edu.klimaka.gr

Εγγραφή σε Επαγγελματικές Σχολές Αγροτικής Εκπαίδευσης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Εκτύπωση  

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΕΠΑΣ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ 2020-2021

Αρ.Πρωτ.15273/09-03-2020

Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης
Πληροφορίες: Λ. Σουγλέ
Τηλ.: 210-8392209
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΘΕΜΑ: « Επαγγελματικές Σχολές Αγροτικής Εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ »

Σας γνωρίζου με ότι στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - ΔΗ Μ ΗΤΡΑ ο οποίος είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λειτουργούν σήμερα έξι (6) Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.), με ειδικότητες του αγροτοδιατροφικού τομέα και της ξυλογλυπτικής τέχνης (συν.1) .

Οι εν λόγω σχολές υπάγονται στη δευτεροβάθμια τυπική εκπαίδευση . Έχουν δημόσιο χαρακτήρα, διετή κύκλο σπουδών και η φοίτηση καθώς η στέγαση και η σίτιση των μαθητών είναι δωρεάν.

Οι εγγραφές των μαθητών γίνονται σε δυο περιόδους : Τον Ιούνιο και το 1o 15ήμερο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Στους απόφοιτους της Σχολής χορηγείται πτυχίο: επαγγελματικής εκπαίδευσης α) επιπέδου 3, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 (παραγρ.1 περιπτ. γ') του Ν.2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α' ) και β) επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων που έχει αντιστοιχηθεί στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.

Το πτυχίο τους παρέχει τη δυνατότητα:

  • Να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
  • Να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις ή να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες .
  • Να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ
  • Επίσης, μοριοδοτούvται όσοι από τους απόφοιτους θέλουν να ενταχθούν σε προγράμματα νέων αγροτών και παράλληλα απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης.

Οι έξι (6) Αγροτικές Επαγγελμ ατικές Σχολές που λειτουργεί ο Οργανισμός είναι:

1. Αβε ρώφειος Επαγγελματική Σχολή Λάρισας
με δυο ειδικότητες :
Τεχνίτες Αγροτικών Μηχανημάτων και
Τεχνίτες Ζωοτεχνίας.

2. Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων
με ειδικότητα:
Γαλακτοκομία - Τυροκομία .

3. Επαγγελματική Σχολή Καλαμπάκας
με ειδικότητα :
Ξυλογλυπτική- Διακοσμητική Επίπλου.

4. Επαγγελματική Σχο?ιή Κρήτης (Μεσσαρά)
με ειδικότητα :
Θερμοκηπιακές Κατασκευές και Καλλιέργειες.

5. Επαγγελματική Σχολή Νεμέας,
με ειδικότητα :
Αμπελουργία - Οινοτεχνία.

6. Επαγγελματική Σχολή Συγγρού (Αμαρουσίου)
με ειδικότητα :
Φυτοτεχνικές Επιχειρήσεις - Αρχιτεκτονική Τοπίου.

Η Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση που αποτελεί τον πρωταρχικό πυλώνα για την προαγωγή των ε παγγελματικών γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του αγροτικού τομέα, καθώς και για τη διαρκή μετάδοση των επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και δεδομένων για τη ν εφαρ μογή σύγχρονων παραγωγικών διαδικασιών παραγωγής
ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων .

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία ευθύνης σας για την δυνατότητα των μαθητών σας να φοιτήσουν στις Επαγγελματικές Σχολές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.0. -ΔΗΜΗΤΡΑ: http://www.elgo.gr

Συνημμέ να σας διαβιβάζουμε σχετικά φυλλάδια ενημέρωσης {συν.1).

Λεμονιά Σουyλέ
ΤΕ Διοικητικού

Ο Διευθύνων Σύμβουλος
Παναγιώτης 1. Χατζηνικολάου


ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

6 Αγροτικές Επαγγελματικές Σχολές
35 Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ»

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)

Σπουδές για μια σύγχρονη Γεωργική Εκπαίδευση προσφέρει ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ σε απόφοιτους της Α΄ Λυκείου στις έξι ΕΠΑΣ που λειτουργεί και ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι ΕΠΑΣ του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ προσφέρουν στους σπουδαστές τους επτά διαφορετικές ειδικότητες και βρίσκονται στα Ιωάννινα, στη Λάρισα, στο Μαρούσι, στη Νεμέα, στην Κρήτη και στην Καλαμπάκα.

Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί δύο έτη. Στις Σχολές που διαθέτουν οικοτροφεία, παρέχεται σε όσους πληρούν τα κριτήρια δωρεάν σίτιση και στέγαση.

Όλες οι ΕΠΑΣ εφαρμόζουν ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που περιλαμβάνει εξειδικευμένη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση με σύγχρονες τεχνικές μεθόδους, μηχανήματα και εξοπλισμό σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον με άρτια υλικοτεχνική υποδομή, ενώ στους σπουδαστές παρέχεται δωρεάν έντυπο και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό.

Οι σπουδαστές δικαιούνται αναβολή στράτευσης, ενώ τους παρέχεται και Δελτίο μαθητικού εισιτηρίου.

Οι απόφοιτοι αποκτούν πτυχίο, το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα να:

  • λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος,
  • απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις ή να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες,
  • συνεχίσουν σπουδές σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και
  • Επιπλέον, μοριοδοτούνται όσοι θέλουν να ενταχθούν σε προγράμματα νέων αγροτών και παράλληλα απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης.

Η δεύτερη περίοδος των εγγραφών στις ΕΠΑΣ ξεκινάνε στις 3 Σεπτεμβρίου 2018. Οι αιτήσεις, που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ (www.elgo.gr) και στις σελίδες των ΕΠΑΣ στο Facebook, υποβάλλονται στην έδρα των Σχολών.

1. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ,

με ειδικότητα τη Γαλακτοκομία-Τυροκομία

Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων είναι η μοναδική σχολή «τεχνιτών τυροκόμων» της Ελλάδας. Από το 1916 έως σήμερα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 3.000 τεχνίτες τυροκομίας, συμβάλλοντας καίρια στη μετεξέλιξη της ελληνικής γαλακτοκομίας από πρακτική σε σύγχρονη τυροκομία. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης οι μαθητές εκπαιδεύονται στην παρασκευή όλων των τύπων τυριών και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτι, παγωτό, βούτυρο κ.λπ.) και στη διενέργεια όλων των απαραίτητων χημικών και μικροβιολογικών ελέγχων στο γάλα και τα παράγωγά του. Παράλληλα, στους μαθητές προσφέρονται θεωρητικά μαθήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα του κλάδου της γαλακτοκομίας και γενικότερα του κλάδου των τροφίμων. Είναι εκπρόσωπος της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δίκτυο FACEnetwork

Τηλ.: 26510 92219, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2. ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΕΠΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ («Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας»),

με δύο ειδικότητες: τα Αγροτικά Μηχανήματα και τη Ζωοτεχνία

Η «Αβερώφειος Επαγγελματική Σχολή» με υπερεκατονταετή ιστορία, παρέχει αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό έργο με δύο ειδικότητες:

α) Τεχνίτες Αγροτικών Μηχανήματων (μοναδική σχολή στην Ελλάδα) και
β) Τεχνίτες Ζωοτεχνίας.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στους μαθητές προσφέρονται αφενός θεωρητικά μαθήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα των κλάδων των Αγροτικών Μηχανημάτων και της Ζωοτεχνίας και αφετέρου η εκπαίδευση ολοκληρώνεται στα εργαστήρια γεωργικών μηχανημάτων και μηχανολογίας, καθώς και στο βουστάσιο, στο χοιροστάσιο, στο πτηνοτροφείο και στους αγρούς της
σχολής. Τα έως σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι το 80%-90% των αποφοίτων της Σχολής έχει στη συνέχεια ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο των σπουδών τους, είτε σε δικές τους γεωργικές, είτε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, είτε στη γεωργική βιομηχανία-βιοτεχνία.

Τηλ.: 2410 621353, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3. ΕΠΑΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

με ειδικότητα τις φυτοτεχνικές επιχειρήσεις και την αρχιτεκτονική τοπίου

Η Σχολή βρίσκεται στο άλσος Συγγρού, στην καρδιά του αττικού αστικού κέντρου, σε ένα δεντρόφυτο αγρόκτημα έκτασης 1.000 στρεμμάτων και οι απόφοιτοί της προετοιμάζονται να σταδιοδρομήσουν ως τεχνίτες φυτοτεχνικών επιχειρήσεων αρχιτεκτονικής τοπίου. Η ειδικότητα παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της ανθοκομίας- λαχανοκομίας, που συνδυαστικά με τη διδασκαλία των βασικών στοιχείων αρχιτεκτονικής τοπίου αποσκοπούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τεχνικό επίπεδο, αφενός για την άρτια μελέτη (σχεδιασμός, εκτέλεση και διαχείριση) εφαρμογών έργων πρασίνου και αφετέρου για την υποστήριξη των συναφών επιχειρήσεων του κλάδου.

Παράλληλα, οι μαθητές εξοικειώνονται με τη χρήση κατάλληλων σχεδιαστικών προγραμμάτων και με νέες τάσεις στην κηποτεχνία, όπως κατασκευή υδρόκηπου, κάθετης φύτευσης και πράσινου δώματος.

Τηλ.: 210 8012701, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

4. ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΠΑΣ ΝΕΜΕΑΣ,

με ειδικότητα την Αμπελουργία - Οινοτεχνία

Η Σχολή βρίσκεται στη μεγαλύτερη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ερυθρού οίνου της χώρας.

Οι εγγραφόμενοι στη Σχολή ενδιαφέρονται κυρίως να συνεχίσουν και να αναπτύξουν οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ τα τελευταία έτη παρατηρείται μια σαφής αυξητική τάση ενδιαφέροντος για το αντικείμενο της οινοτεχνίας. Ήδη, αρκετοί απόφοιτοι της Σχολής είτε έχουν δικές τους οινοποιητικές επιχειρήσεις, είτε εργάζονται σε μεγάλες οινοποιητικές μονάδες. Στην εξαιρετική αναπτυξιακή προοπτική της Σχολής συνηγορεί η υπάρχουσα πολύ καλή υποδομή (αμπελώνας, σύγχρονο οινοποιείο, οινολογικό εργαστήριο).

Τηλ.: 27460 23032, e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

5. ΕΠΑΣ ΚΡΗΤΗΣ,

με ειδικότητα τις θερμοκηπιακές κατασκευές και καλλιέργειες

Η ΕΠΑΣ Κρήτης, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, με έδρα τον Αμπελούζο Ν.Ηρακλείου, προσφέρει εκπαίδευση στις θερμοκηπιακές κατασκευές και καλλιέργειες.

Ο σκοπός της Σχολής είναι να προετοιμάσει τους μαθητές ως τεχνίτες θερμοκηπιακών κατασκευών και καλλιεργειών, καλύπτοντας παράλληλα τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας σε ειδικευμένο προσωπικό στον δυναμικό χώρο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Συμβάλλοντας έτσι, στη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής της χώρας με ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα και εκπαιδεύοντας τους αποφοίτους να τυποποιούν και να εμπορεύονται τα παραγόμενα προϊόντα τους.

Τηλ.: 28920 31259, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

6. ΕΠΑΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ,

με ειδικότητα την ξυλογλυπτική - διακοσμητική επίπλου

Η Σχολή είναι η μοναδική στην Ελλάδα που εκπαιδεύει στη σπανίζουσα εξειδίκευση της ξυλογλυπτικής- διακοσμητικής επίπλου και καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό στον τομέα των ξυλόγλυπτων αντικειμένων- κατασκευών. Παράλληλα, συμβάλλει αποφασιστικά στη συνέχιση της μακραίωνης παράδοσης στην εκκλησιαστική, λαϊκή, ναυτική, ποιμενική και νεοελληνική αστική ξυλογλυπτική τέχνη. Οι απόφοιτοι απασχολούνται είτε σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε σε μεγαλύτερες οργανωμένες βιοτεχνίες επίπλων. Η θέση της Σχολής, αλλά και η προσφερόμενη ειδικότητα, συνδέονται εξαιρετικά με την προσφορά υπηρεσιών στον τομέα του αγροτουρισμού, την ανάπτυξη τοπικού πολιτισμού, αλλά και την ανάδειξη της λαϊκής, πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς.

Τηλ.: 24320 22781, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 


 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους ΕΠΑ.Σ. :

Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων: Εθνικής Αντιστάσεως 3, Κατσικάς Ιωαννίνων, τηλ. 26510 92219

Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ. Λάρισας: 4ο χλμ. οδού Τρικάλων - Λάρισας, Λάρισα, τηλ. 2410 611093

ΕΠΑ.Σ. Καλαμπάκας: Ιωαννίνων 95, Καλαμπάκα, τηλ. 24320 22781

ΕΠΑ.Σ. Κρήτης: Π.Γ.Σ. Γορτύνας Μεσσαράς, Μεσσαρά Κρήτης, τηλ. 28920 31259

Γεωργική ΕΠΑ.Σ. Νεμέας: Μαθητικής εστίας 37, Νεμέα, τηλ. 27460 23032

ΕΠΑ.Σ. Συγγρού: Λ. Κηφισίας 182, Μαρούσι Αττικής, τηλ. 210 8012701.


Εκτύπωση