ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ
- ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το 1984 ιδρύεται το Μουσείο Αφής, και στεγάζεται στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Tο 1999 καταστρέφεται κτηριολογικά από τον σεισμό και επαναλειτουργεί μετά από ανακαίνιση από το Μάρτιο του 2004.
Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία, ενώ το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.
Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.
Εκθέματα του Μουσείου Αφής
Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε Μουσεία της χώρας μας όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο, και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα και άλλα.
Επίσης στο Μουσείο Αφής φιλοξενούνται γλυπτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμεικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος
Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά - αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγενθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 - 12 ετών, πραγματοποιούνται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν συνεννοήσεως.
Τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να προγραμματιστούν για τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως.
Συμμετοχές : Στο τηλέφωνο 210 - 941 5222, Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00 - 13:00 ή στο e-mail fteweb(ΑΤ)otenet.gr
Εκπαίδευση Εκπαιδευτών
Στο Μουσείο Αφής πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις Ερμηνευτών εκπαιδευτικών προγραμμάτων μετά από συνεννόηση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δασκάλους προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σχολεία
Το Μουσείο Αφής μπορούν να επισκέπτονται σχολικές τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από συνεννόηση του εκπαιδευτικού - συνοδού με τη διεύθυνση του Μουσείου. Για την προετοιμασία της επίσκεψης, οι εκπαιδευτικοί - συνοδοί μπορούν να προμηθεύονται το σχετικό υποστηρικτικό υλικό από την Δνση του Μουσείου. Κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια - ξεναγήσεις στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να παρουσιάσουν οι ίδιοι το Μουσείο Αφής.
Πρόγραμμα: "Ψηλαφίζοντας τα αρχαία χρόνια"
Η επαναλειτουργία του προγράμματος αυτού είναι μέσα στις προτεραιότητες της Διοίκησης του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.
Το πρόγραμμα γινόταν πριν τους σεισμούς του 1999 και συμμετείχαν βλέποντα και τυφλά παιδιά ηλικίας 11-15 χρόνων. Ένας εκπαιδευτής κινητικότητας έδινε στα βλέποντα παιδιά μάσκες και μπαστούνια και τους έδειχνε πώς να κινούνται και πώς να αντιλαμβάνονται τα γλυπτά με την αφή, ευαισθητοποιώντας τα έτσι σε θέματα τυφλότητος. Μια αρχαιολόγος τους έδειχνε πως γίνονται οι ανασκαφές, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτί με χώμα όπου βρισκόταν κρυμμένο ένα αντικείμενο. Αφού το έβρισκαν, ένας εκμαγέας τους έδειχνε πώς δημιουργούνται τα αντίγραφα από το πρωτότυπο.
Επικοινωνία
Διεύθυνση: Δοϊράνης 198 Καλλιθέα, 176 73
Τηλ.: (+30210) 941 5222
Fax: (+30210) 941 5271
e-mail: fte(ΑΤ)otenet.gr , fteweb(ΑΤ)otenet.gr
Ιστοσελίδα: http://www.tactualmuseum.gr/index.htm
Πρόσβαση στο Μουσείο Αφής
Από πλατεία Συντάγματος
Λεωφορείο "Αθήνα - Βούλα", στάση Χρυσάκη, [βλ. Xάρτη], ή Μετρό [Σύνταγμα - Αγ. Ιωάννης] έως σταθμό Φιξ και στη συνέχεια Λεωφορείο "Αθήνα - Βούλα", στάση Χρυσάκη
Από πλατεία Ομονοίας
Ηλεκτρικός, στάση στο σταθμό Καλλιθέας και στη συνέχεια Λεωφορείο 911 και στάση στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος
Ώρες Λειτουργίας
Τον μήνα Σεπτέμβριο, Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 14:00.
Τον μήνα Οκτώβριο, Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00.
Σάββατο - Κυριακή: Μετά από συνεννόηση
Είσοδος
Ενήλικες : 2 €
Παιδιά : 1 €
ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους δωρεάν
Η πρόσβαση στο Μουσείο για άτομα με κινητικά προβλήματα γίνεται από ειδική ράμπα στην είσοδο του κτηρίου. Η πρόσβαση στους ορόφους γίνεται με ανελκυστήρα Κλίμακας.