edu.klimaka.gr

Μαθητικός Διαγωνισμός από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» 2024

Αρ.Πρωτ.Φ14/AA/1235/Δ1/9220/29-01-2024/ΥΠΑΙΘA

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
----
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Β΄ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ. Ε
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
----
Email : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες:
: Επ. Αγγέλου
: Βάρλα Α. (Δ.Ε.)
: Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
: Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
: Α. Άντση
Τηλέφωνο
: 210 344 2899 (Π.Ε.)
: 210 344 3272(Δ.Ε.)
: 210 344 2933 (Ε.Α.Ε.)
: 210 344 2212 (Ε.Ε.)
: 210 3443285

ΘΕΜΑ : «Έγκριση υλοποίησης του Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο: «8α Μαθητικά Βραβεία YOUSMILE» του μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “Το Χαμόγελο του παιδιού”, για το σχολικό έτος 2023-2024»
ΣΧΕΤ.: To υπ' αριθμ.: 1235/08-01-2024 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠΑΙΘΑ

Απαντώντας στο με αρ. πρωτ. ΙΕΠ 41021/25-07-2023 αίτημα του μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του παιδιού» και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 01/04-01-2024 του Δ.Σ.), σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε την υλοποίηση του μαθητικού διαγωνισμού με τίτλο «8α Μαθητικά Βραβεία YOUSMILE» και θέμα: «Πράξεις και πρωτοβουλίες μαθητών/- τριών (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο), που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες», ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγείου και των Α΄, Β΄,Γ΄ τάξεων του Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας ( Α΄,Β΄, Γ΄ τάξεων του Γυμνασίου και ΓΕΛ) Γενικής και Ειδικής Eκπαίδευσης, όλων των σχολικών μονάδων της χώρας, για το σχολικόέτος 2023-2024.

O εν λόγω Διαγωνισμός θα διεξαχθεί από Παρασκευή 1 Μαρτίου έως την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, και εγκρίνεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 1. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στον εν λόγω διαγωνισμό να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων/-ουσών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. Η τυχόν μετακίνηση μαθητών/-τριών, να γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/-τριών.
 2. Να μην παρακωλύεται με οποιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
 3. Η παρουσία του/της εκπαιδευτικού της τάξης κρίνεται απαραίτητη κατά την υλοποίηση του διαγωνισμού.
 4. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική και να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
 5. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/-τριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
 6. Να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση και μαγνητοφώνηση μαθητών/- τριών, χωρίς την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
 7. Να διασφαλιστούν τα πνευματικά δικαιώματα των έργων των συμμετεχόντων/-ουσών μαθητών/-τριών, όπως αυτά ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.
 8. Να μην δημοσιεύσει ο φορέας σε ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα τα έργα των μαθητών/-τριών, παρά μόνο εφόσον εξασφαλίσει την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων και η χρήση των έργων γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
 9. Να μην προκύπτουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή άλλον από τα υποβληθέντα έργα.
 10. Οι συμμετοχές των μαθητών/-τριών να υποβάλλονται σε κρίση μόνο στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης και δεν θα εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και στην εν γένει αξιολόγηση των μαθητών/-τριών.
 11. Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιονδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.
 12. Να τεθεί υπόψη των Συμβούλων Εκπαίδευσης, καθώς και των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ώστε να αξιοποιηθεί αναλόγως σε συναφείς δράσεις που υλοποιούνται στην περιοχή ευθύνης τους.
 13. Να υπάρχει συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, το Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., όπου υπάρχει, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσαρμογές κατά την υλοποίηση του διαγωνισμού.
 14. Τη δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο Ι.Ε.Π. με την ολοκλήρωση της δράσης τον πλήρη φάκελο αξιολόγησής της για το σχολικό έτος 2023-24 (Έκθεση Αποτίμησης και Τεκμήρια).
 15. Η δέσμευση των συντελεστών ότι στην περίπτωση έγκρισης του διαγωνισμού, δεν θα πραγματοποιηθεί μελλοντική υλοποίησή του με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.
 16. Ο φορέας διοργάνωσης αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού.

Η έγκριση του ανωτέρω διαγωνισμού θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α (http://edugate.minedu.gov.gr/index.php/2022-10-11-07-02-12).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον φορέα στο email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Υπεύθυνη κα Τζωρτζίνα Τσάγκα) ή στο τηλέφωνο: 11040

Συν: Ένα (1) ηλεκτρονικό αρχείο

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΔΟΚΟΥ

 


ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Αθήνα, 18/7/2023
Αρ.Πρωτ. 402682/γ.τ.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
«8α ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ YOUSMILE»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο «YouSmile» γνωστοποιεί την προκήρυξη του κάτωθι Διαγωνισμού:

Μαθητικός Διαγωνισμός με τίτλο «8α YouSmile Awards» και θέμα «Πράξεις και πρωτοβουλίες μαθητών (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο), που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες».

Στόχος του διαγωνισμού είναι μέσα από τις βραβεύσεις και τις συμμετοχές να αναδειχθούν πράξεις και πρωτοβουλίες μαθητών (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο), που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες.
Όλοι οι μαθητές (καθώς και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι καθηγητές και οι Διευθύνσεις των σχολείων) καλούνται να στείλουν τις συμμετοχές τους για τις κατηγορίες που αναγράφονται παρακάτω:

 1. Αθλητισμός: μαθητής ή ομάδα μαθητών που οι πράξεις τους στον αθλητισμό είχαν θετικό αντίκτυπο σε άλλους μαθητές και την κοινωνία
 2. Τεχνολογία – Επιστήμες: μαθητής ή ομάδα μαθητών που οι πράξεις στον τομέα της τεχνολογίας ή των επιστημών είχαν θετικό αντίκτυπο σε άλλους μαθητές και την κοινωνία
 3. Τέχνη: μαθητής ή ομάδα μαθητών που οι πράξεις μέσω στον τομέα της τέχνης είχαν θετικό αντίκτυπο σε άλλους μαθητές και την κοινωνία
 4. Περιβάλλον: μαθητής ή ομάδα μαθητών που οι πράξεις τους στον τομέα του περιβάλλοντος είχαν θετικό αντίκτυπο σε άλλους μαθητές και την κοινωνία
 5. Δικαιώματα: μαθητής ή ομάδα μαθητών που με τις πράξεις τους υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των παιδιών
 6. Σχολείο που βοηθάει άλλα παιδιά: σχολείο που με τις πράξεις του βοήθησε άλλα παιδιά ή την τοπική κοινωνία
 7. Μαθητές που βοηθάνε άλλους μαθητές: μεμονωμένοι μαθητές που με τις πράξεις τους βοήθησαν άλλους ή την τοπική κοινωνία
 8. Ενήλικας που ενέπνευσε παιδιά: οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων προτείνουν κάποιον ενήλικα που με τις πράξεις του έχει εμπνεύσει τα παιδιά σε οποιοδήποτε επίπεδο

Με την προκήρυξη του διαγωνισμού, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν συμμετοχές τους (περιγραφή δράσης, στοιχεία επικοινωνίας σχολείου και υπεύθυνου εκπαιδευτικού, αριθμός συμμετεχόντων μαθητών). Η συμμετοχή πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των δράσεων, τα άτομα που συμμετείχαν και αν υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες ή/και video) με τις απαραίτητες συναινέσεις για τη χρήση τους από το Σύλλογο. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, σύμφωνα με τον Ν.2121/1993 «Πνευματική Ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα [ΦΕΚ 25/Α/04-03-1993].

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από όλα τα σχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά) της Ελλάδας. και χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες ή το Δημόσιο και προϋποθέτει αποδοχή όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό «8α YouSmile Awards». Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται εκτός ωρολογίου προγράμματος.

Ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024.

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών είναι η Κυριακή 28 Απριλίου 2024.

Η υποβολή συμμετοχών πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί ημέρα και ώρα που καθορίζεται μετά από συνεννόηση με τους νικητές, μεταξύ 12 και 25 Ιουνίου 2024.

Παρακαλούνται θερμά οι συμμετέχοντες όπως αποστείλουν τις συμμετοχές τους συμπληρώνοντας την φόρμα στον σύνδεσμο https://forms.gle/ckUo4xztffYt6VLy5

Επακόλουθα,

1. Η αξιολόγηση των συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από τις 29 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου 2024.

2. Κριτήρια για την επιλογή των νικητών κάθε κατηγορίας θα αποτελέσουν η προσφορά βοήθειας σε άλλο άτομο ή κοινωνικό σύνολο που το έχει ανάγκη, η πηγή έμπνευσης που αποτελεί η συμμετοχή για άλλα παιδιά και τον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο, η ανάληψη πρωτοβουλίας των συμμετεχόντων για τη διοργάνωση των δράσεων και η αυτενέργεια τους

3. Για κάθε κατηγορία θα απονεμηθεί μια τιμητική πλακέτα στους νικητές. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα αποσταλούν ηλεκτρονικά Έπαινοι Συμμετοχής.

4. Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί Εκδήλωση Βράβευσης στην Αθήνα για να απονεμηθούν οι τιμητικές πλακέτες.

5. Όλα τα έξοδα για τη μετακίνηση, τη διαμονή και τη διαβίωση των μαθητών/-τριών και των συνοδών τους για την Εκδήλωση Βράβευσης στην Αθήνα θα καλυφθούν από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Οι μαθήτριες και οι μαθητές δεν επιβαρύνονται οικονομικά σε καμία από τις φάσεις του διαγωνισμού.

Παρακάτω επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση των 8ων Μαθητικών Βραβείων YouSmile:

ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 • Νίκος Γιαννόπουλος: Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου “YouSmile”, Φορέας: Το Χαμόγελο του Παιδιού
 • Τζωρτζίνα Τσάγκα: Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου “YouSmile”, Φορέας: Το Χαμόγελο του Παιδιού

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 • Κώστας Γιαννόπουλος: Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Φορέας: Το Χαμόγελο του Παιδιού
 • Νίκος Γιαννόπουλος: Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου «YouSmile» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Φορέας: Το Χαμόγελο του Παιδιού
 • Ιωάννα Χαρδαλούπα: Συντονίστρια Τμήματος Πρόληψης & Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Φορέας: Το Χαμόγελο του Παιδιού
 • Ιωάννα Γκίκα: Ψυχολόγος στο Τμήμα Πρόληψης & Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Φορέας: Το Χαμόγελο του Παιδιού
 • Δωροθέα Θανοπούλου, Υπεύθυνη Συντονισμού Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης (Ακαδημία “Smile Academy”), Υπεύθυνη του Προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας»
 • Βέρα Τσίχλη: Συντονίστρια του Τμήματος Εθελοντισμού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Φορέας: Το Χαμόγελο του Παιδιού
 • Στέλλα Κοσμά: Υπεύθυνη εθελοντών στο Τμήμα Εθελοντισμού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Φορέας: Το Χαμόγελο του Παιδιού

Λεπτομέρειες σχετικά με την αποτίμηση των επτά ετών διεξαγωγής του μαθητικού διαγωνισμού, μπορείτε να δείτε στο συνοδευτικό έγγραφο. Πληροφορίες για τα 7α YouSmile Awards μπορείτε να δείτε στο δελτίο τύπου που δημοσίευσε ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/7a-yousmile-awards-ta-paidia-mporoun-na-kanoyn-spoudaia-pragamata/


Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε μπορείτε να απευθυνθείτε στην κυρία Τζωρτζίνα Τσάγκα, Συντονίστρια του Μαθητικού Εθελοντισμού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στέλνοντας email στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή καλώντας στο 11040.

Με εκτίμηση,
Κώστας Γιαννόπουλος
Πρόεδρος Δ.Σ.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα