Σύνεργασία Σχολείων με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ (ΣΕΝ) - Junior Achievement Greece (JA Greece)

Αρ.Πρωτ.173778/Γ7/24-10-2014/ΥΠΑΙΘ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α’ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
Email : sep(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Καραμαλάκου-Λάππα Μ.
Αμπατζόγλου Γ.
Τηλέφωνα : 2103442222, 2103442224
FAX : 2103443343

Θέμα: Συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece)

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σας ενημερώνει ότι το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων ΣΕΝ/JA Greece υλοποιεί προγράμματα Επιχειρηματικότητας και βασικών αρχών οικονομίας που απευθύνονται σε μαθητές σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η συνεργασία μπορεί να λάβει το χαρακτήρα συμπληρωματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο εφαρμογής του θεσμού του ΣΕΠ, στα προγράμματα «Αγωγής Σταδιοδρομίας» (Eγκύκλιος Σχολικών Δραστηριοτήτων 2014-2015, με αριθμό πρωτ.167127/Γ7/15-10-2014) στα μαθήματα «Πολιτική Παιδεία», «Οικιακή Οικονομία», «Koινωνιολογία», «Τεχνολογία», «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη», «Πληροφορική», καθώς και στο πλαίσιο της «Ερευνητικής Εργασίας (Project)» και για τα ΕΠΑΛ στα αντίστοιχα μαθήματα.

Μέσα από όλα τα προγράμματα οι μαθητές συμμετέχουν σε ασκήσεις και παιχνίδια που τους βοηθούν να αναπτύξουν προσωπικές δεξιότητες, όπως επίλυση προβλημάτων, ομαδική εργασία, κριτική σκέψη, ανάληψη ρόλων, ικανότητα επικοινωνίας και διαχείριση χρόνου, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν τα ενδιαφέροντά τους και τα διάφορα επαγγέλματα που ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους.

Τα σχολεία που επιθυμούν να συνεργαστούν, μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες:

  • Καλομοίρη Ανθή Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
  • Παυλίδη Ελίζα Γραμματεία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Η δήλωση συμμετοχής για τα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσα από τη διεύθυνση http://sen-programs.senja.gr

Για την επικύρωση της διαδικασίας, η αίτηση θα πρέπει να αποστέλλεται υποχρεωτικά υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή/ντρια του Σχολείου, είτε ηλεκτρονικά στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., είτε μέσω fax στον αριθμό 2130700066. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.senja.gr ή να καλέσετε στο τηλέφωνο 2130788600.

Παρακάτω αναφέρονται οι θεματικές που περιέχονται στα προγράμματα του ΣΕΝ/JA Greece:

Οικονομία και εγώ (Γυμνάσια)

Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τους μαθητές να αξιολογήσουν τις προσωπικές τους ικανότητες και ενδιαφέροντα, να διερευνήσουν επιλογές για τη σταδιοδρομία τους, να αποκτήσουν ικανότητες εύρεσης εργασίας και να ανακαλύψουν την αξία της μόρφωσης. Επιπλέον μαθαίνουν να συντάσσουν τον ατομικό τους προϋπολογισμό, κατανοούν τις έννοιες της αποταμίευσης και της επένδυσης, εξοικειώνονται με τα είδη τραπεζικών συναλλαγών και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση.

Επιχείρηση σε δράση (Γυμνάσιο)

Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τους μαθητές να μάθουν τα στάδια οργάνωσης μιας επιχείρησης, βασικές λειτουργίες διοίκησης, καθώς και τα στάδια παραγωγής και διάθεσης ενός προϊόντος. Επίσης μαθαίνουν τα γνωρίσματα μιας ελεύθερης οικονομίας και το ρόλο των επιχειρήσεων σ’ αυτήν.

Η δική μου Επιχείρηση! (Γυμνάσιο)

Οι μαθητές εξοικειώνονται με τις έννοιες της επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και σε διάφορες άλλες δεξιότητες, όπως η γραπτή παρουσίαση. Οι μαθητές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν κριτική σκέψη για να αναπτύξουν «επιχειρηματικές» δεξιότητες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές πρακτικές/βιωματικές δραστηριότητες, χρήση της τεχνολογίας και η διάρκεια υλοποίησής του μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τους μαθησιακούς στόχους. (ΣΗΜ: Mε βάση τον αριθμό των αιτήσεων ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ένα από τα δυο προγράμματα το «Επιχείρηση σε Δράση» ή το «Η Επιχείρησή μου»).

More than money -Ξοδεύοντας έξυπνα- (Α’ Γυμνασίου)

Οι μαθητές αναπτύσσουν τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους, συνδέοντάς τα με πιθανά μελλοντικά επαγγέλματα διαφόρων κατευθύνσεων, κατανοούν το ρόλο των χρημάτων στην καθημερινή ζωή και μαθαίνουν τρόπους να διαχειρίζονται τα προσωπικά τους εισοδήματα.

Στη σκιά ενός στελέχους (Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια)

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3ωρη επίσκεψη σε εργασιακό περιβάλλον – επιχείρηση, όπου οι μαθητέs έρχονται σε επικοινωνία με εθελοντές – στελέχη επιχειρήσεων και ενημερώνονται για δομή, τη λειτουργία και τα γενικά χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για Λύκεια και Γυμνάσια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Εικονική Επιχείρηση (Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια)

Το πρόγραμμα αποτελεί μια ομαδική δραστηριότητα, όπου οι μαθητές δημιουργούν μια δική τους μαθητική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας αναλαμβάνουν «ρόλους» με στόχο την παραγωγή ενός προϊόντος ή την παροχή υπηρεσιών καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον. Μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί και η συμμετοχή τους σε Πανελλαδικούς και Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς κατά την διάρκεια των οποίων συναγωνίζονται με μαθητές από άλλα σχολεία. Το πρόγραμμα προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια σειρά από δεξιότητες όπως: συνεργασίας, οργάνωσης, διοίκησης, επικοινωνίας, ηγεσίας, διαχείρισης χρόνου, λήψης απόφασης, ανάληψης ευθυνών, επίλυσης προβλημάτων, σχεδιασμού, στρατηγικής και προγραμματισμού, δέσμευσης στην ποιότητα και εκτίμησης της περιβαλλοντικής επίδρασης, μεταξύ άλλων.

Το πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της Ερευνητικής Εργασίας (project) στην Α’ και Β’ Λυκείου χωρίς περαιτέρω έγκριση. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές 15 – 18 ετών.

Πιστοποίηση Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων – Entrepreurial Skills Pass (ESP) (Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια)

Πρόκειται για μια νέα διαδικτυακή γραπτή εξέταση στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν σε προαιρετική βάση οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης. Η εξέταση αξιολογεί τις επιχειρηματικές γνώσεις και δεξιότητες των υποψηφίων και πραγματοποιείται με το πέρας της σχολικής χρονιάς. Η διαδικασία της πιστοποίησης κατά τη διάρκεια του έτους περιλαμβάνει και την συμπλήρωση τριών αυτοαξιολογήσεων που απαντώνται από τους μαθητές.

Η πιστοποίηση αυτή υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή καθώς επίσης και από πλήθος Ευρωπαϊκών οργανισμών, Εμπορικών επιμελητηρίων, εταιρειών κλπ.

Τράπεζες σε Δράση (Λύκειο)

Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τη χρηματοοικονομική γνώση και την λειτουργία των Τραπεζών και να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους ως ενημερωμένοι καταναλωτές και μελλοντικοί επαγγελματίες.

Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας (Γ’ Γυμνασίου & Λύκεια)

Διαδραστικό και διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε δυο παραλλαγές:
α) Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας και
β) Κοινωνική Επιχείρηση,
με στόχο να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται να αναπτύξουν για να γίνουν πιο κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εξοικειωθούν με την έννοια της κοινωνικής καινοτομίας και παράλληλα θα αναπτύξουν τις δικές τους δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα.

Διαγωνισμός Καινοτομίας (Γενικά & Επαγγελματικά Λύκεια)

Πρόκειται για ένα μονοήμερο πρόγραμμα με διαγωνιστικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Οι μαθητές δουλεύοντας σε ομάδες καλούνται να προτείνουν και να παρουσιάζουν μία λύση πάνω σε μία επιχειρηματική πρόκληση, για την οποία δεν έχουν καμιά ενημέρωση ή πληροφόρηση πριν φθάσουν στο χώρο της εκδήλωσης.

Αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα τους, τη σωστή διαχείριση χρόνου, την ομαδική εργασία και την ικανότητα παρουσίασης.

Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να εντάξουν τα συγκεκριμένα προγράμματα σε προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας, παρακαλούνται να απευθυνθούν για λεπτομέρειες υλοποίησης στο Γραφείο του ΣΕΝ/JA Greece, τηλέφωνο: 2130-788600, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΜΑΘΗΜΑ

ΤΑΞΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΕΝ/JAGREECE

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕΝ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑΞΗ

ΣΕΠ

Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

- Η OΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ

- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ή Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

- ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α’, Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

-Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ

- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ή Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Α’, Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ή Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ή Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

- Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΙ ΕΓΩ

- ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Α’, Β’, Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ή Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

Α’, Γ’ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

- ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)

Α’ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

- ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Α’, Β΄ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

- ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)

Β’ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

- ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

(ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ)

Β’ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

(ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)

Β΄ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

 

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

(ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ)

Γ’ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

- ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

(ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ)

Γ’ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

- ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

- ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Α’ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ

- ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)

Α’ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ

- ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ι

Γ΄ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ

- ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Β’ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ

ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

- ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

- ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

- EIKONIKH EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Β΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ &

Γ’ ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ

- ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

(εντός Αττικής & Θεσσαλονίκης)

Α’, Β’ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Α,Β’,Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

- ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Εκτύπωση