edu.klimaka.gr

Διαδικασίες - Μοριοδότηση Υπαλλήλων που τίθενται σε Διαθεσιμότητα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Αριθ.Πρωτ...
... Αυγούστου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ: Καθορισμός της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, των κριτηρίων επιλογής και κατάταξής τους, τον τρόπο μοριοδότησής τους και ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας του Τριμελούς Συμβουλίου του άρθρου 5 παρ. 3 του ν.4024/2011 και των Τριμελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

1. τις διατάξεις της περ. Ε’ της παρ. 2 του  άρθρου 90 του ν. 4172/2013(ΦΕΚ  167 Α΄)
2. το αριθ. 119/2013 Προεδρικό Διάταγμα «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών»(ΦΕΚ 153 Α’),
3. το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Σκοπός

Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων σχετικών με:

α) τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων για την επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.2 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, 

β) τα αναγκαία δικαιολογητικά,

γ) τα επιμέρους κριτήρια μοριοδότησης,

δ) τον αριθμό των μορίων που αντιστοιχούν στα επιμέρους κριτήρια και

ε) τα ζητήματα λειτουργίας του Τριμελούς Συμβουλίου του άρθρου 5 παρ. 3 του ν.4024/2011 και των Τριμελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
Διαδικασία και κριτήρια αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.2 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄) και  με το άρθρο 90 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α΄)

 Άρθρο 2

Διαδικασία και κριτήρια επιλογής για τη θέση σε διαθεσιμότητα

1. Η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.2 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, διενεργείται με βάση τα κριτήρια και τη διαδικασία της παρ. 2 (περ. α’, β΄και γ΄) του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 καθώς και με τις ρυθμίσεις των επόμενων παραγράφων.Η αποτίμηση των προσόντων γίνεται βάσει βαθμολογικής κλίμακας και αντικειμενικής μοριοδότησης, σύμφωνα με το άρθρο 90 του ν.4172/2013 και τις διατάξεις της παρούσης και η επιλογή των υπαλλήλων με τα λιγότερα προσόντα που τίθενται σε διαθεσιμότητα προκύπτει κατά φθίνουσα σειρά από το βαθμολογικό πίνακα.

2. Τα επιμέρους κριτήρια μοριοδότησηςγια την επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.2 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 και ο αριθμός μορίων που αντιστοιχούν σε αυτά ανά κατηγορία υπαλλήλων παρατίθενται στους Πίνακες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του Παραρτήματος Α΄της παρούσας υπουργικής απόφασης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας υπαλλήλων λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή τους κατάσταση, η οποία μοριοδοτείται σύμφωνα με τον Πίνακα IVτου Παραρτήματος Α΄ της παρούσας υπουργικής απόφασης.

3. Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης στην παρ. 1 του άρθρου 90 του ν.4172/2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί κατάργησης ορισμένων θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα, οι Δ/νσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων συντάσσουν πίνακες συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή, σύμφωνα με ενιαίο λογισμικό που παρέχει για το σκοπό αυτό το ΑΣΕΠ. Στους ανωτέρω πίνακες καταγράφονται τα προσόντα όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας που ανήκουν οι υπό κατάργηση θέσεις του φορέα, εφόσον υπηρετούν σε υπηρεσίες ή μονάδες που αξιολογήθηκαν βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 90 του ν.4172/3013. Η καταγραφή των προσόντων διενεργείται, σύμφωνα με τα κριτήρια ανά κατηγορία προσωπικού που παρατίθενται στους Πίνακες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του Παραρτήματος Α΄ της παρούσης. Εντός της ανωτέρω προθεσμίας, οι σχετικοί πίνακες αποστέλλονται από τις Δ/νσεις Διοικητικού/Προσωπικού στο ΑΣΕΠ το οποίο αναλαμβάνει τη λειτουργική, διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη των Τριμελών ειδικών υπηρεσιακών συμβουλίων. Το ΑΣΕΠ μοριοδοτεί τα προσόντα των υπαλλήλων και καταρτίζει Πίνακα Κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, ανά φορέα, κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα. Ακολούθως διαβιβάζει το σχετικό πίνακα στο αρμόδιο τριμελές ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο του οικείου φορέα, το οποίο στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του άρθρου 90 παρ.2 περ.Γ εκδίδει τον τελικό πίνακα. Με ευθύνη των οικείων Δ/νσεων Διοικητικού/Προσωπικού ο Πίνακας Κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, ανά φορέα, κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα, αναρτάται στους οικείους πίνακες ανακοινώσεων των φορέων καθώς και στους επίσημους διαδικτυακούς τόπους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του ΑΣΕΠ.

Άρθρο 3

Μοριοδότηση τρόπου εισαγωγής στη Δημόσια Διοίκηση

Για τη μοριοδότηση του κριτηρίου 3 του Παραρτήματος Α΄, ως τρόπος εισαγωγής στη Δημόσια Διοίκηση νοείται η διαδικασία πρόσληψης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή διορισμού σε θέση μόνιμου  προσωπικού και όχι αυτή της μετατροπής της σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύμβασης μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου.

Άρθρο 4

Αρνητική μοριοδότηση πειθαρχικών ποινών

Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, λαμβάνονται υπόψη για την αρνητική μοριοδότηση αυτών οι πειθαρχικές ποινές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πειθαρχικές αποφάσεις  υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν διαγραφεί από το προσωπικό τους μητρώο σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Άρθρο 5

Μοριοδότηση υπηρεσιακής αξιολόγησης

Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, λαμβάνονται υπόψη όσον αφορά στο κριτήριο της υπηρεσιακής αξιολόγησης οι εκθέσεις αξιολόγησης των τελευταίων οκτώ(8) ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση για να βαθμολογηθεί το κριτήριο αυτό, είναι η ύπαρξη μίας (1) τουλάχιστον έκθεσης αξιολόγησης κατά την τελευταία οκταετία. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας του Τριμελούς Συμβουλίου του άρθρου 5 παρ. 3 του ν.4024/2011 και των Τριμελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων 

 Άρθρο 6
Άσκηση αρμοδιοτήτων από το Τριμελές Συμβούλιο του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 4024/2011, τα τριμελή ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια της περ. Γ’ της παρ. 2, του άρθρου 90 και της παρ. 2 του άρθρου 91 του ν.4172/2013 

1. Το Τριμελές Συμβούλιο του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 4024/2011 ασκεί τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του που προβλέπεται από την υποπαρ. Ζ.1 (περ. 4) της παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, όπως έχει αντικατασταθεί από την παρ. 2 του άρθρου 91 του ν.4172/2013 και καταρτίζει τον Ενιαίο Πίνακα Διάθεσης υπαλλήλων σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 2 της παρούσης.

Τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια ασκούν την προβλεπόμενη στην παρ. 2 του άρθρου 91 του ν.4172/2013 όπως εξειδικεύονται στις παρ.6 και 7 της παρούσης.

2. Τα τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια της περ. γ της παρ.2 του άρθρου 90 του  ν. 4172/2013 ασκούν την αρμοδιότητα της αποτίμησης προσόντων και της κατάρτισης βαθμολογικών πινάκων όπως αυτή αποτυπώνεται στην περ.γ της παρ.2 του άρθρου 90 του ν.4172/2013, με τη λειτουργική, διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη του ΑΣΕΠ, κατά τα οριζόμενα στα Κεφάλαια Α’ και Β’ της παρούσης.

3. Τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια  συγκροτούνται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ ως πρόεδρο,  τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης ή της Διεύθυνσης Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου φορέα, ως εισηγητή, και ένα προϊστάμενο άλλης Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης  του ίδιου φορέα, με τους αναπληρωτές τους.

Με απόφαση του οικείου κατά περίπτωση Υπουργού ορίζονται τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη του συμβουλίου. Ως αναπληρωματικά μέλη ορίζονται πρόσωπα που έχουν τις ιδιότητες που απαιτούνται και για τα τακτικά μέλη. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ως γραμματέας  του συμβουλίου υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ του οικείου Υπουργείου ή φορέα, καθώς και ο αναπληρωτής αυτού.

Με όμοια απόφαση μπορεί να αντικαθίστανται ή να συμπληρώνονται τα ελλείποντα μέλη των Τριμελών Συμβουλίων, τακτικά και αναπληρωματικά, να αντικαθίστανται οι γραμματείς τους, τακτικοί και αναπληρωματικοί.

4. Η θητεία του Τριμελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων  είναι τετραετής και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους της θητείας αυτών. Η θητεία αυτή μπορεί να παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια με απόφαση του οικείου Υπουργού. Η αντικατάσταση ή συμπλήρωση μέλους   διενεργείται πάντοτε για το υπόλοιπο της θητείας του συμβουλίου.

5. Οι αποφάσεις συγκρότησης των Τριμελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων ή παράτασης της θητείας των μελών τους εκδίδεται μέχρι την 30η Νοεμβρίου του έτους κατά το οποίο λήγει η θητεία των απερχόμενων συμβουλίων. Οι πρώτες αποφάσεις συγκρότησης των Τριμελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων εκδίδονται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η πρώτη θητεία τους αρχίζει από την έκδοση της απόφασης συγκρότησης του και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2017.

6. Για τη συγκρότηση, τη σύνθεση, τις συνεδριάσεις, τη λειτουργία και τις πράξεις των Τριμελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων εφαρμόζονται κατά τα λοιπά οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999).

7. Τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια που συνιστώνται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις  είναι αρμόδια για τους μόνιμους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αυτών καθώς  και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α και β βαθμού και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου  που εμπίπτουν στη χωρική τους αρμοδιότητα.

8. Με απόφαση του οικείου Υπουργού μπορεί να συνιστάται ένα κοινό  Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για ομάδα Ν.Π.Δ.Δ. ανάλογα με τις ανάγκες. 

9. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να συγκροτείται για έναν ή περισσότερους ΟΤΑ διακριτό Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ανάλογα με τις ανάγκες. Σε περίπτωση που συγκροτείται Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για περισσότερα ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ οι προϊστάμενοι της Γενικής Διεύθυνσης ή της Διεύθυνσης Διοικητικού/Προσωπικού προέρχονται από το μεγαλύτερο σε αριθμό προσωπικού ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ που υπάγεται σε αυτά.

10. Εάν δεν είναι δυνατή η συγκρότηση Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου στον φορέα, λόγω έλλειψης Διεύθυνσης Διοικητικού/Προσωπικού ή άλλης Διεύθυνσης, η αποτίμηση των προσόντων διενεργείται από το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του εποπτεύοντος φορέα.

11. Τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού συγκροτούνται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ, ως Πρόεδρο και δύο (2) Προϊσταμένους των οικείων οργανικών μονάδων, με τους αναπληρωτές τους.

Με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα ορίζονται τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη των συμβουλίων. Ως αναπληρωματικά μέλη ορίζονται πρόσωπα που έχουν τις ιδιότητες που απαιτούνται και για τα τακτικά μέλη. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ως γραμματέας του συμβουλίου υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ της οικείας Γενικής Γραμματείας, καθώς και ο αναπληρωτής αυτού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

Άρθρο 7
Παραρτήματα

Τα προσαρτώμενα στην παρούσα απόφαση Παραρτήματα Α΄, Β΄ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της.

 Άρθρο 8
Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ομοίως η υπ’αριθμ. ΔΙΔΑΔ-ΔΙΠΙΔΔ/οικ.559/08-01-2013 (ΦΕΚ Β’ 7) υπουργική απόφαση «Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων διαδικασίας και κριτηρίων κινητικότητας υπαλλήλων κατά το άρθρο πρώτο, παρ. Ζ (υποπαρ. Ζ.1 και Ζ.2) του ν. 4093/2012 παύει να ισχύει, κατά το μέρος που ρυθμίζει θέματα που διέπονται από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα,   Αυγούστου 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄:
ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι

ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕ και ΤΕ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΜΟΡΙΑ*

1.ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

 

ΜΑΧ 30

ΒΑΣΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

βαθμός πτυχίου επί 0,5

έως 5

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (της ίδιας κατηγορίας  με το βασικό τίτλο σπουδών)

 

3

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

συναφές με το αντικείμενο του Φορέα

7

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

συναφής με το αντικείμενο του Φορέα

4

ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΔΔ ή ΕΣΤΑ

 

5

ΓΝΩΣΗ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (μοριοδοτούνται μέχρι 2 ξένες γλώσσες)

άριστη γνώση

3

πολύ καλή γνώση

2

 καλή γνώση

1

2. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

 

ΜΑΧ  30

ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Για τα πρώτα 5 έτη

(αριθμός ετών x συντελεστή 1)

5

Για τα επόμενα 10 έτη

(αριθμός ετών x συντελεστή 0,5)

5

Για τα επόμενα 20 έτη

(αριθμός ετών x συντελεστή 0,25)

5

ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης

(max  5 έτη  x1,5  μόριο για κάθε έτος)

7,5

προϊσταμένου Διεύθυνσης

(max  5 έτη  x1 μόριο για κάθε έτος)

5

προϊσταμένου Τμήματος

(max  5 έτη  x0,5 μόριο για κάθε έτος)

2,5

3. ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

ΜΑΧ  30

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΣΔΔ ή ΣΤΗΝ ΕΣΤΑ

 

30

ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ

 

 

30

ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡ.18 ΤΟΥ Ν.2190/1994

 

25

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

 

20

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΣΕΙ Ν.1648/1986 ή Ν.2643/1998

 

15

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ  ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

15

ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟ ΑΣΕΠ

 

20

ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ

 

5

4. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (Μ.Ο. βαθμολογίας εκθέσεων τελευταίων 8 ετών)

 

MAX 10

Μ.Ο. βαθμολογίας έως και 8,00

 

2

Μ.Ο. βαθμολογίας: 8,01 - 9,00

 

4

Μ.Ο. βαθμολογίας: 9,01 – 9,50

 

6

Μ.Ο. βαθμολογίας: 9,51 – 9,80

 

8

Μ.Ο. βαθμολογίας: 9,81 – 10,00

 

10

5.  ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ  ΠΟΙΝΕΣ

 

MAX-30

Πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών

 

-10

· Στέρηση δικαιώματος προαγωγής από 1 έως 5 έτη

· Στέρηση δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής Προϊστάμενου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από 1 έως 5 έτη

· Αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπό της

 

-20

· Υποβιβασμός έως 2 βαθμούς

· Προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών

 

-30

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕ


ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΜΟΡΙΑ*

1. ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

 

ΜΑΧ  30

ΒΑΣΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

βαθμός επί 1

έως 20

ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΕΣ  ΣΠΟΥΔΕΣ

 

4

ΓΝΩΣΗ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (μοριοδοτούνται μέχρι 2 ξένες γλώσσες)

άριστη γνώση

3

πολύ καλή γνώση

2

 καλή γνώση

1

2. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

 

ΜΑΧ  30

ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Για τα πρώτα 5 έτη

(αριθμός ετών x συντελεστή 1)

5

Για τα επόμενα 10 έτη

(αριθμός ετών x συντελεστή 0,5)

5

Για τα επόμενα 20 έτη

(αριθμός ετών x συντελεστή 0,25)

5

ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

προϊσταμένου Διεύθυνσης

(max  5 έτη  x2 μόριο για κάθε έτος)

10

προϊσταμένου Τμήματος

(max  5 έτη  x1 μόριο για κάθε έτος)

5

3. ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

ΜΑΧ 30

ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ

 

 

30

ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡ.18 ΤΟΥ Ν.2190/1994

 

25

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

 

20

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ  ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

15

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΣΕΙ Ν.1648/1986 ή Ν.2643/1998

 

15

ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟ ΑΣΕΠ

 

20

4. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (Μ.Ο. βαθμολογίας εκθέσεων τελευταίων 8 ετών)

 

MAX 10

Μ.Ο. βαθμολογίας έως και 8,00

 

2

Μ.Ο. βαθμολογίας: 8,01 - 9,00

 

4

Μ.Ο. βαθμολογίας: 9,01 – 9,50

 

6

Μ.Ο. βαθμολογίας: 9,51 – 9,80

 

8

Μ.Ο. βαθμολογίας: 9,81 – 10,00

 

10

5.  ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ  ΠΟΙΝΕΣ

 

 

Πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών

 

-10

· Στέρηση δικαιώματος προαγωγής από 1 έως 5 έτη

· Στέρηση δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής Προϊστάμενου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από 1 έως 5 έτη

· Αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπό της

 

-20

· Υποβιβασμός έως 2 βαθμούς

· Προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών

 

-30

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙΙ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΕ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΜΟΡΙΑ*

1. ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

 

ΜΑΧ  20

ΒΑΣΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

βαθμός επί 0,70

έως 14

ΓΝΩΣΗ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (μοριοδοτούνται μέχρι 2 ξένες γλώσσες)

άριστη γνώση

3

πολύ καλή γνώση

2

 καλή γνώση

1

2. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

 

ΜΑΧ  25

ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Για τα πρώτα 10 έτη

(αριθμός ετών x συντελεστή 1,25)

12,5

Για τα επόμενα 25 έτη

(αριθμός ετών x συντελεστή 0,5)

12,5

3. ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

ΜΑΧ  25

ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡ.18 ΤΟΥ Ν.2190/1994

 

25

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

 

20

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ  ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

15

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΣΕΙ Ν.1648/1986 ή Ν.2643/1998

 

15

4. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (Μ.Ο. βαθμολογίας εκθέσεων τελευταίων 8 ετών)

 

MAX 10

Μ.Ο. βαθμολογίας έως και 8,00

 

2

Μ.Ο. βαθμολογίας: 8,01 - 9,00

 

4

Μ.Ο. βαθμολογίας: 9,01 – 9,50

 

6

Μ.Ο. βαθμολογίας: 9,51 – 9,80

 

8

Μ.Ο. βαθμολογίας: 9,81 – 10,00

 

10

5. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

20

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΕΚΝΩΝ (έως 5)

Για κάθε τέκνο x 4

20

6. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ  ΠΟΙΝΕΣ

 

 

Πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών

 

-10

Στέρηση δικαιώματος προαγωγής από 1 έως 5 έτη

 

-20

  • Υποβιβασμός έως 2 βαθμούς
  • Προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών

 

-30

 

ΠΙΝΑΚΑΣ IV

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΜΟΡΙΑ*

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

 

ΕΓΓΑΜΟΣ

 

2

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΕΚΝΩΝ

Για κάθε τέκνο x 4

 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας εκ νέου λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια 

……

……


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ΄:
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

I. Απαραίτητα επικυρωμένα δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται η αλήθεια και η ακρίβεια των ιδιοτήτων για την εφαρμογή της περ.δ της παρ.2 του άρθρου 90 του ν.4172/2013

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ, κατά την έννοια των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου πρώτου του ν.1910/1944, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του ν.3454/2006, είναι:

α) Οι γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή  υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις  στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

 β) Ο γονέας χωρίς σύζυγο με τρία (3) τέκνα ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος για τη διατροφή τους, εφόσον είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23o έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25o έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως ανεξαρτήτως ηλικίας.

γ) Ο ένας από τους γονείς ο οποίος κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή είναι ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως εφόσον έχει τρία (3) τέκνα και συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της ανωτέρω (α) περιπτώσεως.

δ) Τα ορφανά από πατέρα και μητέρα εφόσον είναι τουλάχιστον δύο (2) αποτελούν ίδια οικογένεια και απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα των πολυτέκνων εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της ανωτέρω (α) περιπτώσεως.

ε)  Επίσης, πολύτεκνοι είναι (Ν. 860/5.1.1979)
 i) Η μητέρα χήρα με τρία (3) τρία τέκνα, εφόσον είναι υπόχρεη για τη διατροφή τους από οποιοδήποτε λόγο.
 ii) Ο πατέρας με τρία (3) τέκνα εφόσον κατέστη τελείως ανίκανος για κάθε εργασία, από οποιοδήποτε λόγο και δεν εργάζεται ή είναι ανάπηρος πολέμου με αναπηρία τουλάχιστον 70% και δεν εργάζεται.
 iii) Ο σύζυγος με τρία (3) τέκνα σε περίπτωση θανάτου της μητρός των τέκνων ή εφόσον αυτή κατέστη τελείως ανίκανη για κάθε εργασία από οποιοδήποτε λόγο.
 iv) Τα ορφανά από πατέρα και μητέρα εφόσον είναι τουλάχιστον τρία (3), αποτελούν ίδια οικογένεια και απολαμβάνουν αυτοδίκαια των ευεργετημάτων των Πολυτέκνων και εφόσον τα θήλεα δεν έχουν ιδίους πόρους ζωής.

Επισημάνσεις: Α. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις (i− iv) πρέπει επιπλέον να είναι:
I) τα θήλεα άγαμα ή σε διάζευξη ή σε χηρεία και να τα συντηρεί ένας από τους γονείς τους
II) τα άρρενα ανήλικα
III) σπουδαστές μέχρι περατώσεως των σπουδών τους ή μαθητές τεχνών και επαγγελμάτων
IV) ανίκανα προς εργασία από οποιοδήποτε λόγο ή ανάπηρα πολέμου, ανεξαρτήτως ηλικίας και στις δύο περιπτώσεις.
Β. Από 1.1.1983 τόσον τα άρρενα όσο και τα θήλεα πρέπει να είναι ανήλικα (άρθρο 4 παρ. 2 και 116 παρ. 1 του Συντάγματος).
Γ. Μέχρι 17.2.1983 το όριο ανηλικότητας είναι το 21o έτος. Από 18/2/1983 το όριο ανηλικότητας είναι το 18o έτος (άρθρο 3 Ν. 1329/1983).

1. Στην περίπτωση αα’, προκειμένου  να διαπιστωθεί εάν ο υπάλληλος έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, υποβάλλεται γνωμάτευση  του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο  υπάλληλος, ότι  έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον  67%

2. Στην ίδια περίπτωση, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος είναι πολύτεκνος, κατά την έννοια των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου πρώτου του ν.1910/1944, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του ν.3454/2006,  και ότι τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, όπως ισχύει, συνοικούν με αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, υποβάλλεται:

i. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κτήση της ιδιότητας του πολυτέκνου ή πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής
ή

ii. πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.)

· Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης των Πολυτέκνων με τέσσερα τουλάχιστον τέκνα , πρέπει να περιλαμβάνει:
α) Ονοματεπώνυμο του ιδίου και της συζύγου του.
β) Ημερομηνία τελέσεως του γάμου τους.
γ) Τα από το γάμο αυτό γεννηθέντα τέκνα.
δ) Τα από άλλο ή άλλους γάμους του ιδίου ή της συζύγου του γεννηθέντα τέκνα, τα οποία πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά
ε) Τα εκτός γάμου γεννηθέντα τέκνα για την μητέρα.
στ) Τα εκτός γάμου τέκνα γεννηθέντα για τον πατέρα, αλλά νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα από αυτόν.
ζ) Ημερομηνία γεννήσεως όλων των ανωτέρω.

· Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης των Πολυτέκνων με τρία τουλάχιστον τέκνα πρέπει να περιλαμβάνει:
α) Ονοματεπώνυμο του ιδίου και της συζύγου του.
β) Ημερομηνία τελέσεως του γάμου τους.
γ) Τα από το γάμο αυτό τέκνα.
δ) Τα από άλλο ή άλλους γάμους του ιδίου ή της συζύγου του τέκνα, τα οποία πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά.
ε) Τα εκτός γάμου τέκνα για την μητέρα.
στ) Τα εκτός γάμου τέκνα για τον πατέρα, αλλά νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα από αυτόν.
ζ) Ημερομηνία γεννήσεως όλων των ανωτέρω.

· Εφόσον απέκτησαν ισοβίως την Πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του Ν. 860/1979, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του υποψηφίου πρέπει να περιλαμβάνει:
α) Ονοματεπώνυμο του ιδίου και της συζύγου του.
β) Ημερομηνία τελέσεως του γάμου τους.
γ) Τα από το γάμο αυτό γεννηθέντα τέκνα.
δ) Τα από άλλο ή άλλους γάμους του ιδίου ή της συζύγου του γεννηθέντα τέκνα, τα οποία πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά.
ε) Τα εκτός γάμου γεννηθέντα τέκνα για την μητέρα.
στ) Τα εκτός γάμου τέκνα γεννηθέντα για τον πατέρα, αλλά νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα από αυτόν.
ζ) Ημερομηνία γεννήσεως όλων των ανωτέρω.
η) Ημερομηνία θανάτου όλων των μη επιζώντων από τους ανωτέρω.
θ) Ημερομηνία γάμου, διάζευξης ή χηρείας όλων των θηλέων τέκνων (αν είναι άγαμα να γίνει μνεία).

Εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης απαιτείται επιπλέον (για πολύτεκνους Ν.860/1979):
α) Σε περίπτωση ανικανότητας προς εργασία ενός από τους δύο γονείς, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα, με το οποίο να βεβαιώνεται η κατά 100% αναπηρία του γονέα αυτού για οποιονδήποτε λόγο ή κατά 70% για τους ανάπηρους πολέμου.
β) Σε περίπτωση ανικανότητας προς εργασία τέκνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, από οποιοδήποτε λόγο ή τέκνα ανάπηρα πολέμου, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω ανικανότητά τους.
γ) Για την απόδειξη της σπουδαστικής ιδιότητας του ιδίου του υποψηφίου ή τέκνου ή αδελφού του, ανάλογα με την περίπτωση, βεβαίωση της οικείας σχολής από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα των σπουδών ή της μαθητείας για τέχνη ή επάγγελμα.

iii. Εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης απαιτείται επιπλέον:

α) Σε περίπτωση οποιασδήποτε αναπηρίας τέκνου σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως,  ανεξαρτήτως ηλικίας, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω αναπηρία και η ισοβιότητα αυτής.

β) Σε περίπτωση αναπηρίας εξ οιασδήποτε αιτίας ή αναπηρίας πολέμου σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως ενός από τους δύο γονείς, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω, κατά περίπτωση, αναπηρία και ειδικώς για την αναπηρία πολέμου και η ισοβιότητα αυτής.

γ) Σε περίπτωση που το τέκνο διανύει τη στρατιωτική του θητεία, βεβαίωση, περί του γεγονότος αυτού, από αρμόδια αρχή.

δ) Για την απόδειξη της σπουδαστικής ιδιότητας ενήλικου τέκνου έως 25 ετών, βεβαίωση αναγνωρισμένης σχολής ή σχολείου του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και  δημόσιου ή ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό.

ε) Σε περίπτωση που το τέκνο, διανύει τη στρατιωτική του θητεία, βεβαίωση των αρμόδιων αρχών.

iv. ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπαλλήλου, του τρέχοντος οικονομικού έτους,  από την οποία ελέγχονται τα ακόλουθα στοιχεία: ο κωδικός 003 σε συνδυασμό με τον πίνακα 9 και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

2. Στην περίπτωση ββ΄, προκειμένου  να διαπιστωθεί εάν ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο του υπαλλήλου που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε. και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον  67 % , υποβάλλεται:

i. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου του υπαλλήλου

ii. γνωμάτευση  του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, σε ισχύ στην οποία υπάγεται ο  υπάλληλος,  ότι  ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο του, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον  67 %

iii. ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπαλλήλου, του τρέχοντος  οικονομικού έτους, από την οποία ελέγχονται τα ακόλουθα στοιχεία:
Για τον ή την σύζυγο, ο  κωδικός 002, όπου δηλώνεται η αναπηρία και ο πίνακας 9.
Για το ανάπηρο τέκνο,  ο κωδικός 003, όπου δηλώνονται ο αριθμός των τέκνων, ο κωδικός 005, όπου δηλώνονται τα ανάπηρα μέλη και ο πίνακας 9, σε συνδυασμό με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για την διαπίστωση ότι το προστατευόμενο ανάπηρο μέλος είναι τέκνο. 

iv. Για ενήλικο τέκνο: Εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο συνοικεί με τον υπάλληλο (πίνακας 5 της δήλωσης) και ότι το φορολογητέο εισόδημά του, εξαιρουμένων των προνοιακών επιδομάτων, δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ ή Υπεύθυνη Δήλωση του τέκνου ή του συμπαραστάτη αυτού, ότι δεν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ότι συνοικεί με τον υπάλληλο

3. Στην περίπτωση γγ’, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος , δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ υποβάλλεται:

i. πιστοποιητικό δήμου από το οποίο να προκύπτει ότι oυπάλληλος έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και είκοσι πέντε (25) ετών. Για το ενήλικο τέκνο έως και είκοσι πέντε(25) ετών , προσκομίζεται βεβαίωση αναγνωρισμένης σχολής ή σχολείου του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και  δημόσιου ή ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό.

Για την απόδειξη της γονικής μέριμνας, οποιοδήποτε δικαιολογητικό που εκδόθηκε από αρμόδια δημόσια αρχή της ημεδαπής ή αλλοδαπής από το οποίο να προκύπτει η ιδιότητα του γονέα μονογονεϊκής οικογένειας. ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Η «γονική μέριμνα» δεν ταυτίζεται με την «επιμέλεια» τέκνου, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Π.Δ.456/1984 (Αστικός Κώδικας) η γονική μέριμνα, ως υπερκείμενη έννοια, περιλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου και τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.

Αναλυτικά:

Στην περίπτωση χηρείας του μονογονέα ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον του άλλου γονέα, απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο κατόπινχηρείας ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον του άλλου γονέα. Το τέκνο αυτό δεν πρέπει να έχει υιοθετηθεί από επόμενο σύζυγο του μονογονέα. Εάν από το ανωτέρω πιστοποιητικό δεν προκύπτει η κατάσταση χηρείας του μονογονέα, τότε πρέπει να συνυποβληθεί η σχετική ληξιαρχική πράξη θανάτου. Για την περίπτωση της κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον, το ανωτέρω πιστοποιητικό πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο δικαστικής απόφασης σε συνδυασμό με το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της. Αν κατά την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, το τέκνο είναι ενήλικο και ηλικίας έως και 25 ετών, πρέπει από τα ανωτέρω έγγραφα να προκύπτει η κατάσταση χηρείας του μονογονέα ή αφάνειας του άλλου γονέα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.  

β.Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τηγονική μέριμναενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.

Σε περίπτωση διαζυγίου ή ακυρώσεως γάμου ή λύσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως των γονέων (διάστασης), απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.

β. Αντίγραφοδικαστικής απόφασης με την οποία ανατέθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας σε ένα μόνο γονέα σε περίπτωση διαφωνίας ή αντίγραφοΠρακτικού κοινής συμφωνίας των γονέων, θεωρημένο από το αρμόδιο δικαστήριο, με το οποίο ανατέθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα εκ των δύο, σύμφωνα με το άρθρο 1513ΑΚ ή για την περίπτωση της διάστασης σύμφωνα με το άρθρο 1514ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ.

γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τηγονική μέριμναενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.

Σε περίπτωση ανικανότητας του άλλου γονέα για την άσκηση γονικής μέριμνας για πραγματικούς λόγους ή γιατί είναι ανίκανος ή περιορισμένα ικανός για δικαιοπραξία, απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.

β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία να προκύπτει ο λόγος της αδυναμίας ασκήσεως της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα (π.χ. δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή σωματικής αναπηρίας).

γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεσητηγονική μέριμναενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.

Σημείωση: Σε περίπτωση ανυπαρξίας της ανωτέρω δικαστικής απόφασης (υπό στοιχείο β) όσον αφορά τους αντικειμενικούς πραγματικούς λόγους αδυναμίας ασκήσεως της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα, απαιτείται η υποβολή οιουδήποτε αποδεικτικού εγγράφου αρμόδιας κατά νόμον δημόσιας αρχής, από το οποίο να προκύπτει ο πραγματικός λόγος αδυναμίας άσκησης της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα (π.χ. πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει ο εγκλεισμός του σε σωφρονιστικό κατάστημα και η διάρκεια αυτού).

Σε περίπτωση έκπτωσης του άλλου γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή αφαίρεσης της γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησης, απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.

β. Αντίγραφοδικαστικής απόφασης, συνοδευόμενης από το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της, από την οποία να προκύπτει η έκπτωση του άλλου γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή η αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα λόγω κακής άσκησης.

γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τηγονική μέριμναενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.

Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.

βi. Υπεύθυνη δήλωση της μητέρας ότι το τέκνο δεν έχει αναγνωριστεί από τον πατέρα και ότι η ίδια δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας ούτε της έχει αφαιρεθεί η άσκησή της. Αν το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου η ίδια δεν είχε εκπέσει της γονικής μέριμνας ούτε της είχε αφαιρεθεί η άσκησή της.
ή
βii. Αν το τέκνο είναι αναγνωρισμένο από τον πατέρα, υπεύθυνη δήλωση της μητέρας ότι η ίδια δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας ούτε της έχει αφαιρεθεί η άσκησή της και δεν υπάρχει συμφωνία των γονέωνκατά το άρθρο 1515ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ για από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου η ίδια δεν είχε εκπέσει της γονικής μέριμνας ούτε της είχε αφαιρεθεί η άσκησή τηςούτεείχε υπάρξει συμφωνία των γονέωνκατά το άρθρο 1515ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ για από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας.

Σε περίπτωση υιοθεσίας τέκνου από ένα μόνο γονέα, απαιτούνται αθροιστικά:

α. Πιστοποιητικό δήμου ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής,  από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.

β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία να προκύπτει η υιοθεσία του τέκνου μέχρι την ενηλικίωσή του, συνοδευόμενης από το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της.

γ. Υπεύθυνη δήλωση του μονογονέα ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου κατόπιν υιοθεσίας. Σε περίπτωση που το τέκνο αυτό είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση του μονογονέα ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική του μέριμνα κατόπιν υιοθεσίας.

Σημείωση: Σε περίπτωση που από το ανωτέρω πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (υπό στοιχείο α) προκύπτει η υιοθεσία του τέκνου μέχρι την ενηλικίωσή του, παρέλκει η υποβολή της σχετικής δικαστικής απόφασης (υπό στοιχείο β).

ii. ακριβέςαντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπαλλήλου, τρέχοντος  οικονομικού έτους,  από την οποία ελέγχονται τα ακόλουθα στοιχεία: ο κωδικός 003 σε συνδυασμό με τον πίνακα 9 και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

4.  Στην περίπτωση δδ’, προκειμένου  να διαπιστωθεί εάν ο σύζυγος ή η σύζυγος του υπαλλήλου έχει ενταχθεί στη διαθεσιμότητα  δυνάμει του ν.4172/13 υποβάλλεται:

i. πιστοποιητικό  οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου του υπαλλήλου

ii. βεβαίωση του οικείου φορέα του συζύγου ή της συζύγου του υπαλλήλου, όπου θα αναφέρεται ότι αυτός ή αυτή τίθεται σε διαθεσιμότητα

5. Στην περίπτωση εε’, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης δυνάμει δικαστικής αποφάσεως και συνοικεί με τον συμπαραστατούμενο ο οποίος έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, υποβάλλεται:

i. Εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους, από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο συνοικεί με τον υπάλληλο (πίνακας 5 της δήλωσης) και ότι το φορολογητέο εισόδημά του, εξαιρουμένων των προνοιακών επιδομάτων, δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ ή Υπεύθυνη Δήλωση του τέκνου ή του συμπαραστάτη αυτού, ότι δεν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ότι συνοικεί με τον υπάλληλο

ii. Αντίγραφο της τελεσίδικης δικαστικής αποφάσεως

1.Σε περίπτωση που το αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, δεν είναι ακριβές, δηλαδή δεν φέρει υπογραφή του υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ, αυτό συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ότι το αντίγραφο είναι ίδιο με το πρωτότυπο που έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ.

2. Στην περίπτωση  των ενήλικων άγαμων τέκνων :

 - άνω των 18 και μέχρι 20 ετών που δε σπουδάζουν, απαιτείται βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι κατά την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα του υπαλλήλου, το τέκνο ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

- που σπουδάζουν για 2 χρόνια μετά το πέρας των σπουδών τους και μέχρι 27 ετών, απαιτείται   βεβαίωση της σχολής ΚΑΙ βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι κατά την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα του υπαλλήλου, το τέκνο ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

II. Απαραίτητα επικυρωμένα δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται η γνώση ξένης γλώσσας

Η γνώση ξένης γλώσσας αποδεικνύεται με βάση το άρθρο 28 του Π.Δ.50/2001 «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα», όπως αυτό ισχύει (ΦΕΚ 39 Α΄)  και θα εξειδικεύονται με την Ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

 III. ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ

• Εάν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται:

Πράξη αναγνώρισης από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α, για την ισοτιμία, αντιστοιχία του τίτλου και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτού με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων ή πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) περί ισοτιμίας και αντιστοιχίας καθώς και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτών με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων.

Ειδικά για τα πτυχία της Κύπρου: Για τα πτυχία που αποκτήθηκαν πριν από την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1−5−2004) και αναφέρονται στο Π.Δ. 299/1977 δεν απαιτείται αντιστοιχία.

Για τα ίδια πτυχία καθώς και για όλα τα υπόλοιπα, τα οποία έχουν χρόνο κτήσης μετά την ένταξή της στην Ε.Ε. απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία.

Ισοτιμία πτυχίων Α.Ε.Ι. που κατέχουν πολιτικοί πρόσφυγες και επαναπατριζόμενοι Έλληνες.

Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του Ν. 1735/1987 «σε περίπτωση που το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. και το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.) δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ισοτιμία πτυχίων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που κατέχουν πολιτικοί πρόσφυγες και επαναπατριζόμενοι Έλληνες, κατά την έννοια των διατάξεων της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 5, λόγω ανυπαρξίας αντίστοιχης σχολής στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής, καθορίζουν με βεβαίωσή τους τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου του πτυχίου με πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται στους αλλοδαπούς τίτλους αντιστοιχία βαθμολογικής ή αξιολογικής κλίμακας με τη βαθμολογική ή αξιολογική κλίμακα τίτλων της ημεδαπής ο σχετικός τίτλος χαρακτηρίζεται ως αδιαβάθμητος (ν. 3328/2005 άρθρο 8). Στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος προκειμένου να μην απορριφθεί στη θέση του εντύπου της αίτησης που αφορά στο βαθμό τίτλου σπουδών συμπληρώνει το ελάχιστο της βαθμολογικής κλίμακας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ημεδαπής, δηλ. «5».

Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης πράξης αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου, όσοι υπάλληλοι υποβάλλουν αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης οι οποίες χορηγήθηκαν από:

i) το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) του άρθρου 55 του Π.Δ. 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ή

ii) το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Α.Ε.Ι.Τ.Τ.Ε.)του άρθρου 10 του Π.Δ. 165/2000 «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, σύμφωνα με την οδηγία 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» ή

iii) το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Σ.Ε.Α.Τ.Ε.Κ.) του άρθρου 14 του Π.Δ. 231/1998 «Δεύτερο γενικό σύστημα αναγνώρισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο συμπληρώνει την οδηγία 89/48/ΕΟΚ, σύμφωνα με τις οδηγίες 92/51/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 94/38/ΕΚ και 95/43/ΕΚ της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Οι ως άνω υπάλληλοι εξαιρούνται μεν από την υποχρέωση προσκόμισης πράξεως αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου, όχι όμως και από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α ή το Ι.Τ.Ε ή από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π) για τη βαθμολογική αντιστοιχία του τίτλου.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Οι υπάλληλοι που είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης προσκομίζουν επικυρωμένη φωτοτυπία του διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.

Αν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται μόνον πράξη αναγνωρίσεως του τίτλου από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή Πιστοποιητικό Αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) περί ισοτιμίας που να έχει εκδοθεί μέχρι την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και σε περίπτωση που από την πράξη αναγνώρισης δεν προκύπτει το γνωστικό αντικείμενο, απαιτείται βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο που χορήγησε τον τίτλο, η οποία να καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και επίσημη μετάφρασή της.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

α) Στις περιπτώσεις που η ισοτιμία ή ισοτιμία και αντιστοιχία του πτυχίου αλλοδαπής αναγνωρίζεται μόνον εφόσον ο κάτοχος του πτυχίου είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος δεν αναγνωρίζεται ισοτιμία του μεταπτυχιακού διπλώματος, και επομένως δεν λογίζεται ως μεταπτυχιακός τίτλος

(σ.σ. το παρόν έγγραφο δεν φέρει άλλα χαρακτηριστικά δημοσίου εγγράφου εν αναμονή της δημοσιεύσεώς αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων και λήψεως ΦΕΚ)

Σχετικά Άρθρα