edu.klimaka.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θεσσαλονίκης

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αρ.Πρωτ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΜΒΠΘ/ΤΕΕΕ/431694/309317/6411/127/06-09-2018

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Διεύθυνση : Λεωφ. Στρατού 2 Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2018
Τηλέφωνο : 2313 306 487
Τηλ/τυπία : 2313 306 402
Πληροφορίες : Α. Σινάκος
Δ/νση αλληλογραφίας
Ταχ. θυρίδα : 50 047
Ταχ. κώδικας : 540 13, Θεσσαλονίκη
Ηλεκτρονική Δ/νση: mbp(ΣΤΟ)culture.gr

Θέμα: Λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικής χρονιάς 2018 - 2019.

Σας ενημερώνουμε ότι για τη σχολική χρονιά 2018 - 2019 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα παρέχει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να υλοποιούν μόνοι τους με την τάξη τους, με τη βοήθεια φυλλαδίων και υποστηρικτικού υλικού που θα τους παρέχει το Μουσείο, το ακόλουθο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

«Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου» για μαθητές Γυμνασίου.

Όσοι ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2313 306487 από τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 από 9.00 -13.00 (κος Σινάκος) και σε περίπτωση, κατά την οποία η επικοινωνία με το ανωτέρω τηλέφωνο δεν θα είναι δυνατή, να τηλεφωνούν στο 2313 306422 (φυλακτικό προσωπικό). Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στο πρόγραμμα είναι δυνατόν να συμμετέχει ένα μόνο σχολικό τμήμα (έως 25 μαθητές).

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, εφόσον έχουν ορίσει ημερομηνία, παρακαλούνται να επιβεβαιώνουν την επίσκεψή τους τηλεφωνικά τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε το παρόν έγγραφο στα σχολεία της Διεύθυνσής σας.

Η Προϊσταμένη
του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
κ.α.α.
Ευαγγελία Αγγέλκου
Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

 


Μια ημέρα στο Μουσείο

Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στις 11 αίθουσες της μόνιμης έκθεσης και να ταξιδέψει στον κόσμο του Βυζαντίου, μέσα από θεματικές ενότητες που αφορούν στον καθημερινό και δημόσιο βίο, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα, την αρχιτεκτονική και την τέχνη, την εμπορική και εργαστηριακή δραστηριότητα και να ανακαλύψει τη συνέχεια και σχέση του χτες με το σήμερα. Το οπτικοακουστικό υλικό και οι οθόνες αφής που πλαισιώνουν τη μόνιμη έκθεση πληροφορούν για ειδικότερα ζητήματα, ολοκληρώνοντας την εικόνα του επισκέπτη για την ιστορία του Μουσείου, την οργάνωση της έκθεσης, τη διαχείριση του αρχαιολογικού υλικού από την ανασκαφή στο Μουσείο μέχρι την τελική παρουσίαση, την ιστορία των Μουσείων διεθνώς, τη γραμμή άμυνας στη Μακεδονία και τη Θράκη μέσα από τις βυζαντινές οχυρώσεις, τις επιμέρους πτυχές της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών.

Παράλληλα, σχεδόν όλο το χρόνο, έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τις περιοδικές εκθέσεις που οργανώνονται από το Μουσείο στην πτέρυγα «Κυριάκος Κρόκος», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου», στον χώρο υποδοχής ή στο αίθριο με θεματικές που δεν εντάσσονται μόνο στα στενά όρια του βυζαντινής περιόδου αλλά προάγουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και τέχνης, καθημερινού βίου, ιδιαίτερα όσον αφορά σχέσεις μεταξύ πολιτισμών και λαών, κοινωνικών ομάδων στη διαχρονία.

Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη με το εισιτήριο εισόδου, να παρακολουθήσει δωρεάν τον κύκλο ειδικών ξεναγήσεων: «Ένα έκθεμα διηγείται….» από αρχαιολόγους του Μουσείου. Με αφορμή μεμονωμένο έκθεμα ή ομάδα εκθεμάτων και με ειδική προβολή που προηγείται της ξενάγησης, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», ενημερώνεται για ειδικότερα θέματα του βυζαντινού πολιτισμού (α΄ κύκλος: Όπλα και διπλωματία, β΄ κύκλος: Ενδύματα και υφάσματα).
Για τους τυφλούς και τα άτομα με περιορισμένη όραση διαθέτουμε φυλλάδιο ελεύθερης επίσκεψης σε γραφή braille (ελληνικά-αγγλικά), ειδικά διαμορφωμένη υπαίθρια έκθεση με μαρμάρινα αντικείμενα, καθώς και πρόγραμμα ηχητικής - απτικής ξενάγησης στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου με τίτλο: «Αγγίξτε και γνωρίστε το Βυζάντιο» σε τρεις γλώσσες πλέον της ελληνικής (αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά), η οποία περιλαμβάνει και ειδικό ενημερωτικό έντυπο για το συνοδό. Όλες οι δραστηριότητες παρέχονται δωρεάν για τους επισκέπτες μαζί με το εισιτήριο εισόδου.

Το Μουσείο υλοποιεί σειρά Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείου, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε καθηγητές, ενήλικες, οικογένειες, ΑμεΑ. Για κάθε ομάδα προορισμού οργανώνονται και διαφορετικές δραστηριότητες έτσι ώστε οι επισκέψεις στο Μουσείο να είναι διασκεδαστικές και δημιουργικές μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι ρόλων. Μέσω της εκπόνησης ειδικών φυλλαδίων επίσκεψης οι καθηγητές ενθαρρύνονται να οργανώνουν οι ίδιοι επισκέψεις στο Μουσείο.

Το Μουσείο μας συμμετέχει κάθε χρόνο σε όλες τις δράσεις εθνικής, πανευρωπαϊκής και διεθνούς εμβέλειας, στα πλαίσια επετειακών εορτασμών, όπως η «Νύχτα των Μουσείων» και η «Διεθνής Ημέρα Μουσείων», οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η Πανσέληνος του Αυγούστου, οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κ. ά., δημιουργώντας πολιτισμικά γεγονότα, όπως παραγωγή μικρών ταινιών ειδικής θεματικής, ξεναγήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (χορευτικά, μουσικά δρώμενα), εκπαιδευτικά εργαστήρια, διαδραστικές εκθέσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Παράλληλα διοργανώνουμε ή φιλοξενούμε, όλο το χρόνο, δράσεις  επιστημονικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, λόγου και τέχνης, όπως συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις, η συμμετοχή στις οποίες είναι ελεύθερες για το κοινό.

Όλες οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μουσείου, στο αίθριο, στον χώρο υποδοχής, στα δύο αμφιθέατρα («Μελίνα Μερκούρη» και «Στέφανος Δραγούμης»).

Αναλυτικές πληροφορίες για τις επιμέρους εκθέσεις, εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα βρείτε στην ιστοσελίδα στα πεδία Εκπαιδευτικά και Νέα – Εκδηλώσεις.

Στο πωλητήριο του Μουσείου (του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων), ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει εκδόσεις που σχετίζονται με πολιτιστικά, αρχαιολογικά, ιστορικά θέματα, βιβλία τέχνης, παιδικά βιβλία, αντίγραφα αρχαιολογικών αντικειμένων από την αρχαιότητα έως τη μεταβυζαντινή περίοδο, σύγχρονες κατασκευές εμπνευσμένες από τα εκθέματα του Μουσείου, είδη ένδυσης, κοσμήματα, πρακτικά δώρα, παιχνίδια, αφίσες και κάρτες, κ. ά.
  
Ακόμη ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ένα ευχάριστο διάλειμμα ή να κλείσει την περιήγησή του στο καφέ - εστιατόριο «Β» του Μουσείου, το οποίο εκμισθώνεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων.

 

ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει ποικίλες όψεις της τέχνης και του πολιτισμού του Βυζαντίου αλλά και της εποχής μετά την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1453 από τους Οθωμανούς Τούρκους.

2.900 αντικείμενα, οργανωμένα σε εκθεσιακές ενότητες που διηγούνται με χρονολογική σειρά «μικρές ιστορίες», παρουσιάζουν με έναν εύληπτο και ευχάριστο τρόπο πτυχές της τέχνης και του πολιτισμού του Βυζαντίου, από το όριο του με την ύστερη αρχαιότητα (3ος- 4ος μ.Χ. αι) έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) αλλά και επιβιώσεις αυτού του πολιτισμού στους χρόνους μετά την Άλωση, έως το 19ο αι. Τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, εικόνες, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, ολόκληροι αποσπασμένοι παλαιοχριστιανικοί τάφοι με τις τοιχογραφίες τους, πολύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη, είδη προσωπικού στολισμού, αλλά και ταπεινά αντικείμενα καθημερινής χρήσης και εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών παρουσιάζουν όψεις της ζωής στο Βυζάντιο από την οργάνωση της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής, την καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή έως τον ιδιωτικό βίο και τις δραστηριότητες των ανθρώπων στην αγορά, στην ύπαιθρο και στη θάλασσα, τονίζοντας τομές και επιβιώσεις ανάμεσα στο σήμερα και στις εκδηλώσεις του ανθρώπινου βίου κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τον βορειοελλαδικό χώρο και μάλιστα τη Θεσσαλονίκη, τη σημαντικότερη πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη στο ευρωπαϊκό τμήμα της βυζαντινής αυτοκρατορίας Παρουσιάζονται όχι απλώς ως έργα τέχνης, αλλά ως μαρτυρίες του πολιτισμού που τα δημιούργησε και της ανθρώπινης κοινωνίας που τα χρησιμοποίησε και πλαισιώνονται από ποικίλες πληροφορίες, που παραπέμπουν στο αρχικό τους περιβάλλον και λειτουργία.

Α. ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Αίθουσα 1: Ο παλαιοχριστιανικός ναός

Ο κυρίαρχος τύπος παλαιοχριστιανικού ναού ήταν η βασιλική, ορθογώνιο κτίριο με κιονοστοιχίες που το χωρίζουν σε κλίτη, με κόγχη στην ανατολική πλευρά, στεγασμένο με ξύλινη στέγη. Στην έκθεση προσεγγίζεται η αρχιτεκτονική και ο διάκοσμος του παλαιοχριστιανικού ναού μέσω της παρουσίασης μιας επιλογής γλυπτών αρχιτεκτονικών μελών, λειτουργικών σκευών, ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από ναούς της Θεσσαλονίκης.

Αίθουσα 2: Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία

Η έκθεση οργανώνεται με κέντρο το τρικλίνιο, τον χώρο υποδοχής ενός πλούσιου σπιτιού της Θεσσαλονίκης, με ψηφιδωτό δάπεδο και τοιχογραφίες. Γύρω από αυτό αναπτύσσονται θέματα όπως η πολεοδομική οργάνωση, η ύδρευση, το εμπόριο, η νομισματοκοπία, η άμυνα, οι ασχολίες των κατοίκων, αλλά και όψεις της καθημερινής ζωής στο σπίτι, με αναφορές στον εξοπλισμό του (κεραμικά και γυάλινα σκεύη), στις δραστηριότητες σε αυτό (υφαντική, μαγειρική), στην ενδυμασία, στον στολισμό και στον καλλωπισμό, όπως και στην αρχιτεκτονική του σπιτιού.

Αίθουσα 3: Από τα Ηλύσια Πεδία στον χριστιανικό Παράδεισο. Ταφές και κοιμητήρια στην παλαιοχριστιανική περίοδο

Στην έκθεση παρουσιάζονται θέματα όπως τα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης, η τυπολογία των τάφων, οι επιτύμβιες επιγραφές, τα αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό στον τάφο και η ταφική ζωγραφική, μέσα από την πλούσια συλλογή των αποτοιχισμένων ταφικών τοιχογραφιών που διαθέτει το Μουσείο.

ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Αίθουσα 4: Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών

Στην έκθεση σχολιάζονται με αυθεντικό και πληροφοριακό υλικό θέματα όπως η Εικονομαχία, η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική και η γλυπτική του μεσοβυζαντινού ναού, ο μοναχισμός, ο εκχριστιανισμός των Σλάβων από τους Θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, τα νεκροταφεία, η κεραμική, τα μολυβδόβουλλα και τα νομίσματα.

Αίθουσα 5: Οι δυναστείες των βυζαντινών αυτοκρατόρων

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι αυτοκρατορικές δυναστείες του Βυζαντίου με χρονολογική σειρά από τα χρόνια του Ηρακλείου (610-641) μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Η παρουσίαση γίνεται με πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό από νομίσματα, χειρόγραφα, μικροτεχνία και ψηφιδωτά. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται νομίσματα και θησαυροί νομισμάτων της μεσοβυζαντινής περιόδου, καθώς και μαρμάρινη επιγραφή που αναφέρεται σε επισκευή του τείχους της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της βασιλείας των αυτοκρατόρων Λέοντος ΣΤ΄(886-912) και Αλεξάνδρου (912-913).

Αίθουσα 6: Το βυζαντινό κάστρο

Στην έκθεση παρουσιάζονται η οργάνωση του κάστρου και η καθημερινή ζωή και παραγωγή μέσα σε αυτό. Το αρχαιολογικό υλικό προέρχεται από διάφορα κάστρα της Μακεδονίας και κυρίως από το κάστρο της Ρεντίνας. Η θεματική ενότητα συμπληρώνεται από βιντεο-εγκατάσταση που παρουσιάζει τα κάστρα της Μακεδονίας και της Θράκης.

ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Αίθουσα 7: Το Λυκόφως του Βυζαντίου (1204-1453)

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα της τέχνης της περιόδου, όπως ο γνωστός «Επιτάφιος της Θεσσαλονίκης», εικόνες και τοιχογραφίες, καθώς και μαρμάρινες ανάγλυφες εικόνες. Μια σειρά έργων ταφικού προορισμού δίνουν πληροφορίες για τις ταφικές συνήθειες, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την προσωπογραφία της εποχής. Παρουσιάζονται επίσης το νομισματοκοπείο της Θεσσαλονίκης, η υαλουργία της, καθώς και κεραμικά εργαστήρια που εντοπίστηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη.

ΔΩΡΕΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Στη θεματική πορεία της έκθεσης παρεμβάλλονται δύο αίθουσες στις οποίες παρουσιάζονται αντίστοιχα δύο μεγάλες ιδιωτικές συλλογές που δωρήθηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Αίθουσα 8: Συλλογή Ντόρης Παπαστράτου

Τα ορθόδοξα θρησκευτικά χαρακτικά, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της συλλογής της Ντόρης Παπαστράτου, είναι ένα εικαστικό είδος με προέλευση από τη Δύση, που στα μέσα περίπου του 17ου αιώνα υιοθετήθηκε και από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Την πλούσια και μοναδική σε ποικιλία έργων συλλογή της συγκροτούν 198 χαρακτικά του 18ου -19ου αι. και οκτώ ξύλινες και χάλκινες μήτρες, που δωρήθηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το 1993 από τις θυγατέρες της Μαρίνα και Δάφνη Ηλιάδη. Στην έκθεση παρουσιάζονται μία χαλκογραφημένη πλάκα και 29 χαρακτικά, που προέρχονται από όλους τους κύριους τόπους εκτύπωσης ελληνικών θρησκευτικών χαρακτικών: τη Λεόπολη (Lviv) της Ουκρανίας, τη Βιέννη, τη Βενετία, την Κωνσταντινούπολη και το Άγιο Όρος. Ορισμένα από αυτά είναι πολύτιμα, καθώς είναι τα μοναδικά αντίτυπα που διασώθηκαν.

Αίθουσα 9: Συλλογή Δημήτριου Οικονομόπουλου

Η συλλογή του Δημήτριου Οικονομόπουλου αποτελείται από 1460 αντικείμενα που καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο, από τα προϊστορικά μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Δ. Οικονομόπουλου για το Βυζάντιο αποτυπώνεται στις συλλεκτικές του επιλογές, όπου κυριαρχούν τα έργα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, με ποσοτική και ποιοτική την υπεροχή των εικόνων. Για τη μόνιμη έκθεση της συλλογής επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικά έργα κάθε κατηγορίας, όπως κεραμικά, νομίσματα, έργα μικροτεχνίας, εκκλησιαστικά έγγραφα και κυρίως εικόνες.

ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Αίθουσα 10: «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο»: Η βυζαντινή κληρονομιά στους χρόνους μετά την Άλωση. 1453-19ος αι.

Τα ζωγραφικά έργα που εκτίθενται αντιπροσωπεύουν διαχρονικά τις ζωγραφικές σχολές στις τουρκοκρατούμενες και τις βενετοκρατούμενες ελληνικές περιοχές. Σε κύριους μοχλούς προώθησης της τέχνης αναδείχτηκαν από τον 16ο αιώνα τα μοναστικά κέντρα του ελλαδικού χώρου και ιδίως το Άγιον Όρος. Παρουσιάζονται επίσης χαρακτικά, δείγματα του νέου είδους εικαστικής έκφρασης που υιοθέτησε η ορθόδοξη Εκκλησία τον 17ο αιώνα. Στην έκθεση προσεγγίζεται επιπλέον το θέμα της λατρείας των νεομαρτύρων και της άνθησης του μοναχισμού στη Μακεδονία τον 16ο αιώνα, ενώ εκτίθενται και μερικά εξαιρετικά δείγματα εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής, λειτουργικά βιβλία και δείγματα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας.

Αίθουσα 11: Ανακαλύπτοντας το παρελθόν

Ο «επίλογος» της μόνιμης έκθεσης παρουσιάζει με αυθεντικό υλικό αλλά και με ψηφιακές εφαρμογές την πορεία που ακολουθεί το αρχαίο αντικείμενο από την ανασκαφή, όπου ανακαλύπτεται, στο μουσείο, όπου εκτίθεται, περνώντας από τα ενδιάμεσα στάδια της καταγραφής, της μελέτης και τη συντήρησης. Παρουσιάζεται ακόμη η ιστορία των μουσείων με ηλεκτρονικό τρόπο. Το ψηφιδωτό δάπεδο από σπίτι στη Θεσσαλονίκη (5ος αι.), όπου απεικονίζονται ο ζωδιακός κύκλος και προσωποποιήσεις μηνών και ανέμων, αποτελεί το μοναδικό αρχαιολογικό έκθεμα της αίθουσας. Το ψηφιδωτό πλαισιώνεται από ένα αφαιρετικό εικαστικό έργο της ζωγράφου Δ. Καμαράκη, το οποίο παραπέμπει στο σύγχρονο αστικό τοπίο των ελληνικών πόλεων όπου ανακαλύπτονται συχνά τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού λειτουργούν από το 1998. Βασικός στόχος τους είναι να συμβάλουν στην επίτευξη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ μουσείου και κοινού με το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Οι ομάδες κοινού στις οποίες απευθύνονται οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν εκτός από τους μαθητές τα ’τομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες με παιδιά, τους ελεύθερους επισκέπτες και τους φοιτητές.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα χρηματοδοτήθηκαν αρχικά από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, με χορηγία του οποίου αγοράστηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός για την αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ενισχύθηκε η βιβλιοθήκη με βιβλία ιστορικού περιεχομένου για παιδιά, εξοπλίστηκε το υπαίθριο εργαστήριο κεραμικής και εκτυπώθηκαν φάκελοι για τον εκπαιδευτικό.

To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού υλοποιεί τη σχολική χρονιά 2010-2011 τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα:

Για μαθητές Δημοτικού

Νήπια και μαθητές Α΄ δημοτικού:
«Παίζουμε Ανασκαφή;» (μόνον κατά τους μήνες Οκτώβριο και Μάιο) και «Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες» (κατά τους υπόλοιπους μήνες). Παρακαλούμε τα σχολικά τμήματα που θα υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα να συνοδεύονται, εκτός από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, και από άλλον έναν ενήλικα (εκπαιδευτικό ή γονέα).

Μαθητές Β΄, Γ΄ και Δ΄ δημοτικού:
«Ψέματα κι αλήθεια. Πιθάρια γιομάτα παραμύθια»: λαϊκά παραμύθια με αφορμή εκθέματα του Μουσείου στην αίθουσα «Το βυζαντινό Κάστρο». Αφηγείται η Ανθή Θάνου με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Παναγιώτη Κούλελη.

Μαθητές Ε΄ και Στ΄ δημοτικού:
α) «Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή» και β) «Καλλίμαχος και Χρυσορρόη»: με αφορμή ένα βυζαντινό παραμύθι, ταξίδι στα χρόνια του Βυζαντίου με δραματοποίηση, παιχνίδι και θέατρο μέσα στις αίθουσες του Μουσείου.

Για μαθητές γυμνασίου

Το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν».
Διευκρινίζεται ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούνται από ένα μόνο τμήμα κάθε φορά (έως 25 μαθητές/τριες).

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με την τάξη τους σε κάποιο από τα παραπάνω προγράμματα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Μουσείου, 2313 306 400 (κ.Χωτίδου), καθημερινά 9.00-13.30.

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2010 οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκινούν από τις 20 Σεπτεμβρίου 2010 και εξής ενώ για τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2011 οι δηλώσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν την 1η Δεκεμβρίου 2010.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Λεωφ. Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Τ.Θ. 50047, 54013 Θεσσαλονίκη
τηλ: +30 2313 306 400
Fax: +30 2310 838 597
e-mail: mbp(ΑΤ)culture.gr
http://www.mbp.gr/html/gr/index.htm

Ώρες Λειτουργίας

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας (ΜΒΠ και Λευκός Πύργος): 
1 Νοεμβρίου  έως 31 Μαρτίου.
Κάθε μέρα 9.00 - 16.00

Θερινό ωράριο λειτουργίας (ΜΒΠ και Λευκός Πύργος):
Έναρξη : 25 Απριλίου 2018 - Λήξη: 31 Οκτωβρίου 2018
Κάθε μέρα 8.00 - 20.00.

* Το ισχύον Ωράριο των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα:
http://www.yppo.gr/5/g5321.jsp?obj_id=61492

ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΙΑΣ

Το Μουσείο παραμένει κλειστό στις: 25η και 26η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, ημέρα του Πάσχα, Πρωτομαγιά (επίσημες αργίες του Κράτους).

Τις λοιπές ημέρες αργίας (Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος, Δεκαπενταύγουστο και 28η Οκτωβρίου) λειτουργεί σύμφωνα με το κανονικό ωράριο.

Την Τρίτη 18 Απριλίου 2017, Διεθνή Ημέρα Μνημείων, το Μουσείο λειτουργεί κανονικά και με ελεύθερη είσοδο.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ

Το Μουσείο λειτουργεί τη Μεγάλη Παρασκευή 12:00-17:00 και το Μεγάλο Σάββατο 08:00-15:00.

Είσοδος
4 ευρώ
2 ευρώ για επισκέπτες άνω των 65 ετών, φοιτητές χωρών εκτός Ε.Ε.

Ελεύθερη είσοδο δικαιούνται: όλοι οι νέοι μέχρι 19 ετών, οι φοιτητές και σπουδαστές χωρών-μελών της Ε.Ε., οι κάτοχοι δελτίου ελεύθερης εισόδου, οι κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού, οι δημοσιογράφοι, οι ξεναγοί, οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, τα μέλη του ICOM και του ICOMOS, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις εξής ημέρες:
· 6 Μαρτίου (μνήμη Μελίνας Μερκούρη)
· 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
· 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
· 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
· το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
· 27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού)
· κάθε Κυριακή από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
· Η πρώτη Κυριακή των μηνών (Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, Οκτωβρίου)
· οι αργίες του Ελληνικού κράτους κατά τις οποίες το Μουσείο είναι ανοιχτό, δηλαδή: 6 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή (12:00-15:00), Μεγάλο Σάββατο, Δευτέρα του Πάσχα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και κατά τις ημέρες του εορτασμού των Ανοιχτών Ημερών και του ευρωπαϊκού θεσμού της  Άνοιξης των Μουσείων, στις ημερομηνίες που ορίζονται κάθε χρόνο.

Δικαίωμα φωτογράφησης / βιντεοσκόπησης

Η φωτογράφηση χωρίς φλας και η βιντεοσκόπηση των εξωτερικών χώρων και των εκθέσεων του Μουσείου επιτρέπεται δωρεάν, εφόσον οι φωτογραφίες δεν χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς.

Σχετικά Άρθρα