edu.klimaka.gr

3ο Συνέδριο «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» 2020

Αρ.Πρωτ.Φ.22.1/11635/14-11-2019/ΥΠΑΙΘ

ΠΕΡΙΦ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
-----

Ταχ. Δ/νση : Κερασούντος 2
Τ.Κ. - Πόλη : 621 10 Σέρρες
Πληροφορίες : Πούλιος Ιωάννης
Τηλέφωνο : 2321047515
FAX : 2321047504
Ηλ/νική Δ/νση : http://dipe.ser.sch.gr
e-mail : ysd(ΣΤΟ)dipe.ser.sch.gr

ΘΕΜΑ: «Πραγματοποίηση στη Λευκωσία του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού/Εκπαιδευτικού Συνεδρίου για την Κύπρο»

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς», η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.¬) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος προκηρύσσουν το 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό/Εκπαιδευτικό Συνέδριο με τον τίτλο: «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 στις εγκαταστάσεις της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ.

Στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση διδακτικών σεναρίων που αφορούν στην Κύπρο και στους τρόπους με τους οποίους Έλληνες μαθητές (στην Ελλάδα, την Κύπρο ή την Ομογένεια) μπορούν να γνωρίσουν την Κύπρο, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Τα διδακτικά σενάρια μπορούν να παρουσιαστούν από ομάδες μαθητών με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους ή από μεμονωμένους εκπαιδευτικούς.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στον ιστότοπο του Συνεδρίου: http://cyprus.dipeserron.gr.

Επισυνάπτεται η 1η Ανακοίνωση του συνεδρίου καθώς και το πρότυπο διδακτικό σενάριο.

Θυμίζουμε τέλος ότι οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν με αφορμή τη συμμετοχή τους στο συνέδριο να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές στην Κύπρο.

Με εκτίμηση
Ο Δ/ντης
Α/θμιας Εκπ/σης Σερρών
Παπασταμόπουλος Ξενοφών


 1η Ανακοίνωση

3o Πανελλήνιο Συνέδριο «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες»

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς», η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.­) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος προκηρύσσουν το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τον τίτλο

«Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες»

Τόπος και χρόνος διεξαγωγής Συνεδρίου:

Τόπος: Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων, Λεωφόρος Κυρηνείας 184, 2112 Πλατύ Αγλαντζιάς, ΛΕΥΚΩΣΙΑ (http://www.poed.com.cy)  

Χρόνος: 8 Μαΐου 2020 (15.00 μ.μ. -21.00 μ.μ.)

1. Στόχοι του Συνεδρίου:

Η παρουσίαση διδακτικών σεναρίων που αφορούν την Κύπρο και τους τρόπους με τους οποίους Έλληνες μαθητές (στην Ελλάδα, την Κύπρο ή την Ομογένεια) μπορούν να γνωρίσουν την Κύπρο, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Τα διδακτικά αυτά σενάρια θα λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικές «γέφυρες» διευκολύνοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία ανάμεσα σε ελληνικά σχολεία, όπου και αν βρίσκονται αυτά. Σε κάθε διδακτικό σενάριο οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο στις δικές τους τάξεις υλοποίησαν δράσεις και προγράμματα για την Κύπρο.

2. Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν διδακτικά σενάρια:

Εκπαιδευτικοί προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάθε ειδικότητας, που συμμετείχαν τα προηγούμενα πέντε σχολικά έτη (2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-18, 2018-19) ή συμμετέχουν φέτος (2019-2020) στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες». Ακόμη, οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός μπορεί να υποβάλλει σχετικό διδακτικό σενάριο, είτε συμμετείχε στο προαναφερόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είτε όχι. Διδακτικά σενάρια μπορούν να υποβληθούν τέλος από φοιτητές παιδαγωγικών σχολών της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα διδακτικά σενάρια υποβάλλονται στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και προϋποθέτουν φυσική παρουσία του/των εισηγητή/ών. Τα σενάρια μπορούν να παρουσιαστούν στο συνέδριο από μεμονωμένους εκπαιδευτικούς με την προαιρετική συνδρομή ομάδων μαθητών που είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν το προτεινόμενο διδακτικό σενάριο στη σχολική τους μονάδα. Οδηγίες για τη σύνταξη των διδακτικών σεναρίων υπάρχουν στον διαδικτυακό τόπο του συνεδρίου.

3. Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου:

οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός, φοιτητής, μαθητής, επιστήμονας ή πολίτης που ενδιαφέρεται για τη θεματολογία του συνεδρίου. Για την παρακολούθηση απαιτείται η συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής. Μετά την υποβολή, οι αιτούντες θα λάβουν ηλεκτρονική επιβεβαίωση. Η οργανωτική επιτροπή θα δέχεται ηλεκτρονικές αιτήσεις παρακολούθησης ως τις 25 Απριλίου. Δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή για την παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο, παρακαλούνται να υποβάλλουν την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGi7L0AWBrYdV31X2m_K7dx_KEgYTQhfCmDyLJT9FDarmvZg/viewform

Την παραπάνω ηλεκτρονική φόρμα πρέπει να υποβάλλουν και οι εισηγητές μετά την τελική κρίση της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου για τα επιλεγμένα διδακτικά σενάρια.

4. Οι εργασίες που θα υποβληθούν για συμμετοχή, στην ελληνική γλώσσα, θα κριθούν:

Από την Επιστημονική Επιτροπή και την Επιτροπή Κριτών που θα συγκροτηθεί. Όσα διδακτικά σενάρια επιλεγούν, θα συμπεριληφθούν σε έναν ψηφιακό τόμο που θα έχει τη μορφή «Οδηγού» και εγχειριδίου (με issn) για όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν στο μέλλον να υλοποιήσουν δράσεις και προγράμματα για την Κύπρο.

5. Θεματικές περιοχές συνεδρίου:

  • Το κυπριακό πρόβλημα: διαδρομή, συνέπειες, προοπτικές
  • Ο κυπριακός πολιτισμός
  • Πολιτιστικές διαδρομές στη σύγχρονη Κύπρο και στη σύγχρονη Ελλάδα
  • Οι κοινότητες του Ελληνισμού σε όλον τον κόσμο: προβλήματα και προοπτικές
  • Η ιστορία της Κύπρου
  • Η ιστορία της Ελλάδας
  • Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια: «γέφυρες» και «χάσματα», συγκλίσεις και αποκλίσεις
  • Η Ελλάδα και η Κύπρος στην ταραγμένη Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • Περιβαλλοντικές προκλήσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο
  • Η κυπριακή διάλεκτος και οι «θησαυροί» της
  •  Ελλάδα και η Κύπρος στην εποχή της οικονομικής κρίσης
  • Η Κύπρος στη λογοτεχνία και τις τέχνες
  • Κυπριακές κοινότητες στην Ελλάδα και τον κόσμο
  • Η Κύπρος μέσα από εικόνες και κείμενα
  • Διαχρονικά μηνύματα από τους αγώνες των Ελλήνων (Κυπρίων και Ελλαδιτών) για την ελευθερία
  • Η ελληνική ταυτότητα στον σύγχρονο πολυπολιτισμικό κόσμο
  • Άλλο

6. Επιζητούμενες εργασίες:

Διδακτικές Προτάσεις/Καλές Πρακτικές/Σενάρια

7. Κρίσιμες ημερομηνίες:

Ως την 31η Ιανουαρίου 2020. Υποβολή ολοκληρωμένων διδακτικών σεναρίων για κρίση.

Ως την 15η Μαρτίου 2020, λήξη διαδικασίας κρίσης σχηματισμός καταλόγου εργασιών συνεδρίου. Ενημέρωση εισηγητών.

Ως τις 25 Απριλίου, ηλεκτρονική υποβολή φόρμας παρακολούθησης του Συνεδρίου.

8 Μαΐου 2020 (Παρασκευή), διεξαγωγή συνεδρίου

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής εργασίας, εγγραφής σύνεδρου, και άλλες πληροφορίες δίνονται αναλυτικά στο διαδικτυακό τόπο του συνεδρίου: http://cyprus.dipeserron.gr 

Επικοινωνία με την Οργανωτική Επιτροπή: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , (0030)2321047515

Σέρρες, 13 Νοεμβρίου 2019

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Σχετικά Άρθρα