ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΟΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
(Μετάβαση στο άρθρο με τα καθήκοντα και το ωράριο Επιστατών και Βοηθητικού Προσωπικού Καθαριότητας)
Αρ.Πρωτ.471/16-01-2014/ΥΠΑΙΘ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΜΟΝΑΔΑ Β2
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Πληροφορίες : Φ. Λυμπεροπούλου - Γ. Τζιατζούλης
Τηλέφωνο : 210 344 2933 - 210 344 2198
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Πληροφορίες : Α. Μοσχόβης - Π. Μπρίλη
Email :
Τηλέφωνο : 210 3443225 - 210 3442132
FAX : 210 3442153
ΘΕΜΑ: Υποχρεωτικό ωράριο και καθήκοντα ωφελουμένων ανέργων στο πλαίσιο των Πράξεων του ΥΠΑΙΘ « Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».
ΣΧΕΤ: 197438/Γ6/23-12-2013 έγγραφο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής
Στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων του ΥΠΑΙΘ « Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», που αφορούν στην πρόσληψη ανέργων σε σχολικές μονάδες και σε Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ, το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο υποστηρικτικού έργου των παρακάτω ειδικοτήτων που υπηρετούν σε ΣΜΕΑΕ (Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) αποτυπώνεται στην Υπουργική Απόφαση 28915/Γ6/12-3-2007-ΦΕΚ 449/τ.Β΄/3-4-2007 και αναλυτικότερα ως εξής :
α/α | ΚΛΑΔΟΙ | ΩΡΑΡΙΟ |
---|---|---|
1 | Ψυχολόγων | 25 ώρες αν έχουν μέχρι 5 έτη υπηρεσίας 24 ώρες αν έχουν μέχρι 10 έτη υπηρεσίας 23 ώρες αν έχουν μέχρι 15 έτη υπηρεσίας 22 ώρες αν έχουν μέχρι 20 έτη υπηρεσίας |
2 | Κοινωνικών Λειτουργών | |
3 | Λογοθεραπευτών | 21 ώρες αν έχουν πάνω από 20 έτη υπηρεσίας Η παραμονή τους στο σχολείο δύναται να παραταθεί μέχρι 30 ώρες |
4 | Εργοθεραπευτών | |
5 | Φυσιοθεραπευτών | |
6 | Σχολικών Νοσηλευτών | |
7 | Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό | Το υποχρεωτικό ωράριο εργασίας είναι όσες οι ώρες λειτουργίας |
Το υποχρεωτικό ωράριο των ειδικοτήτων που υπηρετούν στα ΚΕΔΔΥ αποτυπώνεται στην Υπουργική Απόφαση 28911/Γ6/12-03-2007- ΦΕΚ 449/τ.Β΄/3-4-2007 και αναλυτικότερα ως εξής:
«1. Καθορίζουμε το ωράριο εργασίας του προσωπικού που υπηρετεί στα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης ως εξής:
Για τους κλάδους των εκπαιδευτικών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού τις 6 ώρες ημερησίως και 30 ώρες εβδομαδιαίως.»
παρ.2ε. «Κάθε ΚΔΑΥ λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας επί επτά ώρες ημερησίως, από της 8ης πρωινής μέχρι και της 15ης μεταμεσημβρινής ώρας. Κατά τους θερινούς μήνες από 10 Ιουλίου μέχρι και 31 Αυγούστου τα ΚΔΑΥ λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας καθώς και από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 1η Ιανουαρίου και από μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη της Δικαινησίμου.
Για το λόγο αυτό δεν προγραμματίζονται άδειες κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων εκτός αυτών της μικρής διάρκειας για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, τη χορήγηση των οποίων κρίνει ο προϊστάμενος του ΚΔΑΥ.
Οι αξιολογήσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας της υπηρεσίας από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 10 Ιουλίου. Εφόσον υπάρχει ανάγκη προγραμματίζονται υποχρεωτικά συναντήσεις − αξιολογήσεις και κατά τις απογευματινές ώρες με προσωπικό που ορίζεται από το συλλογικό διοικητικό όργανο.»
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΜΕΑΕ ΚΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.
Τα καθήκοντα των παραπάνω ειδικοτήτων που υπηρετούν σε ΣΜΕΑΕ αποτυπώνεται στην Υ.Α.27922/Γ6/08-03-2007-ΦΕΚ 449/τ.Β΄/2007:
Γενικά
«1. Το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό μετέχει ισότιμα στις δραστηριότητες και τις διαδικασίες του συλλόγου προσωπικού της σχολικής μονάδας στην οποία υπηρετεί. Δεν απαλλάσσεται από τα γενικά και ειδικά καθήκοντα του προσωπικού του σχολείου και από την ανάληψη εργασιών που ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να τους αναθέσει.
2. Η άσκηση των καθηκόντων τους δύναται να επεκτείνεται και στους μαθητές των συστεγαζόμενων ή γειτονικών ΣΜΕΑ, όταν δεν υπάρχουν αντίστοιχες ειδικότητες και εφόσον έχουν καλυφθεί οι ανάγκες των σχολείων στα οποία υπηρετούν. Η επέκταση της άσκησης των καθηκόντων γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ύστερα από πρόταση του ΠΥΣΕΕΠ, στο οποίο υποβάλλονται οι σχετικές αιτιολογημένες εισηγήσεις του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής και της αντίστοιχης ειδικότητας,
3. Συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς, το λοιπό προσωπικό του σχολείου και τους γονείς για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την προώθηση του εκπαιδευτικού έργου.
4. Ασκούν τα καθήκοντά τους παράλληλα με το διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών, σε ιδιαίτερο χώρο ή μέσα στην τάξη, όταν χρειάζεται, σε προγραμματισμένη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης. Σε καμιά, όμως, περίπτωση δεν τους υποκαθιστούν.
5. Ενημερώνουν συστηματικά τον ατομικό φάκελο του κάθε μαθητή και σε προγραμματισμένες συνεργασίες ανταλλάσσουν απόψεις με το λοιπό εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, τηρώντας πάντοτε τις σχετικές με το επαγγελματικό απόρρητο διατάξεις, όπως διατυπώνονται στο άρθρο 16 του ν.1143/1981.
6. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σεβόμενοι τον κώδικα δεοντολογίας της ειδικότητας τους και σύμφωνα με τις διατάξεις τις ισχύουσας νομοθεσίας.
7. Υποβάλλουν πρόγραμμα δραστηριοτήτων για θεώρηση στο σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής, με την έναρξη του σχολικού έτους σε τρία αντίτυπα, μέσω του διευθυντή του σχολείου και τον ενημερώνουν για βασικές αλλαγές και τροποποιήσεις του προγράμματος, που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά την εφαρμογή του.
8. Διευκολύνουν την πρακτική άσκηση προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών φοιτητών της ειδικότητάς τους, τους οποίους δέχεται το σχολείο σε συνεννόηση με το διευθυντή και το προσωπικό της αντίστοιχης ειδικότητας, ύστερα από σχετική έγκριση του ΥΠΕΠΘ.
9. Τα προγράμματα στήριξης και συνεργασίας με τους γονείς, σε ατομική ή μικροομαδική βάση, εντάσσονται στο πλαίσιο του ωραρίου τους.
10. Μετέχουν υποχρεωτικά σε όλες τις εκδηλώσεις εντός και εκτός σχολείου.
Ειδικά κατά κλάδο
Ψυχολόγοι
1. Αξιολογούν τους μαθητές του σχολείου, όπου υπηρετούν, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους, όπως: παρατήρηση, συνέντευξη με την οικογένεια, ενημέρωση από το προσωπικό του σχολείου, ψυχοτεχνικά μέσα ,αποσκοπώντας στο να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη ψυχολογική εκτίμηση για την προσωπικότητα του μαθητή και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.
2. Συμμετέχουν στη διεπιστημονική ομάδα για την ένταξη των μαθητών στη σχολική μονάδα και στο κατάλληλο εκπαιδευτικό τμήμα.
3. Παρέχουν, στο πλαίσιο του ωραρίου τους, συμβουλευτική υποστήριξη στο προσωπικό του σχολείου με σκοπό την επίλυση προβλημάτων των μαθητών και των οικογενειών τους και συμμετέχουν στο σχεδιασμό του προγράμματος δραστηριοτήτων του μαθητή.
4. Προγραμματίζουν και παρέχουν το υποστηρικτικό τους έργο ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους.
5. Αναλαμβάνουν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, την υποστηρικτική, συμβουλευτική ή θεραπευτική διαδικασία, ατομική ή ομαδική των μαθητών, η οποία κρίνεται υποχρεωτική κατά την αξιολόγηση. Για τους ενήλικες μαθητές απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους και, όπου κρίνεται αναγκαίο, η συγκατάθεση της οικογένειας. Στις περιπτώσεις που ο μαθητής δέχεται ψυχοθεραπευτική αγωγή εκτός σχολείου, δεν εντάσσεται σε πρόγραμμα θεραπευτικής διαδικασίας εντός αυτού.
6. Αξιολογούν, σε συνεργασία με τα άλλα μέλη του προσωπικού, τις δυνατότητες και τις απαραίτητες ανάγκες των μαθητών που πρόκειται να μετεγγραφούν σε άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο ή να αποφοιτήσουν.
7. Παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στην οικογένεια του μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ομαδική ή ατομική βάση, η οποία περιλαμβάνει:
• ενημέρωση σε σχέση με το πρόβλημα και τις μεθόδους παρέμβασης,
• εκπαίδευση για τις σχέσεις γονέων − παιδιού και την αντιμετώπιση προβλημάτων στο σπίτι,
• συμβουλευτική για συναισθηματική στήριξη σε θέματα οικογένειας,
• καθοδήγηση για την ανάγκη πρόσθετων ιατρικών, ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων και μεθόδων αποκατάστασης.
8. Συντάσσουν τις ψυχολογικές εκθέσεις των μαθητών τους κατόπιν γραπτών αιτημάτων των γονέων ή υπηρεσιών. Την ευθύνη της ανακοίνωσης του περιεχομένου των ψυχολογικών εκθέσεων προς τρίτους έχουν οι ίδιοι οι ψυχολόγοι.
9. Συνεργάζονται με τα άλλα μέλη του Ε.Ε.Π., τους σχολικούς συμβούλους, τα ΚΔΑΥ, τις ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, τις διευθύνσεις άλλων σχολείων και με φορείς που παρέχουν ιατρικές, ψυχολογικές και κοινωνικές υπηρεσίες στους μαθητές.
Κοινωνικοί Λειτουργοί
1. Αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ του σχολείου της οικογένειας, και των άλλων κοινωνικών φορέων και της οικογένειας, και των άλλων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών που ασχολούνται με το παιδί, την οικογένεια και τις ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν.
2. Συντάσσουν το κοινωνικό ιστορικό του μαθητή, που πρόκειται να ενταχθεί στη σχολική μονάδα, σε συνεργασία με τους γονείς. Εισηγούνται τις αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης για την καλύτερη προσαρμογή του μαθητή και της οικογένειας του στο σχολικό πλαίσιο.
3. Στηρίζουν συστηματικά και προγραμματισμένα, σε ατομική και ομαδική βάση, τους μαθητές, που αντιμετωπίζουν προσωπικά ή άλλου είδους προβλήματα.
4. Προετοιμάζουν αυτούς που πρόκειται να αποφοιτήσουν και συνεργάζονται με τον επαγγελματικό σύμβουλο και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κοινωνική ή εργασιακή αποκατάσταση, ενισχύοντας τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
5. Συνεργάζονται με την οικογένεια (γονείς, αδέλφια, ευρύτερη οικογένεια), με στόχο τη θετική τους στάση στο πρόβλημα του μαθητή, τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής συμβίωσης και την αντιμετώπιση προβλημάτων προσωπικής ή κοινωνικής φύσης. Για την επίτευξη των σκοπών αυτών χρησιμοποιούν και τις τρεις μεθόδους κοινωνικής εργασίας, με άτομα, ομάδες και κοινότητα.
6. Συνεργάζονται με σχολικούς συμβούλους, ΚΔΑΥ, άλλα σχολεία, ιατροπαιδαγωγικές κοινωνικές υπηρεσίες, και με κάθε φορέα που υποστηρίζει το κοινωνικό τους έργο.
7. Εργάζονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή που κρίνεται αναγκαία για το έργο τους.
8. Διοργανώνουν συγκεντρώσεις γονέων, σε συνεργασία με το διευθυντή και τα άλλα μέλη του προσωπικού του σχολείου και τους ενημερώνουν για κάθε είδους παροχές που δικαιούνται.
9. Έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προγραμματισμένες επισκέψεις στις οικογένειες των μαθητών, να συνοδεύουν τους γονείς σε διάφορες υπηρεσίες, όταν κρίνεται αναγκαίο, πάντοτε στα πλαίσια του ωραρίου εργασίας, και σε συνεργασία με το διευθυντή, αφού, λόγω της ιδιομορφίας του έργου τους, η αποστολή τους δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο του σχολείου.
10. Συντάσσουν εκθέσεις που αναφέρονται σε θέματα των αρμοδιοτήτων τους, όταν ζητηθεί από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, και τις παραδίδουν στο διευθυντή για τη διεκπεραίωσή τους.
Θεραπευτές Λόγου-Λογοθεραπευτές
1. Αναλαμβάνουν την περιοδική αξιολόγηση των μαθητών που παρουσιάζουν προβλήματα επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας, φωνής (με ομιλία ή με εναλλακτικές μεθόδους) Σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα αποκατάστασης.
2. Συνεργάζονται με τους γονείς και τους καθοδηγούν πώς να χειρίζονται τα προβλήματα επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας και φωνής του παιδιού τους.
3. Αναλαμβάνουν την ενημέρωση του προσωπικού του σχολείου, σε θέματα λόγου και επικοινωνίας, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των δυσκολιών στο πλαίσιο του διδακτικού και θεραπευτικού λόγου.
4. Ασκούν το έργο τους σε ιδιαίτερο χώρο, σε ατομική ή μικροομαδική βάση, και, όταν κρίνεται απαραίτητο για τον ίδιο το μαθητή, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό, μέσα στην τάξη.
Φυσικοθεραπευτές
1. Αξιολογούν τις κινητικές και λειτουργικές ικανότητες των μαθητών, προσδιορίζουν τις ανάγκες τους
και καθορίζουν τους θεραπευτικούς στόχους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν ειδικές μεθόδους και μέσα εκπαιδεύοντας τους μαθητές, σε ατομική ή ομαδική βάση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους ίδιους, στο χώρο του φυσικοθεραπευτηρίου ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, εντός και εκτός σχολείου.
2. Παρακολουθούν και αξιολογούν περιοδικά την κινητική εξέλιξη των μαθητών και ενημερώνουν τον ατομικό τους φάκελο.
3. Συνεργάζονται με τις συναφείς ειδικότητες του σχολείου (εργοθεραπευτή − εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής),χωρίς να τους υποκαθιστούν στο έργο τους καθώς και με το Ε.Β.Π. και ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό του σχολείου για θέματα της αρμοδιότητάς τους.
4. Ενημερώνουν την οικογένεια για την κινητική εξέλιξη του μαθητή και εισηγούνται, σε συνεργασία με τους εργοθεραπευτές, τις όποιες εργονομικές διευθετήσεις κρίνονται απαραίτητες.
5. Εισηγούνται, συνεργαζόμενοι με τους εργοθεραπευτές, στο διευθυντή του σχολείου τις αναγκαίες εργονομικές διευθετήσεις για την ανεμπόδιστη παραμονή των μαθητών στο χώρο του σχολείου και την απρόσκοπτη μετακίνηση τους. Προτείνουν την προμήθεια βοηθημάτων για τη διευκόλυνση της κινητικής δραστηριότητας και της μαθησιακής ετοιμότητας των μαθητών.
Εργοθεραπευτές
1. Αξιολογούν τις αναπτυξιακές, λειτουργικές και αισθητικοκινητικές δεξιότητες των μαθητών, με ειδικές δοκιμασίες και τεχνικές.
2. Προσδιορίζουν τις ανάγκες των μαθητών και καθορίζουν τους στόχους αποκατάστασης των διαφόρων δεξιοτήτων μέσω σκόπιμων δραστηριοτήτων (κινητικών ,αντιληπτικών, κ.α.) που βοηθούν το μαθητή στη σχολική και κοινωνική προσαρμογή.
3. Παρακολουθούν και εξετάζουν περιοδικά την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών και ενημερώνουν τους γονείς για την εξέλιξή τους και για το πρόγραμμα εργοθεραπείας που εφαρμόζουν. Δίνουν τις απαραίτητες συμβουλές, προκειμένου να έχει ο μαθητής την καλύτερη υποστήριξη στο σπίτι.
4. Συνεργάζονται με τους φυσικοθεραπευτές και εισηγούνται στο διευθυντή του σχολείου τις αναγκαίες εργονομικές διευθετήσεις. Προτείνουν την προμήθεια βοηθημάτων για τη διευκόλυνση της ψυχοκινητικής δραστηριότητας και της μαθησιακής ετοιμότητας των μαθητών, ώστε να αξιοποιούνται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι δυνατότητες τους.
Προτείνουν λειτουργικούς χειρισμούς, συνεργαζόμενοι με το ειδικό βοηθητικό προσωπικό και τους γονείς, σε θέματα δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής και αυτοεξυπηρέτησης των μαθητών.
5. Αναλαμβάνουν την ενημέρωση του προσωπικού του σχολείου και των γονέων, σε θέματα απόκτησης δεξιοτήτων μέσω σκόπιμων δραστηριοτήτων, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στο χώρο του σχολείου και στο σπίτι.
6. Το πρόγραμμα εργοθεραπείας γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε ατομική βάση ή σε μικρές
ομάδες, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον εργοθεραπευτή.
Σχολικοί Νοσηλευτές
1. Ευαισθητοποιούν τους μαθητές σε κανόνες ατομικής υγιεινής και προφύλαξης από κινδύνους. Έχουν ως κύριο έργο την αγωγή και την προαγωγή της υγείας, με σκοπό τη διατήρηση και βελτίωση της υγείας στο σχολικό πληθυσμό.
2. Συμμετέχουν στον έλεγχο και την παρακολούθηση της υγιεινής κατάστασης του σχολικού περιβάλλοντος (αίθουσες, κοινόχρηστοι χώροι, κυλικείο), και συνιστούν στους εμπλεκόμενους, τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των μαθητών.
3. Παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στα παιδιά του σχολείου και αντιμετωπίζουν αιφνίδιες αδιαθεσίες, ασθένειες ή ατυχήματα που προκύπτουν κατά τα διαλείμματα ή κατά τη διάρκεια σχολικών δραστηριοτήτων.
4. Αναλαμβάνουν το νοσηλευτικό έργο μαθητών (φαρμακευτική αγωγή κ.λπ.) σε συνεργασία με το σχολίατρο ή τον προσωπικό γιατρό του κάθε μαθητή, με τη συναίνεση του γονιού.
5. Είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση της οικογένειας και, σε περίπτωση ατυχήματος, συνοδεύουν το μαθητή κατά τη μεταφορά του σε νοσηλευτικό ίδρυμα και παραμένουν σε αυτό μέχρι την άφιξη του γονέα ή του κηδεμόνα.
6. Ευαισθητοποιούν, ενημερώνουν και προτείνουν ειδικούς χειρισμούς στο ειδικό βοηθητικό προσωπικό, στα θέματα ατομικής υγιεινής των μαθητών και συνεργάζονται με όλο το προσωπικό του σχολείου και τις υγειονομικές υπηρεσίες για θέματα της αρμοδιότητας τους.
7. Εργάζονται εξατομικευμένα ή σε μικρές ομάδες στο γραφείο ή το εργαστήριο αγωγής υγείας, αν διαθέτει η σχολική μονάδα.
8. Παρέχουν συμβουλευτική στους γονείς σε θέματα υγείας και διοργανώνουν σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών στο προσωπικό του σχολείου, στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης.
Γ΄ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
1. Υποβοηθούν τους μαθητές στις βασικές τους ανάγκες, όπως στη χρήση τουαλέτας, ατομικής υγιεινής, καθαριότητας, αλλαγής ρούχων, σίτισης και γενικά στην αυτοεξυπηρέτηση τους. Σε εξαιρετικά δύσκολες και ιδιαίτερες περιπτώσεις μαθητών, έχουν τη συνδρομή και του λοιπού προσωπικού του σχολείου με την έγκριση ή ενημέρωση του διευθυντή.
2. Συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, απασχολούν δημιουργικά τους μαθητές και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες μέσα και έξω από την τάξη, ακολουθώντας το ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου.
3. Βοηθούν στην αποβίβαση και επιβίβαση των μαθητών στα σχολικά λεωφορεία, χωρίς να τους συνοδεύουν στα δρομολόγια, και συνεργάζονται με τους εφημερεύοντες.
4. Συμμετέχουν στις συνεδριάσεις ως μέλη του συλλόγου προσωπικού του σχολείου. Λαμβάνουν μέρος ισότιμα στις δραστηριότητες του και διατυπώνουν τις απόψεις τους για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους ή είναι γενικότερου ενδιαφέροντος. Δεν απαλλάσσονται από τα γενικά ή ειδικά καθήκοντα και από την ανάληψη εργασιών που ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να τους αναθέσει στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης.
5. Επικοινωνούν με τους γονείς, έπειτα από συνεννόηση με το διευθυντή, ενημερώνοντας τους για θέματα διαβίωσης των μαθητών στο σχολείο και τους προτείνουν τρόπους στήριξης και καθημερινής φροντίδας στο σπίτι, αντίστοιχους με αυτούς που εφαρμόζονται στο σχολείο.
6. Εξαιρούνται από τις εφημερίες του σχολείου λόγω της ιδιομορφίας που παρουσιάζει το εργασιακό τους πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να διαφοροποιείται εξαιτίας των μη προβλέψιμων αναγκών των μαθητών.
7. Παρευρίσκονται και προσφέρουν τις υπηρεσίες στους μαθητές τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη λειτουργίας του σχολείου.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ Κ.Δ.Α.Υ.
Τα καθήκοντα των παραπάνω ειδικοτήτων που υπηρετούν σε ΚΕΔΔΥ αποτυπώνονται στην Υ.Α. 4494/Γ6/01-11-2001-ΦΕΚ 1503/τ.Β΄/2001 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Υ.Α.28911/Γ6/12-03-2007-ΦΕΚ 449/τ.Β΄/2007:
Γενικά καθήκοντα και υποχρεώσεις του προσωπικού
1. Κύρια και βασική ευθύνη του προσωπικού που υπηρετεί στα Κ.Δ.Α.Υ. είναι να στηρίζει και να φροντίζει την ολόπλευρη πρόοδο και την εξέλιξη των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, να σέβεται την μοναδικότητα τους και να μεριμνά ώστε να επιτυγχάνεται ουσιαστικά η σχολική και η κοινωνική τους ένταξη.
2. Ειδικότερα το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό των Κ.Δ.Α.Υ. :
α) Φροντίζει ώστε να υπάρχει συνεχής συνεργασία με τα άτομα και με τις οικογένειες τους, που ζητούν αξιολόγηση και υποστήριξη. Οι υπηρεσίες που προσφέρει να ι ανταποκρίνονται στα ψυχοσωματικά χαρακτηριστικά, στις γλωσσικές ικανότητες και ιδιαιτερότητες, στον ιδιαίτερο ρυθμό και τρόπο μάθησης, στις κοινωνικές δεξιότητες και τις πολιτισμικές ή άλλες διαφοροποιήσεις των μαθητών με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους.
β) Λαμβάνει όλα τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε πιθανότητα σωματικού, ψυχολογικού τραύματος και στιγματισμού των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους.
γ) Εξυπηρετεί οποιοδήποτε άτομο με ειδικές ανάγκες, χωρίς διακρίσεις κοινωνικές, φύλου, χρώματος, ηλικίας, καταγωγής κ.λ.π.
δ) Συνεργάζεται και αλληλοενημερώνεται στα ειδικά θέματα και επιδιώκει κοινή και συλλογική δράση ώστε να αποτρέπονται καταστάσεις δυσλειτουργίας της υπηρεσίας, να αποφεύγεται πιθανή σύγχυση στα άτομα που ζητούν αξιολόγηση και υποστήριξη και να επιτυγχάνεται η ολόπλευρη υποστήριξή τους ώστε να ικανοποιούνται οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
ε) Σέβεται τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και των οικογενειών τους, για τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων και δεν δίνει πληροφορίες σε τρίτους μη εμπλεκόμενους.
στ) Τηρεί αυστηρά το καθηκοντολόγιο, όπως αυτό ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και από τον διεθνή κώδικα ηθικής και δεοντολογίας της κάθε ειδικότητας. Κάθε επιστήμονας λειτουργεί και δραστηριοποιείται στα όρια της ειδικότητάς του, στηριζόμενος στην εκπαίδευση και στην εμπειρία του. Αναλαμβάνει δε την επιστημονική ευθύνη μόνο για θέματα για τα οποία έχει την κατάλληλη επαγγελματική εμπειρία και επιστημονική γνώση και επιδιώκει την συνεχή επιμόρφωσή του. Αναγνωρίζει τα όρια, τις παραμέτρους της ειδικότητάς του και του επαγγελματικού του ρόλου και αντιστοίχως αναγνωρίζει και των άλλων ειδικών.
ζ) Χρησιμοποιεί τυπικές διαδικασίες και εργαλεία μέτρησης για την αξιολόγηση και τη διάγνωση και εξοικειώνεται και ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις παραμέτρους, όπως την αξιοπιστία, την εγκυρότητα, τα λάθη μέτρησης, την κατάλληλη τεχνική εφαρμογή και τους περιορισμούς αυτών των μεθόδων.
η) Χρησιμοποιεί προτυποποιημένους για όλα τα Κ.Δ.Α.Υ τρόπους και μεθοδολογία ανίχνευσης, διάγνωσης, αξιολόγησης και διατύπωσης της γνωμάτευσης, ώστε γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να γνωρίζουν ότι σε οποιοδήποτε Κ.Δ.Α.Υ. και αν προσέλθουν θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.
θ) Στις ανακοινώσεις των αξιολογήσεων καταγράφει τους σκοπούς της αξιολόγησης, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και την αξιοποίησή τους στο προτεινόμενο πρόγραμμα εκπαιδευτικής παρέμβασης σε γλώσσα απλή και κατανοητή για τους οικείους του ατόμου και όπου είναι δυνατό και για το ίδιο το άτομο.
ι) Συνεργάζεται με όλους τους φορείς και ειδικά με το προσωπικό των ΣΜΕΑ και τους Συμβούλους Ειδικής Αγωγής ώστε να προωθούνται οι στόχοι της ειδικής αγωγής.
ια) Διεξάγει κάθε σχολικό έτος έρευνα για την ανίχνευση ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών στο μαθητικό πληθυσμό της περιφέρειάς του.
ιβ) Διοργανώνει περιοδικά συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και τους ενδιαφερομένους με σκοπό:
- την ευαισθητοποίηση σε θέματα ειδικής εκπαίδευσης και
- την ενημέρωση και την ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην τοπική κοινωνία.
ιγ) Συνεργάζεται στενά με τους εκπαιδευτικούς της γενικής και της ειδικής αγωγής της περιοχής της αρμοδιότητάς του, για θέματα αξιολόγησης και προγραμματισμού της εκπαιδευτικής παρέμβασης. Διευκολύνει επίσης την επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους γονείς των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σχεδιάζει και υλοποιεί στα Κ.Δ.Α.Υ. ή στις ΣΜΕΑ προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης, συμβουλευτικής γονέων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
ιδ) Συνεργάζεται με τον Προϊστάμενο του Κ.Δ.Α.Υ. για την σύνταξη του προγράμματος δραστηριότητας του Κ.Δ.Α.Υ. και του κάθε μέλους χωριστά.
ιε) Συμμετέχει στην αξιολόγηση κάθε μαθητή, ενημερώνει τα λοιπά μέλη του Κ.Δ.Α.Υ για τα πορίσματα της αξιολόγησης και συμβάλλει στην έκδοση της γνωμάτευσης και στην κατάρτιση του εκπαιδευτικού προγράμματος παρέμβασης καταθέτοντας γραπτά και προφορικά τις απόψεις του.
ιστ) Συμμετέχει στη σύνταξη εισήγησης για την εγγραφή του μαθητή στην. κατάλληλη σχολική μονάδα και συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης της περιφέρειας του για την υλοποίηση του Εξατομικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του μαθητή.
3.Το εκπαιδευτικό και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του Κ.Δ.Α.Υ., που υπηρετεί στην έδρα διοικητικής περιφέρειας, προσφέρει τις υπηρεσίες του και στα Κ.Δ.Α.Υ. των νομών και νομαρχιών που ανήκουν στην περιφέρεια αυτή ή σε νομούς που δεν υπάρχουν υπηρεσίες Κ.Δ.Α.Υ.
4.Διοργανώνει ετησίως ειδικά σεμινάρια για τη συνεχή επιμόρφωσή και εξειδίκευσή του . Επίσης αφιερώνει μία ειδική ανά δεκαπενθήμερο συνεδρίαση σε θέματα επιμορφωτικού χαρακτήρα. Στις συνεδριάσεις αυτές μπορούν να συμμετέχουν κατά περίπτωση και άλλοι συνεργαζόμενοι ειδικοί.
'Αρθρο16
Καθήκοντα και υποχρεώσεις Ψυχολόγου
1. Ο ψυχολόγος εφαρμόζει ατομικά και ομαδικά τεστ και χρησιμοποιεί εργαλεία για τη διάγνωση-αξιολόγηση, τα οποία έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό, βοηθούν δηλαδή στην κατάρτιση των Ε.Ε.Π., τα οποία απαραιτήτως συνοδεύουν την αξιολόγηση.
Ειδικότερα ο ψυχολόγος του Κ.Δ.Α.Υ.:
α) Καταρτίζει το ψυχολογικό προφίλ του μαθητή όσον αφορά στο νοητικό, στο συναισθηματικό, στον κοινωνικό τομέα κ.λ.π. Η αξιολόγησή του/της στηρίζεται σε ατομικές συνεντεύξεις με την οικογένεια και το παιδί, στην παρατήρηση του μαθητή κατά τη διάρκεια των συνεδριών και στα στοιχεία που συγκεντρώνει από διάφορες τυπικές ή μη δοκιμασίες που χρησιμοποιεί.
β) Αξιολογεί τις ανάγκες του μαθητή και όπου κρίνεται απαραίτητο παρέχει ψυχολογική στήριξη και ενημέρωση στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους γονείς τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα υποβοηθητικό πλαίσιο που θα βοηθήσει να ξεπεράσει το παιδί τις δυσκολίες του. Γενικά έχει την ευθύνη για την κατάρτιση σε μόνιμη βάση προγραμμάτων συμβουλευτικής οικογενειών και της εφαρμογής τους στο Κ.Δ.Α.Υ..
γ) Σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Δ.Α.Υ. σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβατικά εξατομικευμένα ή και ομαδικά προγράμματα και φροντίζει για τη συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
δ) Σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό του Κ.Δ.Α.Υ. , με το δάσκαλο του παιδιού, το σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής, το διευθυντή του σχολείου, τον έχοντα τη γονική μέριμνα και όλους όσοι εμπλέκονται στην αγωγή του μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παρακολουθεί και υποστηρίζει συνεχώς την πορεία του. Ενημερώνει τακτικά τον ατομικό φάκελο του μαθητή για την έκβαση του παρεμβατικού προγράμματος.
ε) Λειτουργεί σε επίπεδο πρόληψης με την παροχή οδηγιών σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή υποστηρικτικών προγραμμάτων ειδικά σε παιδιά που ενδέχεται να εγκαταλείψουν το σχολείο.
στ) Υποστηρίζει την ένταξη των μαθητών με προβλήματα συμπεριφοράς στο κοινό σχολείο με την κατάρτιση κατάλληλων προγραμμάτων. Παρακολουθεί την υλοποίησή τους και φροντίζει για τη διενέργεια της αξιολόγησής τους από τον ίδιο και τους εκπαιδευτικούς των μαθητών αυτών.
ζ) Παρεμβαίνει, όπου και όποτε κριθεί απαραίτητο, με εξειδικευμένα προγράμματα στα σχολεία της περιφέρειας του Κ.Δ.Α.Υ. για αποτελεσματικότερη και συστηματικότερη στήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους.
η) Συνεργάζεται με υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και παραπέμπει για περαιτέρω αξιολόγηση περιπτώσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το Κ.Δ.Α.Υ.
θ) Συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα ευαισθητοποίησης, και έγκαιρης παρέμβασης που διοργανώνει το Κ.Δ.Α.Υ.
'Αρθρο17
Καθήκοντα και αρμοδιότητες Κοινωνικού Λειτουργού
1. Ο κοινωνικός λειτουργός συνεργάζεται με το λοιπό επιστημονικό προσωπικό και καταρτίζει το κοινωνικό προφίλ του μαθητή. Αντλεί πληροφορίες από τους γονείς του μαθητή και αν χρειαστεί όπου είναι αναγκαίο και από άλλους συναδέλφους, με στόχο τις αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης, κυρίως στο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης του μαθητή.
2. Ειδικότερα ο κοινωνικός λειτουργός του Κ.Δ.Α.Υ.:
α) Συμμετέχει στην ανίχνευση και στην αξιολόγηση των μαθητών που παραπέμπονται στο Κ.Δ.Α.Υ. με ειδική και ατομική συνεργασία που έχει με το μαθητή και τους γονείς του.
β) Καταρτίζει το κοινωνικό, οικογενειακό και ατομικό ιστορικό του μαθητή και το καταχωρίζει στον ατομικό του φάκελο.
γ) Ενημερώνει τους γονείς για το κοινωνικό - παιδαγωγικό έργο και τους στόχους του Κ.Δ.Α.Υ.
δ) Αναλαμβάνει την ενημέρωση των γονέων, επιδιώκοντας τη θετική τους στάση στο πρόβλημα του μαθητή και την ανάπτυξη υγιών ενδοοικογενειακών σχέσεων. Για το σκοπό αυτό μπορεί να επισκέπτεται τις οικογένειες των μαθητών με ειδικές ανάγκες.
ε) Συνοδεύει το μαθητή με ειδικές ανάγκες και την οικογένειά του σε περίπτωση που απαιτείται συμπληρωματική εξέταση από ιατροπαιδαγωγικές ή άλλες υπηρεσίες.
στ) Διευκολύνει την οικογένεια στην επικοινωνία της με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσή της.
ζ) Κινητοποιεί τους γονείς για συστηματική συνεργασία με το σχολείο και το Κ.Δ.Α.Υ. και φροντίζει για την πληροφόρηση αλλά και για την ενίσχυση των γονέων από τις υπηρεσίες πρόνοιας και τους παραπέμπει, όταν κρίνεται αναγκαίο, σε άλλους ειδικούς ή σε άλλες υπηρεσίες.
η) Σε συνεργασία με άλλα μέλη του Κ.Δ.Α.Υ., διοργανώνει συγκεντρώσεις γονέων και εμπλεκομένων στην εκπαίδευση και υποστήριξη του μαθητή.
θ) Φροντίζει για την οργάνωση και το συντονισμό ομάδων, όπου συναντώνται παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με παιδιά χωρίς ειδικές ανάγκες με στόχο την κοινωνική αλληλεπίδραση και την κοινωνική ένταξη. Οργανώνει ομάδες συνάντησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, όχι απαραίτητα σχολικής ηλικίας, τόσο μεταξύ τους όσο και με γονείς ή φορείς από τους οποίους θα έχουν υποστήριξη και πληροφόρηση.
ι) Αναλαμβάνει την επικοινωνία του Κ.Δ.Α.Υ. με τις υπηρεσίες και τους φορείς της κοινωνικής πρόνοιας. Συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό με ειδικές ανάγκες που δεν φοιτά σε σχολικές μονάδες, και φροντίζει ώστε να παρέχονται οι κατάλληλες υπηρεσίες σε όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες της περιοχής.
ια) Έχει την ευθύνη για τη διοργάνωση των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Συγκεντρώνει το σχετικό έντυπο υλικό και συμμετέχει στην παραγωγή του σε συνεργασία με όλους τους άλλους ειδικούς και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
ιβ) Συνεργάζεται, όταν απαιτείται, με τους εκπαιδευτικούς των ΣΜΕΑ και τον κοινωνικό λειτουργό που υπηρετεί σε αυτές.
ιγ) Παρακολουθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική εξέλιξη, (κοινωνικοποίηση - ένταξη) του μαθητή και ενημερώνει τον ατομικό του φάκελο.
Αρθρο19
Καθήκοντα και υποχρεώσεις Λογοθεραπευτή
Ο Λογοθεραπευτής του Κ.Δ.Α.Υ.:
α) Αξιολογεί με ειδικά μέσα, δοκιμασίες και μεθόδους τις γλωσσικές-επικοινωνιακές ανάγκες κάθε μαθητή ατομικά και συμμετέχει στη συνεδρίαση της διεπιστημονικής ομάδας για την έκδοση της γνωμάτευσης κάθε μαθητή.
β) Καταρτίζει, μετά από αξιολόγηση, ειδικό πρόγραμμα λογοθεραπείας για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη και μέσα στα πλαίσια του ατομικού εκπαιδευτικού προγράμματος.
γ) Συνεργάζεται με το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του Κ.Δ.Α.Υ. στην εισήγηση για την εγγραφή του μαθητή στην κατάλληλη σχολική μονάδα. Προτείνει μέτρα για την υλοποίηση του εξατομικευμένου προγράμματος λογοθεραπείας.
δ) Ενημερώνει τους γονείς και τους παρέχει τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών του μαθητή για λογοθεραπεία, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
ε) Συνεργάζεται και ενημερώνει υπεύθυνα τους εκπαιδευτικούς του σχολείου καθώς και τους γονείς, σχετικά με το αντικείμενό του, προκειμένου να επιτύχει τον απαιτούμενο συντονισμό των ενεργειών σχολείου και οικογένειας και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος λογοθεραπείας.
στ) Συμμετέχει, σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Δ.Α.Υ., στη διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων επιμόρφωσης μέσα στα σχολεία για τους εκπαιδευτικούς δίνοντας έμφαση στο αντικείμενό του.
ζ) Ενημερώνει συστηματικά τον ατομικό φάκελο του μαθητή, όσον αφορά τη πορεία της εκπαιδευτικής παρέμβασης και την πρόοδο του μαθητή στον τομέα της γλώσσας και επικοινωνίας.
η) Σχεδιάζει και υλοποιεί σε μόνιμη βάση, μέσα σε ιδιαίτερα διαμορφωμένο χώρο του Κ.Δ.Α.Υ., εξατομικευμένα προγράμματα λογοθεραπείας για τους μαθητές της περιφέρειας του Κ.Δ.Α.Υ. που έχουν ανάγκη λογοθεραπείας.
'Αρθρο 20
Καθήκοντα και υποχρεώσεις Φυσικοθεραπευτή
Ο φυσικοθεραπευτής του Κ.Δ.Α.Υ.:
α) Αξιολογεί το παιδί ως προς τις ικανότητες και τις ανάγκες του στο κινητικό τομέα. Συμμετέχει στην ομαδική συνεδρίαση για την έκδοση της γνωμάτευσης κάθε μαθητή.
β) Χρησιμοποιεί ειδικές μεθόδους μέσα σε κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο στο Κ.Δ.Α.Υ, όπου υλοποιεί σε μόνιμη βάση πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για όσους μαθητές του Κ.Δ.Α.Υ. το έχουν ανάγκη.
γ) Συνεργάζεται με το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του Κ.Δ.Α.Υ. σε θέματα διάγνωσης και έγκαιρης αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κινητικών προβλημάτων των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
δ) Συνεργάζεται με τους γυμναστές των ΣΜΕΑ για τη διαμόρφωση κατάλληλων προγραμμάτων κινητικότητας και γενικότερα ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών.
ε) Καταθέτει στη συνεδρίαση που γίνεται και αφορά στην εισήγηση για εγγραφή και φοίτηση του μαθητή στην κατάλληλη σχολική μονάδα προφορικά και γραπτά τις προτάσεις του για το σχεδιασμό παρεμβατικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, υποστηρικτικών μέτρων και βοηθημάτων.
στ) Συνεργάζεται με το προσωπικό του σχολείου και τους γονείς και τους καθοδηγεί στον τρόπο μεταχείρισης και στην παροχή κατάλληλης βοήθειας στο παιδί και στο σχολείο.
ζ) Συμμετέχει, σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Δ.Α.Υ., στη διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία.
η) Παρακολουθεί και εξετάζει την πρόοδο του μαθητή από πλευράς κινητικότητας και ενημερώνει τους γονείς και τον ατομικό φάκελο του μαθητή. Φροντίζει για την τακτική επαναξιολόγηση του μαθητή.
θ) Εισηγείται τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις ειδικές διευθετήσεις στο σχολείο με τα απαραίτητα μέσα για την εξυπηρέτηση των κινητικών αναγκών του μαθητή.
ι) Παραπέμπει σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του μαθητή στο Κ.Δ.Α.Υ..
ΟΔΗΓΟΙ-ΣΥΝΟΔΟΙ
Το υποχρεωτικό ωράριο των οδηγών σχολικών λεωφορείων και των συνοδών που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών των ΣΜΕΑΕ που διαθέτουν ιδιόκτητα σχολικά λεωφορεία, από την οικία τους στη σχολική μονάδα και αντιστρόφως αποτυπώνεται στην Υπουργική Απόφαση 40859/Γ6/03-04-2008-ΦΕΚ 652 /τ.Β΄/14-04-2008 και αναλυτικότερα ως εξής:
«……Καθορίζουμε το ωράριο εργασίας των οδηγών αυτοκινήτων και συνοδών των μαθητών των Ειδικών Σχολείων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου από 6.30 έως 9.30 και από 11.30 έως 15.30 για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και από 6.30 έως 16.00 για μία ημέρα την εβδομάδα.».
Τα καθήκοντα των οδηγών και των συνοδών προσδιορίζονται από διατάξεις που αναλυτικά αποτυπώνονται παρακάτω:
1. Άρθρο 20 του ν. 2696/99,ως ισχύει –Κώδικας Οδικής κυκλοφορίας ,σύμφωνα με τον οποίο το όριο ταχύτητας των λεωφορείων που εξυπηρετούν σχολικές μεταφορές ,δεν υπερβαίνει τα 80 χλμ. ανά ώρα για διαδρομές σε αυτοκινητόδρομους ενώ περιορίζεται σε 60 χλμ. ανά ώρα για το λοιπό οδικό δίκτυο (εκτός αστικών περιοχών).
2. Ο οδηγός οφείλει να ενημερώνει τον Δ/ντή της σχολ.μονάδας της οποίας εκτελεί τη μεταφορά, όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στο όχημα και οφείλει να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του για την στάθμευση του οχήματος μετά το πέρας του ωραρίου του.
3. Η συνοδός του σχολικού λεωφορείου ,σύμφωνα με την παρ.5 του άρθ.5 της Υ.Α 16900/2550/1976-ΦΕΚ 828/τ.Β΄- οφείλει να μεριμνά ώστε να αποτρέπει συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της σχολικής μεταφοράς .
4. Σύμφωνα με την Υ.Α. Α-ΟΙΚ 71368/6146/8-12-2004-ΦΕΚ 1894/τ.Β΄/8-12-2004 όπως διορθώθηκε ο αριθμός με το ΦΕΚ 5/10-1-2005 , τα οχήματα που μεταφέρουν μαθητές φέρουν υποχρεωτικά ζώνες ασφαλείας και οι συνοδοί των σχ.λεωφ. οφείλουν να μεριμνούν ώστε οι μαθητές να μεταφέρονται ,κάνοντας υποχρεωτική χρήση αυτών.
5. Η συνοδός μεριμνά για την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση των μαθητών τόσο των περιπατητικών όσο και αυτών που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο .
6. Τόσο οι οδηγοί όσο και οι συνοδοί οφείλουν να τηρούν το ωράριο εργασίας τους ώστε οι μαθητές να προσέρχονται εγκαίρως στη σχολική μονάδα κατά την έναρξη των μαθημάτων τους και να επιστρέφουν στις οικίες τους ασφαλώς κατά τη λήξη των μαθημάτων τους.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Καθ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ