6ος Διαγωνισμός Λογοτεχνίας "Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας" 2016-17

Εκτύπωση  

6ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
"ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΝΤΙΣΗ - ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ"
2016-2017

Αρ.Πρωτ.Φ.14/2446/196714/Δ1/18-11-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Γ’ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες : Σ. Λαπατά, Γ. Μέττα
Τηλέφωνο : 210 344 2247
FAX : 210 344 3354

ΘΕΜΑ :«6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνίας «Σοφία Φίλντιση-Το δέντρο της Σοφίας για το σχ. έτος 2016-17»
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρωτ. 189404/Δ1/08-11-2016 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠΠΕΘ

Σας ενημερώνουμε ότι, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, προκηρύσσουν τον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Σοφία Φίλντιση – Το δέντρο της Σοφίας», με θέμα «Έθιμα του τόπου μας και του κόσμου όλου» για τη σχολική χρονιά 2016-17. Κύριος στόχος της δράσης είναι η γνωριμία του έργου της Μεσσήνιας συγγραφέως Σοφίας Φίλντιση, η οποία απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας το 2004, για το βιβλίο «Ποιήματα για παιδιά».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές των Α΄ έως ΣΤ΄ τάξεων όλων των Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων της χώρας, καθώς και των ελληνόφωνων Δημοτικών Σχολείων του εξωτερικού.

Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει από τους : Ανδρικόπουλο Νικόλαο (συγγραφέας), Μάνο Κοντολέων (συγγραφέας), Γαλανοπούλου Γεωργία (συγγραφέας), Δικαίου Ελένης (συγγραφέας) και Φλέσσα Κλεώνη (σκηνοθέτης).

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων είναι η Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, ενώ απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου 2017, στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, στην Καλαμάτα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν πληροφορίες από το συνημμένο έγγραφο ή να επικοινωνούν με την κα Πουλοπούλου Γεωργία, στα τηλέφωνα 27210.92022 – 27210-92122 και 697 0801858.

Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι προαιρετική και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές, ενώ η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση κλπ) γίνεται με ευθύνη των διοργανωτών και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Π.Ε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ


Εκπαιδευτήρια Μπουγά
Πρωτοελλαδικό Μέγαρο- Ακοβίτικα Καλαμάτας
τ.κ. 24100
Τηλ: 27210 92022
e-mail: fbougas(ΑΤ)bougas-school.gr
gpoulopoulou81(ΑΤ)gmail.com
www.bougas-school.gr,
Πληροφορfες: Γεωργία Πουλοπούλου
Τηλέφωνο: 27210.92022
Καλαμάτα 13/09/2016

6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνίας
«Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας»

Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά για 6η συνεχή χρονιά οργανώνουν τον 6ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό λογοτεχνίας «Σοφία Φίλντιση -Το Δέντρο της Σοφίας».

Ο διαγωνισμός αυτός αφιερώνεται στη μνήμη της Μεσσήνιας συγγραφέως που γεννήθηκε στη Βανόδα Τριφυλλίας. Τα πρώτα της γράμματα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο της Κυπαρισσiας. Ύστερα από πολυετή παραμονή στην Αθήνα, επέστρεψε στον τόπο της και έζησε στην Καλαμότα από το 1981 έως το τέλος της ζωής της.

Ανέπτυξε πλούσια κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δράση ως Δημοτικός Σύμβουλος, παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής και αρθρογρόφος τοπικών εφημερίδων.

Γεμάτη ευαισθησίες και τρυφερότητά προς την παιδική ηλικία βρέθηκε για πάρα πολλό χρόνια πλάι στην Ομάδα Λογοτεχνίας των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και σεργιάνισε με τους μικρούς μαθητές στα φανταστικά μονοπότια της Τέχνης του Λόγου. Είχε γράψει πολλά βιβλία, διηγήματα, ποίηση και στίχους που μελοποίησε ο Μίμης Πλέσσας. Έργα της έχουν παιχτεί στον κινηματογράφο όπως «Ο Αη Βασίλης ο θαλασσινός» και «Το σκιάχτρο». Το 2004 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το βιβλίο «Ποιήματα για παιδιά».

Αφορμή για το φετινό διαγωνισμό θα αποτελέσουν 3 διηγήματα από τη συλλογή της Σοφίας Φiλντιση «Η καρδούλα». Πρόκεrrαι για «Το βραχιολάκι», «Τις φωτιές» και «Την Καρδούλα». Και στα τρία η συγγραφέας με τον ξεχωριστό νοσταλγικό της τόνο μιλά για έθιμα του τόπου μας, έτσι όπως τα είδε και τα έζησε ως παιδί.

Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε και τους μικρούς λογοτέχνες που θα θελήσουν να σuμμετάσχουν στο διαγωνισμό να γράψουν για έθιμα παλιά και ξεχασμένα, έτσι, όπως τα έχουν ζήσει από την άμεση εμπειρία τους ή από διηγήσεις των μεγαλυτέρων. Τα έθιμα αυτά μπορεί να προέρχονται από τον τόπο τους, από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή και από άλλα μέρη του κόσμου.

Αυτό άλλωστε θα αποτελέσει και το θέμα τοu φετεινού διαγωνισμού «Έθιμα του τόπου μας και του κόσμου όλου». Με το θέμα αυτό καλούμε τους μικρούς λογοτέχνες σε ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο για να ανακαλύψουν πώς οι ανθρωποι καλωσορίζουν και  εξευμενίζουν τις σημαντικές αλλαγές και τα περάσματα στους κυκλους των εποχών και στον κύκλο της ζωής. Ευελπιστούμε πως το θέμα αυτό θα αποτελέσει αφορμή για μία διαπολιτισμική προσέγγιση των διαφορετικών ηθών και εθίμων κάθε τόπου και λαού. Διατηρούμε δε τη βεβιαότητα ότι μία τέτοια προσέγιγση των διαφορών μας, θα αναδείξει πόσο όλοι οι άνθρωποι παντού και πάντα μοιάζουμε, στις ανάγκες, στους φόβους και τις ευχές μας για το μέλλος

Για τους εκπαιδευτικούς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν μαθητές της τάξης τους στο διαγωνισμό θα αποστέλλεται κατόπιν επικοινωνίας ένα εγχειρίδιο, σε μορφή pdf, με προτεινόμενες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και έθιμα από όλο τον κόσμο.

Όροι συμμετοχής:

1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές των Α' έως Στ' τάξεων όλων των δημοτικών, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της χώρας και των ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων του εξωτερικού.

2. Οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων θα συμμετάσχοuν στο διαγωνισμό φιλοτεχνώντας ένα έργο ζωγραφικής.

3. Οι μαθητές των Γ', Δ', Ε' & Στ' τάξεων θα συμμεrόσχοvv στον διαγωνισμό γράφοντας κείμενα που θα ανέρχονται απο 200 έως 1200 λέξεις ή ποιήματα μέχρι 30 στίχους.

4. Τα έργα ζωγραφικής, τα κεiμενα ή τα ποιήματα να είναι αποκλειστικά των μαθητών χωρίς τη συμμετοχή ή τη βοήθεια κάποιου γονέα ή εκπαιδευτικού.

5. Οι συμμετέχοντες μαθητές των Α' και Β' τάξεων στον διαγωνισμό ζωγραφικής θα πρέπει να φιλοτεχνήσουν το έργο τοuς σε χαρτί με διαστάσεις όχι μεγαλύτερες από 35X50 εκ. και όχι μικρότερες σnό τις διαστάσεις του Α4 χαρτιού χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε υλικό (ξυλομπογιές τέμπερες, λοδοnαστέλ, μολύβι, μελάνι κλn.). Δεν θα γiνουν δεκτές εκτυπώσεις από ηλεκτρονικό υπολογιστή, τρισδιάστατο έργο ή κολάζ.

6. Στην οπίσθια όψη των έργων και των κειμένων θα αναγράφονται ευκρινώς το όνομα, το επίθετο, η τάξη του μαθητή καθώς και τα στοιχεία του Δημοτικού Σχολεiοu στο οποίο φοιτά (όνομα σχολείου-πλήρης ταχuδρομικη διεύθυνση - τηλέφωνο- FAX)

7. Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει από τους: κ.Ανδρικόποuλο Νικόλαο (συγγραφέας-εικονογράφος), κ.Κοvτολέων Μάνο (συγγραφέας), κ.Γαλανοπούλου Γεωργία (συγγραφέας), κ.Δικαίου Ελένη (σuγγραφέας) και κ.Φλέσσα Κλεώvη (σκηνοθέτης).

8. Τα έργα δεν θα εnιστpαφούν. Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου 2016 στα Εκπαιδευτήρια Mnoυγά στην Καλαμάτα.

Τα έργα μπορούν να σταλούν μέσω των σχολικών μονάδων τους ή ατομικά στη διεύθυνση:

Για τον Διαγωνισμό «Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας»

Εκπαιδευτήρια Mπoυγά

Πρωτοελλαδικό Μέγαρο - Ακοβίτικα Καλαμάτας

Τ.Κ 24100, Καλαμάτα

Τηλ.27210.92022, Fax.27210.82448

Δεκτή γίνεται και η αποστολή των έργων σε ηλεκτρονική μορφή (μόνο κειμένων και όχι ζωγραφιών), στις διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με τiτλο:

Για το διαγωνισμό «Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας».

1. Καταληκτική ημεpομηνία αποστολής των έργων είνοι: Παρασκευή  31 Μαρτίου 2017

2. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 27210.92022, 27210-92122, 697.0801858 κ.Ποuλοπούλου Γεωργία.

3. Για τις ιστορίες «Το βραχιολάκι», «Τις φωτιές» και «Την Καρδούλα» παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας να σας τα στείλουμε σε μορφή pdf.


Εκτύπωση