edu.klimaka.gr

Ωράριο - Διακοπές - Αργίες Εκπαιδευτικών σε Σχολεία Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Εξωτερικού

ΩΡΑΡΙΟ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

(Απόσπασμα από ΦΕΚ 2739/2013)

Αριθμ. Φ.815.2/981/151116/Z1
Ωράριο, διακοπές και αργίες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παρ. 7 του άρθ. 18 και της περ. α΄ της παρ. 13 του άρθ. 18 του ν. 4027/2011 (Α΄ 233) «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις».
β) Της υποπαρ. Θ2 του ν. 4152/2013 (Α΄ 107) «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των ν. 4046/2012, ν. 4093/2012 και 4127/2013».
γ) Της παρ. 5β του άρθρ. 39 του ν. 4115/2013 (Α΄ 24) «Οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλων διατάξεων».
γ) Της παρ. 7 του άρθ. 8 του ν. 4076/2012 (Α΄ 159) «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανωτάτων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις».
δ) Το άρθ. 9 του ν. 2717/1997 (Α΄ 160) «Εκλογή διδακτικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις».
ε) Του άρθρου 13 παρ. 8 και 9 του ν. 1566/85 (Α΄ 167) «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».
2. Τη με αριθ. 2/17055/0022/18−04−2013 (Β΄ 945) «Όροι, προϋποθέσεις, ύψος και διαδικασία καταβολής δαπανών
μετακίνησης εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων του ΥΠΑΙΘΠΑ που αποσπώνται στο εξωτερικό» Υπουργική απόφαση.
3. Το π.δ. 119/2013 (Α΄ 153) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Ωράριο εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού

1. Το ωράριο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού όπως αυτές ορίζονται από το άρθρο 2, παρ. 1, περ. α΄ του ν. 4027/11 (Α΄ 233), όπου φορέας είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές, η ελληνική κοινότητα, η ορθόδοξη εκκλησία και όπου το αναλυτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται είναι εκείνο της ημεδαπής, ή που υπηρετούν σε μη ενταγμένα τμήματα ελληνικής γλώσσας και τμήματα ενηλίκων όπως αυτά ορίζονται από το άρθρο 2, παρ. 2, περ. στ΄ και ζ΄ του ν. 4027/11 (Α΄ 233) καθορίζεται σύμφωνα με το ωράριο της ημεδαπής.

2. Το ωράριο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 1 περ. Β΄, γ΄ και ε΄ του ν. 4027/11 (Α΄ 233) καθορίζεται σύμφωνα με το ωράριο της χώρας υποδοχής.

3. Το ωράριο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού, καθορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του Τμήματος ή της Έδρας και δεν υπερβαίνει τις ώρες διδασκαλίας που εβδομαδιαίως προβλέπονται για τους εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης βαθμίδας στην ημεδαπή. Στις ώρες αυτές, εκτός των διδακτικών καθηκόντων, εντάσσονται και δραστηριότητες που αφορούν τη λειτουργία του τμήματος τόσο σε ερευνητικό επίπεδο (Ερευνητικά Κέντρα ή Ινστιτούτα), όσο και σε διοικητικό.

4. Το ωράριο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολεία των οποίων η λειτουργία διέπεται από διακρατικές συμφωνίες, καθορίζεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της συμφωνίας.

5. Το ωράριο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολεία των οποίων η λειτουργία τους είναι δεσμευτική από τη νομοθεσία της ξένης χώρας, καθορίζεται σύμφωνα με το ωράριο της χώρας υποδοχής.

6. Το ωράριο των εκπαιδευτικών, στους οποίους έχει ανατεθεί εργασία διοικητικού περιεχομένου στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης, καθορίζεται σύμφωνα με το ωράριο των αποσπασμένων διοικητικών υπαλλήλων στο εξωτερικό.

7. Το ωράριο των εκπαιδευτικών που έχουν αποσπαστεί και τοποθετηθεί στις οικείες ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της παρ. 13 του άρθ. 18 του ν. 4027/2011 (Α΄ 233) και της παρ. 13 του άρθ. 18 του ν. 4027/2011 (Α΄ 233), για να προσφέρουν διοικητικό έργο, καθορίζεται σύμφωνα με το ωράριο των υπαλλήλων των οικείων ελληνικών διπλωματικών ή προξενικών αρχών.

Άρθρο 2
Τρόπος συμπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού

1. Διδασκαλία με ωράριο διδασκαλίας μικρότερο του προβλεπόμενου από τις κείμενες διατάξεις της ημεδαπής δεν επιτρέπεται, εκτός εάν η συμπλήρωσή του δεν είναι αντικειμενικά δυνατή.

2. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους, με απόφαση του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης και αφού έχουν συνεκτιμηθεί οι χιλιομετρικές αποστάσεις και οι δυνατότητες συγκοινωνίας, μπορεί να τοποθετηθούν σε περισσότερες από μία εκπαιδευτικές μονάδες για τη διδασκαλία μαθημάτων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, ή να τοποθετηθούν στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης ή να τους ανατεθεί εργασία διοικητικού, πολιτιστικού και μορφωτικού περιεχομένου στο οικείο Γραφείο Εκπαίδευσης ή στην Ελληνική Διπλωματική Αρχή ή Προξενείο εφόσον έχει δοθεί η συγκατάθεση των αρμόδιων Αρχών, στην Ελληνική Κοινότητα, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ελληνικά ιδρύματα, συλλόγους γονέων, σωματεία και άλλα νομικά και φυσικά πρόσωπα που σκοπό έχουν τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού.

3. Οι εκπαιδευτικοί, στους οποίους έχει ανατεθεί εργασία διοικητικού περιεχομένου στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης, μπορεί να τοποθετηθούν ή να καλύψουν έκτακτες ανάγκες και σε εκπαιδευτικές μονάδες, για τη διδασκαλία μαθημάτων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, μετά από απόφαση του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης και αφού έχουν συνεκτιμηθεί οι χιλιομετρικές αποστάσεις και οι δυνατότητες μετακίνησης. Οι συνολικές ημέρες εργασίας θα είναι 5 (πέντε) και οι ώρες διδασκαλίας δε θα ξεπερνούν τις ώρες διδασκαλίας των υπολοίπων εκπαιδευτικών της περιοχής ευθύνης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης. Οι ημέρες απασχόλησης στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης δε θα συμπίπτουν με τις ημέρες απασχόλησης σε εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

4. To ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών δύναται κατά περίπτωση να προσαυξάνεται μέχρι και 3 ώρες, με απόφαση του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης, εφόσον σε κάποιο από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού οι εναπομένουσες, μετά την κατανομή του προγράμματος, ώρες διδασκαλίας, δε δικαιολογούν την απόσπαση εκπαιδευτικού για την κάλυψη αυτών των ωρών.

5. Οι διατάξεις του άρθρου 13, παρ. 8 και 9 του Ν. 1566/85 (Φ.Ε.Κ 167/τ. Α΄/30−09−85) ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού.

Άρθρο 3
Αργίες και διακοπές των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού

1. Οι διακοπές, αργίες, εορταστικές εκδηλώσεις για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης όπως αυτές ορίζονται από το άρθρο 2, παρ. 1, περ. Α΄ του ν. 4027/11 (Α΄ 233), όπου φορέας είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές, η ελληνική κοινότητα, η ορθόδοξη εκκλησία καθορίζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα της ημεδαπής ή όπως αυτές έχουν τροποποιηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 6, παρ. 3 του ν. 4027/11 (Α΄ 233).

2. Οι διακοπές, αργίες, εορταστικές εκδηλώσεις για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 1 περ. Β΄, γ΄, δ΄, ε΄, στ΄ και ζ΄ του ν. 4027/11 (Α΄ 233), καθορίζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα της χώρας υποδοχής. Οι εβδομάδες εργασίας τους δε θα πρέπει να είναι λιγότερες από 36 εβδομάδες για κάθε διδακτικό έτος.

3. Οι διακοπές, αργίες, εορταστικές εκδηλώσεις για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες των οποίων η λειτουργία διέπεται από διακρατικές συμφωνίες ή είναι δεσμευτική από τη νομοθεσία της ξένης χώρας, καθορίζονται από τις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές μονάδες και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της συμφωνίας ή της νομοθεσίας της ξένης χώρας.

4. Οι διακοπές, αργίες, εορταστικές εκδηλώσεις για τους εκπαιδευτικούς στους οποίους έχει ανατεθεί εργασία διοικητικού περιεχομένου στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης, καθορίζονται σύμφωνα με τις αργίες και διακοπές των αποσπασμένων διοικητικών υπαλλήλων στο εξωτερικό.

5. Οι διακοπές, αργίες, εορταστικές εκδηλώσεις των εκπαιδευτικών που έχουν αποσπαστεί και τοποθετηθεί στις οικείες ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές με τις σχετικές διατάξεις της παρ. 13 του άρθ.18 του ν. 4027/2011 (Α΄ 233) και της παρ. 13 του άρθ. 18 του ν. 4027/2011(Α΄ 233), για να προσφέρουν διοικητικό έργο, καθορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες για τους υπαλλήλους των οικείων ελληνικών διπλωματικών ή προξενικών αρχών.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μαρούσι, 16 Οκτωβρίου 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα