edu.klimaka.gr

14ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότας 2023 / Yes Program

14ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 2023 (YES PROGRAM)

14ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Youth Entrepreneurship Summer program (YES)

Το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Youth Entrepreneurship Summer Program – YES Program), διοργανώνεται φέτος και για 14η συνεχή χρονιά, αποτελώντας το πρώτο θερινό σχολείο επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται από Ελληνικό Πανεπιστήμιο απευθυνόμενο σε μαθητές Λυκείου. Στόχος του είναι η ανάδειξη και προώθηση της νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης η εκπαίδευση και η επαφή των μαθητών με έναν νέο τρόπο σκέψης που ενισχύει την καινοτομία και την επιχειρηματική αξιοποίηση ιδεών. Μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει με υποτροφία το πρόγραμμα περισσότεροι από 650 μαθητές από 250 σχολεία (65% από Αττική, 35% από επαρχία).

Το πρόγραμμα YES απευθύνεται σε μαθητές/τριες Λυκείου που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από την κλήση και το αντικείμενο σπουδών που επιθυμούν να ακολουθήσουν (διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικά, πολυτεχνικές σχολές, ιατρική, νομική κλπ.), έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν εις βάθος τον επιχειρηματικό κόσμο και διερευνήσουν τις μελλοντικές προοπτικές τους ως στελέχη επιχειρήσεων/οργανισμών, ή ακόμα και της δημιουργίας μιας νέας επιχειρηματικής ιδέας. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται στους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας, ενώ η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τούς δίνει ένα επιπλέον χρήσιμο πιστοποιητικό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα από ακαδημαϊκούς, διδάσκοντες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και να συζητήσουν μελέτες περίπτωσης τόσο από το ελληνικό όσο και το διεθνές περιβάλλον, αποκτώντας εξοικείωση σε βασικά θέματα και έννοιες του κόσμου του επιχειρείν. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει και τη συμμετοχή σε επιχειρηματικά παίγνια, ομαδικές δραστηριότητες, καθώς και την επεξεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου μιας νέας επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα, αναπτύσσοντας σε ομάδες το επιχειρησιακό πλάνο για μια ιδέα τους και στο τέλος βραβεύονται οι ομάδες με τις καλύτερες ιδέες.

Στους συμμετέχοντες χορηγούνται υποτροφίες με βάση την επίδοση τους σε ειδικές εξετάσεις. Πρόκειται για τεστ δεξιοτήτων που αξιολογεί την αναλυτική ικανότητα του μαθητή σε μαθηματικό και λεκτικό επίπεδο (τύπου GMAT). Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος, καθώς και η ημερομηνία των εξετάσεων θα ανακοινωθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος https://yes.aueb.gr/.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 31/5/2023 μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να στείλετε e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.yes.aueb.gr.

 


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

14ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας 2023
Youth Entrepreneurship Summer program (YES)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα φαντάζουν ως σημαντικές επιλογές που δίνουν προοπτική και αισιοδοξία καθώς και έξοδο από τη κρίση. Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες υστερεί στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η προσπάθεια για ενίσχυσή τους είναι απαραίτητη.

Η έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας φαίνεται ξεκάθαρα και στις επιλογές σχολών που σχετίζονται με τον δημόσιο τομέα, από τους υποψήφιους φοιτητές καθώς και στις επαγγελματικές τους προτιμήσεις, όταν αποφοιτούν. Η έλλειψη αυτή είτε οφείλεται στη σχετικά μικρή αγορά της Ελλάδος ή στη γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα, ή και στα δύο, έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική εξάρτηση από τον δημόσιο τομέα και την ανεπαρκή προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργούν πραγματικό πλούτο στην κοινωνία και ανάπτυξη στην οικονομία.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η καινοτομία και η επιχειρηματική κουλτούρα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα παιδείας. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), θεωρώντας ότι αυτή η κουλτούρα μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί στους νέους, ήδη έχει ξεκινήσει δράσεις προώθησης της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Παράδειγμα αυτών των δράσεων είναι ο Δια-Πανεπιστημιακός Διαγωνισμός Ennovation που διεξήχθη για 14η χρονιά φέτος σε συνεργασία με 22 άλλα Πανεπιστήμια και συγκεντρώνει προτάσεις από περισσότερους από 300 φοιτητές ετησίως, ή το φοιτητικό συνέδριο που διοργανώνεται κάθε χρόνο από φοιτητές του Τμήματος ΔΕΤ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ δημιούργησε το 2010 και από τότε υποστηρίζει το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (YES).

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου (Α’, Β’ και Γ’ τάξης), με επάρκεια στην Αγγλική γλώσσα, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με θέματα επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία, με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, να προσεγγίσουν την επιχειρηματική διαδικασία. Με μαθήματα, αναλύσεις πραγματικών επιχειρήσεων (case studies), συμμετοχή σε επιχειρηματικά παιχνίδια, εργαστηριακές ασκήσεις και άλλες ομαδικές δραστηριότητες, εξοικειώνονται με πολλές έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως η οργάνωση επιχειρήσεων, η ηγεσία, η ομαδικότητα, το μάρκετινγκ, η χρηματοοικονομική διοίκηση, η καινοτομία, η στρατηγική, η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα, προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα, ξεκινώντας από την αναγνώριση και αξιολόγηση της ιδέας και της επιχειρηματικής ευκαιρίας, συνεχίζοντας στην κινητοποίηση πόρων για τη δημιουργία επιχείρησης και καταλήγοντας στη διαχείριση της ανάπτυξής της, συντάσσοντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό σχέδιο για μια δική τους καινοτομική ιδέα.
Το πρόγραμμα βοηθά τους μαθητές να διερευνήσουν σε ένα βαθμό τις δυνατότητές τους ως μελλοντικά στελέχη ή επιχειρηματίες και να καταλάβουν πιο άμεσα τις προοπτικές που τους προσφέρει αυτός ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος θα ανακοινωθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος https://yes.aueb.gr/ . Οι μαθητές απασχολούνται από τις 09.45 το πρωί έως τις 17.00 και τα μαθήματα διεξάγονται δια ζώσης στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ζωντανό, διαδραστικό και να κρατά το ενδιαφέρον των μαθητών σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα από ακαδημαϊκούς διδάσκοντες και ομιλίες από προσκεκλημένους επιχειρηματίες, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, συμμετοχή σε επιχειρηματικά παίγνια, ομαδικές δραστηριότητες καθώς και επεξεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου νέας επιχείρησης. Από το 2013 με την πολύτιμη βοήθεια του Φοιτητικού Συλλόγου Επιχειρηματικότητας Thinkbiz, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Στη σκιά ενός Επιχειρηματία», να πραγματοποιήσουν ενδιαφέρουσες και διαδραστικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις σε ομάδες των 5-10 ατόμων.

Συγκεκριμένα, η ημέρα θα είναι οργανωμένη σε τέσσερις χρονικές ζώνες ως εξής:

9.45 - 11.45:

Μάθημα

12.00 – 13.15:

Επεξεργασία Επιχειρηματικού Σχεδίου

13.15 – 14.00:

Μεσημεριανό διάλειμμα

14.00 – 15.00:

Απασχόληση σε εργαστήρια και αίθουσες ομαδικής εργασίας

15.00 - 17.00:

συμμετοχή σε επιχειρηματικό παίγνιο ή/και διάλεξη εξωτερικού ομιλητή/ επιχειρηματία

Ενδεικτικά Μαθήματα

Τα μαθήματα τα οποία καλύπτονται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Εισαγωγή στην Επιχειρηματικότητα
  • Αναγνώριση και Αξιολόγηση Επιχειρηματικής Ιδέας και Ευκαιρίας
  • Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Σχεδίου
  • Οργάνωση Νέας Επιχείρησης
  • Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
  • Ηλεκτρονικό Επιχειρείν
  • Internet, Κοινωνικά Δίκτυα και Επιχειρηματικότητα
  • Επιχειρηματική Στρατηγική
  • Επιχειρηματική Ηθική
  • Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
  • Βιώσιμη Ανάπτυξη
  • Management και Ηγεσία
  • Εισαγωγή στο Marketing
  • Ψηφιακό Marketing και Πωλήσεις
  • Καινοτομία / Δημιουργικότητα
  • Χρηματοδότηση Νέων Επιχειρήσεων
  • Διαχείριση Χρηματοδοτήσεων
  • Επενδύσεις και Χρηματοοικονομικά
  • Εφοδιαστική Αλυσίδα και Νέες Τεχνολογίες

Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Σχεδίου

Οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν το επιχειρηματικό σχέδιο μιας νέας επιχείρησης το οποίο επεξεργάζονται στο πλαίσιο ομάδας και παρουσιάζουν την τελευταία μέρα του προγράμματος.

Διδάσκοντες

Στο πρόγραμμα διδάσκουν μέλη του Διδακτικού Προσωπικού του ΟΠΑ, καθώς και Επιστημονικοί Συνεργάτες με μεγάλη διδακτική και ερευνητική εμπειρία. Τέλος, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και προσκεκλημένοι επιχειρηματίες και στελέχη που δίνουν τη δική τους, πιο πρακτική οπτική στα θέματα που αναπτύσσονται.

Συμμετοχή

Μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα περισσότεροι από 650 μαθητές από 250 Λύκεια από όλη την Ελλάδα (65% από Αττική, 35% από επαρχία). Η επιλογή των υποτρόφων γίνεται μετά από συμμετοχή των υποψηφίων σε τεστ δεξιοτήτων (τύπου GMAT) το οποίο πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος και αξιολογεί την αναλυτική ικανότητα των μαθητών σε μαθηματικό και λεκτικό επίπεδο. Το κόστος συμμετοχής για μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χωρίς υποτροφία, ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ. Το κόστος περιλαμβάνει τις σημειώσεις των μαθημάτων, τη κάλυψη του κόστους συμμετοχής στην ημερήσια εκδρομή, καθώς και ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.

Πιστοποιητικό Παρακολούθησης

Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 8203 827, στο e-mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος www.yes.aueb.gr.

Αιτήσεις Συμμετοχής στο YES 2023

Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 31/5/2023 μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Με την υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα