Μέτρα πρόληψης κατά της Διασποράς της Γρίπης στα σχολεία

Εκτύπωση  

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ Α(Η1Ν1) ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ &
ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ 2013-2014

Σύμφωνα με τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της εποχικής γρίπης που υποστηρίζει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κατά την εβδομάδα 3/2014 συνεχίζεται η αυξητική τάση της κυκλοφορίας της γρίπης στην κοινότητα και η γρίπη στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στη φάση της αυξημένης δραστηριότητας.

Μέχρι σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2014, 53 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 14 θάνατοι, όλοι σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη A(H1N1)2009pdm, στέλεχος το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης 2009.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η αυξημένη δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπενθυμίζει ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:

1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

2. Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές παραμένουν οι ίδιες:

• Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω .

• Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
 • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
 • Μεταμόσχευση οργάνων
 • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
 • Χρόνια νεφροπάθεια.
 • Νευρομυϊκά νοσήματα

• Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.

• Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

• Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

• Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.:

http:/ /www.keelpno.gr

Από το Γραφείο Τύπου
210 5212035-2095
 


Α.Π.Υ1/Γ.Π.οικ. 139807/  21-10-2009
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣΥΓΙΕΙΝΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ταχ. Δ/νση: Βερανζέρου 50, Ταχ. Κώδ.: 104 38
Τηλέφωνο: 210 5236283
FAX: 210 5233563

ΘΕΜΑ: «Επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς τηςγρίπης Α(Η1Ν1) στιςΣχολικές Μονάδεςκαι φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες»

Σχετ.:
1. Π.Δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 τ.Α΄ 10-3-2000): Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας.
2. Ν.2519/1997 (ΦΕΚ 165 τ.Α΄ 21-8-97): Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός του Ε.Σ.Υ., οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών, ρυθμίσεις για το φάρμακο και άλλες διατάξεις.
3. Ν.3172/2003 (ΦΕΚ 197 τ.Α΄ 6-8-2003): Οργάνωση και εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και άλλες διατάξεις.
4. Ν.3370/2005 (ΦΕΚ 176 τ.Α΄ 11-7-2005): Οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και άλλες διατάξεις.
5. Απόφαση με ΑΠ Υ1/ΓΠοικ.104526/30-7-2009 (ΦΕΚ354/τ.Υ.Ε.Θ/13-8-2009):Συγκρότηση Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Α(Η1Ν1).
6. Εγκύκλιος του Υ.Υ.Κ.Α.υπ’ αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π. οικ.57128/30-4-2009 σχετικά με τη γρίπη Α(Η1Ν1).
7. Πρακτικά Συνεδρίασης της 7ης Αυγούστου 2009 της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Επιστημονικού & Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Α(Η1Ν1).
8. Πρακτικά Συνεδρίασης της 19ης Αυγούστου 2009 της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Επιστημονικού & Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Α(Η1Ν1).
9. Συνάντηση της 13ης Οκτωβρίου 2009 ομάδας εργασίας για την επικαιροποίηση των οδηγιών της με αρ.πρωτ.Υ1/Γ.Π.οικ.115501/27-8-2009εγκυκλίου του ΥΥΚΑ «Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης Α(Η1Ν1) στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες» .
10.Πρακτικά Συνεδρίασης της 15ης Οκτωβρίου 2009 της Ολομέλειας του Εθνικού Επιστημονικού & Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Α(Η1Ν1).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω σχετικά και τα επικρατούντα επιδημιολογικά δεδομένα , σας αποστέλλουμε εγκύκλιο με επικαιροποιημένες οδηγίες προς εφαρμογή. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε όπως την αποστείλετε άμεσασε όλες τις  Σχολικές Μονάδες  καθώς και λοιπούς φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Στους σκοπούς της εγκυκλίου αυτής περιλαμβάνονται:
- Η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιώντων σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, των ΕΠΑΣ, όλων των Φροντιστηρίωνκαι γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης Α(Η1Ν1), τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του νέου ιού.
- Η παροχή επικαιροποιημένων οδηγιών σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας γρίπης.

Η παρούσα εγκύκλιος δύναται να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Α. Κλινική συμπτωματολογίατης γρίπης

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:

 • Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
 • Βήχα
 • Πονόλαιμο
 • Μυαλγίες
 • Συνάχι
 • Πονοκέφαλο
 • Ρίγος
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Διάρροια και εμέτους

Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείωνπου παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρεςδιαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών . Η προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού/ βεβαίωσης για την επιστροφή του παιδιού στο σχολείο , δεν απαιτείται.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν, να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης , όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω, πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

Β. Συνιστώμενες ενέργειες προετοιμασίας κάθε σχολικής μονάδας για την αντιμετώπιση επιδημίας γρίπης:

1. Ορισμός υπευθύνου και ομάδας για την εφαρμογή των διατάξεων αυτής της εγκυκλίου:

· Σε κάθε Εκπαιδευτική Μονάδαπρέπει να ορισθεί ομάδα με έναν υπεύθυνο «Συντονιστή γρίπης» για την εφαρμογή και την τήρηση των διατάξεων αυτής της εγκυκλίου.  Η ομάδα να είναι τριμελής μεεπικεφαλής το θεσμικά υπεύθυνο Διευθυντή της Εκπαιδευτικής Μονάδας και για τα Νηπιαγωγεία τον Προϊστάμενο. Στην ομάδα συμμετέχουν ο ΥποδιευθυντήςήΑναπληρωτής Δ/ντής ή οι αρχαιότεροι εκπαιδευτικοί. Από το ρόλο αυτό πρέπει να αποκλείονται, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και άτομα με χρόνιο νόσημα που κατατάσσονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου(Πίνακας1).

· Εφιστάται η προσοχή κάθε εκπαιδευτικού για την τήρηση των σχετικών οδηγιών που αναφέρονται στην εγκύκλιο, ο οποίος κάνει συστάσεις στους μαθητές και ενημερώνει σχετικά τη συντονιστική ομάδα.

· Η παραπάνω ομάδα οφείλεινα οργανώνει τις «Διαδικασίες Πρόληψης και Αντιμετώπισης  της  γρίπης»  στη  συγκεκριμένη εκπαιδευτική μονάδα, με βάση τιςγενικές οδηγίες της παρούσας εγκυκλίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Οδηγίες για την οργάνωση αυτών των Διαδικασιών περιέχονται στο Παράρτημα Α.

Στακαθήκοντα του Συντονιστή της ομάδας κάθε εκπαιδευτικής μονάδας περιλαμβάνεται η μέριμνα για :

1. Τηνπαραμονή του ασθενούς παιδιού σε χώρο όπου δε θα έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα.

2. Τηνκαταγραφή των απουσιών λόγω γρίπης των παιδιών και του προσωπικού του σχολείου. Η καταγραφή αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο απλό και ταυτόχρονα ακριβή όπου θα αναφέρεται ο αριθμός των παιδιών που απουσίασαν ολόκληρη την ημέρα, κατά τάξη, ανεξαρτήτως τμημάτων καθώς και ο αριθμός των εκπαιδευτικών. Τα στοιχεία αυτάθα συγκεντρώνει και αξιολογεί το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και θα είναι στη διάθεση του ΕΚΕΠΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ καιτης Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας/ Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

3. Την εξασφάλιση άμεσης και απρόσκοπτης επικοινωνίας με τις ακόλουθες Υπηρεσίες:
· Τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπουργείουΠαιδείας , Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων για την επίλυση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
· Τις Τοπικές Αρχές Δημόσιας Υγείας (Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας της οικείας Νομαρχίας).
· Τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας/ Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής, ΕΚΕΠΥ και  ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).
· Επισημαίνεται ότι, για την ενημέρωση σχετικά με τη γρίπη Α(Η1Ν1)τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα εξής: 1135 ή 210-5222339 ή 210-5212054.

4. Την εξασφάλιση επικαιροποιημένης λίστας με τα ονόματα, τα τηλέφωνα, τις διευθύνσεις των γονέων όλων των παιδιών και των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες.

5.Την εποπτεία του προσωπικού καθαριότητας και της εκπαίδευσής του σύμφωνα μετο περιεχόμενο της παρούσας εγκυκλίουκαι των παραρτημάτων αυτής, και

6. Τη δραστηριοποίηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, όπου υπάρχουν, για την εθελοντική αλληλοϋποστήριξη, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς των ασθενών παιδιών που πρέπει να παραμείνουν, ένα χρονικό διάστημα, κατ’ οίκον υπό την επίβλεψη ενηλίκου.

2. Περιγραφή δράσεων

1. Σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνεται ενημέρωση, από την τριμελή ομάδα, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων για τιςδιαδικασίες  πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης Α(Η1Ν1) που έχουν οριστεί στησυγκεκριμένηεκπαιδευτική μονάδα.

2. Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσηςέτσι ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.

3. Μέριμνα ώστε οι νιπτήρεςστις τουαλέτες και στο προαύλιονα διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνικαι χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονταισε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.

4. Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτωννα διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

5.; Εφοδιασμός κάθε εκπαιδευτικής μονάδας με επαρκή ποσότητα υλικού, απαραίτητου για την πρόληψη διασποράς της νέας γρίπης, όπως αυτό περιγράφεται στο Παράρτημα Β.

6. Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ.μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.).

7. Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούνλεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμόόσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.

Σημ.: Λαμβάνοντας υπόψη τα επικρατούντα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι δυνατό να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικέςδραστηριότητες που προϋποθέτουν παραμονή σε κλειστούς χώρους , όπως επισκέψεις σε μουσεία , θέατρα κ.α

Γ.Απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης από παιδί ή εργαζόμενο στην εκπαιδευτική μονάδα:

1.Παιδιάπου εμφανίζουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο. Οχώροςόπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανσηγια την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10%(1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.(βλέπεΚεφ. Δ.2 )

2.Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.

Δ. Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της νέας γρίπης στις Εκπαιδευτικές Μονάδες

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της νέας γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά. Οιοδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες).

Το προσωπικό καθαριότηταςθα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση τωνκανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα εγκύκλιο.

1.Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
· Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
· Αποφυγήκοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, τωνμαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
· Σε βήχα ή φτέρνισμα , κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο . Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
· Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
· Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι καινερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Η διαδικασία πλυσίματος των χεριών περιγράφεται εικονογραφημένη στο Παράρτημα Δ.

Ταπαιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδαμπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει ναβρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας,κοντά στην έξοδο, και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλάοπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.

2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

1. Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.

2. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμούπρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας. Στο Παράρτημα Γ παρέχονται οδηγίες για τη σωστή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας.

3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.

4. Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

5. Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση τοπλύσιμο των χεριών.

 Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Γ. Δ/ΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πίνακας 1
Άτομα σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τη γρίπη

Άτομα που έχουν:

 • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος(περιλαμβάνεται και η λήψη αγωγής για άσθμα).
 • Χρόνια νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος(εξαιρείται η απλή υπέρταση).
 • Χρόνιες νεφρικές διαταραχές.
 • Χρόνιες ηπατικές διαταραχές.
 • Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα.
 • Αιματολογικές διαταραχές (περιλαμβάνονται και αιμοσφαιρινοπάθειες).
 • Μεταβολικές διαταραχές (περιλαμβάνεται και σακχαρώδης διαβήτης και μεγάλη παχυσαρκία με ΒΜΙ ≥40)
 • Ανοσοκαταστολή, η οποία προκαλείται από νόσημα ή λήψη φαρμάκων(περιλαμβάνεται και λοίμωξη με HIV και μακροχρόνια λήψη κορτικοειδών).

Παράρτημα Α
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ Α(Η1Ν1)

Κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα πρέπει να τηρεί γραπτώς α) Διαδικασία πρόληψηςτης διασποράς τηςγρίπης Α(Η1Ν1), και β) Διαδικασία αντιμετώπισης ασθενώνμε εκδηλώσεις αυτής.

α) Στη «Διαδικασία πρόληψης της διασποράς τηςγρίπης Α(Η1Ν1)» πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής:
· Πώς ακριβώς θα οργανωθεί η επίβλεψη του πλυσίματος των χεριών στις βρύσες, καθώς και η εποπτεία σωστής χρήσης του αντισηπτικού χεριών.
· Πώς ακριβώς θα οργανωθεί ο καλός αερισμός όλων τωνχώρων (πόσο συχνά, με την ευθύνη ποιου ατόμου για κάθε αίθουσα).
· Πώς θα γίνεται ο καθαρισμός των επιφανειών με τις οποίες υπάρχει συχνή επαφή χεριών, π.χ. πόμολα (ποια ακριβώς σημεία θα καθαρίζονται, με τι συχνότητα, με ποια σειρά, από ποιο άτομο κλπ.).
· Ποιο ή ποια άτομα θα είναι υπεύθυνα για την καταγραφή των απουσιών κάθε ημέρα και με ποια ακριβώς διαδικασία θα γίνεται αυτό.
· Πώς και από ποιον θα ελέγχεται η επάρκεια του υλικού καθαρισμού και του υλικού φροντίδας των ασθενών, και ποια ακριβώς είναι η διαδικασία με την οποία θα γίνεται έγκαιρα η παραγγελία νέου υλικού, όταν αυτό κοντεύει να εξαντληθεί.
· Πώς θα γίνεται η καλή ενημέρωση των εμπλεκόμενων ατόμων στις διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης Α(Η1Ν1).

β) Στη «Διαδικασία αντιμετώπισης ασθενώνμε εκδηλώσεις γρίπης στο σχολείο» πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής:
· Σε ποιο ή ποια άτομα θα απευθυνθούν όσοι από τους μαθητές ή το προσωπικό αισθανθούν ότι δεν είναι καλά ή θα εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης.
· Ποιο ή ποια άτομα θα συμμετέχουν στη Συντονιστική Ομάδα


 

Παράρτημα Β
Υλικό που πρέπει να διαθέτουν οι εκπαιδευτικες μοναδες

 • Θερμόμετρα (μη υδραργυρικά, π.χ. ψηφιακά μασχάλης) ή ταινίες θερμομέτρησης.
 • Χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης
 • Γάντια μιας χρήσης
 • Πλαστικές σακούλες για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων μέσων ατομικής προστασίας και των χαρτομάντιλων ή για τη συλλογή μολυσμένων αντικειμένων που πρέπει να πλυθούν ή να απολυμανθούν.
 • Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.
 • Μπουκάλιαμε αλκοολούχο διάλυμα με αντλία έγχυσης και βάση           ( περιεκτικότητα σε αλκοόλη70%).
 • Απολυμαντικά για χώρους και επιφάνειες (π.χ. οικιακή χλωρίνη) και απολυμαντικά για αντικείμενα που εξατμίζονται εύκολα (π.χ. οινόπνευμα)
 • Σιρόπι και χάπια παρακεταμόλης.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στη φύλαξη των αλκοολούχων διαλυμάτωνκαι των φαρμάκων, ώστε να μην είναι προσιτά στα παιδιά.


Παράρτημα Γ
Οδηγίες χρήσης ΜΕΣOY ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΜΑΠ)

Το προσωπικό όταν καθαρίζει, θα πρέπει να φοράει γάντια μιας χρήσης.

Τα γάντια μετά την χρήση τους, πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων. Δεν πρέπει να γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μια χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Με γυμνό χέρι δεν αγγίζουμετην εξωτερική επιφάνεια των γαντιών


Παράρτημα Δ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΧΕΡΙΩΝ

Βάλτε σαπούνι - Ρίξτε νερό -Σαπουνίστε καλά τα χέρια σας - Μην ξεχάσετε να σαπουνίσετε ανάμεσα στα δάκτυλα

Ξεβγάλετε καλά - Κλείστε τη βρύση χρησιμοποιώντας χαρτομάντηλο και πετάξτε το - Σκουπίστε καλά τα χέρια σας με άλλο χαρτομάντηλο


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε

Συνιστώμενες ενέργειες προετοιμασίας Νηπιαγωγείων για την αντιμετώπιση επιδημίας γρίπης Α(Η1Ν1) πέραν των οριζόμενων στα επιμέρους κεφάλαια τηςπαρούσης.

Προκαθορισμός ιδιαίτερου χώρου παραμονής του νηπίου που θα εμφανίσεισυμπτώματα γρίπης Α(Η1Ν1) μέχρι να το παραλάβουν οι γονείς τους.

Επιπλέον μέτρα ατομικής υγιεινής
· Μέριμνα ώστε στους χώρους ξεκούρασης των νηπίων καθώς και στον προκαθορισμένο χώρο παραμονής νηπίων που θα εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης Α(Η1Ν1) , να χρησιμοποιούνται μόνοχαρτοσέντονα μιας χρήσης.
· Ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο των χεριών πρέπει να δίνει το προσωπικό των νηπιαγωγείων σε περιπτώσεις όπως:
     ○ πριν και μετά τη χορήγηση των γευμάτων.
     ○ μετά τον καθαρισμό της μύτης και του στόματος του κάθε παιδιού.
     ○ μετά τον καθαρισμό επιφανειών λερωμένωνμε εκκρίσεις (σάλιο, κ.α.)και την υποβοήθηση του κάθε παιδιού στην τουαλέτα.
· Η χρήση χαρτομάντηλων μιας χρήσης εμποτισμένων με αλκοόλη ή εναλλακτικάη χρήση τουαλκοολούχου διαλύματος, η οποία πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών για την αποφυγή κατάποσής του.
· Η αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
· Προσεκτικός και συχνός καθαρισμός των παιχνιδιών του νηπιαγωγείου με υγρό σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό που εξατμίζεται εύκολα (π.χ. οινόπνευμα).
· Η αποφυγήχρήσης παιχνιδιών από μαλακά υλικά, λόγω της αδυναμίας καλού καθαρισμού τους.


 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΣΟΥΑΤΟΜΙΚΗΣΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ(Γάντια)

ΓΑΝΤΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

Μη αποστειρωμένα γάντια από φυσικό latex, κοντής μανσέτας:

 • Ναπληρούν ταΕυρωπαϊκά πρότυπαΕΝ 455-1 και ΕΝ 455-2  ως προς την ποιότητα κατασκευής , την αντοχή και τις διαστάσεις .
 • Να πληρούν το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ455-3 ως προς την ασφάλεια από βιολογικούς κινδύνους.
 • Να έχουν ομοιόμορφη επάλειψη με παράγωγο αμύλου για εύκολο φόρεμα. Μετά την αφαίρεσή τους να μην παραμένει μεγάλη ποσότηταπούδρας στην επιφάνεια του χεριού του χρήστη.
 • Επιβάλλεται η δοκιμή δείγματος από τα μέλη της Επιτροπής αξιολόγησηςεπειδή τα γάντια μιας χρήσης συχνά έχουν ελαττωματική εφαρμογή και ορατές οπέςμε αποτέλεσμα κίνδυνο έκθεσης του χρήστη σε μολυσματικό υλικό.
 • Συσκευασία και σήμανση σύμφωνα με το πρότυπο BSEN980:1997
 • Η ημερομηνία παραγωγής να είναι μικρότερη των 6 μηνών από την ημερομηνία παράδοσης.
 • Κάθε παρτίδα να συνοδεύεται από πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου βάσει των απαιτήσεων των προτύπων EN455-1,EN 455-2 & EN 455-3 .
 • Με πιστοποίηση CE .
 • Χρόνος διεισδύσεως μικροβίων πάνω από 60΄ λεπτά.Χαρακτηρισμός γαντιού ως προς το επίπεδο προστασίας που παρέχει, κλάση 3.

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΔΙΑΛΥΜΑ

 • Να έχει άδεια ΕΟΦ.
 • Να έχει περιεκτικότητα αλκοόλης ή μίγματος αλκοολών (αιθανόλη, ισοπροπανόλη ή προπανόλη) με άθροισμα 70%.
 • Με πιστοποίηση CE

Προσοχή, ποτέ δεν αναμειγνύονται δύο διαφορετικά απολυμαντικά ή καθαριστικά\

Ειδικότερα, για τον καθορισμό υπευθύνων θα πρέπει να προβλέπονται πάντα αντικαταστάτες.

Πέραν του υγειονομικού υλικού που περιέχεται στο κυτίο Α΄ Βοηθειών, το οποίο πρέπει να διαθέτει κάθε εκπαιδευτική μονάδα.

Pin It

Εκτύπωση