edu.klimaka.gr

Υποτροφίες Μεταπτυχιακών Σπουδών Αφών Ζωσιμά 2023

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ / ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ "ΑΦΩΝ ΖΩΣΙΜΑ" 2023

Αρ.Πρωτ.142260/Ζ1/16-11-2022/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ΄ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
Πληροφορίες: Ε. Στάμου
Ηλ. Διεύθυνση: klirodotimata(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Τηλέφωνο: 210 344 32 29

ΘΕΜΑ: Προκήρυξη επιλογής υποτρόφων χωρίς διαγωνισμό, για σπουδές Δεύτερου Κύκλου (μεταπτυχιακές) και Τρίτου Κύκλου (διδακτορικές) στο εσωτερικό, ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Αφών Ζωσιμά, που υπάγεται στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Έχοντας υπόψη:
1. Την από 16-9-1829 επιστολή του Ν. Ζωσιμά,
2. Τις διατάξεις του άρθρου 38 και της παραγράφου 4 του άρθρου 82 του ν.4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις» (Α΄185), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 32 του ν.4223/2013 (Α΄287) και όπως διευκρινίσθηκαν με την αριθμ. ΔΚΠ 1040933 ΕΞ 2014/6-3-2014 ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών,
3. Την υπ’ αριθμ. 6588/1997 απόφαση του Εφετείου Αθηνών επωφελέστερης διάθεσης της περιουσίας του κληρ/τος Αφών Ζωσιμά,
4. Την υπ’ αριθμ. 1048796/2250/Β0011/2-5-2001 κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Περί καθορισμού των ειδικότερων όρων αξιοποίησης της περιουσίας του κληρ/τος Αφών Ζωσιμά»,
5. Το β.δ. 5/12-9-1940 (Α΄290), άρθρο 2 στοιχ. 2β,΄
6. Το π.δ. 18/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α΄31),
7. Το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων.» (Α΄ 119),
8. Το π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείου» (Α΄ 123),
9. Το π.δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών»(Α΄2),
10. Τις διατάξεις του άρθρου 109 του ν. 4622/2019, «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄133),
11. Την υπ΄αριθμ. 169/Υ1/8-1-2021 κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευάγγελο Συρίγο» (Β΄ 33),
12. Την υπ΄ αριθμ. 106581/Γ1/02-9-2022 (ΑΔΑ: ΨΝΚ746ΜΤΛΗ-ΜΕΝ) Απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Διορισμός Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»,
13. Το υπ’ αριθμ. Πρωτ. ΥΠΟΙΚ 79657 ΕΞ 2022/07-6-2022 (Αρ. Πρωτ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 73513/15-6-2022) έγγραφο της Δ/νσης Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με « Έκδοση Προκηρύξεων χορήγησης υποτροφιών με επιλογή ή διαγωνισμό για μεταπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό και εξωτερικό για τo ακαδ. έτος 2021-2022 από τα έσοδα κληρ/των, που υπάγονται στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών»,

Aποφασίζουμε

Προκηρύσσουμε τη χορήγηση, με επιλογή, Δύο (02) υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 σε βάρος των εσόδων του κληροδοτήματος ΑΦΩΝ ΖΩΣΙΜΑ για σπουδές Δεύτερου Κύκλου (μεταπτυχιακές) και Τρίτου Κύκλου (διδακτορικές) σε ημεδαπά Πανεπιστήμια.

Α. Προϋποθέσεις χορήγησης της υποτροφίας:

  1. Πτυχίο ημεδαπού Α.Ε.Ι. πανεπιστημιακού τομέα με βαθμό πτυχίου τουλάχιστον «Λίαν Καλώς»
  2. Καταγωγή από την Ήπειρο.
  3. Ηλικία έως 36 ετών.
  4. Εγγραφή σε εγκεκριμένο πρόγραμμα Δεύτερου Κύκλου (μεταπτυχιακές) και Τρίτου Κύκλου (διδακτορικές) σπουδών σε ημεδαπό Πανεπιστήμιο.

Κριτήριο για τη χορήγηση της υποτροφίας είναι ο βαθμός Πτυχίου του Πρώτου Κύκλου Σπουδών.

Η καταβολή της υποτροφίας για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές προσμετράται από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 ή την έναρξη των σπουδών μέσα στο ακαδ. έτος 2021-2022 (κυρίως την περίπτωση της εκπόνησης διδακτορικής διατριβής) και διαρκεί μέχρι ένα (1) έτος ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών. Η μηνιαία χορηγία ανέρχεται στα τριακόσια ευρώ (300,00 €).

Προϋπόθεση για την καταβολή της υποτροφίας είναι η επάρκεια των εσόδων του κληροδοτήματος και η διαπίστωση της καλής προόδου των μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών του υποτρόφου.

Δεν δύνανται να συμμετέχουν στην ανωτέρω διαδικασία επιλογής όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει ή λαμβάνουν για το ακαδ. έτος 2021-2022 και προηγούμενα, υποτροφία για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές για την ίδια βαθμίδα σπουδών από το κληροδότημα Αφών Ζωσιμά ή από άλλο κληροδότημα.

Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την κοινωφελή περιουσία από την οποία επιθυμούν να λάβουν υποτροφία, από τη Δευτέρα 37 Μαρτίου 2023 έως και τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ.) με τους κωδικούς που έχουν ως πιστοποιημένοι χρήστες του Taxisnet.

Για την υποβολή Ηλεκτρονικής Αίτησης οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην ψηφιακή υπηρεσία χορήγησης υποτροφιών Άμεσης Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών, μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας ακολουθώντας τη διαδρομή: Ψηφιακές Υπηρεσίες → Κοινωφελείς Περιουσίες → Οι Αιτήσεις μου. Συμπληρώνουν τον κωδικό χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποιούν για την είσοδό τους στο Taxisnet. Επιλέγουν τη δημιουργία αίτησης που αφορά χορηγία Άμεσης Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών και στη φόρμα της αίτησης συμπληρώνουν υποχρεωτικά τα παρακάτω στοιχεία και ό,τι επιπλέον ορίζεται στην παρούσα προκήρυξη:

α) Τον τύπο της αίτησης «Αίτηση για χορηγία Άμεσης Διαχ/σης ΥΠΟΙΚ» (όπου χορηγία νοείται υποτροφία).

β) Το είδος της προκήρυξης «ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ & ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΣΠΟΥΔΩΝ».

γ) Την προκήρυξη για την οποία υποβάλλουν την αίτηση, επιλέγοντας το θέμα της προκήρυξης.

δ) Τη διεύθυνση κατοικίας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό σταθερού και κινητού τηλεφώνου επικοινωνίας, εφόσον τα στοιχεία αυτά δεν ταυτίζονται με αυτά που έχουν δηλωθεί στον λογαριασμό τους στο Taxisnet, τα οποία είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση.

ε) Τον Αριθμό Μητρώου, προπτυχιακών σπουδών, Φοιτητή.

στ) Τη Σχολή/ Τμήμα Αποφοίτησης.

ζ) Το βαθμό πτυχίου.

η) Την καταγωγή υποψηφίου σύμφωνα με την Προκήρυξη (Ήπειρος) .

θ) Αποδοχή πεδίου «Δηλώνω υπεύθυνα βάσει της διάταξης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ότι πληρώ τους όρους της προκήρυξης και τις ειδικές προϋποθέσεις χορήγησης της κοινωφελούς περιουσίας, για την οποία υποβάλλω την παρούσα αίτηση και αποδέχομαι τον έλεγχο των δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την εκπλήρωση των ως άνω όρων και προϋποθέσεων.»

Με την υποβολή της αίτησης εκδίδεται μοναδικός κωδικός αίτησης με την ημερομηνία υποβολής της και ο αιτών μπορεί να εκτυπώσει την αίτησή του.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η υποβολή της αίτησης στην ως άνω ηλεκτρονική εφαρμογή, λόγω τεχνικού προβλήματος και μετά από σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, έντυπη αίτηση με συνημμένα τα δικαιολογητικά στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς τη Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης, Τμήμα Δ΄ Φοιτητικών Θεμάτων και Υποτροφιών, Αν. Παπανδρέου 37 -151 80 - Μαρούσι.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται :

Α) είτε ηλεκτρονικά, με σάρωση και υποβολή τους ως ψηφιακά αρχεία PDF συνημμένα στην ηλεκτρονική αίτηση,

Β)είτε ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή (συνοδευόμενα και από εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης) στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς τη Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης, Τμήμα Δ΄ Φοιτητικών Θεμάτων και Υποτροφιών, Αν. Παπανδρέου 37 -151 80 - Μαρούσι.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:

1) Φωτοαντίγραφο του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας του υποψηφίου από την οποία προκύπτει:

α) η ηλικία του υποψηφίου,

β) η ελληνική ιθαγένεια ή η ελληνική καταγωγή του υποψηφίου, όπως ορίζονται στην παρούσα Προκήρυξη ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της υποτροφίας.

Επισημαίνεται ότι: ο σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενος τόπος καταγωγής (τόπος γέννησης) του υποψηφίου δεν προκύπτει από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του ιδίου, υποβάλλεται επιπλέον:

  • Φωτοαντίγραφο του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ΚΑΙ του γονέα του, από τον τόπο γέννησης του οποίου προκύπτει ο οριζόμενος στην παρούσα προκήρυξη τόπος καταγωγής, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της υποτροφίας,
  • ή Φωτοαντίγραφο του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας (εκτός του ιδίου και του γονέα του) ΚΑΙ του παππού ή της γιαγιάς του, από τον τόπο γέννησης του/της οποίου/ας, προκύπτει ο οριζόμενος στην παρούσα προκήρυξη τόπος καταγωγής, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της υποτροφίας, ώστε να προκύπτει σαφώς η διαδοχή των γενεών.

Σε περίπτωση που κάποιο από τα προαναφερόμενα πρόσωπα (γονείς ή παππούδες) δεν βρίσκεται εν ζωή, υποβάλλεται Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης ή Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου για τα πρόσωπα αυτά.

2) Αντίγραφο Πτυχίου Πρώτου Κύκλου Σπουδών με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» (Πολύ Καλά).

3) Αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας από την οποία προκύπτει ο ακριβής αριθμητικός βαθμός του Πτυχίου του υποψηφίου.

4) Βεβαίωση του ημεδαπού Πανεπιστημίου περί εγγραφής και φοίτησης του υποψηφίου σε εγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών ή Διδακτορικών Σπουδών.

5) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 (ΦΕΚ Α΄75) του υποψηφίου ότι δεν έλαβε ούτε λαμβάνει υποτροφία για τις ίδιες σπουδές (δηλ. και για τις παρούσες σπουδές και για το ίδιο επίπεδο σπουδών δηλ. για προηγούμενο αντίστοιχα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό) από την ίδια ή άλλη κληρονομιά, κληροδοσία ή δωρεά και ότι δεν έχει εκπέσει λόγω υπαιτιότητάς του από δικαίωμα υποτροφίας, η οποία του είχε απονεμηθεί προηγουμένως.

Το Απόσπασμα Ποινικού Μητρώου αναζητείται αυτεπάγγελτα.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, καταρτίζεται πίνακας των υποψηφίων κατά φθίνουσα σειρά του βαθμού πτυχίου τους. Ο πίνακας κατάταξης αναρτάται στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Κατά του ανωτέρω πίνακα κατάταξης των υποψηφίων επιτρέπεται η υποβολή ένστασης εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία της τελευταίας ανάρτησης του πίνακα κατάταξης. Η ένσταση υποβάλλεται σύμφωνα με τη διαδικασία υποβολής αίτησης για χορήγηση υποτροφίας, που περιγράφεται ανωτέρω με επιλογή του τύπου αίτησης «Ένσταση για χορηγία Άμεσης Διαχ/σης ΥΠΟΙΚ», και συμπλήρωση στις Παρατηρήσεις της ένστασης του κωδικού αριθμού της αρχικής αίτησης και των λόγων που επικαλείται ο ενιστάμενος. Σε περίπτωση που ο ενιστάμενος επιθυμεί μπορεί να επισυνάψει στην ηλεκτρονικά υποβληθείσα ένσταση υπογεγραμμένη επιστολή του, στην οποία δύναται να αναφέρει επιπλέον λόγους για την υποβληθείσα ηλεκτρονικά ένσταση. Ενστάσεις δύνανται να υποβληθούν και στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και απευθύνονται προς τη Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης, Τμήμα Δ΄ Φοιτητικών Θεμάτων και Υποτροφιών.

Για έκαστο υποψήφιο του ανωτέρω πίνακα κατάταξης εκ των επιτυχόντων σε θέση υποτροφίας, διενεργείται έλεγχος των ανωτέρω υποβληθέντων δικαιολογητικών, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, ως ορίζονται στη συστατική πράξη του κληροδοτήματος και αναφέρονται στο κεφάλαιο Α της παρούσας Προκήρυξης. Μεταξύ περισσοτέρων υποψηφίων, που ισοβαθμούν σε θέση υποτροφίας ως προς το βαθμό πτυχίου, για την επιλογή και ανακήρυξη των υποτρόφων, για τον οποίο διαπιστώνεται η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της υποτροφίας, εφόσον από σχετικό έλεγχο του εκκαθαριστικού σημειώματος του φορολογικού έτους 2018, διαπιστωθεί ότι έχει το χαμηλότερο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα επιβολής εισφοράς, σε σχέση με τον υποψήφιο, με τον οποίο διαπιστώθηκε ισοβαθμία ως προς το βαθμό πτυχίου.

Σε περίπτωση που στο πρόσωπο ενός εκ των υποψηφίων επιτυχόντων σε θέση υποτροφίας διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για το διορισμό του ως υποτρόφου, είτε ο υποψήφιος δεν υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ελέγχεται η συνδρομή αυτών για τον υποψήφιο που έχει καταλάβει την επόμενη θέση με βάση το βαθμό Πτυχίου του Πρώτου Κύκλου Σπουδών και εφόσον διαπιστωθεί ότι οι προϋποθέσεις της συστατικής πράξης του ως άνω κληροδοτήματος συντρέχουν για αυτόν, διορίζεται υπότροφος.

Οι επιτυχόντες σε θέση υποτροφίας για τους οποίους διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της διορίζονται υπότροφοι με απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Δ/νσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η παρούσα Προκήρυξη αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων : www.minedu.gov.gr /Τριτοβάθμια Εκπαίδευση/ Υποτροφίες-Κληροδοτήματα και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών: https://www1.gsis.gr/gspp/portal/el.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

Σχετικά Άρθρα