5η Μαθητική Συνάντηση «Conseil des Jeunes Citoyens» (Συμβούλιο Νέων Πολιτών) 2018

Εκτύπωση  
Pin It

5η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
«Conseil des Jeunes Citoyens»
(Συμβούλιο Νέων Πολιτών) 2018

Αρ.Πρωτ.161655/Δ2/28-09-2017/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕYΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α
Πληροφορίες: A. Πασχαλίδου
Τηλέφωνο: 210-3442238

ΘΕΜΑ: Έγκριση 5ης Μαθητικής συνάντησης

Απαντώντας στο με αρ. πρωτ. 14063/22-09-2017 έγγραφό σας που αφορά στη διοργάνωση της 5ης Μαθητικής Συνάντησης Δημόσιου Λόγου στα Γαλλικά «Conseil des Jeunes Citoyens» (Συμβούλιο Νέων Πολιτών) από το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ», σάς γνωρίζουμε ότι εγκρίνουμε τη διεξαγωγή της.

Η Μαθητική Συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Μαρτίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Α΄ τάξης ΓΕ.Λ. των Διευθύνσεων Δ/θμιας Εκπ/σης της χώρας και η συμμετοχή σε αυτή είναι προαιρετική.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://www.delasalle.gr/

Η μετακίνηση των μαθητών θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία και χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 4ης ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 2017

CJC 2017 | 4η Μαθητική Συνάντηση Δημόσιου Λόγου στα Γαλλικά

ΚΟΛΕΓΙΟ «ΔΕΛΑΣΑΛ»
Τ. Θ. 06 – Τ.Κ. 57010, Πεύκα Θεσσαλονίκης | Τηλ. 2310 673252, 673191 | Fax 2310 673348
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.delasalle.gr

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

• Τα σχολεία, που δείχνουν ενδιαφέρον για τη Μαθητική Συνάντηση, «Conseil des Jeunes Citoyens», υποχρεούνται :
- Πρώτα, να στείλουν ηλεκτρονικά τη Δήλωση Συμμετοχής στη Δ.Δ.Ε στην οποία ανήκουν
- Στη συνέχεια, να στείλουν ηλεκτρονικά τις Δηλώσεις Επιλογής Θέματος και την Πολυμεσική Άδεια των Μαθητών-Ομιλητών στη Γραμματεία της Μαθητικής Συνάντησης, «Conseil des Jeunes Citoyens», του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

• Δηλώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016.

• Κάθε σχολείο δικαιούται να δηλώσει :
Μέχρι δέκα συμμετοχές Μαθητών-Ομιλητών ανά αγώνισμα και τους Μαθητές-Μέντορες που διαθέτει.

• Στη Μαθητική Συνάντηση, «Conseil des Jeunes Citoyens», οι Μαθητές-Ομιλητές διαγωνίζονται υποχρεωτικά στο αγώνισμα δημόσιου λόγου που έχουν επιλέξει στη Δήλωση Επιλογής Θεμάτων.

• Στο αγώνισμα του Μονόλογου, η κατανομή των μαθητών γίνεται σύμφωνα με τη δήλωσή τους.

• Στο αγώνισμα της Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας, η κατανομή των Μαθητών-Ομιλητών στις Ομάδες γίνεται με βάση τις προεπιλογές των σχολείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή, έτσι ώστε να υπάρχουν μαθητές από διαφορετικά σχολεία σε κάθε Ομάδα.

• Η οργανωτική επιτροπή δεσμεύεται να τηρήσει, στον βαθμό του δυνατού, τις επιλογές των Μαθητών-Ομιλητών και να προβεί στην έγκαιρη ηλεκτρονική ενημέρωση της τελικής ανάθεσης των θεμάτων στις ομάδες των σχολείων που συμμετέχουν στη Μαθητική Συνάντηση.

• Οι καθηγητές, που είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία των μαθητών, μπορούν να βρουν σε ελεύθερη διάθεση, στην ιστοσελίδα του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» http://www.delasalle.gr/, την Πρόσκληση Συμμετοχής, τον Οδηγό Προετοιμασίας, τα Θέματα, τις Δηλώσεις Συμμετοχής και Επιλογής Θεμάτων, την Πολυμεσική Άδεια και το Πρόγραμμα.

• Οι καθηγητές, που συνοδεύουν τους μαθητές στη Μαθητική Συνάντηση, «Conseil des Jeunes Citoyens», είναι υπεύθυνοι για την ευπρέπεια των μαθητών τους, καθώς και για την τήρηση του κανονισμού.

Μαθητής σε ρόλο Μέντορα

Είναι βραβευμένος Jeune Citoyen των προηγούμενων Μαθητικών Συναντήσεων, «Conseil des Jeunes Citoyens», και είναι μαθητής Λυκείου. Έχει αποδεδειγμένη εμπειρία από Αγώνες Δημόσιου Λόγου και πολύ καλό επίπεδο γνώσης της γαλλικής γλώσσας.

Συμμετέχει στην ομάδα σύνταξης των θεμάτων, βοηθάει, στηρίζει και ενθαρρύνει τους μαθητές-Ομιλητές παρέχοντάς τους πληροφορίες σχετικές με την προετοιμασία τους πριν από τους Αγώνες, αλλά και την παρουσία τους, κατά τη διάρκεια της Μαθητικής Συνάντησης, «Conseil des Jeunes Citoyens». Τέλος, συμμετέχει ως Κριτής στους Τελικούς.

Μαθητής σε ρόλο Ομιλητή

Έχει προετοιμάσει το θέμα που του έχει ανατεθεί, με βάση την προεπιλογή του. Ανάλογα με το αγώνισμα που έχει επιλέξει, συμμετέχει, υποχρεωτικά, σε όλες τις φάσεις της Μαθητικής Συνάντησης, «Conseil des Jeunes Citoyens».

Μαθητής σε ρόλο Χρονομέτρη

Χειρίζεται το χρονόμετρο και είναι υπεύθυνος για την τήρηση του χρόνου που έχει οριστεί για τις Ομιλίες. Οφείλει να ενημερώνει εγκαίρως τους Μαθητές-Ομιλητές για τη λήξη του διαθέσιμου χρόνου.

Μαθητής σε ρόλο Αγγελιαφόρου

Έχει την ευθύνη της φύλαξης των Αιθουσών για το αγώνισμα του Μονόλογου και του Διττού Λόγου. Παραλαμβάνει τη βαθμολογία των Κριτών για κάθε Μαθητή-Ομιλητή και την παραδίδει στη Γραμματεία. Αφού παραλάβει την τελική βαθμολογία από τη Γραμματεία, την παραδίδει στους Κριτές.
Κατά τη διάρκεια του Τελικού Αγώνα Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας, έχει την ευθύνη για το μοίρασμα, τη συλλογή των ψηφοδελτίων και την παράδοσή τους στη Γραμματεία.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις των μαθητών σε ρόλο Μέντορα, Ομιλητή, Αγγελιαφόρου ή Χρονομέτρη.

• Η Μαθητική Συνάντηση, «Conseil des Jeunes Citoyens», είναι ένας Διαγωνισμός που διεξάγεται σε σχολικό περιβάλλον. Επομένως, ο σχολικός κανονισμός ισχύει και εφαρμόζεται απόλυτα.

• Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνεύματος και το κάπνισμα. Το ντύσιμο πρέπει να είναι ευπρεπές.

• Κάθε μαθητής θα λάβει την ημέρα της Μαθητικής Συνάντησης, «Conseil des Jeunes Citoyens», ένα καρτελάκι συνεδρίου με το όνομά του και τη βεβαίωση συμμετοχής.

• Οι συμμετέχοντες οφείλουν να φορούν συνεχώς το καρτελάκι με τα στοιχεία τους, ώστε να διευκολύνουν την επικοινωνία και τη συνεργασία.

• Κάθε μαθητής οφείλει να διαβάσει τον Κανονισμό Διεξαγωγής. Η συμμετοχή του στη Μαθητική Συνάντηση, «Conseil des Jeunes Citoyens», προϋποθέτει ότι τον αποδέχεται.

• Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει μόνο σε ένα αγώνισμα.

• Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο γραπτές σημειώσεις, τις οποίες πρέπει να έχουν φροντίσει να φέρουν μαζί τους.

• Δεν θα υπάρξει δυνατότητα αναπαραγωγής φωτοτυπιών και απαγορεύεται απόλυτα η χρήση ηλεκτρονικών μέσων και κινητών τηλεφώνων, σε όλη τη διάρκεια της Μαθητικής Συνάντησης, «Conseil des Jeunes Citoyens».

• Οι μαθητές σε ρόλο Μέντορα, Αγγελιαφόρου και Χρονομέτρη οφείλουν να είναι τυπικοί, διακριτικοί και εχέμυθοι.

Κοινό

Αποτελείται από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που έχουν ενδιαφέρον για τη Μαθητική Συνάντηση, «Conseil des Jeunes Citoyens», και έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τους Τελικούς Αγώνες.

Στον Τελικό Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας, ψηφίζουν για την τελική διάκριση οι εγγεγραμμένοι μαθητές στο Conseil des Jeunes Citoyens και οι καθηγητές τους.

Αυτή η ψήφος συνυπολογίζεται κατά 30% στη βαθμολογία της Κριτικής Επιτροπής.

Γραμματεία

Υποδέχεται τους Μαθητές-Ομιλητές, τους καταγράφει, τους δίνει τις κάρτες με τα στοιχεία τους και τη Βεβαίωση Συμμετοχής. Επίσης, τους κατευθύνει στους χώρους διεξαγωγής των αγωνισμάτων της Μαθητικής Συνάντησης, «Conseil des Jeunes Citoyens». Έχει την ευθύνη του μέσου όρου βαθμολογίας για τους Αγώνες.

Κριτές

Προέρχονται από προσωπικότητες της γαλλικής γλώσσας και της Γαλλοφωνίας, καθηγητές γαλλικής γλώσσας, Μαθητές-Μέντορες, αποφοίτους του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», των σχολείων που συμμετέχουν στη Μαθητική Συνάντηση, «Conseil des Jeunes Citoyens» και έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε ανάλογα μαθητικά συνέδρια ή αγώνες επιχειρηματολογίας.

Κάθε σχολείο που δηλώνει συμμετοχή στη Μαθητική Συνάντηση, «Conseil des Jeunes Citoyens», δικαιούται να προτείνει Κριτές.

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τρεις Κριτές.

Στους Τελικούς του Μονόλογου και της Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας, η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τέσσερις Κριτές, μεταξύ των οποίων ένας Μαθητής-Μέντορας.

Σε κάθε αγώνισμα, η σύσταση της Κριτικής Επιτροπής διαφοροποιείται.

Υποχρεώσεις και δικαιώματα των Κριτών

• Βαθμολογούν κάθε Μαθητή-Ομιλητή ατομικά, συμπληρώνουν εγκαίρως το Έντυπο Αξιολόγησης και το παραδίδουν στον Αγγελιαφόρο, για να το μεταφέρει στη Γραμματεία.

• Διευθύνουν τον Αγώνα, δίνουν τον λόγο σε κάθε Μαθητή-Ομιλητή, φροντίζουν να τηρούνται οι Κανόνες Διεξαγωγής και να επαναφέρουν την τάξη.

• Δεν έχουν το δικαίωμα να θέτουν ερωτήσεις στο αγώνισμα του Μονόλογου.

• Έχουν το δικαίωμα να θέτουν ερωτήσεις στο αγώνισμα του Διττού Λόγου.

• Μεταφέρουν στην Οργανωτική Επιτροπή όποιο ζήτημα προκύψει, με γραπτό σημείωμα μέσω του Αγγελιαφόρου.

• Οι Κριτές που γνωρίζουν κάποιον διαγωνιζόμενο μαθητή οφείλουν να ενημερώσουν την οργανωτική επιτροπή και να ζητήσουν αντικατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, διακινδυνεύουν την απόρριψη του διαγωνιζόμενου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την αξιοκρατική αντιμετώπιση και την ενίσχυση της προσπάθειας των διαγωνιζόμενων μαθητών σε ρόλο δημότη-ομιλητή. Τα Κριτήρια Αξιολόγησης σέβονται το Ενιαίο Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες και είναι διαφορετικά για τον Μονόλογο, τον Διττό και τον Προτρεπτικό Λόγο.

Έντυπο της Κλίμακας Αξιολόγησης
Συμπληρώνεται από την Κριτική Επιτροπή και είναι στη διάθεση των σχολείων, που εκφράζουν ενδιαφέρον για τη Μαθητική Συνάντηση, «Conseil des Jeunes Citoyens».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το αναλυτικό πρόγραμμα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ». Επίσης, ανακοινώνεται ηλεκτρονικά στα σχολεία που δηλώνουν συμμετοχή στη Μαθητική Συνάντηση, «Conseil des Jeunes Citoyens».

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Στην Τελετή Λήξης της Μαθητικής Συνάντησης Δημόσιου Λόγου στα Γαλλικά, « Conseil des Jeunes Citoyens», ανακοινώνονται οι νικητές και τους απονέμονται βραβεία.

ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

1η θέση : τρεις Μαθητές-Ομιλητές παίρνουν το βραβείο «Jeune Citoyen»

2η θέση : τρεις Μαθητές-Ομιλητές παίρνουν τη διάκριση «Jeune Orateur»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΛΟΓΙΑ

1η θέση : πέντε Μαθητές-Ομιλητές παίρνουν το βραβείο «Jeune Citoyen»

2η θέση : πέντε Μαθητές-Ομιλητές παίρνουν τη διάκριση «Jeune Orateur»

Pin It

Εκτύπωση