9ο Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου 2018 (RhodesMRC)

Εκτύπωση  

9ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΥ (RhodesMRC) 2018

Αρ.Πρωτ.Φ15.1/15970/Δ2/31-01-2018/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : spudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Παναγιωτοπούλου Ε. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.190 (Ε.Α.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: Έγκριση διοργάνωσης του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου (RhodesMRC) από Το Σπίτι Της Ευρώπης Στη Ρόδο για μαθητές Δ.Ε. - Νοέμβριος 2018.
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 4158/ΓΔ4, Ζ1/11-01-2018 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Απαντώντας στο με αρ. πρ. 02/2018/10-01-2018 έγγραφό σας και σχετικά με το αντικείμενο του θέματος, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου (RhodesMRC) από Το Σπίτι Της Ευρώπης Στη Ρόδο.

To 9ο RhodesMRC θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 08-11 Νοεμβρίου 2018 για το μαθητικό επίπεδο - μαθητές Γ’ Γυμνασίου έως Γ’ Λυκείου.

Το γενικό θέμα του Συνεδρίου είναι «Προς την αποτελεσματική οικοδόμηση Ειρήνης και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο», καθώς εστιάζει στην προώθηση των περιφερειακών διεθνών συνεργασιών στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κόσμο μας. Από το 2017, το RhodesMRC τιμά και αφιερώνεται στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, και έχει λάβει την επίσημη στήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης Δυτικής Ευρώπης των Ηνωμένων Εθνών.

Το RhodesMRC 2018 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση – EUNET. Το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη και το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ακαδημαϊκοί συνεργάτες, ενώ το συνέδριο τηρεί ισχυρούς δεσμούς με άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Στο περσινό Συνέδριο, ενεργό ρόλο στη διοργάνωση είχε και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου. Το Συνέδριο του 2017 τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (για τρίτη συνεχή χρονιά) και έλαβε για πρώτη φορά για αντίστοιχο συνέδριο την επίσημη υποστήριξη 18 Πρεσβειών και Αποστολών Ξένων Κρατών στην Ελλάδα. Για το Συνέδριο του 2018 οι διοργανωτές είναι ήδη σε διαδικασία για αύξηση τόσο των Διεθνών Οργανισμών που θα θέσουν το συνέδριο υπό την αιγίδα τους, αλλά και των Πρεσβειών και φορέων που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα, προς την ίδια κατεύθυνση.

Για τη μαθητική προσομοίωση, θα προσομοιωθούν δύο επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία αφιερωμένη στη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μία αφιερωμένη στην Εκπαίδευση, και οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την περσινή χρονιά επιτυχίας, με τη συμμετοχή 8 Λυκείων από τα Δωδεκάνησα και μεμονωμένους μαθητές από άλλα σημεία της χώρας, αποφασίστηκε η αύξηση του αριθμού των επιτροπών σε τέσσερις, προσθέτοντας μία νέα επιτροπή που θα προσομοιώσει μια ad-hoc παγκόσμια συνδιάσκεψη για το περιβάλλον, με τίτλο “Our Planet Summit”, ανεβάζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων σε 180.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία προσομοίωσης γίνεται στα αγγλικά (το συνέδριο είναι ανοικτό και σε μαθητές από το εξωτερικό. Στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σχολεία και μαθητές από τη Δανία, τη Γερμανία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, το Κατάρ και το Λίβανο) και ακολουθεί το τυπικό των διεθνών οργανισμών που προσομοιώνει. Την προετοιμασία των επιτροπών αναλαμβάνει ομάδα φοιτητών Νομικής και Πολιτικών Επιστημών από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας – η οποία αναλαμβάνει και την τελική εκτέλεση της προσομοίωσης, ενώ την επίβλεψη της ακαδημαϊκής αρτιότητας της όλης διαδικασίας του συνεδρίου έχει Επιστημονική Επιτροπή 24 καθηγητών και εμπειρογνωμόνων από πανεπιστήμια και φορείς 4 χωρών.

Τέλος, να διευκρινιστεί ότι το μαθητικό συνέδριο είναι ανοικτό σε όλους τους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από Γ’ Γυμνασίου έως Γ’ Λυκείου, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών Λυκείων, των ΕΠΑΛ και των υπόλοιπων αντίστοιχων δομών κατάρτισης, αρκεί να μην έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Σε περίπτωση, που μαθητές άνω των 18 ετών επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να το πράξουν στο πανεπιστημιακό συνέδριο (10-14 Οκτωβρίου 2018).

Περισσότερο υλικό και αναλυτικές λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στις ιστοσελίδες www.rhodesmrc.org (γενική ιστοσελίδα της οργανωτικής επιτροπής) και στην ιστοσελίδα της περσινής μαθητικής διοργάνωσης www.rhodesmrc.org/2017-high-school. Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ.: 22410-30486, 6948278995 (κ. Μιχαήλ Καβουκλής) και να απευθύνονται στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για τη μετακίνηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ΄αριθμ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β΄ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Παρακαλούνται οι Διευθύνσεις στις οποίες κοινοποιείται το παρόν έγγραφο να ενημερώσουν σχετικά τα σχολεία αρμοδιότητάς τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο εν λόγω Συνέδριο θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


Εκτύπωση