edu.klimaka.gr

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ" - ΓΚΑΖΙ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ" - ΓΚΑΖΙ

Η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, ένα «βιομηχανικό μουσείο» απαράμιλλης αρχιτεκτονικής, από τα πιο ενδιαφέροντα στον κόσμο, αποτελεί σήμερα ένα πολυδύναμο χώρο πολιτισμού, αναβαθμίζοντας μια ιστορική περιοχή της πρωτεύουσας και δημιουργώντας έναν ακόμη θετικό πόλο στην πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας.

Στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο Φωταερίου συνολικής έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων, γνωστό ως Γκάζι, δίπλα στον Κεραμεικό και κοντά στην Ακρόπολη. Η σταδιακή μεταμόρφωσή της σε κέντρο φιλοξενίας εκδηλώσεων ποικίλου ενδιαφέροντος, δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε ένα χώρο γεμάτο εικόνες, γνώσεις, και συναισθήματα. Η γοητεία μιας άλλης εποχής, που αποπνέει ο χώρος με τα θεόρατα καζάνια (αεριοφυλάκια), τις καμινάδες και τους φούρνους «συνωμοτεί» ευλαβικά στο να καθιερωθεί ως «εργοστάσιο» προστασίας και παραγωγής της τέχνης.

Λειτουργεί από το 1999 και είναι αφιερωμένη στην μνήμη του αξέχαστου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Τιμώντας την ελληνική ποίηση, κάποια κτίρια που λειτουργούν στον χώρο της, φέρουν το όνομα μεγάλων Ελλήνων ποιητών : Ανδρέας Εμπειρίκος (Αίθουσα Δ1), Άγγελος Σικελιανός (Δ4), Γιάννης Ρίτσος (Αμφιθέατρο Ρ/Σ «Αθήνα 9 84»), Κωστής Παλαμάς(Δ10), Τάκης Παπατσώνης (Δ6), Κωνσταντίνος Καβάφης (Δ7), Κώστας Βάρναλης (Α8) και Νίκος Γκάτσος (Δ12).

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει ξεναγήσεις για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΣΔΕ και σπουδαστές σε ΕΠΑΣ και ΙΕΚ στους χώρους του παλαιού εργοστασίου παραγωγής Φωταερίου στο Γκάζι.

Σκοπός της ξενάγησης είναι να δώσει πληροφορίες για την ιστορία του εργοστασίου (1857-1984) και για τον τρόπο λειτουργίας του. Μέσα από μια διαδρομή στους σημαντικότερους χώρους της Τεχνόπολης, αναδεικνύεται ταυτόχρονα η σχέση του με την πόλη της Αθήνας, αλλά και η κοινωνική πλευρά του μικρόκοσμου του εργοστασίου που πέρα από τις βασικές του λειτουργίες, διέθετε τραπεζαρία, κουρείο, λουτρά και άλλους βοηθητικούς χώρους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στη διαδικασία παραγωγής του φωταερίου, τεχνολογία επαναστατική για την εποχή ίδρυσης του εργοστασίου.

 Η ξενάγηση στους χώρους του παλαιού εργοστασίου φωταερίου μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά και συμπληρωματικά με μια ποικιλία θεμάτων που διδάσκονται οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου. Μέσα από τη γνωριμία με τους χώρους του εργοστασίου, μαθήματα όπως η νεότερη ελληνική ιστορία, η τεχνολογία, η χημεία, η φυσική κ.ά. παίρνουν άλλη διάσταση και εφαρμογή, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των μαθητών και κάνοντας πιο ευχάριστη τη μάθηση.

Για τους μαθητές προτείνεται το παρακάτω εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την προετοιμασία της ξενάγησης, είτε για την εμπέδωση των γνώσεων που απέκτησαν από αυτή.

 Για το δημοτικό:
1. Παραγωγή Φωταερίου.pdf
2. Σταυρόλεξο Δημοτικό.pdf

Για το γυμνάσιο:
1. Αεριοφυλάκια.pdf
2. Δραστηριότητα Γυμνάσιο.pdf

Για το λύκειο:
Βιομηχανική κληρονομιά_Λύκειο.pdf

Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα. Μαρία Φλώρου ή την κα. Θάλεια Σπυριδάκι.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3475518, 210 3461589
 Fax. 210 3413228
 Email: mflorou(AT)athens-technopolis.gr
 Δ/νση: Πειραιώς 100, Γκάζι

Πρόγραμμα  ξεναγήσεων
 Ημέρες: Δευτέρα με Παρασκευή
 Ώρες: 09.30-14.00
 Διάρκεια: 50 λεπτά
 Συμμετοχή ανά μαθητή: Δωρεάν
 Αριθμός μαθητών ανά ομάδα: 25

Σχετικά Άρθρα