edu.klimaka.gr

Υποτροφίες Ελληνοβρεταννικής Συνεργασίας για Ανώτατες Σπουδές στη Βρετανία 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗΣΗΓΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ/ΔΙΔΑΚΤΟΥΡΙΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 2024

Α.Π.1052/01-02-2024/ΙΚΥ

ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΚΩΝ
(ΙΚΥ)

Πρόγραμμα Ελληνοβρετανικής Συνεργασίας για την χορήγηση υποτροφιών βραχείας διάρκειας
στο πλαίσιο μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών
Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024


Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και το British Council Ελλάδας, με την συνδρομή της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, και κατ΄ εφαρμογή των Κανονιστικών Διατάξεων του προγράμματος όπως εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. 8201/Ζ1/24-1-2024 κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Φ.Ε.Κ. 707/τ.Β΄/31-01-2024), υλοποιούν ένα πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών βραχείας διάρκειας (τεσσάρων εβδομάδων), με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο και δικαιούχους μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες και υποψήφιους/ιες διδάκτορες Ελληνικών Πανεπιστημίων, με σκοπό την ενθάρρυνση της κινητικότητας προς τα βρετανικά πανεπιστήμια, την ενίσχυση της επιστημονικής και εκπαιδευτικής επάρκειας και την διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας των δικαιούχων του προγράμματος, αλλά και την δημιουργία προοπτικών συνεργασίας στην εποχή μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος τόσο των δικαιούχων όσο και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπου φοιτούν.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2024 θα χορηγηθούν 24 υποτροφίες.

Το διάστημα υποβολής υποψηφιοτήτων ξεκινάει την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 και λήγει την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα Ελλάδος 23:00.

Επισημαίνεται ότι η κινητικότητα θα πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη με ολοκλήρωση της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων έως τις 30/6/2024.

Για την συμμετοχή στην διαδικασία επιλογής, απαιτείται ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/49yLUNt. Περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στην σχετική συνημμένη πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων ακαδημαϊκού έτους 2024.

 Περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την Πρόσκληση παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες:

  • από το Βritish Council στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στα τηλέφωνα 210-36 92 360 και 210-36 92 381.
  • από το ΙΚΥ στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στα τηλέφωνα 210-37 26 328 και 210-37 26 330.

Τεχνική υποστήριξη αναφορικά με την ηλεκτρονική αίτηση παρέχεται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ.

Μιχαήλ Κουτσιλιέρης
Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α

 


Αρ.Πρωτ.1051/01-02-2024/ΙΚΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
( Ι ΚΥ)

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών βραχείας διάρκειας σε μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες και υποψήφιους/ιες διδάκτορες Ελληνικών Πανεπιστημίων με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο

στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου,
και φορείς υλοποίησης το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council Ελλάδας.

Γ΄ Κύκλος - Ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024
(πραγματοποίηση των κινητικοτήτων βραχείας διάρκειας έως 30/06/2024)

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (εφεξής ΙΚΥ) και το British Council Ελλάδας (εφεξής British Council), με τη συνδρομή της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα (εφεξής Βρετανική Πρεσβεία), υλοποιούν για τo ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 πρόγραμμα υποτροφιών βραχείας διάρκειας (εφεξής Πρόγραμμα), ήτοι τεσσάρων (4) εβδομάδων (έκαστη υποτροφία), με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο και δικαιούχους μεταπτυχιακούς/ές και διδακτορικούς φοιτητές/τριες Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Το Πρόγραμμα για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος υλοποιείται κατ’ εφαρμογή Κανονιστικών Διατάξεων, όπως εγκρίθηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 8201/Ζ1/24.01.2024 (εφεξής ΚΥΑ) του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Φ.Ε.Κ. 707/τ.Β΄/31-01- 2024).

Σκοπός του Προγράμματος, το οποίο για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 συγχρηματοδοτείται από το ΙΚΥ και τη Βρετανική Πρεσβεία, είναι να ενθαρρύνει την κινητικότητα των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και των υποψηφίων διδακτόρων Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (εφεξής ΑΕΙ) προς τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, για την ενίσχυση της επιστημονικής και εκπαιδευτικής επάρκειας των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και των υποψηφίων διδακτόρων, τη διεύρυνση της ερευνητικής τους δραστηριότητας, αλλά και τη δημιουργία προοπτικών ελληνο-βρετανικής συνεργασίας στην εποχή μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος τόσο των δικαιούχων του Προγράμματος όσο και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στα οποία αυτοί/ές φοιτούν.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ξεκινάει την 2/2/2024 και λήγει την 23/2/2024 και ώρα Ελλάδος 23:00.

Η κινητικότητα των υποτρόφων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 30/06/2024

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

1. Το ΙΚΥ, η Βρετανική Πρεσβεία και το Βritish Council χορηγούν είκοσι τέσσερις (24) υποτροφίες διάρκειας τεσσάρων (4) εβδομάδων έκαστη σε φοιτητές/τριες μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ελληνο-Βρετανική Συνεργασία για Υποτροφίες Βραχείας Διάρκειας – Γ΄ Κύκλος».

2. Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, το Πρόγραμμα προβλέπει ειδικότερα τη χορήγηση (α) έξι (6) υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες επιπέδου Master και (β) δεκαοκτώ (18) υποτροφιών σε υποψήφιους/ες διδάκτορες. Εφόσον δεν συμπληρωθεί ο ανωτέρω αριθμός επιλέξιμων αιτήσεων σε οποιαδήποτε από τις δύο κατηγορίες, το ΙΚΥ και το British Council, με τη σύμφωνη γνώμη της Βρετανικής Πρεσβείας, δύνανται να μεταφέρουν τις κενές θέσεις στην άλλη κατηγορία, ώστε να διασφαλισθεί η πλήρης απορρόφηση του κονδυλίου του Προγράμματος.

3. Το Πρόγραμμα για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 συγχρηματοδοτείται από το ΙΚΥ και τη Βρετανική Πρεσβεία με το ποσό των εξήντα δύο χιλιάδων διακοσίων σαράντα ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτών (62.240,88€) και για τις δύο κατηγορίες υποτρόφων. Το ακαθάριστο ποσό της υποτροφίας, το οποίο αφορά στην κινητικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέρχεται σε δύο χιλάδες πεντακόσια ενενήντρα τρία ευρώ και τριάντα επτά λεπτά (2.593,37€) ανά υπότροφο για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής του/της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες και υποψήφιοι/ες διδάκτορες Ελληνικών ΑΕΙ που πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

1. Κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

2. Διαθέτουν Ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

3. Κατέχουν βασικό πτυχίο Ελληνικού ΑΕΙ με βαθμό τουλάχιστον έξι και πέντε δέκατα (6,5/10).

4.1 Οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες επιπέδου Master (i) έχουν λάβει το πτυχίο τους κατά την τελευταία πενταετία, (ii) είναι εγγεγραμμένοι/ες σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (εφεξής ΠΜΣ) Ελληνικού ΑΕΙ, (iii) έχουν βεβαίωση από τον/την Επιστημονικό/ή Υπεύθυνο/η του ΠΜΣ ότι η βραχεία κινητικότητα δεν επηρεάζει την ομαλή παρακολούθηση του ΠΜΣ και (iv) έχουν γίνει δεκτοί/ές, έως την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής υποψηφιοτήτων στην παρούσα προκήρυξη, από Βρετανικό ΑΕΙ για βραχεία κινητικότητα διάρκειας τεσσάρων (4) εβδομάδων σε ΠΜΣ επιπέδου Master στο αντικείμενο της μεταπτυχιακής εξειδίκευσής τους

4.2 Oι υποψήφιοι/ιες διδάκτορες (i) είναι εγγεγραμμένοι/ες σε Eλληνικό ΑΕΙ και το θέμα της διατριβής τους, καθώς και η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή, έχουν ήδη οριστεί, (ii) έχουν βεβαίωση από τον/την επιβλέποντα/ουσα Καθηγητή/τρια της διδακτορικής τους διατριβής ότι η βραχεία κινητικότητα δεν επηρεάζει την απρόσκοπτη διεξαγωγή της διδακτορικής έρευνας και (iii) έχουν γίνει αποδεκτοί/ές, έως την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής υποψηφιοτήτων στην παρούσα προκήρυξη, από Bρετανικό ΑΕΙ για βραχεία κινητικότητα διάρκειας τεσσάρων (4) εβδομάδων στο πλαίσιο υλοποίησης της διδακτορικής διατριβής τους.

5. Κατέχουν αναγνωρισμένο πιστοποιητικό της αγγλικής γλώσσας επιπέδου Γ1/C1 τουλάχιστον (βλ. ΑΣΕΠ https://www.asep.gr/guide/4K_2020/englishproof.html).

6. Δεν είναι ήδη εγγεγραμμένοι/ες σε άλλο πρόγραμμα σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προπτυχιακοί/ές, μεταπτυχιακοί/ές ή διδακτορικοί/ές φοιτητές/τριες ή ως δικαιούχοι προγράμματος κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης εξ αποστάσεως.

7. Εάν έχουν λάβει - οποτεδήποτε - άλλη υποτροφία από το ΙΚΥ, τη Βρετανική Πρεσβεία ή το British Council, θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υποτροφία αυτή.

8. Οι άρρενες υποψήφιοι οφείλουν να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις πριν από την έναρξη της υποτροφίας ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές ή να έχουν εξασφαλίσει αναβολή κατάταξης, η διάρκεια της οποίας να καλύπτει το πλήρες διάστημα της υποτροφίας και την ολοκλήρωση της περιόδου της εν λόγω κινητικότητας.

9. Το ΙΚΥ, η Βρετανική Πρεσβεία και το British Council διατηρούν το αποκλειστικό δικαίωμα να ακυρώσουν ακόμη και εκ των υστέρων (με αναδρομική ισχύ) την υποτροφία, εφόσον διαπιστωθεί οποτεδήποτε ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων. Στις περιπτώσεις αυτές θα είναι άμεσα απαιτητή η επιστροφή του καταβληθέντος ποσού της υποτροφίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ – ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ – ΕΛΕΓΧΟΣ

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 (εφεξής Πρόσκληση) είναι ανοικτή από την 2/2/2024 και λήγει την 23/2/2024 και ώρα Ελλάδος 23:00. Η Πρόσκληση μπορεί να αναζητηθεί στους διαδικτυακούς τόπους του ΙΚΥ (www.iky.gr) και του Βritish Council (www.britishcouncil.gr).

1. Οι αιτήσεις συμπληρώνονται και υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα μέσω της πλατφόρμας που φιλοξενείται στον διαδικτυακό τόπο του British Council στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/49yLUNt.

2. Οι υποψήφιοι/ες οφείλουν να συμπληρώσουν όλα τα πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986 και να επισυνάψουν σε μορφή φορητού αρχείου (pdf) τα παρακάτω δικαιολογητικά:

3.1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ) ή των σελίδων ταυτοποίησης διαβατηρίου σε ισχύ.

3.2 Οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικνύει ότι κατέχουν ελληνικό ΑΦΜ.

3.3 Βασικό πτυχίο Ελληνικού ΑΕΙ, στο οποίο θα αναγράφεται ο βαθμός με ακρίβεια δύο (2) δεκαδικών ψηφίων ή, εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη το πτυχίο, σχετική βεβαίωση περάτωσης σπουδών από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος του Ελληνικού ΑΕΙ, όπου θα αναγράφεται απαραιτήτως ο τελικός βαθμός πτυχίου με ακρίβεια δύο (2) δεκαδικών ψηφίων.

3.4 Βεβαίωση αποδοχής για το Πρόγραμμα από το Βρετανικό ΑΕΙ υποδοχής.

3.5 Επίσημα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Γ1/C1 (βλ. ΑΣΕΠ https://www.asep.gr/guide/4K_2020/englishproof.html).

3.6 Βιογραφικό σημείωμα στην αγγλική γλώσσα στο πρότυπο Europass (βλ. https://europa.eu/europass/en).

3.7 Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 2, άρθρο 8 (για τους άρρενες υποψήφιους).

4.1 Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες επιπέδου Master οφείλουν να υποβάλουν (i) βεβαίωση Ελληνικού ΑΕΙ ότι είναι εγγεγραμμένοι/ες σε ΠΜΣ του οικείου ιδρύματος, (ii) βεβαίωση από τον/την Επιστημονικό/ή Υπεύθυνο/η του ΠΜΣ ότι η βραχεία κινητικότητα δεν επηρεάζει την εκπλήρωση των καθηκόντων του/της υποτρόφου στο ΠΜΣ και (iii) αιτιολογημένη εκδήλωση ενδιαφέροντος του/της υποτρόφου στην αγγλική γλώσσα, έως 700 λέξεις, στην οποία θα αναφέρουν απαραιτήτως τους στόχους τους μετά το πέρας της βραχείας κινητικότητας και την προστιθέμενη αξία της για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους.

4.2 Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες οφείλουν να προσκομίσουν: (i) βεβαίωση Ελληνικού ΑΕΙ στην οποία θα αναγράφεται το θέμα της διατριβής τους και η ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, (ii) βεβαίωση του/της επιβλέποντος/ουσας Καθηγητή/τριας, στην οποία θα τεκμηριώνεται η σκοπιμότητα της βραχείας μετεκπαίδευσης και τα αναμενόμενα οφέλη της για τον/την δικαιούχο και (iii) αιτιολογημένη εκδήλωση ενδιαφέροντος στην αγγλική γλώσσα, έως 700 λέξεις, στην οποία θα αναφέρονται απαραιτήτως οι στόχοι των υποψηφίων μετά το πέρας της βραχείας κινητικότητας και η προστιθέμενη αξία της για την εκπόνηση της διατριβής τους.

5. Ο έλεγχος επιλεξιμότητας και η ποιοτική αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων θα πραγματοποιηθούν από επιτροπή που θα συγκροτηθεί με κοινή απόφαση του ΙΚΥ, της Βρετανικής Πρεσβείας και του British Council (βλ. Κεφάλαιο 5). Η κοινή απόφαση θα ρυθμίζει τη σύνθεση και κάθε άλλο θέμα που αφορά στη λειτουργία της επιτροπής.

6. Όλοι οι υποψήφιοι/ες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι/ες για την ορθή και πλήρη συμπλήρωση των πεδίων της ηλεκτρονικής αίτησης έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Καμία αλλαγή στα στοιχεία της αίτησης δεν θα είναι εφικτή μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Καμία αίτηση που θα σταλεί, με οποιονδήποτε διαφορετικό τρόπο (ηλεκτρονικά ή με συμβατικό ταχυδρομείο, κ.ο.κ.) μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

7. Απορρίπτονται ως μη επιλέξιμες και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αιτήσεις υποψηφίων οι οποίοι/ες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, όπως και οι αιτήσεις που δεν έχουν υποβληθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην παρούσα Πρόσκληση (εκπρόθεσμες, ελλιπώς/μη ορθά συμπληρωμένες, χωρίς όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κλπ.).

8. Το ΙΚΥ, η Βρετανική Πρεσβεία και το British Council μπορούν να ζητήσουν από τους/τις υποψήφιους/ιες, εντός προθεσμίας που θα ορίσουν, οποιοδήποτε πρόσθετο διευκρινιστικό έγγραφο κρίνουν απαραίτητο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

1. Οι αιτήσεις που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και υποβάλλονται ορθώς, αξιολογούνται βάσει των ακόλουθων κριτηρίων:

1.1 Βασικό πτυχίο: από 13 έως 20 μόρια, με κατ’ αντιστοιχία διπλασιασμό του βαθμού πτυχίου από 6,5 έως 10, με ακρίβεια δύο (2) δεκαδικών ψηφίων.

1.2 Αιτιολογημένη εκδήλωση ενδιαφέροντος: από 0 έως 30 μόρια

1.3 Ποιότητα του βιογραφικού σημειώματος: από 0 έως 50 μόρια

2. Για τη βαθμολόγηση των κριτηρίων 1.2 και 1.3 συνεκτιμώνται τα στοιχεία που συμβάλλουν στην απόκτηση επιστημονικής ή επαγγελματικής επάρκειας στον επιστημονικό τομέα στον οποίο εντάσσεται η αξιολογούμενη αίτηση (τίτλοι σπουδών, επαγγελματική/ακαδημαϊκή/ερευνητική εμπειρία, δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε διεθνή ή/και εθνικά συνέδρια, βραβεύσεις, κ.λπ.).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

1. Η επιλογή των υποψηφίων πραγματοποιείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής (εφεξής Επιτροπή). Αυτή απαρτίζεται από τέσσερα (4) μέλη, κατόχους διδακτορικού διπλώματος σπουδών: δύο (2) εκπροσωπούν το ΙΚΥ και δύο (2) τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council.

2. Η Επιτροπή ελέγχει καταρχάς την επιλεξιμότητα των αιτήσεων και καταρτίζει Προσωρινό Πίνακα Μη Επιλέξιμων Αιτήσεων με σαφή αναφορά στην αιτία της μη επιλεξιμότητας. Ο πίνακας μετά την έγκριση του ΔΣ του ΙΚΥ, της Βρετανικής Πρεσβείας και του British Council αναρτάται στους διαδικτυακούς τόπους του IKY και του British Council.

3. Ενστάσεις κατά του Προσωρινού Πίνακα Μη Επιλέξιμων Αιτήσεων, πλήρως αιτιολογημένες και τεκμηριωμένες, υποβάλλονται ηλεκτρονικά, υπόψη της Επιτροπής, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης του Πίνακα, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. του British Council.

4. Μετά την εξέταση των ενστάσεων, η Επιτροπή καταρτίζει Οριστικό Πίνακα Μη Επιλέξιμων Αιτήσεων, ο οποίος μετά την έγκριση του ΔΣ του ΙΚΥ, της Βρετανικής Πρεσβείας και του British Council, αναρτάται στους διαδικτυακούς τόπους του ΙΚΥ και του British Council.

5. Οι επιλέξιμες αιτήσεις αξιολογούνται εξατομικευμένα από την Επιτροπή και βαθμολογούνται βάσει των κριτηρίων του Κεφαλαίου 4.

6. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Επιτροπή καταρτίζει Προσωρινό Πίνακα Επιλεγέντων και Επιλαχόντων Υποψηφίων κατά φθίνουσα σειρά μοριοδότησης, οι οποίοι μετά την έγκριση του ΔΣ του ΙΚΥ, της Βρετανικής Πρεσβείας και του British Council, αναρτώνται στους διαδικτυακούς τόπους του ΙΚΥ και του British Council.

7. Ενστάσεις κατά του Προσωρινού Πίνακα Επιλεγέντων και Επιλαχόντων Υποψηφίων, πλήρως αιτιολογημένες και τεκμηριωμένες, μπορούν να ασκηθούν εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των πινάκων και αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. του British Council.

8. Ενστάσεις κατά του Προσωρινού Πίνακα Επιλεγέντων και Επιλαχόντων Υποψηφίων μπορούν να ασκηθούν αποκλειστικά για το κριτήριο 1.1 του Κεφαλαίου 4 (βαθμός πτυχίου). Ενστάσεις σχετικά με τα κριτήρια 1.2 και 1.3 του Κεφαλαίου 4 ή/και κατά της Πρόσκλησης, της διαδικασίας αξιολόγησης και των αποφάσεων της Επιτροπής δεν εξετάζονται.

9. Οι ενστάσεις εξετάζονται από την Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια καταρτίζει τον Οριστικό Πίνακα Επιλεγέντων και Επιλαχόντων Υποψηφίων. Ο πίνακας κυρώνεται από το ΔΣ του ΙΚΥ, τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council και δημοσιεύεται στους διαδικτυακούς τόπους του IKY και του British Council.

10. Σε περίπτωση παραίτησης ή διαγραφής επιλεγέντος/είσας υποψηφίου/ιας πριν από την έναρξη χορήγησης της υποτροφίας, επιλέγεται υποψήφιος/α από τον Οριστικό Πίνακα Επιλαχόντων, τηρουμένης της σειράς κατάταξης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: ENAΡΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

1. Οι επιλεγέντες/είσες υποψήφιοι/ες θα κληθούν να υπογράψουν Σύμβαση Υποτροφίας (εφεξής Σύμβαση) με το ΙΚΥ, τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council, στην οποία θα εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις τους και θα περιγράφεται ο σκοπός, η διάρκεια, το ύψος, οι όροι και ο τρόπος καταβολής της υποτροφίας.

2. Οι υποψήφιοι/ες οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά σε μορφή φορητού αρχείου (pdf) την υπογεγραμμένη Σύμβαση εντός της προβλεπόμενης προσθεσμίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. του British Council.

3. Το ΙΚΥ, η Βρετανική Πρεσβεία και το British Council δύνανται, κατόπιν σχετικής συμφωνίας τους, να ακυρώσουν τη χορήγηση υποτροφίας σε κάθε υποψήφιο/α που δεν υποβάλει υπογεγραμμένη τη Σύμβαση εντός της προθεσμίας και με τον τρόπο που θα οριστεί. Στην περίπτωση αυτή, και εφόσον είναι εφικτό, ο/η υποψήφιος/α αντικαθίσταται από επιλαχόντα/ούσα, τηρουμένης της σειράς κατάταξης.

4. Η έναρξη καταβολής της υποτροφίας έπεται της σύναψης της Σύμβασης.

KEΦΑΛΑΙΟ 7: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

1. Το ακαθάριστο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε δύο χιλιάδες πεντακόσια ενενήντα τρία ευρώ και τριάντα επτά λεπτά (2.593,37€) ανά υπότροφο και για τις δύο κατηγορίες υποτρόφων.

2. Η υποτροφία θα καταβάλλεται, μετά την παρακράτηση τυχόν νόμιμων κρατήσεων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και τραπεζικών εξόδων, αποκλειστικά σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί ο/η υπότροφος σε τράπεζα της ημεδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η υπότροφος τηρεί τις υποχρεώσεις του/της, όπως αυτές ορίζονται στην παρούσα Πρόσκληση και στη Σύμβαση που έχει υπογράψει.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

1. Οι υποψήφιοι/ες φέρουν την αποκλειστική ευθύνη εξασφάλισης της αποδοχής τους από το Βρετανικό ΑΕΙ της επιλογής τους έως την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής υποψηφιότητας στην παρούσα Προκήρυξη και υποχρεούνται να εκπληρώσουν τους στόχους της τοποθέτησής τους, όπως περιγράφονται στην αιτιολογημένη εκδήλωση ενδιαφέροντος του Κεφαλαίου 3, παρ. 4.1 και 4.2.

2. Αναστολή έναρξης ή ενδιαμέσως της υποτροφίας δεν επιτρέπεται.

3. Η υποτροφία διέπεται από τους όρους της σχετικής ΚΥΑ, της Πρόσκλησης και της Σύμβασης.

4. Μέσα σε έναν (1) μήνα από την ολοκλήρωση της βραχείας κινητικότητας, οι υπότροφοι θα πρέπει να στείλουν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. του British Council τα εξής: (i) οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες επιπέδου Master, Τελική Αναφορά, υπογεγραμμένη από τους ίδιους και τον/την υπεύθυνο/η του ΠΜΣ και (ii) οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες, ‘Εκθεση Πεπραγμένων, υπογεγραμμένη από τους ίδιους και τον/την επιβλέποντα/ουσα τη διατριβή τους. (iii) Αμφότερα έγγραφα θα περιλαμβάνουν απαραιτήτως περίληψη πεπραγμένων στην αγγλική γλώσσα έως 500 λέξεις.

5. To IKY, η Βρετανική Πρεσβεία και το British Council δύνανται σε οποιοδήποτε στάδιο της υποτροφίας να ζητήσουν από τους/τις δικαιούχους πρόσθετα δικαιολογητικά, εφόσον κρίνουν ότι είναι απαραίτητα για την υλοποίηση και τη διαχείριση του Προγράμματος και την παρακολούθηση της προόδου των σπουδών των υποτρόφων. Κάθε υπότροφος οφείλει να προσκομίζει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός της προθεσμίας που θα τεθεί, στη μορφή και με τον τρόπο που θα του/της υποδειχθεί.

6. Ο/Η υπότροφος οφείλει να μνημονεύσει στην Τελική Αναφορά ή Έκθεση Πεπραγμένων τα εξής: Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνο-Βρετανική Συνεργασία για Υποτροφίες Βραχείας Διάρκειας», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το British Council Ελλάδας.

7. Το ΙΚΥ, η Βρετανική Πρεσβεία και το British Council δύνανται να ανακαλέσουν την υποτροφία και να ζητήσουν να επιστραφεί κατά την κρίση τους το σύνολο ή μέρος της, εφόσον διαπιστωθεί - ακόμη και εκ των υστέρων - ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις συμμετοχής ή δεν πληρούνται οι όροι της ΚΥΑ, της Πρόσκλησης και της Σύμβασης, εκτός εάν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας.

8. Η ύπαρξη ή μη λόγων ανωτέρας βίας κρίνεται από το ΙΚΥ σε συμφωνία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council κατόπιν έγκαιρης και τεκμηριωμένης αίτησης του/της υποτρόφου, που φέρει και το σχετικό βάρος απόδειξης. Ως ανωτέρα βία νοείται κάθε απρόβλεπτη, έκτακτη κατάσταση ή συμβάν, πέραν του ελέγχου του/της υποτρόφου, που τον/την εμποδίζει ρητώς και βεβαιωμένα να ολοκληρώσει μία ή περισσότερες από τις υποχρεώσεις του/της και δεν μπορούσε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να αποτραπεί ούτε με ενέργειες άκρας επιμέλειας και σύνεσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Η κατάρτιση και η επικύρωση του Oριστικού Πίνακα Επιλεγέντων Υποψηφίων δεν συνεπάγεται υποχρέωση του IKY, της Βρετανικής Πρεσβείας και του British Council να χορηγήσουν υποτροφία σε οποιονδήποτε/οποιαδήποτε υποψήφιο/α.

2. Περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την Πρόσκληση παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες:

  • από το Βritish Council στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
    Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στα τηλέφωνα 210-36 92 360 και 210-36 92 381.
  • από το ΙΚΥ στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στα τηλέφωνα 210-37 26 328 και 210-37 26 330.

Τεχνική υποστήριξη αναφορικά με την ηλεκτρονική αίτηση παρέχεται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Σχετικά Άρθρα