ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εκτύπωση  

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 2018 - 2019

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μ.Ανδρόνικου 6, 54621 Θεσσαλονίκη

πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2313 310201, κ. Τσούγγαρης Χαράλαμπος, Αρχαιολόγος, ΑΜΘ

► Μια ημέρα στον ζωολογικό κήπο του Μουσείου

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης, της αυτοπεποίθησης και της δημιουργικότητας.Τα παιδιά σε ομάδες περιηγούνται στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και στην έκθεση του Ειδωλίου προσπαθώντας να εντοπίσουν απεικονίσεις ζώων σε αγγεία,  ειδώλια και γλυπτά. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής (προνήπια – νήπια) ηλικίας, έως και  Β΄ Δημοτικού και υλοποιείται κάθε Τρίτη.

Διάρκεια: μία ώρα, με δυνατότητα παράτασης.

► Πλάθοντας το είδωλό μου

Το πρόγραμμα συνοδεύει την περιοδική έκθεση «Ειδώλιο, ένας μικρόκοσμος από πηλό», η οποία περιλαμβάνει 670 πήλινα ειδώλια από τη Νεολιθική ως τη ρωμαϊκή περίοδο.

Οι μαθητές/τριες συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια ρόλων και παρατήρησης στους χώρους της έκθεσης με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένου φυλλαδίου και κατόπιν σε βιωματικό εργαστήριο, όπου κατασκευάζουν πήλινα αντίγραφα από αρχαία ειδώλια με την καθοδήγηση εκπαιδευτών/τριών.

Aπευθύνεται στην Δ΄ Δημοτικού και την Α΄ Γυμνασίου και υλοποιείται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή.

Διάρκεια: δύο ώρες.


 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 - 2019

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 και η πλατφόρμα κράτησης (http://education.amth.gr/)θα ενεργοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018, στις 08:00 π.μ. και θα παραμείνει ανοιχτή για όσα σχολεία έχουν ενεργούς κωδικούς ως τη συμπλήρωση των προσφερόμενων θέσεων.

Η πλατφόρμα κράτησης θα ενεργοποιηθεί για δεύτερη φορά κατά τον Ιανουάριο, για κράτηση θέσεων κατά το διάστημα Φεβρουαρίου- Μαΐου 2019

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  • Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε ένα (1) μόνο πρόγραμμα. Επιπλέον αιτήματα απορρίπτονται αυτόματα από το σύστημα.
  • Εφόσον ένα σχολείο εξασφαλίσει μία θέση σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για αυτό το σχολικό έτος, ο κωδικός του απενεργοποιείται για το επόμενο σχολικό έτος.
  • Για το πρόγραμμα «Μια μέρα στον ζωολογικό κήπο του Μουσείου» το αδιαπραγμάτευτο όριο συμμετεχόντων,για την επιτυχία του προγράμματος, είναι οι 52 μαθητές/τριεςανά σχολική μονάδα.
  • Για το πρόγραμμα «Πλάθοντας το είδωλό μου», κάθε σχολική μονάδα η οποία έχει περισσότερους από 52 μαθητές στην αναφερόμενη τάξη, έχει το δικαίωμα να δηλώσει δύο ημέρες συμμετοχής στο σύστημα. Κάθε συμμετέχων/ουσα μαθητής/τρια θα φέρει ένα πλαστικό ή χαρτονένιο κουτί διαστάσεων περ. 10x10x5 εκατ. για να παραλάβει το έργο του/της.
  • Τα προγράμματα ξεκινούν στις 09:30 στο χώρο υποδοχής του Μουσείου.

Ο/Η εκπαιδευτικός που συνοδεύει την ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξή του και συμπληρώνει τις παρατηρήσεις του/της στο Φύλλο Αξιολόγησης που διανέμεται από τους εκπαιδευτές/τριες και παραδίδεται κατά την έξοδο

Εάν επιθυμείτε να οργανώσετε μόνοι σας μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΑΜΘ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό (φυλλάδια, οδηγίες κ.ά.) που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας (https://www.amth.gr/education/ekpaideytiko-yliko) για να υλοποιείστε κάποιο από τα τρέχοντα ή παλαιότερα προγράμματα του ΑΜΘ.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε ερώτημα ή διευκρίνιση στο τηλ. 2313 310273 και στο email: education(ΣΤΟ)amth.gr.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα ΑΜΘ
Τσούγγαρης Χαράλαμπος
Αρχαιολόγος, Μ.Α.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μαν. Ανδρόνικου 6, Τ.Κ. 54621, Θεσσαλονίκη (Νομός Θεσσαλονίκης)
Τηλέφωνο: +30 2310 830538
Φαξ: 2310 861036
Email: info.amth(ΑΤ)culture.gr
http://www.amth.gr

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να φτάσει με τα λεωφορεία 7,10,11, 12, 31,39,58 και με την πολιτιστική γραμμή 50

Ωράριο λειτουγργίας

Χειμερινό ωράριο: από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
Δευτέρα 10:30 έως 17:00, Τρίτη - Κυριακή: 08:30 - 15:00

Θερινό ωράριο: από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου
Δευτέρα 13:00 έως 19:30, Τρίτη - Κυριακή: 08:00 - 19:30

Το μουσείο είναι κλειστό στις 25 και 26/12, 1/1, 25/3, 1/5 και την ημέρα του Πάσχα.

Το πωλητήριο θα παραμένει κλειστό τα σαββατοκύριακα.

Είσοδος : 6 ευρώ

Ενιαίο εισιτήριο: 8 ευρώ (περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)

Μειωμένο ενιαίο: 4 ευρώ

Μειωμένο: 3 ευρώ (για επισκέπτες άνω των 65 ετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για φοιτητές από χώρες μη μέλη της Ε.Ε.)

Ελεύθερη είσοδο δικαιούνται: όλοι οι νέοι μέχρι 19 ετών, φοιτητές χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κάτοχοι δελτίου ελεύθερης εισόδου, οι κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού, οι δημοσιογράφοι, οι ξεναγοί, οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, τα μέλη του ICOM και του ICOMOS, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις εξής ημέρες:
· 6 Μαρτίου (μνήμη Μελίνας Μερκούρη)
· 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
· 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
· 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
· το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
· 27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού)
· κάθε Κυριακή από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
· οι αργίες του Ελληνικού κράτους κατά τις οποίες το Μουσείο είναι ανοιχτό, δηλαδή: 6 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή (12:00-15:00), Μεγάλο Σάββατο, Δευτέρα του Πάσχα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και κατά τις ημέρες του εορτασμού των Ανοιχτών Ημερών και του ευρωπαϊκού θεσμού της Άνοιξης των Μουσείων, στις ημερομηνίες που ορίζονται κάθε χρόνο.

Στο μουσείο λειτουργεί πωλητήριο και καφέ-αναψυκτήριο.


Εκτύπωση