Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας"

Εκτύπωση  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ"

Αριθμ.Πρωτ.Φ.13.1/29670/Δ2/22-02-2018/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β
Πληροφορίες: Ά. Βάρλα
Π. Σακκοπούλου, Ο. Μαραγκού
Τηλέφωνα: 210 344 3272
210 344 3023, 210 344 2212

ΘΕΜΑ: Έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας»
Σχετ. έγγραφο: το με αρ. πρ. 218349/Δ2/12-12-2017 εισερχόμενο του οικείου Υπουργείου.

Σε απάντηση του από 31-7-2017 ηλεκτρονικού μηνύματός σας και κατόπιν της θετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) με το με αρ. πρωτ. 50/07-12-2017 Απόσπασμα Πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου του, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνεται για το σχολικό έτος 2017-2018 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας» για μαθητές 12-18 ετών, δεδομένου ότι είναι κατάλληλο για εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κρίνεται ενδιαφέρον και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών σε θέματα Εκπαιδευτικής και Σχολικής Δημοκρατίας, Ισότητας Φύλων, Δικαιωμάτων. Οι δράσεις αυτές έχουν διεπιστημονικό/ διαθεματικό, βιωματικό χαρακτήρα και ενθαρρύνουν τη διερεύνηση.

Η έγκριση του προγράμματος δύναται να πραγματοποιηθεί με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων και των μαθητών στο πρόγραμμα να είναι προαιρετική, με απόφαση του/της Διευθυντή/τριας και του Συλλόγου Διδασκόντων και τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης,

β) προαιρετική να είναι επίσης η συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών στην όλη δράση,

γ) να μη συνεπάγεται η δράση κανένα κόστος συμμετοχής για τους μαθητές ή άμεσο/έμμεσο τρόπο διαφήμισης οιουδήποτε και

δ) η έγκριση να αφορά στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας» για μαθητές 12-18 ετών.

Για την έγκριση του/των διαγωνισμού/σμών, που αναφέρεται/ονται στο υποβληθέν υλικό ότι ακολουθεί/θούν το πρόγραμμα, προϋποτίθεται η υποβολή ξεχωριστού αιτήματος προς το ΥΠ.Π.Ε.Θ με βάση τις προδιαγραφές του ΙΕΠ».

Στοιχεία επικοινωνίας με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Άφιξις»: e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλέφωνο 6978001688.

Η ΠΡΟЇΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε ΚΑΙ Δ.Ε.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΠΑΡΛΑ


ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ

Οι Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο Λυκείου· οι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, δύο Παρέδρους και τον Εισαγγελέα, καθώς και μια τετραμελή ομάδα ενόρκων που αντιπροσωπεύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ποια είναι τα θέματα που συζητούν;
Βασισμένοι σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, αποφαίνονται για ζητήματα που διχάζουν την κοινή γνώμη – όπως η θανατική ποινή, ο περιορισμός του διαδικτύου, η ευθανασία.

Ποια είναι τα οφέλη του “Πρωταγόρα” για τους μαθητές;

Τα παιδιά χρειάζονται μία πληθώρα εμπειριών ώστε να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να συνειδητοποιήσουν πώς πραγματικά θέλουν να εξελιχθούν στο μέλλον. Το πρόγραμμα μας τους ενισχύει στους εξής τομείς:

  1. Γνωρίζουν τον κόσμο της Δικαιοσύνης από μικρή ηλικία και αλληλεπιδρούν με αυτόν,
  2. Εξασκούν την λογική τους, καθώς καλούνται να σχηματίσουν την υπεράσπιση της θέσης τους και να εντοπίσουν τα λογικά λάθη της αντίπαλης ομάδας,
  3. Καλλιεργούν τις ρητορικές τους ικανότητες,
  4. Καταπολεμούν την αγοραφοβία τους εξασκούμενοι στο να μιλούν μπροστά σε κοινό,
  5. Διευρύνουν τους ορίζοντες τους μέσα από την συζήτηση ποικίλων θεμάτων, από την κλωνοποίηση και την γενετική μηχανική μέχρι την θανατική ποινή και τα δικαιώματα της μειονότητας,
  6. Κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα.

Πάνω απ’ όλα όμως, οι εικονικές δίκες ψυχαγωγούν τους μαθητές και τους χαρίζουν ατελείωτες ώρες ενασχόλισης συζητώντας και ανακαλύπτοντας το που στέκονται πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν ως αυριανοί πολίτες της χώρας.

 

 

Τί είναι ο ετήσιος διαγωνισμός “Πρωταγόρας”;

Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουμε προβλέψει την υλοποίηση ενός διαγωνισμού για τα λύκεια που θα ασχοληθούν με τις εικονικές δίκες. Ο διαγωνισμός θα είναι ετήσιος και κάθε λύκειο της χώρας θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει με μία ομάδα μαθητών διεκδηκώντας την νίκη.

Καθώς το πρόγραμμα μας είναι νέο, η υλοποίηση του πρώτου διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα κρίνουμε ότι είναι κατάλληλος για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Πώς δομείται ο Διαγωνισμός;

Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζουμε την δομή του Διαγωνισμού των Εικονικών Δικών “Πρωταγόρας”, όπως αυτός θα υλοποιηθεί. Ενδέχεται λεπτομέρειες του Διαγωνισμού να αλλάξουν στη συνέχεια – κάθε αλλαγή θα ανακοινώνεται εγκαίρως για τους ενδιαφερομένους.

Α. Γύροι του Διαγωνισμού

1. Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο γύρους: τους (1) Προκριματικούς και τον (2) Τελικό γύρο. Οι Προκριματικοί λογίζονται ως ένας γύρος καθώς σε αυτούς συμμετέχουν άπασες οι ομάδες που εγγράφονται στον Διαγωνισμό, και σκοπός της διοργάνωσής τους είναι η καλύτερη διεξαγωγή του Διαγωνισμού σε τοπικό επίπεδο.  Ο Τελικός Γύρος διεξάγεται σε πόλη που επιλέγει η Οργανωτική Επιτροπή και αποτελεί την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού.

2. Η Οργανωτική Επιτροπή αποφασίζει πόσες ομάδες θα συμμετέχουν στον Τελικό Γύρο, φροντίζοντας να συμμετέχει ίσος αριθμός ομάδων από κάθε Προκριματικό Γύρο.

Β. Δυνατότητα & Τρόπος Συμμετοχής

Δυνατότητα Ομάδας για Συμμετοχή

Κάθε λύκειο της χώρας και του εξωτερικού μπορεί να συμμετέχει στον Διαγωνισμό, εφόσον τα μέλη της ομάδας που εγγράφεται – εκπροσωπώντας την εν λόγω μονάδα – χειρίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό την ελληνική γλώσσα.

Υπεύθυνος Ομάδας

Κάθε σχολείο ορίζει έναν υπεύθυνο καθηγητή, ο οποίος εγγράφει και συνοδεύει την ομάδα του στον Διαγωνισμό. Ο καθηγητής είναι υπεύθυνος για την οποιαδήποτε συνεννόηση με την διοργάνωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Διαγωνισμό.

Δυνατότητα Φοιτητών για συμμετοχή στο Διαγωνισμό

Φοιτητές από όλη την Ελλάδα μπορούν να λάβουν μέρος ως μέλη του Προεδρείου του Δικαστηρίου, κρίνοντας την επίδοση των διαγωνιζόμενων μαθητών και αναδεικνύοντας τη νικήτρια ομάδα σε κάθε διαγωνιστικό γύρο του “Πρωταγόρα”.

Οι αιτήσεις θέσεις των Προέδρων του Δικαστηρίου, των Παρέδρων και των Εισαγγελέων θα ανοίξουν ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού.

 

Pin It

Εκτύπωση