Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας»

Εκτύπωση  
Pin It

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ»

Αριθμ.Πρωτ.Φ16/186602/Δ2/27-11-2019/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ - Δ/ΘΜΙΑΣ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ,
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ
ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β ΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
ΤΜΗΜΑ Γ ΄- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ
-----
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Ντούλια Δ. (Αειφορία)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
: 210-34.43.275

ΘΕΜΑ: «Έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος και διασχολικού διαγωνισμού στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας” του Εκπαιδευτικού Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού “Άφιξις” για μαθητές/τριες Δ.Ε.- σχ. έτ. 2019-2020».
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 161359/Δ2/15-10-2019 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Απαντώντας στις με αρ. πρ. 104997/30-06-2019 και 104998/30-06-2019 αιτήσεις σας αντίστοιχα με θέμα «Αίτημα ανανέωσης της έγκρισης του εκπαιδευτικού προγράμματος “Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας” για το σχολικό έτος 2019-2020» και «Αίτημα έγκρισης της διεξαγωγής διασχολικού διαγωνισμού στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας” για το σχολικό έτος 2019-2020», που αφορά σε ανανέωση της έγκρισης του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς και έγκρισης του ανωτέρω μαθητικού διαγωνισμού για μαθητές/τριες Δ.Ε. για το σχολικό έτος 2019-2020, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 41/10-10-2019 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τη διεξαγωγή των ανωτέρω, τα οποία κρίνεται πως καλύπτουν τα κριτήρια που αφορούν στην επιστημονική εγκυρότητα και την παιδαγωγική καταλληλότητα.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας” για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου της χώρας για το σχολικό έτος 2019-2020 θα πραγματοποιηθεί με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:

 1. Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών τους στο πρόγραμμα να είναι προαιρετική, με απόφαση του/της Διευθυντή/τριας και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών και με τη σύμφωνη γνώμη του/της Συντονιστή/Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου και των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, καθώς και εκτός ωρολογίου σχολικού προγράμματος, ώστε να μην παρακωλύεται το σχολικό πρόγραμμα.
 2. Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στο πρόγραμμα να είναι προαιρετική, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και των κηδεμόνων τους.
 3. Η επιλογή της θεματολογίας των εικονικών δικών να γίνεται από τον/την Υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια, λαμβάνοντας υπόψη το ηλικιακό επίπεδο και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών.
 4. Η υλοποίηση του προγράμματος να μη συνεπάγεται κανένα κόστος συμμετοχής για τους/τις μαθητές/τριες και να μην εμπεριέχεται οποιουδήποτε είδους διαφήμιση.

Επίσης, η υλοποίηση του μαθητικού/διασχολικού διαγωνισμού στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας” για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου της χώρας για το σχολικό έτος 2019-2020 θα πραγματοποιηθεί με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:

 1. Η γνωστοποίηση και η διάχυση δημοσιότητας σχετικά με τον εν λόγω μαθητικό/διασχολικό διαγωνισμό να γίνει με τρόπο θεμιτό και πρόσφορο, στο ευρύτερο πλαίσιο ενημέρωσης των μαθητών και των μαθητριών και όχι με αποκλειστικό στόχο τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.
 2. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική και με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων.
 3. Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) να υλοποιηθεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων/ουσών και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/ουσών, καθώς και των πνευματικών τους δικαιωμάτων.
 4. Να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση διαφήμιση προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών εντός του περιεχομένου του διαγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6986286741 - κ. Σκιαθίτη Παναγιώτα, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και 6978001688 - κ. Τσουλιάς Θωμά, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Παρακαλούνται οι Διευθύνσεις στις οποίες κοινοποιείται το παρόν έγγραφο να ενημερώσουν σχετικά τα σχολεία αρμοδιότητάς τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μαθητικό διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

 Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

 


ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ 2018-2019

Οι Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο Λυκείου· οι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, δύο Παρέδρους και τον Εισαγγελέα, καθώς και μια τετραμελή ομάδα ενόρκων που αντιπροσωπεύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ποια είναι τα θέματα που συζητούν;
Βασισμένοι σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, αποφαίνονται για ζητήματα που διχάζουν την κοινή γνώμη – όπως η θανατική ποινή, ο περιορισμός του διαδικτύου, η ευθανασία.

Ποια είναι τα οφέλη του “Πρωταγόρα” για τους μαθητές;

Τα παιδιά χρειάζονται μία πληθώρα εμπειριών ώστε να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να συνειδητοποιήσουν πώς πραγματικά θέλουν να εξελιχθούν στο μέλλον. Το πρόγραμμα μας τους ενισχύει στους εξής τομείς:

 1. Γνωρίζουν τον κόσμο της Δικαιοσύνης από μικρή ηλικία και αλληλεπιδρούν με αυτόν,
 2. Εξασκούν την λογική τους, καθώς καλούνται να σχηματίσουν την υπεράσπιση της θέσης τους και να εντοπίσουν τα λογικά λάθη της αντίπαλης ομάδας,
 3. Καλλιεργούν τις ρητορικές τους ικανότητες,
 4. Καταπολεμούν την αγοραφοβία τους εξασκούμενοι στο να μιλούν μπροστά σε κοινό,
 5. Διευρύνουν τους ορίζοντες τους μέσα από την συζήτηση ποικίλων θεμάτων, από την κλωνοποίηση και την γενετική μηχανική μέχρι την θανατική ποινή και τα δικαιώματα της μειονότητας,
 6. Κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα.

Πάνω απ’ όλα όμως, οι εικονικές δίκες ψυχαγωγούν τους μαθητές και τους χαρίζουν ατελείωτες ώρες ενασχόλισης συζητώντας και ανακαλύπτοντας το που στέκονται πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν ως αυριανοί πολίτες της χώρας.

Τί είναι ο ετήσιος διαγωνισμός “Πρωταγόρας”;

Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουμε προβλέψει την υλοποίηση ενός διαγωνισμού για τα λύκεια που θα ασχοληθούν με τις εικονικές δίκες. Ο διαγωνισμός θα είναι ετήσιος και κάθε λύκειο της χώρας θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει με μία ομάδα μαθητών διεκδηκώντας την νίκη.

Καθώς το πρόγραμμα μας είναι νέο, η υλοποίηση του πρώτου διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα κρίνουμε ότι είναι κατάλληλος για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Πώς δομείται ο Διαγωνισμός;

Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζουμε την δομή του Διαγωνισμού των Εικονικών Δικών “Πρωταγόρας”, όπως αυτός θα υλοποιηθεί. Ενδέχεται λεπτομέρειες του Διαγωνισμού να αλλάξουν στη συνέχεια – κάθε αλλαγή θα ανακοινώνεται εγκαίρως για τους ενδιαφερομένους.

Α. Γύροι του Διαγωνισμού

1. Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο γύρους: τους (1) Προκριματικούς και τον (2) Τελικό γύρο. Οι Προκριματικοί λογίζονται ως ένας γύρος καθώς σε αυτούς συμμετέχουν άπασες οι ομάδες που εγγράφονται στον Διαγωνισμό, και σκοπός της διοργάνωσής τους είναι η καλύτερη διεξαγωγή του Διαγωνισμού σε τοπικό επίπεδο.  Ο Τελικός Γύρος διεξάγεται σε πόλη που επιλέγει η Οργανωτική Επιτροπή και αποτελεί την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού.

2. Η Οργανωτική Επιτροπή αποφασίζει πόσες ομάδες θα συμμετέχουν στον Τελικό Γύρο, φροντίζοντας να συμμετέχει ίσος αριθμός ομάδων από κάθε Προκριματικό Γύρο.

Β. Δυνατότητα & Τρόπος Συμμετοχής

Δυνατότητα Ομάδας για Συμμετοχή

Κάθε λύκειο της χώρας και του εξωτερικού μπορεί να συμμετέχει στον Διαγωνισμό, εφόσον τα μέλη της ομάδας που εγγράφεται – εκπροσωπώντας την εν λόγω μονάδα – χειρίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό την ελληνική γλώσσα.

Υπεύθυνος Ομάδας

Κάθε σχολείο ορίζει έναν υπεύθυνο καθηγητή, ο οποίος εγγράφει και συνοδεύει την ομάδα του στον Διαγωνισμό. Ο καθηγητής είναι υπεύθυνος για την οποιαδήποτε συνεννόηση με την διοργάνωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Διαγωνισμό.

Δυνατότητα Φοιτητών για συμμετοχή στο Διαγωνισμό

Φοιτητές από όλη την Ελλάδα μπορούν να λάβουν μέρος ως μέλη του Προεδρείου του Δικαστηρίου, κρίνοντας την επίδοση των διαγωνιζόμενων μαθητών και αναδεικνύοντας τη νικήτρια ομάδα σε κάθε διαγωνιστικό γύρο του “Πρωταγόρα”.

Οι αιτήσεις θέσεις των Προέδρων του Δικαστηρίου, των Παρέδρων και των Εισαγγελέων θα ανοίξουν ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Pin It

Εκτύπωση