edu.klimaka.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΩΦΩΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΩΦΩΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αρ.Πρωτ.78/Φ1/20-05-2014

ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΚΩΦΩΝ & ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
Ταχ. Δ/νση: Κομνηνών 86
Τ.Κ. – Πόλη: 55236 Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη
Πληροφορίες: Ναούμη Παρασκευή
Τηλέφωνο: 2310 332930
Φαξ: 2310 332930
Ιστοσελίδα: www.dim-ekv-thess.thess.sch.gr
E-mail: mail(ΑΤ)dim-ekv-thess.thess.sch.gr

Ενημερωτικό Σημείωμα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών-Βαρηκόων Πανοράματος

Ποιοι και πού είμαστε

Το σχολείο μας είναι 6/θέσιο και βρίσκεται στο 1ο χλμ της επαρχιακής οδού Πανόραμα-Χορτιάτης. Στεγάζεται στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Εθνικού ιδρύματος Κωφών και οι μαθητές μας είναι ηλικίας από 6 ως 15 ετών. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί η πρώιμη παρέμβαση για παιδιά από 0-6 ετών, που στηρίζει τους γονείς των παιδιών με πρόβλημα ακοής.

Το σχολείο συστεγάζεται με νηπιαγωγείο, γυμνάσιο και λύκειο για κωφούς και βαρήκοους μαθητές, έτσι ώστε να προσφέρεται συνεχόμενη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Επιπλέον, οι μαθητές από νομούς εκτός Θεσσαλονίκης υπάρχει η δυνατότητα να διαμένουν στο Οικοτροφείο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών από Δευτέρα έως Παρασκευή, τη δε μετακίνησή τους αναλαμβάνει η πολιτεία μέσω των Περιφερειών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

Στο χώρο λειτουργεί και η Σχολή Νοηματικής Γλώσσας του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (Παράρτημα Θεσσαλονίκης). Συγχρόνως παρέχεται και η δυνατότητα στους γονείς των μαθητών να διδαχθούν και οι ίδιοι την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για να μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους.

Μέθοδος εκπαίδευσης των μαθητών

Σεβόμαστε τους μαθητές μας και τους παρέχουμε την ειδική εκπαίδευση που έχουν ανάγκη, μέσω της δίγλωσσης προσέγγισης, διδάσκοντας, δηλαδή, την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), η οποία είναι και η επίσημη γλώσσα των κωφών/βαρήκοων μαθητών (Νόμος 2817/2000) με δεύτερη γλώσσα την Ελληνική, κυρίως τη γραπτή. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα των προγραμμάτων της δίγλωσσης εκπαίδευσης είναι η ραγδαία βελτίωση του επιπέδου τους στο γραμματισμό. Διάφορες έρευνες διεθνώς έδειξαν τα ευεργετικά αποτελέσματα της δίγλωσσης εκπαίδευσης σε κωφούς μαθητές.

Κύριοι στόχοι μας είναι α) οι μαθητές μας να είναι χαρούμενοι β) η ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξή τους και γ) να τους δοθούν ερεθίσματα και γνώσεις μέσα από τη βιωματική μάθηση και τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας ώστε να έχουν ισότιμη ακαδημαϊκή εξέλιξη με τους ακούοντες μαθητές (ακολουθώντας το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών).

Επιπρόσθετα, το σχολείο μας διαθέτει τα πιο σύγχρονα μηχανήματα λογοθεραπείας.

Ανοιχτό και σύγχρονο σχολείο

Το σχολείο μας συνεργάζεται με σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής καθώς και με διάφορους φορείς (όπως ΤΕΕΦΑ και Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ.) και γενικά είναι ένα ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Comenius από το 2004-2007 και από το 2011-2013.

Πραγματοποιούνται πολλά καινοτόμα Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά Προγράμματα καθώς και Προγράμματα Αγωγής Υγείας.

Έχει βραβευτεί με το 1ο Βραβείο Αειφόρου Σχολείου το 2012 και έχει λάβει διάφορες διακρίσεις σε εκθέσεις ζωγραφικής, κ.α.

Το προσωπικό του σχολείου

Το προσωπικό αποτελείται από εκπαιδευτικούς και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Εργοθεραπεύτρια, Λογοθεραπεύτρια, Βοηθητικό Προσωπικό) οι οποίοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την εκπαίδευση των παραπάνω μαθητών.

Ποιοι γίνονται δεκτοί

Το σχολείο μας εκπαιδεύει κωφούς ή βαρήκοους μαθητές με ή χωρίς βοηθήματα ακοής (ακουστικά) καθώς επίσης και με κοχλιακά εμφυτεύματα. Δεκτοί, επίσης γίνονται και μαθητές με πολλαπλές αναπηρίες με προϋπόθεση την πρωταρχική αναπηρία στην κώφωση.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας: http://dim-ekv-thess.thess.sch.gr , ή επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο του σχολείου: 2310 332930.

Σχετικά Άρθρα