edu.klimaka.gr

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 2019 - 2020

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μ.Ανδρόνικου 6, 54621 Θεσσαλονίκη

► Μια ημέρα στον ζωολογικό κήπο του Μουσείου

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη της παρατηρητικότητας, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας.

Με θεματικό άξονα τα ζώα, όπως απεικονίζονται σε αγγεία, ειδώλια, γλυπτά και ανάγλυφα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (προνήπια-νήπια), χωρισμένα σε ομάδες περιηγούνται στις μόνιμες εκθέσεις του ΑΜΘ προσπαθώντας να τα εντοπίσουν.

Μέσα από την παρατήρηση, ανακαλύπτουν τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα στην αρχαιότητα και στη σημερινή εποχή, καθώς και τη σημασία των ζώων στην τέχνη και τη ζωή των ανθρώπων.

Κατόπιν μέσω της ζωγραφικής και της χειροτεχνίας φτιάχνουν τα δικά τους μυθικά ζώα

Απευθύνεται σε παιδιά, προσχολικής ηλικίας (προνήπια-νήπια).

Διάρκεια: μία ώρα.

Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο, στις ακόλουθες ημερομηνίες:

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΜΑΪΟΣ

18, 25

10, 17, 31

28

12, 26

 ►Θεοί, Θνητοί και Θαύματα στην αρχαία Θεσσαλονίκη

Tο πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία με τις λατρείες, τους θεσμούς και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης στα χρόνια του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας και στα χρόνια της ρωμαιοκρατίας.

Οι μαθητές/τριες γίνονται ταξιδευτές, εντοπίζουν και αγοράζουν εμπορεύματααπό μακρινά λιμάνια της Μεσογείου και φτάνουν με το μικρό ιστιοφόρο τουςστη Θεσσαλονίκη, για να γνωρίσουν τα θαύματα της αρχαίας μεγαλούποληςκαι της περιοχής της.

«Συναντούν» τον Μεγαλέξανδρο, αντιγράφουν το νόμισμά τουκαι εμπεδώνουν τις νέες γνώσεις τους στην αίθουσα με τις ψηφιακές εφαρμογές του Μουσείου.

Aπευθύνεται στη Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και την Α΄ Γυμνασίου.

Διάρκεια: δύο ώρες.

Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο,στις ακόλουθες ημερομηνίες:

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΜΑΪΟΣ

21, 28

9, 12, 13, 16, 19, 20, 23, 26, 27, 30.

2, 3, 6, 9, 10, 27, 30

4, 7, 11, 14,  21, 25, 28.

►Μία μέρα στις αποικίες του βορρά

Το πρόγραμμα βασίζεται στην περιοδική έκθεση του ΑΜΘ«Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο».

Το φαινόμενο του αποικισμού του βόρειου Αιγαίου από τους Κυκλαδίτες, αποτελεί τον πυρήνατου προγράμματος. Λίγο πριν από τα μέσα του 7ου αι. π.Χ. οι Άνδριοι εγκαταστάθηκανστη Χαλκιδική και τον Στρυμονικό κόλπο, και οι Πάριοι στη Θάσο.

Οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε δύο ομάδες θα γνωρίσουν τη ζωή στις νέες πόλεις, τις αποικίες! Οι άποικοι αναμειγνύονται με τους ντόπιους, φέρνουν μαζί τα έθιμα και τις συνήθειες τους.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν πτυχές της καθημερινότητας, όπως τη χρήση της γραφής, τη μαγειρική και τον αθλητισμό.

Απευθύνεται στη Δ΄ Δημοτικού.

Διάρκεια: μία ώρα.

Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο,,στις ακόλουθες ημερομηνίες:

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΜΑΪΟΣ

19, 26

4, 18

1, 8, 29

13

 


 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019 - 2020

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου θα ξεκινήσουν ξανά τηνΤρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 και η πλατφόρμα κράτησης (http://education.amth.gr/)θα ενεργοποιηθεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, στις 08:00 π.μ. και θα παραμείνει ανοιχτή για όσα σχολεία έχουν ενεργούς κωδικούς ως τη συμπλήρωση των προσφερόμενων θέσεων. Προσοχή: αιτήματα για απόκτηση ή υπενθύμιση κωδικού σχολείου δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά από τις 6/2, ώρα 14:00, έως τις 09:00 της 10/2.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  • Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε ένα (1) μόνο πρόγραμμα. Επιπλέον αιτήματα απορρίπτονται αυτόματα από το σύστημα.
  • Εφόσον ένα σχολείο εξασφαλίσει μία θέση σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για αυτό το σχολικό έτος, ο κωδικός του απενεργοποιείται για το επόμενο σχολικό έτος.
  • Το αδιαπραγμάτευτο όριο συμμετεχόντων,για την επιτυχία των προγραμμάτων, είναι οι 52 μαθητές/τριεςανάημέρα. Ειδικά για το πρόγραμμα «Θεοί, θνητοί και θαύματα στην αρχαία Θεσσαλονίκη», σε περίπτωση που μία σχολική μονάδα που λαμβάνει μέρος έχει περισσότερους από 52 μαθητές/τριες στην αναφερόμενη τάξη, υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης και δεύτερης ημέρας εφαρμογής, σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του προγράμματος.
  • Τα προγράμματα ξεκινούν στις 09:30 στο χώρο υποδοχής του Μουσείου.
  • Ο/Η εκπαιδευτικός που συνοδεύει την ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξή του και συμπληρώνει τις παρατηρήσεις του/της στο Φύλλο Αξιολόγησης που διανέμεται από τους εκπαιδευτές/τριες και παραδίδεται συμπληρωμένο κατά την έξοδο

Εάν επιθυμείτε να οργανώσετε μόνοι σας μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΑΜΘ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό (φυλλάδια, οδηγίες κ.ά.) που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας (https://www.amth.gr/education/ekpaideytiko-yliko) για να υλοποιείστε κάποιο από τα τρέχοντα ή παλαιότερα προγράμματα του ΑΜΘ.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε ερώτημα ή διευκρίνιση στο email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στα τηλ. 2313 310273 για το πρόγραμμα «Θεοί, Θνητοί και Θαύματα στην αρχαία Θεσσαλονίκη» (κος Τσούγγαρης) και 2313 310244 για ταπρογράμματα «Ανακαλύπτω τα ζώα του Μουσείου» και «Μία μέρα στις αποικίες του βορρά» (κα Μπεχτσή).


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΜΘ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μαν. Ανδρόνικου 6, Τ.Κ. 54621, Θεσσαλονίκη (Νομός Θεσσαλονίκης)
Τηλέφωνο: +30 2310 830538
Φαξ: 2310 861036
Email: info.amth(ΑΤ)culture.gr
http://www.amth.gr

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να φτάσει με τα λεωφορεία 7,10,11, 12, 31,39,58 και με την πολιτιστική γραμμή 50

Ωράριο λειτουγργίας

Χειμερινό ωράριο: από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
Δευτέρα 10:30 έως 17:00, Τρίτη - Κυριακή: 08:30 - 15:00

Θερινό ωράριο: από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου
Δευτέρα 13:00 έως 19:30, Τρίτη - Κυριακή: 08:00 - 19:30

Το μουσείο είναι κλειστό στις 25 και 26/12, 1/1, 25/3, 1/5 και την ημέρα του Πάσχα.

Το πωλητήριο θα παραμένει κλειστό τα σαββατοκύριακα.

Είσοδος : 6 ευρώ

Ενιαίο εισιτήριο: 8 ευρώ (περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)

Μειωμένο ενιαίο: 4 ευρώ

Μειωμένο: 3 ευρώ (για επισκέπτες άνω των 65 ετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για φοιτητές από χώρες μη μέλη της Ε.Ε.)

Ελεύθερη είσοδο δικαιούνται: όλοι οι νέοι μέχρι 19 ετών, φοιτητές χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κάτοχοι δελτίου ελεύθερης εισόδου, οι κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού, οι δημοσιογράφοι, οι ξεναγοί, οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, τα μέλη του ICOM και του ICOMOS, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις εξής ημέρες:
· 6 Μαρτίου (μνήμη Μελίνας Μερκούρη)
· 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
· 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
· 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
· το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
· 27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού)
· κάθε Κυριακή από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
· οι αργίες του Ελληνικού κράτους κατά τις οποίες το Μουσείο είναι ανοιχτό, δηλαδή: 6 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή (12:00-15:00), Μεγάλο Σάββατο, Δευτέρα του Πάσχα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και κατά τις ημέρες του εορτασμού των Ανοιχτών Ημερών και του ευρωπαϊκού θεσμού της Άνοιξης των Μουσείων, στις ημερομηνίες που ορίζονται κάθε χρόνο.

Στο μουσείο λειτουργεί πωλητήριο και καφέ-αναψυκτήριο.

Σχετικά Άρθρα