Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα « Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω – Εκφράζομαι – Δημιουργώ » στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2018 - 2019
Αρ.Πρωτ.Φ20,2/222514/Δ2/18-12-2017/ΥΠΠΕΘ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ
Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πληροφορίες: Ευαγγελία Βόλνα
Κεχαγιά Ειρήνη
Τηλέφωνο: 2310474810
Φαξ: 2310 474328
Ιστοσελίδα: www.kmaked.gr
ΘΕΜΑ: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μουσικών-Διδακτικών επισκέψεων και Επιμορφωτικών δραστηριοτήτων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – «Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω – Εκφράζομαι – Δημιουργώ».
Σχετ: 1.Tο με αριθμ. πρωτ. Φ20.2/12263/Δ2/19-07-2018 έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και
2. το με αριθμ.πρωτ. 1535147/ Δ7/17-09-2018έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ (επισυναπτόμενα)
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει ότι την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 ξεκινά το Πρόγραμμα Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – «Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» στις εγκαταστάσεις του ΟΜΜΘ.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται επίσης από τους παράτω φορείς: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, εντός του σχολικού ωραρίου και απευθύνεται σε μαθητές Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού και Α΄,Β΄, Γ΄ Γυμνασίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όλης της χώρας.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει μια δημιουργική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου, όπου η αισθητική προσέγγιση και η οπτικοακουστική αντίληψη του χώρου πλαισιώθηκε από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την αξία της μουσικής, να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην τέχνη δρώντας μέσα σε ένα χώρο πολιτισμού, να λειτουργήσουν δημιουργικά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Πρόκειται για μια διαδρομή που ξεκινά από τον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου(Μ1), περνά από τα φουαγιέ και την πλατεία, ανεβαίνει στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια και βυθίζεται στα άδυτα του θεάτρου, όπως στο βεστιάριο και τα καμαρίνια, για να καταλήξει στη “MOYSA” και στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 με θέα τη θάλασσα και τις πλαγιές του Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης περιγράφονται με λεπτομέρειες η λειτουργικότητα των χώρων και παράλληλα ξετυλίγεται ως θεατρικό δρώμενο ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Σε συγκεκριμένους σταθμούς εργασιών οι μαθητές με φύλλα εργασίας, παιχνίδια ρόλων, βιωματικές τεχνικές μάθησης, αντιλαμβάνονται τη λειτουργικότητα των χώρων και με τη βοήθεια θεατρικού δρώμενου γνωρίζουν έναν μύθο της αρχαιότητας που υμνεί τη δύναμη της μουσικής. Συμπαραστέκονται στον Ορφέα και μπαίνουν σε ενσυναίσθηση με τις εικαστικές δημιουργίες τους και το μουσικό εργαστήριο στη MOYSA που τους βάζει βιωματικά στον κόσμο της κλασικής μουσικής, των οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας, της όπερας αλλά και σύγχρονων μουσικών συνθέσεων που έχουν εμπνευστεί από το συγκεκριμένο μύθο. Έτσι οι μαθητές μέσα από τη συνδυαστική εμπειρία μιας περιήγησης στο χώρο και ενός δραματοποιημένου μύθου, Γνωρίζουν, Εκφράζονται και Δημιουργούν το δικό τους Κόσμο της Μουσικής, της τέχνης και πολιτισμού.
Η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος για το τρέχον σχολικό έτος είναι από το Οκτώβριο του 2018 ως τον Ιούνιο του 2019, σε καθορισμένες ημερομηνίες (οι οποίες αναγράφονται μέσα στην αίτηση ), θα ανανεώνονται από ΜΜΘ ανά τρίμηνο και επιλέγονται από τα σχολεία αυτόματα όταν συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής. Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων τους, καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά,
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας www.megaro.kmaked.eu
Θα τηρηθεί αυτομάτως ηλεκτρονικά και η σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων.
Ο αριθμός των μαθητών/τριών που μπορούν να συμμετέχουν είναι 25-27 άτομα/επίσκεψη.
Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.
Διάρκεια: 2,5 ώρες
Ως συνοδοί καθηγητές μπορούν να συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες, προτείνονται όμως ιδιαίτερα οι ειδικότητες Μουσικών ΠΕ16 και Καλλιτεχνικών ΠΕ08, αν διαθέτει η σχολική μονάδα. Η παρουσία των συνοδών κατά την εξέλιξη του προγράμματος είναι υποχρεωτική και θα πρέπει κατά την είσοδό τους στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής να προσκομίσουν στη συντονίστρια του προγράμματος ονομαστική κατάσταση συμμετεχόντων μαθητών, σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από το Διευθυντή του σχολείου τους.
Επίσης, θα ήταν επιθυμητό για λόγους ανατροφοδότησης του προγράμματος, μετά το πέρας της διδακτικής επίσκεψης και την επιστροφή στο σχολείο, να αποστέλλεται ταχυδρομικά στη Διεύθυνση : ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, 57001, για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μεγάρου ή σκαναρισμένα στο e-mail kmakedmegaro(ΣΤΟgmail.com, το υλικό μετεπεξεργασίας που θα αποσταλεί στα σχολεία που θα συμμετάσχουν και θα συμπληρωθεί από μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς για να παραλάβουν την αναμνηστική βεβαίωση συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα.
Υπεύθυνη επικοινωνίαςκαι συντονίστρια του προγράμματος είναι η κ. Ευαγγελία Βόλνα, τηλ. κέντρο 2310474810 (πληροφορίες, κ. Κεχαγιά Ειρήνη).
Και e-mail: kmakedmegaro(ΣΤΟ)gmail.com
(Προσοχή: ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ στοιχεία επικοινωνίας με το Μέγαρο Μουσικής)
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Παναγιώτης Ζ. Ανανιάδης
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
25ης Μαρτίου και Παραλία
Τηλέφωνο: 2310 895 800
Email:
Η δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήρθε να δώσει λύση στην ανάγκη που είχε η πόλη για έναν χώρο στέγασης όχι μόνο καλλιτεχνικών, αλλά και ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 18 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι αρχιτεκτονικές προμελέτες ήταν δωρεά στο Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον "αδελφό" Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Αθηνών, ενώ η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους, τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το συνολικό κόστος ανήλθε στο ποσό των 14.100.000.000 δραχμών.
Ο στόχος που τέθηκε για την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήταν αυτός ενός σύγχρονου, διεθνών προδιαγραφών πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, από συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και όπερας, μπαλέτα, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις, μέχρι και συνεδριακές εκδηλώσεις.
Σχεδιάστηκε έτσι ένα κτίριο που αφενός πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για το σκοπό αυτό, αφετέρου αποτελεί ένα κτίριο ορόσημο (κτίριο Μ1), ένα κόσμημα για την πόλη, στο οποίο συνυπάρχουν τα στοιχεία μιας μεγάλης αίθουσας συναυλιών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής), ενός χώρου υποδοχής του κοινού (φουαγιέ), γραφείων για τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, καθώς και όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την υποστήριξη των εκδηλώσεων(καμαρίνια, αίθουσες δοκιμών, αποθήκες οργάνων κ.α.). Παράλληλα, έχει ληφθεί μέριμνα για τους πολίτες με αναπηρίες, με την κατασκευή κατάλληλων θέσεων και ανελκυστήρων. Η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την ιστορία της πόλης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από το λαμπρό βυζαντινό παρελθόν όσο και από το μετέπειτα κοσμοπολίτικο ρόλο της.
Σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι, το κτίριο Μ2 χαρίζει στην πόλη μια μοναδική κατασκευή που συνοψίζει τις αρετές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Γεωμετρικές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεταλλικά στοιχεία συνθέτουν μια εικόνα επιβλητικής απλότητας, που έρχεται σε αντίθεση αλλά στέκεται ισότιμα δίπλα στο γειτονικό Μ1. Γεμάτο φυσικό φως, το Φουαγιέ του νέου κτιρίου απολαμβάνει μια εξαίσια θέα. Διαθέτοντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και έχοντας εξαιρετική υποδομή, η Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα ενώ η Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, που χωράει 300 άτομα, μπορεί να χωριστεί σε τρεις αίθουσες των 100 ή δύο των 100 και των 200 ατόμων αντίστοιχα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση μιας σειράς διαφορετικού τύπου εκδηλώσεων. Το κτίριο Μ2 διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ 11.800 τ.μ. και 230 θέσεων. Συνεπές με τον πολιτιστικό του ρόλο, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι ευτυχές με τη στέγαση Μουσικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου Μουσικών Οργάνων στο νέο του κτίριο.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου του 2000. Στην ιδιαίτερης λαμπρότητας εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί επίσημοι, ανάμεσα στους οποίους ο Πρωθυπουργός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οι τακτικές εκδηλώσεις του Μεγάρου ξεκίνησαν το Μάιο του 2000.
Γενικές Πληροφορίες
- Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προγράμματος σε περίπτωση ανάγκης.
- Παρέχονται διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλοι οι χώροι του Μεγάρου Μουσικής είναι προσπελάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος, παρά μόνο στα διαλείμματα.
- Μία ώρα πριν από κάθε εκδήλωση και κατά τα διαλείμματα των παραστάσεων λειτουργούν bar στα φουαγιέ του Μεγάρου.
- Με το σύστημα προπαραγγελίας μπορείτε να κάνετε κράτηση τραπεζιού στο φουαγιέ του Μεγάρου. Προπαραγγείλετε κατά την άφιξή σας τα ποτά και τα εδέσματα των bar, ώστε να τα βρείτε έτοιμα στο διάλειμμα της παράστασης.
- Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στην αίθουσα δεν επιτρέπεται.
- Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους του Μεγάρου Μουσικής.
- Οι ταξιθέτες και το προσωπικό ασφαλείας βρίσκονται στο χώρο του Μεγάρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού, καθώς και για την ομαλή διεξαγωγή της παράστασης. Το κοινό οφείλει να συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους.
- Στο βεστιάριο και για την ταξιθεσία δεν επιτρέπεται το φιλοδώρημα.
- Στην αίθουσα λειτουργεί αυτόματο σύστημα φραγής κινητών τηλεφώνων.
- Η μαγνητοσκόπηση, μαγνητοφώνηση και λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια των παραστάσεων δεν επιτρέπονται.
Προσέλευση
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη συμβολή της οδού 25ης Μαρτίου με την παραλία, ακριβώς δίπλα από το Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο.
Ώρες Λειτουργίας
Οι Διοικητικές υπηρεσίες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 π.μ. – 4 μ.μ.
Το τηλεφωνικό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 2310 895800, λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο.
Τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 2310 895938-9, λειτουργούν:
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Δευτέρα – Σάββατο 10 π.μ. – 6 μ.μ.
Τις ημέρες των παραστάσεων στο κτίριο Μ2 μπορείτε να καλείτε και στο: 2310 896000.
Εφόσον υπάρχει παράσταση Κυριακή, τα εκδοτήρια ανοίγουν δύο ώρες πριν από την εκδήλωση.
και στην πλατεία Αριστοτέλους
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10 π.μ. – 3.30 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10 π.μ. – 2.00 μ.μ. & 5.30 μ.μ. – 8 μ.μ.