edu.klimaka.gr

"Ο Μύλος των Ξωτικών" Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο Δήμου Τρικκαίων 2023

ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ 2023
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Τρίκαλα, 16-10-2023

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
e-Trikala A.E.
Καλαμπάκας 28 & Αμπάτη
Τηλ: 24310 22899
Fax: 24310 22899
Email: info(ΣΤΟ)e-trikala.g

Για 12η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων και η e-Trikala A.E. διοργανώνουν το μεγαλύτερο Δωρεάν Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας.

Ο Μύλος των Ξωτικών, από την πρώτη στιγμή και για 11 χρόνια, χάρισε εκατομμύρια χαμόγελα, με δωρεάν είσοδο, δωρεάν δράσεις και αμέτρητες εκπλήξεις. Η 12η διοργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει και προετοιμάζει ένα ακόμη εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η ανανεωμένη θεματολογία, η αναδιαμόρφωση του πάρκου και η λειτουργία του Μύλου, θα ευχαριστήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κάτι καινούριο συμβαίνει στον Μύλο των Ξωτικών... μια νέα ιστορία που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο παραμυθένιο και μαγικό.

Μια φορά κι έναν καιρό σε έναν μικρό πλανήτη ενός απέραντου γαλαξία ζούσε ένας μικρός Πρίγκηπας ανάμεσα σε τριαντάφυλλα και ηφαίστεια. Καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα o μικρός Πρίγκηπας άρχισε να ονειρεύεται έναν κόσμο διαφορετικό! Έτσι αποφάσισε να ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες και να αναζητήσει την αλήθεια. Επισκέφθηκε 5 πλανήτες που στον καθένα υπήρχε μόνο ένας κάτοικος, ο μεγαλοπρεπής Βασιλιάς, ένα όμορφο και μοσχομυριστό Τριαντάφυλλο, ο πιστός Φανανάφτης και ο κομψός Αστρονόμος. Τελευταίος πλανήτης που επισκέφθηκε ήταν η γη και βρέθηκε στο Μύλο των Ξωτικών όπου συνάντησε τον Άη Βασίλη και τους αμέτρητους βοηθούς του. Το ταξίδι ενός μικρού Πρίγκηπα ξεκινάει με ένα αεροπλάνο και την βοήθεια 3 πιλότων. Σε κάθε πλανήτη που επισκέπτεται συναντάει έναν παράξενο χαρακτήρα και ο καθένας αφηγείται την δική του παραμυθένια ιστορία στον μικρό μας ήρωα! Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι μαγικό και παραμυθένιο στον απέραντο γαλαξία, σταθείτε κάτω από τα αστέρια, κοιτάξτε προσεκτικά γύρω σας και αν σας πλησιάσει ένα μικρό και χαμογελαστό παιδί μην το αγνοήσετε θα είναι σίγουρα ένας μικρός Πρίγκηπας.

Φέτος ο Μύλος των Ξωτικών θα ανοίξει τις πύλες του στις 24 Νοεμβρίου 2023 και θα λειτουργήσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2024. Για φέτος προγραμματίζουμε 45 ημέρες λειτουργίας, με πλούσιο και ανανεωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δωρεάν δράσεις και πολλές εκπλήξεις καθημερινά.

Ο Μύλος των Ξωτικών στεγάζεται κάθε χρόνο στο σημαντικότατο πολιτιστικό μνημείο της πόλης των Τρικάλων, τον Μύλο Ματσόπουλου που αποτελεί ένα βιομηχανικό κτίριο πρωτοπόρο για την εποχή του (1884). Ο μηχανολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σήμερα σχεδόν ακέραιος στη θέση του, με όλες τις αντιπροσωπευτικές μηχανές της γραμμής παραγωγής αλευροποίησης του σίτου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και μουσειολογικής ανάδειξη του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού Μύλου Ματσόπουλου στα τέλη του 2016, ο Μύλος αποτελεί ένα ζωντανό χώρο πολιτισμού. Ουσιαστικά, οι μουσειολόγοι «έστησαν» όλον τον μύλο, ως χώρο επισκέψιμο, με αναφορά στο παρελθόν, εστιάζοντας σε σημεία και πτυχές της αγροτικής ζωής και της τεχνικής του πορείας στον χρόνο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τον ανακατασκευασμένο υδροστρόβιλο, στην ντιζελομηχανή, τις ουγγρικής προέλευσης μηχανές για το αλεύρι και διάφορα στοιχεία πολιτισμικής κληρονομιάς και φωτογραφικών ενθυμήσεων από το παρελθόν για τη ζωή στον κάμπο. Φέτος οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παράξουν αλεύρι, στον 1ο όροφο του Μουσείου, γυρίζοντας τις μικρές μυλόπετρες που κατασκευάστηκαν με παραδοσιακό τρόπο.

Στον χώρο του Μύλου, λειτουργεί φέτος υποδομή αυτοκίνησης (λεωφορεία χωρίς οδηγό), ένα ερευνητικό έργο, το AVINT, από την ΓΓΕΤΤ και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα από το Horizon 2020, SHOW και IN2CCAM. Οι μαθητές και οι συνοδοί θα έχουν τη δυνατότητα να δούνε το αυτοματοποιημένο όχημα ‘σε δράση’ και το κέντρο ελέγχου. Ταυτόχρονα θα ενημερωθούν για την παγκόσμια ιστορία της αυτοκίνησης.

Επιπλέον στον 3ο όροφο, στην σοφίτα του Μύλου θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το μουσείο ιστορικών Χριστουγεννιάτικων στολιδιών με την ευγενική παραχώρηση του ζεύγους Λουκά Πίππα και Ελευθερίας Καρακατσάνη στην πόλη των Τρικάλων.

Η ομάδα ασφαλείας της διοργάνωσης θα γνωρίζει όλο το πρόγραμμα επισκέψεων των σχολείων και θα φροντίζει κάθε λεπτομέρεια για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών στον χώρο του Μύλου. Η στάθμευση των λεωφορείων θα γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο παρκινγκ εκτός εκδήλωσης. Στον πάρκο θα λειτουργεί χώρος Πρώτων Βοηθειών στελεχωμένος με έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεν είναι μόνο η παρουσία του εντυπωσιακού Μύλου των Ξωτικών που μας διαφοροποιεί από τους άλλους κλασικούς προορισμούς που επιλέγετε για την οργάνωση των εκδρομών σας. Η πόλη των Τρικάλων πλέον γιορτάζει με έναν ξεχωριστό τρόπο και αυτό γίνεται αντιληπτό σε κάθε επισκέπτη που αναζητά ένα ταξίδι σε μια περιοχή οικονομική, όμορφη ποιοτική και ζωντανή, με πραγματικά πολλές επιλογές εκδρομών και αποδράσεων.

Συγκριτικό τουριστικό πλεονέκτημα της περιοχής αποτελεί και η στρατηγικής σημασίας τοποθεσία των Τρικάλων. Δεκάδες είναι οι επιλογές που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Πολλές είναι προτάσεις επισκέψεων μέσα στην πόλη με τα πολλά μουσεία, το Βαρούσι, το Μεσαιωνικό κάστρο, το πάρκο τοπικής χλωρίδας και πανίδας κ.α., ενώ σε μικρή απόσταση, μπορεί να συναντήσει κανείς τα Μετέωρα, το Χιονοδρομικό Κέντρο του Περτουλίου, την Ελάτη, την Καλαμπάκα, την Λίμνη Πλαστήρα, των Ασπροπόταμο, την Πόρτα Παναγιά, το σπήλαιο της Θεόπετρας κ.α.

Στην επίσημη ιστοσελίδα μας (www.milosxotikon.gr) μπορείτε να δείτε την περιγραφή της φιλοσοφίας, των δωρεάν δράσεων και γενικότερες πληροφορίες λειτουργίας του Μύλου των Ξωτικών.

Για την καλύτερη οργάνωση και περιήγηση των μαθητών, φροντίζουμε να μην συμπέσουν ταυτόχρονα πολλά σχολεία.

Παρακαλούμε όσο γίνεται πιο σύντομα να δηλώσετε την συμμετοχή σας και θα ήταν ιδιαίτερη η χαρά μας να φιλοξενήσουμε το σχολείο σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση. Μπορείτε να επικοινωνείτε για ραντεβού στο Μύλο των Ξωτικών στο τηλέφωνο 2431038890. Σας ενημερώνουμε ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ο 12ος Μύλος των Ξωτικών ξεκινά και θα σας συναρπάσει. Σας καλούμε στην γλυκιά, φιλόξενη και ανθρώπινη πόλη των Τρικάλων με την υπόσχεση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα σας μείνουν αξέχαστα.

Με εκτίμηση
Οδυσσέας Ράπτης
Διευθύνων Σύμβουλος
e-Trikala A.E.

Σχετικά Άρθρα