Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2015 (CodeWeek)

Εκτύπωση  

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 2015 (CodeWeek)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα  Προγραμματισμού 2015

Σημειώστε την ημερομηνία: 10-18 Οκτωβρίου 2015

Ζωντανέψτε τις ιδέες σας! #codeEU

Σχεδιάστε τις εκδηλώσεις σας τώρα! Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από 10 έως 18 Οκτωβρίου 2015. Εκατομμύρια παιδιά, νέοι, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής θα ενώσουν τις προσπάθειές τους,  θα συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την εκμάθηση προγραμματισμού Η/Υ. Ειδικά για τα Σχολεία θα δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν επιπλέον στο “CodeWeek4all Challenge” και να διεκδικήσουν το “Certificate of Excellence in Coding Literacy” από το EuropeCodeWeek!

Η βασική ιδέα πίσω από την Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι να δείξει πώς ο προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει να ζωντανέψετε τις ιδέες σας, να κάνει τον προγραμματισμό πιο προσιτό και να απομυθοποιηθούν οι δεξιότητες που χρειάζονται για να μάθει κάποιος να προγραμματίζει. Αν είστε λοιπόν μέλος του προσωπικού ενός σχολείου, ένας μαθητής, ένας προγραμματιστής, ένας νέος, ένας γονέας, ένας δάσκαλος ή μια επιχείρηση - τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να σχεδιάζετε την εκδήλωση σας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού και να την βάλετε στο χάρτη μας, στην ιστοσελίδα του Codeweek.eu.

Ο Alessandro Bogliolo, επικεφαλής της ομάδας των 90 εθελοντών για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα, δήλωσε: «Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι δημιούργησαν πολλά πράγματα από πέτρα, σίδερο, χαρτί και μολύβι, τα οποία έχουν αλλάξει τη ζωή μας, τώρα όμως ζούμε σε μια διαφορετική εποχή, όπου ο κόσμος μας βασίζεται στην χρήση Η/Υ και του προγραμματισμού τους. Διαφορετικές εποχές έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε θέσεις εργασίας και  δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού θέλουμε ο κάθε Ευρωπαίος να αποκτήσει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον προγραμματισμό και να διασκεδάσει μέσα από αυτόν. Ας μάθουμε λοιπόν να προγραμματίζουμε  για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας".

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμούείναι μία πρωτοβουλία απλών πολιτών που τη διαχειρίζονται εθελοντές, οι οποίοι προωθούν την εκμάθηση του προγραμματισμού στις χώρες τους, ως Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2013 από την ομάδα των Νεαρών Συμβούλων για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2014, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε 4.200 εκδηλώσεις εκμάθησης κώδικα σε 36 χώρες στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Ως μέρος της στρατηγικής της για την ενιαία ψηφιακή αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμούκαι άλλες ανεξάρτητες πρωτοβουλίες, που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμού, για διάφορες κοινωνικές ομάδες-στόχους. Η Επιτροπή θα ασχοληθεί επίσης με τις ψηφιακές δεξιότητες και την εξειδίκευση σε αυτές σε μελλοντικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις δεξιότητες και την κατάρτιση και θα αναπτύξει μια ψηφιακή στρατηγική δεξιοτήτων.

Πως μπορείτε να συμμετέχετε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα.

• Έφηβοι/Νέοι/Ενήλικες: μπορείτε να συμμετέχετε σε εκδηλώσεις εκμάθησης προγραμματισμού ή να διοργανώσετε τις δικές σας εκδηλώσεις για να βοηθήσετε άλλους να μάθουν να προγραμματίζουν.

• Προγραμματιστές: μπορείτε να οργανώσετε δικά σας εργαστήρια εκμάθησης κώδικα, ανοιχτά εργαστήρια (hack spaces) σε σχολεία ή και δημοτικά/πολιτιστικά κέντρα.

• Δάσκαλοι-Καθηγητές που ξέρουν να προγραμματίζουν:  μπορείτε να διοργανώσετε μαθήματα προγραμματισμού, να δημιουργήσετε και να κοινοποιήσετε σχετικά σχέδια μαθήματος και να οργανώσουν εργαστήρια εκμάθησης για τους συναδέλφους σας.

• Δάσκαλοι-Καθηγητέςπου δεν ξέρουν να προγραμματίζουν: μπορείτε να διοργανώσετε σεμινάρια ή να καλέσετε στο σχολείο σας γονείς και μαθητές που ξέρουν να προγραμματίζουν, για να διδάξουν άλλους γονείς και μαθητές.

• Γονείς: μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο εκμάθησης προγραμματισμού.

• Επιχειρηματίες και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις: μπορείτε να φιλοξενήσετε εργαστήρια εκμάθησης προγραμματισμού, να διαθέσετε άτομα από το προσωπικό σας ως εκπαιδευτές σε σχετικές δράσεις, να οργανώσετε διασκεδαστικές δοκιμασίες προγραμματισμού για μαθητές ή να προσφέρετε χορηγίες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων εκμάθησης κώδικα.

• Κάθε άτομο: που συμμετέχει σε δραστηριότητα προγραμματισμού μπορεί να μιλήσει για την εμπειρία του και να εμπνεύσει κι άλλους!

Γιατί να μάθω προγραμματισμό;

Ζούμε σε ένα κόσμο που επηρεάζεται άμεσα από τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Ο τρόπος που ζούμε, δουλεύουμε, επικοινωνούμε, ψωνίζουμε και σκεπτόμαστε έχει πλέον αλλάξει δραματικά. Για να τα φέρουμε πέρα με όλες αυτές τις αλλαγές, αλλά και για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, πρέπει όχι μόνο να κατανοήσουμε το πώς δουλεύει η τεχνολογία, αλλά και να αναπτύξουμε δεξιότητες και ικανότητες που θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα εποχή. 

Η εκμάθηση προγραμματισμού Η/Υ θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε το πως λειτουργούν τα προϊόντα τεχνολογίας, να διερευνήσουμε νέες ιδέες και να δημιουργήσουμε τα δικά μας προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε είτε για τη δουλειά μας είτε για τη διασκέδαση μας. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιήσουμε την δημιουργικότητά μας και θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε μέσα από ομάδες  ανθρώπων που είτε κάθονται  δίπλα μας, είτε είναι «δίπλα μας διαδικτυακά» σε όλο τον κόσμο!

Οι βασικές δεξιότητες προγραμματισμού Η/Υ θα είναι απαραίτητες σε πολλές θέσεις εργασίας στο κοντινό μέλλον. Το 90% των επαγγελμάτων σήμερα απαιτούν κάποιες βασικές γνώσεις πληροφορικής. Πέραν τούτου, οι πτυχιούχοι Πληροφορικής αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του σύγχρονου εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της Ευρωπαϊκής οικονομίας και η ζήτησή τους αυξάνει με ρυθμούς 3% ετησίως. Σε , αντίθεση, ο αριθμός  των αποφοίτων σχολών Πληροφορικής,  δεν αυξάνει με ανάλογους ρυθμούς, με . αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, παρότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αν το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπιστεί τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 825.000 κενές θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα σχετικά με την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες. 

Το παρασκήνιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμούπροσέλκυσε τη στήριξη διαφόρων κινημάτων, τόσο εκπαιδευτικών όσο και εκμάθησης κώδικα, όπως τα  CoderDojo  και RailsGirls αλλά και μεγάλων τεχνολογικών εταιριών στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, τα οποία βοηθούν εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως να μάθουν να προγραμματίζουν (π.χ. προσφέροντας τους είτε ευκαιρίες ως δοκιμαστές λογισμικού, είτε αναπτύσσοντας διδακτικές μονάδες, είτε βοηθώντας στην εκπαίδευση δασκάλων).   

Κάτω από την σκέπη του  Μεγάλου Συνασπισμού για την Ψηφιακή Απασχόληση  εταιρίες όπως η Microsoft, η Google, η Telefonica, η Liberty Global και το Facebook μαζί με σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  έχουν δρομολογήσει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Εκμάθηση Κώδικα και πολλοί άλλοι εταίροι του Μεγάλου Συνασπισμού, οργανώνουν εκδηλώσεις εκμάθησης κώδικα κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού.

Μετά την δημοτικότητα που απέκτησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, το 2015 θα διοργανωθεί για πρώτη φορά η Αφρικανική Εβδομάδα Προγραμματισμού, υποστηριζόμενη από μία πολυμερή σύμπραξη, με σκοπό τη διοργάνωση 1000 εκδηλώσεων εκμάθησης κώδικα για παιδιά, έφηβους και ενήλικες σε 10 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου.    

Ελάτε μαζί μας και διαδώστε την είδηση στην κοινότητά σας!

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Δηλώστε την εκδήλωση σας στην ιστοσελίδα: http://codeweek.eu

Twitter: @codeWeekEU

Facebook: codeEU, codeEUGreece 

Google+

Hashtag: #codeEU

Επαφές:

Πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα στην Ελλάδα (http://events.codeweek.eu/ambassadors/#tabs-GR)

Για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού,

Θεοδούλη[Λία] Τερζίδου

Europe Code Week Ambassador | GREECE


Εκτύπωση