edu.klimaka.gr

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΕΚ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΕΚ

Αρ.Πρωτ.486/10-07-2012/ΥΠΑΙΘΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Τηλέφωνο: 213 131 1692
Ιστοσελίδα: http://www.gslll.edu.gr

ΘΕΜΑ: «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΕΚ»

Με το πέρας της περιόδου της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης σε Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ και ενόψει της (προαιρετικής) διενέργειας της ‘Πρακτικής Άσκησης’ για τους αποφοίτους, υπενθυμίζουμε και διευκρινίζουμε ότι ισχύουν τα παρακάτω:

ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ – ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ – ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗΣ

1. Σύμφωνα με την αριθ. Ζ/1802/6-2-96 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Πρακτική άσκηση αποφοίτων ΙΕΚ» (ΦΕΚ 104 Β΄) καθιερώνεται προαιρετική πρακτική άσκηση ενός εξαμήνου των αποφοίτων των Ι.Ε.Κ. στο Δημόσιο, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου κα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

2. Στη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης, οι απόφοιτοι των Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ δεν καταβάλλουν δίδακτρα ή τέλη εγγραφής ή παντός άλλου είδους εισφορές.

3. Πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης, ο υποψήφιος ασκούμενος υποβάλλει:

α. ‘Αίτηση-Δήλωση Έναρξης Πρακτικής Άσκησης’ στο πλησιέστερο στην έδρα της επιχείρησης απασχόλησης Δ.ΙΕΚ στη περίπτωση που ο τόπος κατοικίας διαφέρει του τόπου απασχόλησης.

β. ‘Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης’ (ΒΕΚ) από το ΙΕΚ αποφοίτησης

γ. ‘Βεβαίωση Εργοδότη’ με τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο του προγράμματος της πρακτικής άσκησης.

ΧΡΟΝΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ

4. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται απαραίτητα πριν από τις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης του αποφοίτου.

5. Η εξάμηνη διάρκεια της πραγματοποιηθείσης πρακτικής άσκησης θεωρείται ως αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

6. Μετά την ολοκλήρωση της εξάμηνης πρακτικής άσκησης χορηγείται στον απόφοιτο βεβαίωση για την επιτυχή περάτωση αυτής, από τον Διευθυντή του Δημοσίου ΙΕΚ που επόπτευσε την πρακτική άσκηση.

ΔΙΑΚΟΠΗ – ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

7. Εάν ο ασκούμενος απόφοιτος διακόψει την πρακτική άσκηση πριν ολοκληρωθεί το εξάμηνο, μπορεί να συνεχίσει σε άλλο εργοδότη για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται ώστε να συμπληρωθεί το εξάμηνο της πρακτικής του άσκησης. Για το σκοπό αυτό, ο ασκούμενος πρέπει:

α. Να δηλώσει τη διακοπή της πρακτικής άσκησης στον αρχικό εργοδότη.

β. Να δηλώσει τη διακοπή της πρακτικής άσκησης στο Δημόσιο ΙΕΚ που εποπτεύει την πρακτική του άσκηση και

γ. Να προσκομίσει στο εποπτεύον Δημόσιο ΙΕΚ, βεβαίωση του αρχικού εργοδότη που να ορίζει το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε σε αυτόν και τις ημέρες απουσίας του.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ

8. α) Ο ασκούμενος για τον συνολικό χρόνο του εξαμήνου της πρακτικής άσκησης δεν μπορεί να απουσιάζει περισσότερες από 15 εργάσιμες ημέρες.

β) Εάν ο ασκούμενος απουσιάζει για περισσότερες από 15 εργάσιμες ημέρες, η πρακτική άσκηση διακόπτεται αυτόματα.

γ) Στην περίπτωση αυτή (απουσίες πέρα των 15 εργασίμων ημερών) ο ασκούμενος πρέπει να ενημερώσει εγγράφως το Δημόσιο ΙΕΚ από το οποίο εποπτεύεται, εντός εβδομάδας από το πέρας της 15ης ημέρας απουσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, χάνει το δικαίωμα να συνεχίσει για το υπόλοιπο της πρακτικής άσκησης σε άλλο εργοδότη.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥ

9. Οι απόφοιτοι στα ΙΕΚ κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησής τους (που σημαίνει ότι δεν ισχύει σε διάστημα που έχουν διακόψει την άσκηση) ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για την περίπτωση ατυχήματος, που οφείλεται στην άσκησή τους (άρθρο 12 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α΄).

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΕΛΕΓΧΟΣ - ΑΠΟΔΟΧΗ / ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

10. Ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ εγκρίνει ή απορρίπτει το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης, εάν ο υποψήφιος για πρακτική άσκηση θα απασχολείται σε θέματα της ειδικότητάς του και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ετερο-απασχολείται για τη συγκεκριμένη περίοδο.

11. Στη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, είναι απαραίτητη υποχρέωση η ανάγκη τακτικών ελέγχων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και ουσιαστική πραγματοποίηση της άσκησης των αποφοίτων, καθώς και η συμβολή της στη βελτίωση και συμπλήρωση της κατάρτισής τους.

12. Με το πέρας της πρακτικής άσκησης, ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ αποφασίζει για την αποδοχή ή απόρριψη των δικαιολογητικών της πρακτικής άσκησης. Σε περίπτωση απόρριψης και σε συνέχεια του προηγουμένου, ο απόφοιτος μπορεί να ασκήσει έγγραφη ένσταση, αποστέλλοντάς τη προς τον Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία απόρριψης από τον Διευθυντή του Δ.ΙΕΚ.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΚΑΣ

Σχετικά Άρθρα