edu.klimaka.gr

Ευρωπαϊκή Ημέρα για Προστασία Παιδίών από Σεξουαλική Εκμετάλλευση / Κακοποίηση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ (18 Νοεμβρίου)

Αρ.Πρωτ.Φ1/178424/ΓΔ4/14-11-2019/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε. ΤΜΗΜΑΤΑ B΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
ΤΜΗΜΑ Β΄
-----
email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Λελεντζή Β. (Δ.Υ.Π.Ε.Α.)
Ιορδάνου Αικ. (Π.Ε.)
Κουροπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Τηλέφωνο : 210344.3272 (Δ.Ε.)
210344.2933 (Ε.Α.Ε.)
210344.2212 (Ε.Ε.)
210344.2330 (Δ.Υ.Π.Ε.Α.)
210344.2247 (Π.Ε.)
210344.3273 (Δ.Ε.)
Fax : 210344.3390

ΘΕΜΑ: «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση»

Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση. Η Ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες, να προγραμματίσουν και να διεξάγουν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης κατά των παιδιών με στόχο την ενδυνάμωσή τους.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, καλούνται οι σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν χρόνο (μία έως δύο διδακτικές ώρες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων), από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, σε δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Οι δράσεις αυτές μπορούν να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται σε συνεργασία (α) με τους/τις Υπευθύνους Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι οποίοι/ες προτείνουν εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. εκπαιδευτικό υλικό προς αξιοποίηση και (β) με δημόσιους οργανισμούς, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΑΕΙ, άλλους κυβερνητικούς ή μη κυβερνητικούς φορείς, οι οποίοι υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υ.ΠΑΙ.Θ. για το τρέχον σχολικό έτος.

Επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης καλωσορίζοντας πρωτοβουλίες για δράσεις για το σκοπό αυτό, καλεί τα σχολεία να στείλουν στο email Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ένα μικρό κείμενο στα αγγλικά ή στα γαλλικά σχετικά με τη δράση τους με θέμα "Empowering children to stop sexual violence" («Ενδυναμώνοντας τα παιδιά ώστε να σταματήσει η σεξουαλική βία»).

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων των ανωτέρω δράσεων και ανάδειξης καλών πρακτικών, οι σχολικές μονάδες καλούνται (α) να ενημερώσουν την ευρύτερη σχολική και τοπική κοινότητα για αυτές (με αναρτήσεις στις ιστοσελίδες/στα ιστολόγια των σχολείων κ.ά.) και (β) να κοινοποιήσουν το ως άνω κείμενο και στα ελληνικά στις οικείες Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ της χώρας, υπόψη των Υπεύθυνων Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες/υλικό για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση:

  • Ιστότοπος του Συμβουλίου της Ευρώπης:
    https://www.coe.int/en/web/children/end-child-sex-abuse-day
  • Εκπαιδευτικό υλικό:
    https://www.coe.int/en/web/children/our-material

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ


18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση

COUNCIL OF EUROPE

www.coe.int/EndChildSexAbuseDay

Από το 2015, η 18η Νοεμβρίου αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποί

Ποιος είναι ο στόχος της νέας Ευρωπαϊκής Ημέρας;

■ Η Σεξουαλική εκμετάλλευση και η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών παραμένουν μια τραγική πραγματικότητα για όλες τις κοινωνίες. Πρόκειται για μια σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, η οποία έχει διαρκείς και συχνά πολύ αρνητικές συνέπειες για όλη τους τη ζωή.

■ Προκειμένου να προληφθούν αυτά τα αδικήματα, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευθούν τα θύματα, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη του πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι ΜΚΟ και οι φορείς λήψης αποφάσεων δεν θα αποφύγουν το πρόβλημα, αλλά θα το φέρουν στο φως και θα συζητήσουν για τους τρόπους επίλυσής του και θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τον σκοπό αυτό.

■ Οι σκοποί της Ευρωπαϊκής Ημέρας είναι επομένως οι ακόλουθοι:

►►να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και για την ανάγκη πρόληψης αυτών των πράξεων

►►να διευκολύνει μια ανοιχτή συζήτηση για την προστασία των παιδιών ενάντια στην σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση και να συνδράμει στην πρόληψη και την εξάλειψη της στιγματοποίησης των θυμάτων

►►να προωθήσει την κύρωση και την εφαρμογή της Σύμβασης Lanzarote – ενός μοναδικού νομικά δεσμευτικού κειμένου που υποχρεώνει τα κράτη να ποινικοποιήσουν όλες τις μορφές σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέσα για να τις αντιμετωπίσουν

■ Η Ευρωπαϊκή Ημέρα ολοκληρώνει το έργο που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη του στο πλαίσιο της εκστρατείας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ ενάντια στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, η οποία ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας θα βοηθήσουν στη διατήρηση της δυναμικής που δημιουργήθηκε.

■ Η Ευρωπαϊκή Ημέρα δίνει επίσης την ευκαιρία να εξηγήσει κανείς αυτά που πραγματοποιεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του παιδιού.

Σε ποιον απευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα;

■ Αυτή η ημέρα είναι για τα παιδιά και για εκείνους που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά

►► τους γονείς,

►► τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές,

►► τους επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, ιδίως τους εκπαιδευτές, τους προπονητές αθλημάτων, το προσωπικό οργάνων που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή του νόμου, κλπ.,

►► τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις,

►► τον ιδιωτικό τομέα

Πώς εορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα;

■ Η οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας μπορεί να γίνει κατά τρόπο ευέλικτο και αποκεντρωμένο.

■ Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και η κοινωνία των πολιτών είναι οι αρμόδιοι φορείς για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας. Μπορούν να πραγματοποιήσουν εθνικές δράσεις και να αποφασίσουν οι ίδιοι τις πρωτοβουλίες που επιθυμούν να λάβουν, ιδίως με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ήδη υπαρχόντων δικτύων. Οι πιθανές δράσεις περιλαμβάνουν εισηγήσεις στα σχολεία, συζητήσεις, flash mobs, γυρίσματα, προβολές φιλμ για το θέμα της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, δημιουργικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

■ Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα που παρουσιάζει:

►►φιλικό για παιδιά υλικό ευαισθητοποίησης για γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά,

►►υλικό ευαισθητοποίησης για τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές,

►► ένα κατάλογο με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο

Επαφή: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δικτυακός τόπος: www.coe.int/EndChildSexAbuseDay

Twitter: @coe_children

#EndChildSexAbuseDay

Σχετικά Άρθρα