edu.klimaka.gr

11ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότας 2020 / Yes Program

Εκτύπωση  

11ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 2020 (YES PROGRAM)

Αρ.Πρωτ.34695/Δ2/09-03-2020/ΥΠAIΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕYΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕYΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄
-----
Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου
Ι. Καπουτσής
Τηλέφωνο: 210-3443422
210-3442229

ΘΕΜΑ: Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας
Σχετ.: Τo με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 29063/Δ2/27-02-2020 έγγραφο

Σας γνωστοποιούμε ότι το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Youth Entrepreneurship Summer School- YES Program).

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από τα τέλη Ιουνίου 2020 μέχρι και τις αρχές Ιουλίου 2020 και μπορούν να το παρακολουθήσουν μαθητές Λυκείου, χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Για δηλώσεις συμμετοχής (έως 30-05-2020) και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.yes.aueb.gr

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ

 


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

10ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας 2019
Youth Entrepreneurship Summer program (YES)

27 Ιουνίου – 11 Ιουλίου 2019

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα φαντάζουν ως σημαντικές επιλογές που δίνουν προοπτική για έξοδο από την κρίση. Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες υστερεί στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η προσπάθεια για ενίσχυσή τους είναι απαραίτητη.

Η έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας φαίνεται ξεκάθαρα και στις επιλογές σχολών που σχετίζονται με τον δημόσιο τομέα, από τους υποψήφιους φοιτητές καθώς και στις επαγγελματικές τους προτιμήσεις, όταν αποφοιτούν. Η έλλειψη αυτή είτε οφείλεται στη σχετικά μικρή αγορά της Ελλάδος ή στη γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα, ή και στα δύο, έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική εξάρτηση από τον δημόσιο τομέα και την ανεπαρκή προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργούν πραγματικό πλούτο στην κοινωνία και ανάπτυξη στην οικονομία.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η καινοτομία και η επιχειρηματική κουλτούρα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα παιδείας. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), θεωρώντας ότι αυτή η κουλτούρα μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί στους νέους, ήδη έχει ξεκινήσει δράσεις προώθησης της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Παράδειγμα αυτών των δράσεων είναι ο Δια-Πανεπιστημιακός Διαγωνισμός Ennovation που διεξάχθηκε για 11η χρονιά φέτος σε συνεργασία με 20 άλλα Πανεπιστήμια και συγκεντρώνει προτάσεις από περισσότερους από 300 φοιτητές ετησίως, ή το φοιτητικό συνέδριο που διοργανώνεται κάθε χρόνο από φοιτητές του Τμήματος ΔΕΤ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ δημιούργησε το 2010 και από τότε υποστηρίζει το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας .

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου (Α’, Β’ και Γ’ τάξης), με επάρκεια στην Αγγλική γλώσσα, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με θέματα επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία, με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, να προσεγγίσουν την επιχειρηματική διαδικασία. Με μαθήματα, αναλύσεις πραγματικών επιχειρήσεων (case studies), συμμετοχή σε επιχειρηματικά παιχνίδια, εργαστηριακές ασκήσεις και άλλες ομαδικές δραστηριότητες, εξοικειώνονται με πολλές έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως η οργάνωση επιχειρήσεων, η ηγεσία, η ομαδικότητα, το μάρκετινγκ, η χρηματοοικονομική διοίκηση, η καινοτομία, η στρατηγική, η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα, προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα, ξεκινώντας από την αναγνώριση και αξιολόγηση της ιδέας και της επιχειρηματικής ευκαιρίας, συνεχίζοντας στην κινητοποίηση πόρων για τη δημιουργία επιχείρησης και καταλήγοντας στη διαχείριση της ανάπτυξής της, συντάσσοντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό σχέδιο για μια δική τους καινοτομική ιδέα.
Το πρόγραμμα βοηθά τους μαθητές να διερευνήσουν σε ένα βαθμό τις δυνατότητές τους ως μελλοντικά στελέχη ή επιχειρηματίες και να καταλάβουν πιο άμεσα τις προοπτικές που τους προσφέρει αυτός ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ

Το πρόγραμμα φέτος θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 27 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελληνίων εξετάσεων.Οι μαθητές απασχολούνται από τις 09.45 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα σε χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, σε χώρους ομαδικής εργασίας, αίθουσα Η/Υ, όπου μπορούν να ανατρέχουν στο Internet και να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Επίσης μπορούν να επισκέπτονται τα εργαστήρια του ΟΠΑ (Μάρκετινγκ, Στρατηγικής, Διοικητικής Επιστήμης κλπ.) για να αποκτήσουν εμπειρία σε έργα, συστήματα, μοντέλα και λογισμικά.

ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ζωντανό, διαδραστικό και να κρατά το ενδιαφέρον των μαθητών σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα από ακαδημαϊκούς διδάσκοντες και ομιλίες από προσκεκλημένους επιχειρηματίες, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, συμμετοχή σε επιχειρηματικά παίγνια, ομαδικές δραστηριότητες καθώς και επεξεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου νέας επιχείρησης. Από το 2013 με την πολύτιμη βοήθεια του Φοιτητικού Συλλόγου Επιχειρηματικότητας Thinkbiz, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Στη σκιά ενός Επιχειρηματία», να πραγματοποιήσουν ενδιαφέρουσες και διαδραστικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις σε ομάδες των 4-5 ατόμων.

Συγκεκριμένα, η ημέρα θα είναι οργανωμένη σε τέσσερις χρονικές ζώνες ως εξής:

9.15 – 12.00:

Μάθημα με κάποιον από τους διδάσκοντες

12.00 – 13.15:

Επεξεργασία Επιχειρηματικού Σχεδίου

13.15 – 14.00:

Μεσημεριανό διάλειμμα

14.00 – 15.00:

Απασχόληση σε εργαστήρια και αίθουσες ομαδικής εργασίας

15.00 – 17.00:

Εξωτερικοί Ομιλητές ή Επιχειρηματικό Παίγνιο

Ενδεικτικά Μαθήματα

Τα μαθήματα τα οποία καλύπτονται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Εισαγωγή στην Επιχειρηματικότητα
 • Αναγνώριση και Αξιολόγηση Επιχειρηματικής Ιδέας και Ευκαιρίας
 • Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Σχεδίου
 • Οργάνωση Νέας Επιχείρησης
 • Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
 • Ηλεκτρονικό Επιχειρείν
 • Internet, Κοινωνικά Δίκτυα και Επιχειρηματικότητα
 • Επιχειρηματική Στρατηγική
 • Επιχειρηματική Ηθική
 • Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
 • Βιώσιμη Ανάπτυξη
 • Management και Ηγεσία
 • Εισαγωγή στο Marketing
 • Ψηφιακό Marketing και Πωλήσεις
 • Καινοτομία / Δημιουργικότητα
 • Χρηματοδότηση Νέων Επιχειρήσεων
 • Διαχείριση Χρηματοδοτήσεων
 • Επενδύσεις και Χρηματοοικονομικά
 • Χρήμα και Τράπεζες
 • Εφοδιαστική Αλυσίδα και Νέες Τεχνολογίες

Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Σχεδίου

Οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν το επιχειρηματικό σχέδιο μιας νέας επιχείρησης το οποίο επεξεργάζονται στο πλαίσιο ομάδας και παρουσιάζουν την τελευταία μέρα του προγράμματος.

Διδάσκοντες

Στο πρόγραμμα διδάσκουν μέλη του Διδακτικού Προσωπικού του ΟΠΑ, καθώς και Επιστημονικοί Συνεργάτες με μεγάλη διδακτική και ερευνητική εμπειρία. Τέλος, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και προσκεκλημένοι επιχειρηματίες και στελέχη που δίνουν τη δική τους, πιο πρακτική οπτική στα θέματα που αναπτύσσονται.

Συμμετοχή

Μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα 470 μαθητές από 220 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα (65% από Αττική, 35% από επαρχία). Η επιλογή των υποτρόφων γίνεται μετά από συμμετοχή των υποψηφίων σε τεστ δεξιοτήτων (τύπου GMAT) το οποίο πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος και αξιολογεί την αναλυτική ικανότητα των μαθητών σε μαθηματικό και λεκτικό επίπεδο. Το κόστος συμμετοχής για μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χωρίς υποτροφία, ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ. Το κόστος περιλαμβάνει τις σημειώσεις των μαθημάτων καθώς και ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.

Πιστοποιητικό Παρακολούθησης

Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 8203 827, στο e-mail yes(ΣΤΟ)aueb.gr ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος www.yes.aueb.gr.

Με την υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας
(Youth Entrepreneurship Summer Program – YES)
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πατησίων 76, 10434 Αθήνα

Τηλ.: 210 8203 827

E-mail: yes(ΣΤΟ)aueb.gr

Pin It

Εκτύπωση