edu.klimaka.gr

ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ

ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) - ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ

(Κωδ. Μηχανογραφικού 821)

Η Σχολή Ικάρων είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και η αποστολή της είναι: η μετά από κατάλληλη επιστημονική, στρατιωτική,κοινωνική και πολιτιστική εκπαίδευση, παραγωγή μονίμων Αξιωματικών, Ιπταμένων, Μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων εδάφους της Πολεμικής Αεροπορίας,οι οποίες καθορίζονται από διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

  • Το ελάχιστο όριο ύψους για άνδρες είναι τα 1,65 μ και για τις γυναίκες τα 1,60μ για όλες τις ειδικότητες. Το μέγιστο ύψος για την ειδικότητα του Ιπταμένου είναι 1,90 μ.
  • Η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι 20/20 (0 βαθμοί μυωπία) για το τμήμα Ιπταμένων ενώ δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 2,5 βαθμούς για το τμήμα Μηχανικών. Υποψήφιοι που έκαναν επέμβαση με LASER για διόρθωση της μυωπίας τους δε γίνονται δεκτοί στο τμήμα Ιπταμένων.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Οι απόφοιτοι της Σχολής Ικάρων ονομάζονται Ανθυποσμηναγοί. Οι Ανθυποσμηναγοί όλων των ειδικοτήτων, εκτός των ιπταμένων, τοποθετούνται σε Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ειδικότητα που έχουν εκπαιδευτεί. Είναι οι αφανείς ήρωες, κρυμμένοι πίσω από κάθε επιτυχημένη έξοδο του αεροσκάφους, είναι αυτοί που με τον επαγγελματισμό τους παρέχουν στον πιλότο την αυτοπεποίθηση να εκτελέσει με επιτυχία το έργο του.

Το αεροπλάνο αποτελεί την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων και ο χειριστής είναι αυτός που κατέχει την πρωτοκαθεδρία στη σχέση αυτή μεταξύ ανθρώπου και ιπτάμενης μηχανής. Όλοι μαζί η ομάδα εργάζεται για να πετύχει το στόχο της κι ο συνδετικός κρίκος, αυτός που δαμάζει την πτητική μηχανή και κάνει την προσπάθεια της ομάδας πραγματικότητα, είναι ο χειριστής. Γι αυτό και πολλές φορές φαντάζει ως ημίθεος στα μάτια των ανθρώπων.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο πιλότος θα μπορούσε να πετάξει πολύ καλά το αεροπλάνο μόνο αν κατείχε κάποιες ικανότητες-χαρίσματα. Όμως σήμερα η θεωρία αυτή έχει ξεπεραστεί και οι ικανότητές του αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής του απόδοσης. Θα πρέπει να γνωρίζει την επιστήμη της ναυτιλίας, της ιατρικής, της μετεωρολογίας, των Η/Υ, της κατασκευής των κινητήρων, της αεροδυναμικής, του ηλεκτρονικού πολέμου, της βλητικής, της ψυχολογίας και τόσων άλλων. Κι σ’ όλες αυτές θα πρέπει να εμβαθύνει ώστε να έχει κατά νου όλες τις παραμέτρους και να λάβει τη σωστή απόφαση μέσα σε ένα ή δύο ή περισσότερα sec. Ο αεροπόρος με την παλιά μορφή του μαχητή έχει δώσει τη θέση του στον επιστήμονα που ασκεί την επιστήμη της πολεμικής τέχνης μαζί με όλες τις άλλες μαζί. Όμως ακόμη και μέσα από αυτή την επίσημη θεώρηση των πραγμάτων, αυτό το επάγγελμα καταφέρνει και διατηρεί τα στοιχεία του ρομαντισμού και της μοναδικότητας, ίσως γιατί λίγοι άνθρωποι έχουν το προνόμιο να πετούν με μία τέτοια μηχανή.

Βάση αυτών των αρχών οι Ιπτάμενοι Ανθυποσμηναγοί συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους και αφού ολοκληρώσουν το επιχειρησιακό στάδιο τοποθετούνται σε Πολεμικές Μοίρες Αεροσκαφών προσφέροντας μετά από σύντομο χρονικό διάστημα τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην προάσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων. Είναι οι αξιωματικοί που θα πάρουν το αεροπλάνο για να το δουλέψουν σε επίπεδο άριστο ως πτητική και πολεμική μηχανή. Και το επίπεδο αυτό, όπως ήδη προανέφερα, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Οι Ανθυποσμηναγοί ειδικότητας Ιπταμένου, εξελίσσονται μέχρι τα ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας και ο Αρχηγός Αεροπορίας είναι πάντα Ιπτάμενος.

Τέλος, το πτυχίο του επιστήμονα ιπταμένου αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΚΑΡΩΝ

Η κατάταξη των νέων μαθητών (ανδρών-γυναικών) στην πρώτη τάξη της Σχολής Ικάρων, γίνεται κάθε χρόνο, ύστερα από διαγωνισμό που διενεργείται μέσω των γενικών εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας μεταξύ 17 και 21 ετών και να κατέχουν, απολυτήριο Λυκείου ή να είναι κάτοχοι τίτλου Σπουδών που να τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι υφίστανται ειδικές προκαταρκτικές εξετάσεις, δηλαδή λεπτομερή υγειονομική, αθλητική και ψυχοτεχνική εξέταση, οι οποίες διενεργούνται μετά από τις Γενικές Εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ).

Η εκπαίδευση στη Σχολή Ικάρων συνίσταται στην παροχή γνώσεων πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς και στην κατάλληλη Στρατιωτική Διαπαιδαγώγηση έτσι ώστε οι Ίκαροι, μετά την αποφοίτησή τους, να αντεπεξέρχονται με επιτυχία στο δύσκολο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το πρόγραμμα στρατιωτικής Εκπαίδευσης των μαθητών βρίσκεται κάτω από την εποπτεία της Σμηναρχίας Ικάρων. Η όλη εκπαίδευση βασίζεται στην προοδευτική ανάπτυξη θεωρητικών θεμάτων και στην εκτέλεση πρακτικών ασκήσεων και στα τέσσερα χρόνια φοίτησης.

Αρχίζει με τη συστηματική ενημέρωση των μαθητών, δεδομένου ότι στερούνται παντελώς στρατιωτικής εμπειρίας, και ολοκληρώνεται, όταν οι μαθητές αυτοί γίνουν Αξιωματικοί της Αεροπορίας, με τις γνώσεις και τις δεξιότητες, που συνιστούν τα απαραίτητα στοιχεία για το αξίωμα που κατέχουν.

Γενικά, η στρατιωτική εκπαίδευση των Ικάρων έχει ως σκοπό να διαπλάσει το χαρακτήρα τους και να τους διδάξει τη συνειδητή αφοσίωση στο καθήκον και στο αεροπορικό έργο. Στοχεύει ακόμη να αυξήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να δημιουργήσει τη συνειδητή πειθαρχία, να διαμορφώσει αξίες που να συμπληρώνουν την πτητική τους εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή μόρφωσή τους και να τους προετοιμάσει εν γένει να υπηρετήσουν επάξια στις τάξεις της Π.Α.

Στα δύο τελευταία χρόνια της φοίτησης, η στρατιωτική εκπαίδευση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ευθύνες, στις έμφυτες και επίκτητες αρετές του ηγέτη και στην παροχή πρακτικών γνώσεων για την οργάνωση και λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ

Η Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση είναι υπό την Εποπτεία του Διοικητή Σμηναρχίας Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης (ΣΜΑΕΚ) και έχει σαν στόχο της να δώσει στους Ικάρους γνώσεις Πανεπιστημιακού επιπέδου στον τομέα της ειδικότητας τους. Παράλληλα στοχεύει στην καλλιέργεια της δημιουργικής επιστημονικής σκέψης και στην εξοικείωση με την έρευνα, ώστε οι μελλοντικοί Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας να είναι σε θέση να αφομοιώνουν γρήγορα τις εξελίξεις στην στρατηγική την επιστήμη και την τεχνολογία.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι 4 έτη. Το Ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 31 Αυγούστου, χωρίζεται σε δύο (2) εξάμηνα των 16 εβδομάδων στο τέλος των οποίων πραγματοποιούνται οι γραπτές εξετάσεις. Η παρακολούθηση των μαθημάτων, είναι υποχρεωτική για τους Ικάρους.

Ένας Ίκαρος θεωρείται επιτυχών, σε κάθε Ακαδημαϊκό έτος, εάν σε κάθε μάθημα συγκεντρώσει βαθμολογία 50% και άνω και Μέσο Όρο Βαθμολογίας Μαθημάτων 60% τουλάχιστον. Διαφορετικά εμπίπτει στην κατάσταση ακαδημαϊκής ανεπάρκειας.

Αν ένας Ίκαρος συγκεντρώσει βαθμολογία κάτω του 50% σε λιγότερα από 3 μαθήματα ο Ίκαρος κρίνεται επανεξεταστέος. Αν αποτύχει σε επανεξέταση ή αν συγκεντρώσει βαθμολογία κάτω του 50% σε περισσότερα μαθήματα ο Ίκαρος κρίνεται αποτυχών και παραπέμπεται στο Συμβούλιο Ικανότητας, με το ερώτημα της παραμονής στην ίδια τάξη ή της απομάκρυνσης από τη Σχολή.

Δεν επιτρέπεται σε Ίκαρο, να χάσει περισσότερο από ένα χρόνο, κατά την διάρκεια της 4ετούς φοίτησης του, διαφορετικά απομακρύνεται από τη Σχολή αυτεπάγγελτα.

Για την εκπαίδευση των μελλοντικών Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, η Σχολή Ικάρων διαθέτει τα τμήματα:

  • Ιπτάμενος
  • Μηχανικός

στα οποία η εισαγωγή γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οπου ο αριθμός εισακτέων ορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επίσης η Σχολή Ικάρων διαθέτει τη δυνατότητα παραγωγής Αξιωματικών ειδικότητας "Ελεγκτού Αεράμυνας" ανάλογα με τις ανάγκες της ΠΑ,προερχόμενοι από Ικάρους που για διάφορους λόγους δεν συνεχίζουν την πτητική τους εκπαίδευση.

Το είδος των μαθημάτων και άλλες δραστηριότητες των Ικάρων που έχουν σχέση με την ευρύτερη ακαδημαϊκή τους Εκπαίδευση είναι:

Μαθήματα ειδίκευσης
Αποσκοπούν να εφοδιάσουν τους Ικάρους με γνώσεις πάνω στην ειδικότητά τους και να καταστήσουν αυτούς επαγγελματίες.

Στρατιωτικής εκπαίδευσης
Αποσκοπούν να καταστήσουν τους Ικάρους ενήμερους σε Στρατιωτικά θέματα και να προετοιμάσουν αυτούς ως προϊσταμένους, διοικητές και ηγέτες.

Κοινωνικά
Αποσκοπούν να δώσουν στους Ικάρους στοιχεία απαραίτητα για τα μέλη μίας σύγχρονης κοινωνίας.

Διαλέξεις γενικής μόρφωσης:
Οι Ίκαροι παρακολουθούν διαλέξεις διαρκείας 50 ωρών που εκτελούνται μετά το πέρας των εξετάσεων Β' εξαμήνου κατά τον μήνα Ιούνιο στους ΙΚ ΙV. Επιπλέον διαλέξεις Γενικής Μορφώσεως δίνονται στη διάρκεια του Ακαδ. Έτους για όλους τους Ικάρους απογευματινές ώρες μία (1) έως δύο (2) φορές την εβδομάδα από διακεκριμένους διαλέκτες, με βάσει μηνιαίο προγραμματισμό που εγκρίνεται από τη Σ.Ι.

Ξένες γλώσσες
Στη Σχολή διδάσκονται τέσσερις (4) ξένες γλώσσες.
Τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ιταλικά.
Στο πρώτο έτος όλοι οι Ίκαροι διδάσκονται υποχρεωτικά μία εκ των προαναφερομένων, την οποία θα συνεχίσουν μέχρι το τέταρτο έτος.
Λόγω της σπουδαιότητας που δίδει η Σχολή στις ξένες γλώσσες ο συνολικός αριθμός των διδακτικών ωρών κάθε Ικάρου και για τα τέσσερα έτη ανέρχεται στις 500 ώρες.

Φυσική Αγωγή
Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής κατ' εξαίρεση με τα άλλα μαθήματα, τα οποία μέσω των Εποπτών Ειδικοτήτων ευρίσκονται υπό την εποπτεία της ΣΜΑΕΚ, με απόφαση της Σχολής Ικάρων ευρίσκεται υπό την εποπτεία του Τμήματος Αθλητισμού της Σμηναρχίας Ικάρων λόγω ειδικού αντικειμένου.

Διπλωματική εργασία
Ο θεσμός άρχισε να εφαρμόζεται από το ακαδημαϊκό έτος 1980-1981 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Και τούτο γιατί φανέρωσε το αξιόλογο πνευματικό επίπεδο και τις μεγάλες επιστημονικές δυνατότητες των Ικάρων, που κάτω από κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να αποδώσουν σημαντικά αποτελέσματα.
Η Δ.Ε εκπονείται από τους Ικάρους όλων των τμημάτων που λειτουργούν στη Σχολή κατά το τελευταίο έτος Σπουδών και με θέματα που αναφέρονται σε μαθήματα Ειδίκευσης του οικείου τμήματος.
Τις Δ..Ε. πρέπει να παραδώσουν ένα μήνα προ της αποφοιτήσεώς τους από την Σχολή.

Εκπαιδευτικά ταξίδια
Kατά την διάρκεια σπουδών των Ικάρων προβλέπεται η εκτέλεση εκπαιδευτικών Ταξιδιών χωρίς Βαθμολογία. Η Σ.Ι. μέσω της ΣΜΑΕΚ προγραμματίζει και εκτελεί έπ’ ωφελεία των Ικάρων (κυρίως της 4ης τάξεως) εκπαιδευτικά ταξίδια μίας, δύο ή και τριών ημερών εντός της χώρας, συνδυάζοντας υπηρεσιακές, εθνικές και κοινωνικές ενημερώσεις και δραστηριότητες των Ικάρων.
Παράλληλα προγραμματίζεται και ένα ταξίδι 5 – 7 ημερών στο εξωτερικό, όπου τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα. Το οποίο όμως τα τελευταία έτη για οικονομικούς και μόνο λόγους, μπόρεσε να υλοποιηθεί μόνο μια φορά (στη Κύπρο το 1992)

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Εκτός των παραπάνω εκτελούνται και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μονάδες του ΑΤΑ, σε Μονάδες της ΔΑΥ, αλλά και σε πολιτικούς φορείς.
Οι εκπαιδευτικές αυτές επισκέψεις θα εκτελούνται στα πλαίσια των διδασκομένων μαθημάτων με σκοπό την καλύτερη εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης μετά από πρόταση των καθηγητών -Στρατιωτικών Εκπαιδευτών και την τελική εισήγηση των εποπτών ειδικοτήτων .

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Γενικά Μαθηματικά
Γενική Φυσική
Χημεία
Αρχές Ηλεκτρονικών Συστημάτων
Αρχές Τηλεπικοινωνιών
Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου
Τεχνική Μηχανική
Θερμοδυναμική
Αεροδυναμική
Μηχανική πτήσης
Τεχνολογία Υλικών - Μεταλλογνωσία
Προωθητικά συστήματα
Αρχές Αεροναυπηγικής
Διαστημική
Θεωρία κατασκευών
Οργάνωση και έλεγχος παραγωγής
Εισαγωγή στη Σύγχρονη Φυσική
Στατιστική - Λογισμός Πιθανοτήτων
Επιχειρησιακή Έρευνα
Αεροναυτιλία
Αεροδιαστημική Ιατρική
Ηλεκτρονικός Πόλεμος
Τεχνική Εκμετάλλευση Αεροσκαφών
Πτυχία – Άδειες
Βλητική

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Λογοτεχνία – Φιλοσοφία
Κοινωνιολογία
Αρχές πολιτικών επιστημών
Στοιχεία δικαίου
Αρχές Οικονομικής
Ψυχολογία Ατομικών Διαφορών - Παιδαγωγική ψυχολογία
Αεροπορικές επιχειρήσεις

ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ :
Ψυχολογία – Ηγεσία
Τοπογραφία – Χάρτες
Στρατιωτική Ιστορία
Πολιτική Εθνικής Άμυνας - Αεροπορικό Δόγμα
Αεροπορική Ιστορία
Αεράμυνα - Επίγεια άμυνα Οπλισμός
Διοίκηση - Επιτελικά Καθήκοντα
Αεροπορική Μετεωρολογία
Εξομοιωτής πτήσηςΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης
Δεκέλεια Αττικής, ΤΓΑ 1010
Τηλ 210-8192003
fax 210-8074605

Σχετικά Άρθρα