edu.klimaka.gr

Μαθητικός Διαγωνισμός «Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου» 2020 2021

Εκτύπωση  

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ» 2020-2021

Αρ.Πρωτ.Φ15/110496/Δ2/26-08-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
Πληροφορίες Ά. Βάρλα (Δ.Ε.)
Μ. Ζήβα (Δ.Ε.)
Φ. Λυμπεροπούλου (Ε.Α.Ε.)
Ο. Μαραγκού (Ε.Ε.)
Φ. Δεσποίνη (Π.Ε)
Τηλέφωνο : 210 344.3272, 3314 (Δ.Ε.)
210 344.2933(Ε.Α.Ε)
210 344.2212 (Ε.Ε)
210 344.3293 (Π.Ε.)
Φαξ : 210 344.3390
Email : spoudonde(ΣΤΟ))minedu.gov.gr

ΘΕΜΑ: Έγκριση διεξαγωγής Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου» για μαθητές/τριες Π.Ε. και Δ.Ε. – σχολικό έτος 2020-2021
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 87623/Δ2/07-07-2020 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Απαντώντας στην από 15-06-2020 αίτησή σας και λαμβάνοντας υπόψη το με αρ. 34/02-07-2020 απόσπασμα πρακτικού του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε τη διεξαγωγή του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο : «Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου» που απευθύνεται σε μαθητές/-τριες όλων των τύπων των σχολείων Π/θμιας (Ε’ και Στ’ τάξεις Δημοτικού) και Β/θμιας (Γυμνάσια και Λύκεια) όλης της χώρας για το διδακτικό έτος 2020-2021.

Ο εν λόγω διαγωνισμός αναμένεται να υλοποιηθεί από το Νοέμβριο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021. Οι σχολικές μονάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, ενώ θα μπορούν να υποβάλουν τις δράσεις τους μέχρι τις 26 Μαρτίου του 2021. Οι δράσεις ολοκληρώνονται με τη διοργάνωση Φεστιβάλ για τις ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Το Φεστιβάλ και η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2021.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

 1. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους/τις μαθητές/τριες.
 2. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών των σχολείων της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.
 3. Οι σχετικές δραστηριότητες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε ενότητες που προσφέρονται για ανάλογες προεκτάσεις – κυρίως στα μαθήματα της Ευέλικτης Ζώνης, Γλώσσας, Φυσικής Αγωγής, Εικαστικών, Ερευνητικής Εργασίας, αλλά και εκτός Ωρολογίου Προγράμματος στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων (Πολιτιστικό Πρόγραμμα) προκειμένου να υποστηρίξουν τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του Προγράμματος Σπουδών και να μην παρεμποδίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
 4. Ο φορέας θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.
 5. Ο φορέας θα αναλάβει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού χωρίς έσοδα ή οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από τα έργα που θα υποβληθούν. Η χρήση των έργων θα γίνει για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
 6. Η διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση έργων που έχουν αποσταλεί και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/-τριών (και κατά τα ισχύοντα στο ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα», ΦΕΚ 25, τ.Α΄, 04.03.1993).

Για τη μετακίνηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ΄αριθμ.20883/ΓΔ4/12-02-2020 (Β΄ 456) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας» και της υπ. αριθμ. Φ 14/89492/ΓΔ4/9-7-20 Υ.Α. (Β΄2888) με θέμα «Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών και μετακινήσεις εκπαιδευτικών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Επίσης, σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω Διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες:
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
ιστοσελίδα: www.horizontes4all.org.gr
Υπεύθυνη Προγράμματος: Τσενέ Κωνσταντίνα,
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ: 6944654367

Με εντολή Υφυπουργού

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ


Προκήρυξη

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ»

Το σωματείο Ορίζοντες σε συνεργασία με την Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν. Μαγνησίας προκηρύσσει διαγωνισμό με τίτλο «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ» για το διδακτικό έτος 2020-2021.

Στις σημερινές πολυπολιτισμικές τάξεις είναι αναγκαιότητα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων που δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε μαθητές/τριες με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Το προτεινόμενο πρόγραμμα, με όχημα μία διεθνή γλώσσα, τη γλώσσα του χορού, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα χώρο συνάντησης και συνεργασίας όλων των μαθητών/τριών του τμήματος ή της ομάδας που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ο χορός αποτελεί μέσον διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, καθώς ενσωματώνει κινητικές φόρμες που προέρχονται από τον πολιτισμό λαών της Ευρώπης και λαών από άλλες ηπείρους. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους πολιτισμούς και την αναγνώριση της ισοτιμίας τους, άσχετα από τον χώρο προέλευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η μάθηση μέσω του χορού προωθεί το δικαίωμα κάθε ατόμου για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και τη ζωή. Επίσης, ο χορός, λόγω της δυνατότητας μη λεκτικής επικοινωνίας που προωθεί, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσον επαφής μεταξύ ατόμων με διαφορετική γλώσσα, φύλο, κοινωνική τάξη και εθνική καταγωγή, ειδικά στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου υπάρχει αναγκαιότητα ανάπτυξης της διαπολιτισμικής παιδαγωγικής πράξης.

Συνδέοντας τη διαπολιτισμική εκπαίδευση με γενικές εκπαιδευτικές αρχές και αξίες, φαίνεται ότι τα παιδιά από μικρή ηλικία θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τη διαφορετικότητα ως προς την εμφάνιση, τη νοοτροπία, τα ήθη, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής, τη γλώσσα.

Οι επιμέρους στόχοι του διαγωνισμού είναι οι εξής:

Οι μαθητές/ήτριες:

 • Να ερευνήσουν την προσωπική και οικογενειακή τους ιστορία, να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να αναζητήσουν στοιχεία της ταυτότητάς τους.
 • Να ερευνήσουν πτυχές της τοπικής ιστορίας.
 • Να εξετάσουν κοινά σημεία και διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικές παραδόσεις με επίκεντρο τον παραδοσιακό χορό και να προχωρήσουν σε συνθέσεις.
 • Να αντιληφθούν και να απολαύσουν τον πλούτο της πολυπολιτισμικής ομάδας.

Επιπλέον επιδιώκεται:

 • Η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ σχολείου, γονέων και τοπικής κοινωνίας, μέσα από την εμπλοκή των γονιών και του συγγενικού και κοινωνικού περίγυρου των μαθητών/τριών στο πρόγραμμα.

Ο διαγωνισμός είναι πανελλαδικός και απευθύνεται σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεκριμένα της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Πρόκειται για διαγωνισμό Καλών Πρακτικών που έχει ως πυρήνα τους παραδοσιακούς χορούς που σχετίζονται με τους τόπους προέλευσης των μαθητών

Οι μαθητές/τριες προβλέπεται να εμπλακούν σε δραστηριότητες όπως:

 • Να αναζητήσουν την ιστορία του επιθέτου τους.
 • Να σχηματίσουν το οικογενειακό τους δέντρο σε συνεργασία με τους γονείς και συγγενείς τους.
 • Να εντοπίσουν τους τόπους με τους οποίους συνδέονται, μέσα από τη διαδρομή της οικογένειάς τους στον χώρο και τον χρόνο.
 • Να συγκεντρώσουν υλικό για αυτούς τους τόπους.• Με αφετηρία τους παραδοσιακούς χορούς που συνδέονται με αυτούς τους τόπους,
 • να συγκεντρώσουν υλικό για τους χορούς αυτούς και τους τόπους αυτούς.
 • Να δημιουργήσουν πολυτροπικά κείμενα με ποικίλο υλικό (π.χ. φωτογραφίες, χάρτες, φράσεις, πληροφορίες)
 • Να συνθέσουν τα κείμενά τους διαμορφώνοντας το λεύκωμα με τους χορούς της τάξης

Σε όλη αυτή τη διαδικασία οι μαθητές παρουσιάζουν στην ομάδα το υλικό τους, εξηγούν, αλλά και διδάσκουν οι μεν στους δε τούς χορούς τους και τα τραγούδια τους, με συνοδοιπόρους τους γονείς και συγγενείς τους από τους οποίους μαθαίνουν και δανείζονται υλικό.

Οι δράσεις ολοκληρώνονται με τη διοργάνωση Φεστιβάλ για τις ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Οι ομάδες παρουσιάζουν τα λευκώματα που δημιούργησαν ενώ διδάσκονται και χορεύουν όλοι μαζί κάποιους από τους χορούς τους.

Τα λευκώματα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά. Επιπλέον κάθε ομάδα, σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή, πρέπει να επιλέξει 1-2 από τους χορούς και να είναι σε θέση: α) Να κάνει μία σύντομη παρουσίασή τους και β) Να τους διδάξει στις υπόλοιπες ομάδες.

Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Σωματείο Ορίζοντες (πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (υπεύθυνο άτομο επικοινωνίας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΕΝΕ, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τηλ 6944654367). Επιπλέον προσδοκάται η συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Τα μέλη (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, φορέας) της Οργανωτικής Επιτροπής είναι:

 • Κουτσούμπα Μαρία, Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο "Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός"
 • Δημόπουλος Κων/νος PhD, ΤΕΦΑΑ(Λαογραφία-Ανθρωπολογία του Χορού)
 • Τσενέ Κων/να, δ/ντρια 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, φιλόλογος
 • Χαριτωνίδης Χαρίτωνας Msc ΤΕΦΑΑ(Λαογραφία-Ανθρωπολογία του Χορού)
 • Αλεξιάδη Κατερίνα, Φιλόλογος τ. Υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων Ανατ. Αττικής

Η επιτροπή αξιολόγησης των καλών πρακτικών αποτελείται από τους: (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, φορέας),

 • Κουτσούμπα Μαρία, Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο "Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός"
 • Δημόπουλος Κων/νος PhD, ΤΕΦΑΑ(Λαογραφία-Ανθρωπολογία του Χορού)
 • Τσενέ Κων/να, δ/ντρια 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, φιλόλογος
 • Χαριτωνίδης Χαρίτωνας Msc ΤΕΦΑΑ(Λαογραφία-Ανθρωπολογία του Χορού)
 • Αλεξιάδη Κατερίνα, Φιλόλογος τ. Υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων Ανατ. Αττικής

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού προβλέπει:

α. Δήλωση συμμετοχών των Σχολικών Μονάδων: μέχρι την Δευτέρα 2  Νοεμβρίου 2020.

β. Υποβολή των δράσεων: μέχρι την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021.

γ. Αξιολόγηση μέχρι την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.

δ. Πραγματοποίηση του Φεστιβάλ &Τελετή βράβευσης τον Απρίλιο 2021.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τα σχολεία που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό καλούνται να παρουσιάσουν τη δράση τους σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα, που θα δημιουργηθεί.

Οι δράσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν με κριτήρια:

 • Την ολοκληρωμένη προσέγγιση, τη δομή και συνοχή
 • Την καινοτομία και πρωτοτυπία
 • Την ανάπτυξη συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα και την ευρύτερη κοινότητα
 • Τη διεπιστημονικότητα, τη διαθεματικότητα και την πολυτροπικότητα
 • Τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και μαθητών
 • Τη διάρκεια της δράσης
 • Το παραχθέν υλικό στο πλαίσιο της δράσης
 • Τον αντίκτυπο στο σχολείο ή/και στην ευρύτερη κοινότητα

Τα ονόματα των σχολικών μονάδων που θα διακριθούν στον διαγωνισμό θα ανακοινωθούν μέσω ιστοσελίδας, καθώς και η ημερομηνία της τελετής βράβευσης.

Από κάθε βαθμίδα, μετά από αξιολόγηση από την επιτροπή, θα βραβευτεί μία σχολική μονάδα  και σε όλες τις μονάδες  θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.  Η απονομή των διακρίσεων θα γίνει στη διάρκεια τελετής και τα βραβεία αφορούν σε εκπαιδευτικό / ψηφιακό υλικό

Η συμμετοχή των σχολείων στον διαγωνισμό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για το σχολείο.

Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.

Ο φορέας διοργάνωσης που αναλαμβάνει τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Στην ιστοσελίδα θα δημοσιευτούν τα διακριθέντα έργα. Δε θα υπάρξουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ισχύουν τα αναφερόμενα  στην κείμενη νομοθεσία.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται εκτός ωρολογίου προγράμματος. Προτείνεται πάντως, κατά την κρίση των διδασκόντων, η προετοιμασία των μαθητών/-τριών για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό κατά τη διδασκαλία μαθημάτων όπως: Γλώσσα, Εικαστικά, Ευέλικτη Ζώνη, Φυσική Αγωγή, Ερευνητική Εργασία, καθώς η διδασκαλία των επιμέρους αυτών γνωστικών αντικειμένων, μέσα από την όλη διαδικασία, εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό, σύμφωνα με τους στόχους που τίθενται στο Πρόγραμμα Σπουδών.

Προβλέπονται διαδικασίες αποτίμησής του διαγωνισμού.

Διοργάνωση:
Σωματείο Ορίζοντες
Web:www.horizontes4all.org
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ: 6944654367

 

Pin It

Εκτύπωση