογραφίες, (χαρακτηριστικά: φωτογράφιση σε οριζόντια διάταξη, μεγάλη διάσταση 1200 pixels) και,
  3. Ένα (1) video διάρκειας μέχρι ένα (1) λεπτό της ώρας. To video θα αναρτηθεί από το σχολείο σε λογαριασμό του στο youtube και θα αποσταλεί το link στο πιο πάνω email για να το δει η Eπιτροπή βράβευσης.

Σε όλες τις σχολικές μονάδες που θα συμμετάσχουν θα αποσταλεί ψηφιακό αναμνηστικό δίπλωμα.

Θα ακολουθήσουν δεκαπέντε (15) βραβεύσεις (3 βραβεία για κάθε κατηγορία) με τα εξής κριτήρια:

  1. Για τη μεγαλύτερη διαδρομή
  2. Για τη μεγαλύτερη συμμετοχή (αναλογία αριθμού συμμετεχόντων/συνολικό αριθμό μαθητών της Σχολικής μονάδας)
  3. Για τα καλύτερα motto
  4. Για τις καλύτερες φωτογραφίες
  5. Για τα καλύτερα video

Τα βραβευθέντα σχολεία θα λάβουν αθλητικό εξοπλισμό για το Σχολείο τους και επιπλέον βραβεία που θα ανακοινωθούν.

Στην Επιτροπή επιλογής των βραβεύσεων θα συμμετάσχουν Ολυμπιονίκες και διακεκριμένοι αθλητές.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Επιτροπής βράβευσης των Σχολείων, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, https://gga.gov.gr/component/content/article/253-beactive/1789-beactive-hellas την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023.

Η δια ζώσης βράβευση των Σχολικών μονάδων, θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 12.00 (ή/και διαδικτυακά, εφόσον οι εκπρόσωποι των σχολείων δεν μπορούν να παρευρεθούν λόγω ειδικών συνθηκών, π.χ. σχολεία από απομακρυσμένες περιοχές)

Δηλώσεις συμμετοχής:

Τα Σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη σκυταλοδρομία «Τρέχω για το ΕΥ», μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., συμπληρώνοντας τα παρακάτω στοιχεία: ονοματεπώνυμο υπευθύνου εκπαιδευτικού, όνομα Σχολείου, κινητό τηλέφωνο, e-mail και ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η δράση.

Συμμετοχή-Ανάρτηση:

Τα σχολεία, παράλληλα, μπορούν να αναρτούν στον "χάρτη της ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥ" που θα βρουν στην ιστοσελίδα του BE ACTIVE https://gga.gov.gr/component/content/article/253-beactive/1789-beactive-hellas , την ονομασία του σχολείου, την επιλογή του ΕΥ, το συνολικό μήκος της διαδρομής που θα γίνει η σκυταλοδρομία του ΕΥ, τον συνολικό αριθμό των μαθητών του Σχολείου, τον αριθμό των συμμετεχόντων, το motto, μία φωτογραφία από τη δράση και το κείμενο μέχρι 100 λέξεις που θα ενημερώνει τους επισκέπτες της ιστοσελίδας για τη δράση των Σχολείων.

Ο χάρτης της Σκυταλοδρομίας του «ΕΥ» δείχνει ολόκληρη την επικράτεια.

Τα σχολεία εμφανίζονται στο χάρτη με μικρά σημαιάκια. Ανάλογα με το θέμα του ΕΥ που το κάθε σχολείο έχει επιλέξει, τα σημαιάκια έχουν διαφορετικό χρώμα (π.χ. τα σχολεία που έχουν επιλέξει ότι τρέχουν για την ΕΥτυχία θα εμφανίζονται στο χάρτη με π.χ. γαλάζιο χρώμα).

Πατώντας πάνω σε κάθε σημαιάκι εμφανίζεται το κείμενο των 100 λέξεων που έχει αποστείλει το σχολείο με την αρχική περιγραφή της δράσης και όσα περιγράφονται στην ενότητα συμμετοχή-ανάρτηση.

Η καταλυτική ημερομηνία αποστολής των παραδοτέων για τη συμμετοχή των Σχολείων στη διαδικασία βράβευσης, θα είναι η Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023.

Φορείς ενημέρωσης των σχολείων: Υ.ΠΑΙ.Θ.Α./ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ/ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

Φορείς υλοποίησης της σκυταλοδρομίας για το ΕΥ: Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού – Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή – Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.

Σχετικά Άρθρα