edu.klimaka.gr

4η Ημερίδα ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ Κλασικού Αθλητισμού στην Αρχαία Μεσσήνη

Εκτύπωση  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "4η ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ” ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΠΟΥΓΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Αρ.Πρωτ.141262/Δ5/04-11-2022/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ,
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Πληροφορίες : Μ. Αποστόλου
Τηλέφωνο : 210 344 3047
Email : physgram(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
physea1(ΣΤΟ)minedu.gov.gr

ΘΕΜΑ: «Έγκριση υλοποίησης του εκπαιδευτικού αθλητικού προγράμματος “4η Ημερίδα ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ-Κλασικού Αθλητισμού”, για το σχολικό έτος 2021-2022»
ΣΧΕΤ.: α) το με αριθ. πρωτ. 69360/Δ5/11.06.2021 εισερχόμενo έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.
β) το με αριθ. πρωτ. 135375/Δ5/21.10.2021 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Σε απάντηση του ανωτέρω αιτήματος (σχετ. α) και έχοντας υπόψη το με αριθ. 56/21-10-2021 απόσπασμα Πρακτικού του Ι.Ε.Π. (σχετ. β), σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνεται η υλοποίηση του εκπαιδευτικού αθλητικού προγράμματος με τίτλο: «4η Ημερίδα ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ-Κλασικού Αθλητισμού» των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης (Δ-ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού και όλων των τάξεων Γυμνασίου και Γ.Ε.Λ. της χώρας), για το σχολικό έτος 2021-2022.

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο εν λόγω πρόγραμμα να είναι προαιρετική και δωρεάν για τους μαθητές και τις μαθήτριες και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.
  2. Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
  3. Για τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στις αθλητικές/φυσικές δραστηριότητες απαιτείται έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).
  4. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών και συμμετεχουσών μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών.
  5. Ο χρόνος απασχόλησης των μαθητών και μαθητριών εντός του ωρολογίου προγράμματος για την προετοιμασία και τη συμμετοχή στους αγώνες να μην υπερβαίνει σε διάρκεια συνολικά τις δύο (2) διδακτικές ώρες.
  6. Το πρόγραμμα να υλοποιείται με την υποχρεωτική παρουσία του/της εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής, σε όλες τις φάσεις υλοποίησής του.
  7. Κατά τη μετακίνηση των μαθητών και μαθητριών προς τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης να τηρούνται απαρέγκλιτα οι όροι και οι προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, για τις εκπαιδευτικές/διδακτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές.
  8. Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιονδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών ή προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.
  9. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συντελεστές του δεσμεύονται να αποστείλουν στο Ι.Ε.Π. τον πλήρη φάκελο αξιολόγησής του.

Επισημαίνεται, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλότητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν με τον Φορέα υλοποίησης του προγράμματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου/ης η παρούσα έγκριση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. http://edu-gate.minedu.gov.gr/

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Π.Ε., Δ.Ε. & Ε.Α.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ


Καλαμάτα, 20 Ιανουαρίου 2022
Αριθ. Πρωτ.: 16/20-01-2022

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ
Ταχ. Δ|νση : Πρωτοελλαδικού Μεγάρου,
Ακοβίτικα Καλαμάτας
Ταχ. Κώδικας : 24100
E-mail : dimotiko(ΣΤΟ)bougas-school.gr
Πληροφορίες : Πλάγος Ιωάννης 6972022551
Τηλέφωνο : 27210 92022 (εσωτ. 5)

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας καλούμε να δηλώσετε συμμετοχή σε ένα πολύ ξεχωριστό πρόγραμμα στον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Θα σας ενημερώσουμε και θα σας βοηθήσουμε σε ότι χρειαστείτε. Επειδή οι συμμετοχές για φέτος είναι ήδη πολλές, υπάρχουν ελάχιστες θέσεις ακόμη για σχολεία που θα ενδιαφερθούν. Αν όλα πάνε καλά από πλευράς Covid θα προσπαθήσουμε τα βιώματα των παιδιών και των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν ή θα παρακολουθήσουν να τους μείνουν αξέχαστα.

«4η Ημερίδα ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ Κλασικού Αθλητισμού – Αναλυτικός Οδηγός Συμμετοχής».

1. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τίτλος: 4η Ημερίδα ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ Κλασικού Αθλητισμού

Διοργάνωση: Εκπαιδευτήρια Μπουγά & Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Τόπος διεξαγωγής: Στάδιο Αρχαίας Μεσσήνης

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη 7 & Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Δικαίωμα συμμετοχής: Μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων (Δ’, Ε’, Στ’ τάξεις), Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας

Εγκρίσεις υλοποίησης προγράμματος: αρ. πρωτ. 141262/Δ5/04-11-2021 έγγραφο Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων – αρ. πρωτ. 247228/07-06-2021 έγγραφο Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

2. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση: 4 Φεβρουαρίου 2022

Υποβολή δήλωσης συμμετοχής: έως 18 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοίνωση προγράμματος διεξαγωγής: 2 Μαρτίου 2022

Αποστολή ονομαστικής κατάστασης συμμετεχόντων: έως 18 Μαρτίου 2022

Διεξαγωγή προγράμματος: Πέμπτη 7 & Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κάθε σχολική μονάδα που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει:

Α. Έως 18 Φεβρουαρίου 2022 να υποβάλει την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής (https://forms.gle/rjch35dfUEjep5Pd9) στην οποία θα δηλώσει τον αριθμό των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών σε κάθε αγώνισμα.

Β. έως 18 Μαρτίου 2022 να αποστείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. την ονομαστική κατάσταση συμμετοχής (επισυνάπτεται υπόδειγμα).

Επισημαίνεται ότι για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή του σχολείου, απαιτείται και η αρχική υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης συμμετοχής και η αποστολή της ονομαστικής κατάστασης συμμετοχής αποκλειστικά εντός των αναφερόμενων προθεσμιών.

Κάθε σχολείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα τη μία από τις δύο ημέρες διεξαγωγής (7 ή 8 Απριλίου).

Το οριστικό πρόγραμμα διεξαγωγής του αθλητικού προγράμματος θα ανακοινωθεί στις 2 Μαρτίου 2022. Θα γίνει κάθε προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα αιτήματα των σχολείων σχετικά με την ημέρα που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Διαδικτυακή Ενημερωτική Συνάντηση: Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 στις 6μμ, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή παρουσίαση του Προγράμματος κατά την οποία θα δοθούν πρόσθετες πληροφορίες στα σχολεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή ή επιθυμούν να δηλώσουν. Για την καλύτερη οργάνωση της παρουσίασης παρακαλείσθε να συμπληρώσετε την παρακάτω δήλωση συμμετοχής στη διαδικτυακή ενημέρωση- παρουσίαση: https://forms.gle/9pQsCJhpmyAfvNGaA

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης θα υπάρξει διαθέσιμος χρόνος για διατύπωση αποριών και διευκρινιστικών ερωτημάτων.

Σύνδεσμος για τη συμμετοχή στην ενημέρωση: https://virtualclass.bougas-school.gr/b/vyn-qwh-0ix-i7b

4. ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

● Για μαθητές & μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων:

α) Αγώνας Δρόμου μισού (1/2) σταδίου
β) Αγώνας Δρόμου ενός (1) σταδίου
γ) Αγώνας Δρόμου δύο (2) σταδίων
δ) Μήκος άνευ φοράς
ε) Ρίψη λίθου

● Για μαθητές & μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων:

α) Αγώνας Δρόμου ενός (1) σταδίου
β) Αγώνας Δρόμου δύο (2) σταδίων
γ) Μήκος άνευ φοράς
δ) Ρίψη λίθου
ε) Ακόντιο

Επισημάνσεις:

- Βάρος λίθου Δημοτικών Σχολείων: 1 κιλό (κορίτσια - αγόρια)
- Βάρος λίθου Γυμνασίων: 2 κιλά για κορίτσια - 3 κιλά για αγόρια
- Βάρος λίθου Λυκείων: 4 κιλά (κορίτσια - αγόρια)
- Μήκος Δρόμου ενός (1) σταδίου: περίπου 192 μέτρα
- Τα βάρη και οι αποστάσεις είναι υπολογισμένα κατά προσέγγιση
- Τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν προσομοιάζοντας πρακτικές των αρχαίων αγώνων (π.χ. μηχανισμός εκκίνησης αγώνων δρόμου). Για περισσότερα, παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο (https://youtu.be/y-6e7s8TIYQ).

5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

● Για τα Δημοτικά Σχολεία οι γεννηθέντες/θείσες τα έτη 2008 έως και 2013 που φοιτούν στην Δ’, Ε’ ή Στ’ τάξη

● Για τα Γυμνάσια οι γεννηθέντες/θείσες τα έτη 2005 έως και 2010 που φοιτούν στην Α’, Β’ ή Γ’ τάξη

● Για τα Λύκεια οι γεννηθέντες/θείσες τα έτη 2002 έως και 2007 που φοιτούν στην Α’, Β’ ή Γ’ τάξη

Το κάθε σχολείο δύναται να συμμετάσχει με έως πέντε (5) μαθητές και πέντε (5) μαθήτριες σε κάθε αγώνισμα, εκτός από το ακόντιο (Γυμνασίων – Λυκείων) όπου έχουν δικαίωμα συμμετοχής έως δύο (2) μαθητές και δύο (2) μαθήτριες.

Κάθε μαθητής/τρια έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε ένα μόνο αγώνισμα.

Μετά από τη λήξη της προθεσμίας αποστολής των ονομαστικών καταστάσεων συμμετοχής (18/03/2022), καμία αλλαγή ή προσθήκη σε συμμετέχοντες ή σε αγωνίσματα δεν θα είναι εφικτή.

6. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Α. Ονομαστική κατάσταση συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών: Ο Διευθυντής του κάθε σχολείου σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής του σχολείου του θα συμπληρώσει και θα αποστείλει σε ηλεκτρονική μορφή την κατάσταση των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών-μαθητριών (επισυνάπτεται υπόδειγμα).

Β. Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.): Κάθε συμμετέχων/ουσα πρέπει να διαθέτει έγκυρο Α.Δ.Υ.Μ που να επιτρέπει τη συμμετοχή σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.

Γ. Υπεύθυνη δήλωση γονέα/κηδεμόνα: Οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών/τριών υποχρεούνται να υποβάλλουν σχετική ενυπόγραφη δήλωση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα (βλ. υπόδειγμα στο παράρτημα).

Δ. Πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού ελέγχου Covid-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις κατά τις ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος.

Σημείωση: Τα δικαιολογητικά Β, Γ και Δ παραμένουν στο σχολείο και η ύπαρξή τους βεβαιώνεται στην ονομαστική κατάσταση συμμετοχής.
Οι συνοδοί 20΄ πριν την έναρξη των αγώνων θα πρέπει να καταθέσουν στη γραμματεία της διοργάνωσης τις πρωτότυπες ονομαστικές καταστάσεις συμμετοχής υπογεγραμμένες από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

7. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ – ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ:

● Τα αγωνίσματα των δρόμων θα διεξαχθούν σε προκριματικές σειρές (4-6 ατόμων) και η πρόκριση θα κρίνεται βάσει της σειράς τερματισμού σε κάθε σειρά (χωρίς χρονομέτρηση).

● Η οργανωτική επιτροπή θα ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό προκρινόμενων από κάθε σειρά στα δρομικά αγωνίσματα - αναλόγως των συμμετεχόντων/ουσών - μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης ονομαστικών καταστάσεων συμμετοχής (18/03/2022).

● Στα υπόλοιπα αγωνίσματα κάθε συμμετέχων/ουσα θα έχει δικαίωμα τριών (3) προσπαθειών.

● Προτείνεται όλοι/ες οι αγωνιζόμενοι/ες να φορούν λευκό μπλουζάκι (ή και συνολικά λευκή αθλητική περιβολή εφόσον είναι δυνατόν).

● Θα δοθούν μετάλλια στους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες σε κάθε αγώνισμα.

● Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες στους αγώνες, καθώς και τα σχολεία, θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

● Η συνοδεία των μαθητών/τριών θα γίνεται με ευθύνη του κάθε σχολείου.

● Τα έξοδα μετακίνησης ή διατροφής των μαθητών-τριών καθώς και των συνοδών θα βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τα σχολεία και τους συμμετέχοντες.

● Μαθητές/τριες και συνοδοί εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα δωρεάν εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/ΤΑΜΣ/Φ32-Φ56/226261/135785/7473/4873/2016 ΚΥΑ (ΦΕΚ2173/Β/13-7-2016), οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δικαιούνται μειωμένη τιμή στο εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου.

● Κατά τη διαδρομή των αποστολών έως τον χώρο διεξαγωγής των αγώνων, θα πραγματοποιείται σύντομη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο.

 ● Στο Αρχαίο Στάδιο θα λειτουργούν χημικές τουαλέτες για καλύτερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων, προσφορά του Δήμου Μεσσήνης.

● Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων θα παρευρίσκεται στο χώρο διεξαγωγής ιατρός.

● Θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα σχετικά με την αποφυγή διάδοσης του Covid-19.

● Η οργανωτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τους όρους διεξαγωγής των αγωνισμάτων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

● Ό,τι δεν προβλέπεται από το παρόν θα ρυθμίζεται από τους διοργανωτές των αγώνων.

Φιλικά
Φ. Μπουγάς


Εκτύπωση