edu.klimaka.gr

Διαγωνισμός Έκφρασης και Δημιουργίας Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήσης και Καλαμαριάς 2022

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 2022-2023

 Αρ.Πρωτ.Φ15/94908/Δ2/28-07-2022/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Παπαβρόντος Β.(Π.Ε.)
Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Θεοδωράκου Β. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.42.249 (Π.Ε.)
210-34.43.272 (Δ.Ε.)
210-34.43.273 (Δ.Ε.)
210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
210-34.42.212 (Ε.Ε.)

ΘΕΜΑ: «Έγκριση Μαθητικών Διαγωνισμών Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού, Ποίησης και Λογοτεχνίας, Δημιουργίας Ψηφιακού Βίντεο, και Μουσικής Σύνθεσης για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, σχολικού έτους 2022-23, από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς»
Σχετικό έγγραφο: τo με αρ. πρ. 81365/Δ2/04-07-2022 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Απαντώντας στο από 25-05-2022 έγγραφο της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και λαμβάνοντας υπόψη το υπ’ αριθμ. 36/30-06-2022 Απόσπασμα Πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού, Ποίησης και Λογοτεχνίας, Δημιουργίας Ψηφιακού Βίντεο, και Μουσικής Σύνθεσης για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, για το σχολικό έτος 2022-23, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  1. Η γνωστοποίηση και η διάχυση δημοσιότητας σχετικά με τους εν λόγω διαγωνισμούς δύναται να γίνει μέσω των σχολείων κατά τρόπο θεμιτό και πρόσφορο (π.χ. με γραπτή ή/και προφορική ανακοίνωση από τους εκπαιδευτικούς ή τον Διευθυντή). Η συμμετοχή των μαθητών θα είναι προαιρετική.
  2. Η όλη διενέργεια των μαθητικών διαγωνισμών (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/-ουσών μαθητών/-τριών και των πνευματικών δικαιωμάτων.
  3. Ο διαγωνισμός να μην συνδέεται με άλλα προγράμματα που τυχόν υλοποιούνται από τον ίδιο ή άλλον φορέα ή οργανισμό.
  4. Οι εν λόγω μαθητικοί διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν εκτός ωρολογίου προγράμματος και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες/-ουσες μαθητές/τριες.

Επισημαίνεται, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλότητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπισης της επιδημικής κρίσης.

Επισυνάπτεται η προκήρυξη των εν λόγω Διαγωνισμών.

Συν:2 αρχ. pdf

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ


 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ & ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Προκήρυξη Μαθητικού Διαγωνισμού
Έκφρασης και Δημιουργίας
με θέμα «Το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη» (Γιάννης Ρίτσος)
Σπουδή στην έννοια και στο περιεχόμενο της ειρήνης

Με ιδιαίτερη χαρά, Σας γνωστοποιούμε ότι το Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, π. Ιουστίνου, προκηρύσσει Μαθητικό Διαγωνισμό Έκφρασης & Δημιουργίας, με θέμα την «Το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη» (Γιάννης Ρίτσος). Αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης – σπουδής στην έννοια και στο περιεχόμενο της ειρήνης.

Ο διαγωνισμός υλοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού «Ευγένεια 2023».

Απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά στους παρακάτω τομείς:

  • Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού.
  • Διαγωνισμός Ποίησης/Λογοτεχνίας για μαθητές Γυμνασίου‐Λυκείου.
  • Διαγωνισμός Δημιουργίας Ψηφιακού Βίντεο για μαθητές Γυμνασίου‐Λυκείου.
  • Διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου.

Ως τελική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και των έργων έχει ορισθεί η 3η Απριλίου 2023. Τα έργα θα αξιολογηθούν από Καλλιτεχνική Κριτική Επιτροπή. Σε κάθε κατηγορία θα δοθούν Α΄ Β΄ και Γ΄ Βραβεία. Στο Α΄ βραβείο, σε κάθε κατηγορία, απονέμεται χρηματικό ποσό 150 ευρώ. Τα βραβευθέντα έργα θα παρουσιασθούν στο πλαίσιο του θεσμού «Ευγένεια 2023». Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς (Καραμαούνα 29, Καλαμαριά), στον ιστότοπο www.imkal.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο τηλέφωνο 2310 487-292.

1. Χρόνος διεξαγωγής Διαγωνισμού

Ο χρόνος διεξαγωγής του Διαγωνισμού ορίζεται από 1 Σεπτεμβρίου 2022 έως 3 Απριλίου του 2023

2. Σκοποί Διαγωνισμού

Σκοποί του διαγωνισμού είναι:

  1. να συνειδητοποιήσει ο μαθητής υπό το φως των δραματικών γεγονότων του πολέμου στην Ουκρανία ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη αλλά εξάπαντος εύθραυστη πραγματικότητα. Δεν είναι πλέον ο πόλεμος κάτι το παρελθοντικό, αλλά εξάπαντος κάτι το παροντικό, το οποίο δραματικά ενέσκηψε στην Ευρώπη, απειλώντας συθέμελα όχι μόνον την ίδια αλλά ίσως και την υφήλιο.
  2. Να διαπιστώσει ότι η ειρήνη είναι υπόθεση όλων μας, ότι απαιτείται αγωνιστική διάθεση, εγρήγορση και στράτευση όλων απέναντι στις πολυσχιδείς διαιρέσεις του καιρού μας που γεννούν σχίσματα, υπερβάλλουσες αντιθέσεις, που όταν δεν γεφυρώνονται, εκβάλλουν σε πολλαπλά αδιέξοδα με τραγική κατάληξη πολλές φορές τον πόλεμο.
  3. Να αντιληφθεί ότι η τέχνη θεραπεύει τα τραύματα των πάσης φύσεως διαιρέσεων, συμβάλλοντας διαρκώς στην ενότητα των ανθρώπων και στην ειρήνη μεταξύ των κρατών. Η τέχνη, δηλαδή, στις ποικίλες της εκφάνσεις είτε με τη μορφή του λόγου – ποίημα ή πεζογράφημα- είτε με τη ζωγραφική και τα εικαστικά αποτελεί πολλές φορές ύμνο και σπουδή στην ειρήνη. Ο αντιπολεμικός, φιλάλληλος και βαθύτατα ειρηνικός χαρακτήρας της αποτυπώνεται σε μνημειώδη τόσο για την Καραμαούνα 29, 55132 Καλαμαριά, Τηλ. Κέντρο: 2310 487292 Ιστότοπος:www. imkal.gr, email Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ελληνική όσο και την παγκόσμια κοινότητα έργα. Τα εμβληματικά ποιήματα του Κωστή Παλαμά, του Γιάννη Ρίτσου, του Νικηφόρου Βρεττάκου για την ειρήνη, τα ανεφάμιλλης παγκόσμιας λογοτεχνικής αξίας μυθιστορήματα του Λέοντος Τολστόι και του Χέμινγουεϊ καθώς και οι εκπάγλου καλλονής εικαστικές αναπαραστάσεις της ειρήνης του Πάμπλο Πικάσο, του Γκόγια και του Νταλί μπορούν θαυμάσια να λειτουργήσουν ως ακένωτες πηγές έμπνευσης για τους μαθητές, οι οποίοι θα αντιληφθούν ότι το «αλφαβητάρι της καλοσύνης», καταπώς λέγει ο ποιητής, είναι μόνον η ειρήνη.
  4. Να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μικρών μαθητών του Δημοτικού στη ζωγραφική, τονίζοντας τη μέγιστη συμβολή της τέχνης αυτής στο πεδίο των αισθήσεων και της γλαφυρής απόδοσης προσώπων και καταστάσεων. Ιδίως, στη θεματική της ειρήνης, με άξονα τα έργα του Πικάσο και του Knaws ο μαθητής μπορεί να μυηθεί στη συμβολική της ζωγραφικής τέχνης, όπου παραδείγματος χάριν η αναπαράσταση ενός περιστεριού μπορεί καθεαυτή να φέρει ολάκερο το περιεχόμενο της ειρήνης. Υπό το πρίσμα αυτό οι μαθητές καλούνται να εμπνευστούν τους δικούς τους πίνακες της ειρήνης, στους οποίους, το δίχως άλλο, θα κυριαρχεί το φως και η ελπίδα.
  5. Να παρωθήσει κυρίως τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στη γνωριμία με τις σύνθετες αρχές του ποιητικού λόγου. Η εκ μέρους τους προσπάθεια συγγραφής και παρουσίασης ενός ποιήματος ή ενός μικρού λογοτεχνικού κειμένου αφενός καλλιεργεί τη γλωσσική τους υποδομή και αφετέρου συμβάλλει στη διαρκή μύησή τους στον εν γένει πλούτο της ελληνικής παράδοσης, ποιητικής και λογοτεχνικής, που είναι ανεξάντλητος. Ειδικά, στην ερμηνευτική της ειρήνης τα έργα των Ελλήνων ποιητών είναι εξαιρετικά και θα λειτουργήσουν ως οδοδείκτες για τους μαθητές αφενός για την προσοικείωση των βαθυτέρων μηνυμάτων της ειρήνης και αφετέρου για την απόπειρα συγγραφής εκ μέρους τους ποιημάτων και πεζών. Η ειρήνη είναι η μοναδική σταθερά στον πάντοτε εύθραυστο και μεταβαλλόμενο κόσμο. Σε αυτήν εδράζεται, το δίχως άλλο, η δημιουργία και η ευημερία των λαών.
    Προϋπόθεση όμως είναι, καταπώς λέγει και πάλι ο ποιητής, «τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων», η καταλλαγή, δηλαδή, μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, στην οποία συλλήβδην η τέχνη στοχεύει.
  6. Η δημιουργική παιδαγωγική ενασχόληση μαθητών με παραγωγή ψηφιακού βίντεο σε διαθεματικό πλαίσιο. Το ψηφιακό βίντεο σε ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον μπορεί κάλλιστα να ενισχύσει τη διάδραση και συναρμογή μαθητών με σκοπό την κατάδειξη πολύπλευρων πτυχών της ειρήνης όπως είναι η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη, η πρόοδος και η ευημερία των λαών. Εξ άκρας αντιδιαστολής, ακόμη, θα μπορούσε να καταδειχθεί η φρίκη του πολέμου με την αιφνιδιαστική διακοπή ενός μαθήματος στο σχολείο, με το χτύπημα της καμπάνας ή την ιδιότυπη κλαγγή ενός συναγερμού που προειδοποιεί τους πολίτες για ταχεία απόσυρση σε καταφύγια. Τόσο τα επίχειρα της ειρήνης όσο και οι πληγές του πολέμου, κατά την εκφραστική του Παλαμά, μπορούν γλαφυρά να παρουσιαστούν από τους μαθητές με παραγωγή ψηφιακού βίντεο ομαδοσυνεργατικά.
  7. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων της καλλιτεχνικής παιδείας και η προαγωγή των αξιών της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης. Βασικός αρμός που συνδέει τον Έλληνα προς την πολιτιστική του παράδοση και το βάθος αυτής είναι η μουσική σε όλη τη διαχρονία του γένους. Υπό το πρίσμα αυτό ο Διαγωνισμός της Μουσικής Σύνθεσης με την επιλογή μελοποιημένων, αδημοσίευτων και λίαν πρωτοτύπων έργων σχετικά το κεφαλαιώδες αγαθό της ειρήνης μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οξυδέρκεια και δημιουργικότητα των μαθητών, οι οποίοι ως μικροί συνθέτες θα επιχειρήσουν να εκφράσουν με το μέλος τις απειράριθμες αρετές της ειρήνης. Μπορούν παραδείγματος χάριν να μιμηθούν τον Αριστοφάνη που παρουσιάζει υποδειγματικά τον νοσφισμό της θεϊκής εξουσίας από τον Πόλεμο, οποίος κλειδώνει την Ειρήνη σε μια σπηλιά με αποτέλεσμα οι Έλληνες να πολεμούν μεταξύ τους ασταμάτητα, η γη να εγκαταλείπεται και οι σοδειές να καταστρέφονται. Τέτοιες πρωτότυπες σκέψεις, που θα λάβουν τον κατάλληλο μουσικό επενδύτη, μπορούν κάλλιστα να γεννηθούν από τους σημερινούς μαθητές, οι οποίοι στα ίχνη του Αριστοφάνη αλλά αντιστρόφως ανάλογα αυτή τη φορά θα κλειδώσουν μια και καλή τον πόλεμο στη σπηλιά, απελευθερώνοντας για πάντα την ειρήνη και δείχνοντας στους ισχυρούς του κόσμου τούτου ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ευτυχία και την ευημερία παρά η ειρήνη, το άριστον αγαθόν και κατεξοχήν κτήμα ες αεί κατά τον μεγάλο Θουκυδίδη!

3. Όροι συμμετοχής στο Διαγωνισμό:

1. Ο διαγωνισμός Ζωγραφικής απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.

2. Οι διαγωνισμοί Ποίησης-Λογοτεχνίας, δημιουργίας ψηφιακού βίντεο & μουσικής σύνθεσης απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου.

3. Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα.

4. Μαζί με τα έργα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής, υπογεγραμμένη από τον γονέα/ κηδεμόνα του μαθητή.

5. Ημερομηνία υποβολής έως 3/4/2023. Θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η σφραγίδα ταχυδρομείου.

6. Η κρίση της Κριτικής Επιτροπής είναι οριστική και αμετάκλητη. Όσοι διακριθούν, θα ενημερωθούν έγκαιρα τηλεφωνικώς. Η Τελετή Βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 21 Μαΐου 2023 στην Καλαμαριά και θα ανακοινωθεί μέσα από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, www.imkal.gr

7. Τα υποβαλλόμενα έργα δεν επιστρέφονται.

8. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού πλαισίου με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Η γνωστοποίηση και η διάχυση δημοσιότητας σχετικά με τον εν λόγω διαγωνισμό δύναται να γίνει μέσω των σχολικών μονάδων κατά τρόπο θεμιτό και πρόσφορο (π.χ. με γραπτή ή/και προφορική ανακοίνωση από τους/τις εκπαιδευτικούς ή τη Διεύθυνση του σχολείου ή με διανομή φυλλαδίων), μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία και της διασύνδεσης σχολείου και των κοινωνικών φορέων.

β) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.

γ) Τα έργα όλων των μαθητών/τριών θα αποσταλούν απευθείας στην επιτροπή, κατά τα οριζόμενα από την Προκήρυξη, χωρίς ευθύνη και εμπλοκή της Διεύθυνσης και του διδακτικού προσωπικού του σχολείου.

δ) Η όλη διενέργεια του Διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση αποσταλμένων και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη των διοργανωτών και της οργανωτικής επιτροπής και σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/τριών, καθώς και των πνευματικών δικαιωμάτων.

ε) Η συμμετοχή των διακριθέντων μαθητών/τριών στην τελετή βράβευσης θα υλοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού πλαισίου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για εκείνους/-ες.

στ) Θα δημοσιευτούν μόνο τα διακριθέντα έργα των μαθητών/τριών.

ζ) Από την υλοποίηση του διαγωνισμού και σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα, που απορρέουν, επισημαίνεται ότι δεν προβλέπεται να προκύψουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.). για τον φορέα, που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για οποιοδήποτε άλλον.
Η χρήση των έργων γίνεται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

η) Για τη δημόσια προβολή και δημοσίευση των συμμετεχόντων έργων, είναι απαραίτητη Υπεύθυνη Δήλωση από τον/την ασκούντα/ασκούσα την επιμέλεια του μαθητή ή της μαθήτριας ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του μαθητή ή της μαθήτριας σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.

θ) Όσον αφορά στα πνευματικά δικαιώματα, ισχύουν τα αναφερόμενα στον Ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» [ΦΕΚ 25/Α/04-03-1993], όπως ισχύει.
Συγκεκριμένα:  Άρθρο 1 «πνευματική ιδιοκτησία», Άρθρο 3 «περιουσιακό δικαίωμα», Άρθρο 4 «ηθικό δικαίωμα», Άρθρο 12 «μεταβίβαση».

ι) Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του Διαγωνισμού και τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ια) Προβλέπονται διαδικασίες αποτίμησης του Διαγωνισμού, με υλικό αξιολόγησης που συμπληρώνεται από μαθητές και εκπαιδευτικούς, μετά την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού.

4. Κριτική Επιτροπή

Τα έργα θα αξιολογηθούν από ειδική καλλιτεχνική και επιστημονική επιτροπή που θα συστήνεται προς τον σκοπό αυτό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Διαγωνισμός Ζωγραφικής

Ο διαγωνισμός ζωγραφικής απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και έχει θέμα: «Το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη» (Γιάννης Ρίτσος). Αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης – σπουδής στην έννοια και στο περιεχόμενο της ειρήνης. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει με ένα ή περισσότερα έργα

Τα στοιχεία του δημιουργού, που πρέπει να γραφούν στο πίσω μέρος του έργου, είναι: ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και στοιχεία σχολείου.

Τα έργα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής αποστέλλονται ταχυδρομικά ή
παραλαμβάνονται, το αργότερο μέχρι 3/4/2023 (ημερομηνία ταχυδρομείου),
στη διεύθυνση:

Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο
Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς.
Για το διαγωνισμό ζωγραφικής.
Καραμαούνα 29,
55132 Καλαμαριά

2. Διαγωνισμός Ποίησης & Λογοτεχνίας

Ο Διαγωνισμός Ποίησης & Λογοτεχνίας απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Έχει θέμα: «Το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη» (Γιάννης Ρίτσος). Αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης – σπουδής στην έννοια και στο περιεχόμενο της ειρήνης.

Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει με ένα ή περισσότερα έργα.

Τα στοιχεία του δημιουργού, που πρέπει να γραφούν στο πίσω μέρος του έργου, είναι: ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και στοιχεία σχολείου.

Τα έργα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής αποστέλλονται ταχυδρομικά ή παραλαμβάνονται, το αργότερο μέχρι 3/4/2023 (ημερομηνία ταχυδρομείου), στη διεύθυνση

Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο
Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς.
Για το διαγωνισμό ψηφιακού βίντεο.
Καραμαούνα 29
55132 Καλαμαριά

3. Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο

Ο διαγωνισμός δημιουργίας Ψηφιακού Βίντεο απευθύνεται σε μαθητές ή ομάδες μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου. Κάθε διαγωνιζόμενος ή ομάδα μπορεί να συμμετάσχει με ένα βίντεο χωρίς χρονικό περιορισμό που αφορά στο θέμα: «Το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη» (Γιάννης Ρίτσος).

Αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης – σπουδής στην έννοια και στο περιεχόμενο της ειρήνης.

Η υποβολή έργων που δημιουργήθηκαν σε ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον από δύο (2) ή περισσότερους διαγωνιζομένους γίνεται από τον εκπρόσωπο της ομάδας, ο οποίος πρέπει να επισυνάψει τα στοιχεία όλων των μελών της ομάδας.

Τα έργα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, για κάθε συμμετέχοντα, αποστέλλονται ταχυδρομικά ή παραλαμβάνονται σε ψηφιακό δίσκο DVD ή αρχείο mp4, το αργότερο μέχρι 3/4/2023 (ημερομηνία ταχυδρομείου), στη διεύθυνση:

Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο
Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς.
Για το διαγωνισμό ψηφιακού βίντεο.
Καραμαούνα 29
55132 Καλαμαριά

4. Διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης

Ο διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης απευθύνεται σε μαθητές ή ομάδες μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου. Κάθε διαγωνιζόμενος ή ομάδα μπορεί να συμμετάσχει με ένα ή περισσότερα μουσικά έργα που αφορούν στο θέμα: «Το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη» (Γιάννης Ρίτσος). Αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης – σπουδής στην έννοια και στο περιεχόμενο της ειρήνης.

Τα έργα πρέπει απαραιτήτως να είναι πρωτότυπα. Η υποβολή μελοποιημένων έργων που δημιουργήθηκαν σε ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον από δύο (2) ή περισσότερους διαγωνιζομένους γίνεται από τον εκπρόσωπο της ομάδας, ο οποίος πρέπει να επισυνάψει τα στοιχεία όλων των μελών της ομάδας.

Τα έργα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, για κάθε συμμετέχοντα, αποστέλλονται ταχυδρομικά ή παραλαμβάνονται σε ψηφιακό δίσκο DVD ή αρχείο mp3, μαζί με ένα συνοδευτικό αρχείο word, στο οποίο θα περιέχεται η παρτιτούρα του έργου, το αργότερο μέχρι 3/4/2023 (ημερομηνία ταχυδρομείου), στη διεύθυνση:

Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο
Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς.
Για το διαγωνισμό μουσικής σύνθεσης.
Καραμαούνα 29
55132 Καλαμαριά

Πληροφορίες‐Δηλώσεις συμμετοχής

Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο

Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς

Καραμαούνα 29,55132, Καλαμαριά

Τηλ. Κέντρο: 2310487292

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.imkal.gr

Σχετικά Άρθρα