edu.klimaka.gr

Αίτηση για παιδκό σταθμό

Εγγραφές σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) 2022 2023

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ / ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗΣ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ ΣΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΥΠΑ (Πρώην ΟΑΕΔ) 2022-2023

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Τμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

Αθήνα, 20.06.2022

Μέχρι 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59, λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (ΒΝΣ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τη σχολική χρονιά 2022- 2023. Η φιλοξενία των βρεφών-νηπίων είναι δωρεάν.

Οι ιδιόκτητοι ΒΝΣ ΔΥΠΑ λειτουργούν από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, από τις 6:45 έως τις 16:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών. Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά (με προτεραιότητα τα παιδιά με γονείς χαμηλού εισοδήματος) και κοινωνικά (παιδιά πολυτέκνων, ορφανά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά αναπήρων, κλπ.).

Στην Αττική λειτουργούν ΒΝΣ στους Δήμους Αχαρνών, Αγίας Βαρβάρας, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου, Μοσχάτου, Ολυμπιακού Χωριού και Περιστερίου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν στις πόλεις Αγρινίου, Άρτας, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Σερρών και Τρικάλων.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-brephiko-kai-paidiko-stathmo/eggraphe-se-brephonepiako-stathmo-tes-demosias-uperesias-apaskholeses-d-up

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε βρεφικό και παιδικό σταθμό → Εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.)

Δικαιούχοι είναι ο γονέας, οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες, κλπ.) ωφελούμενων παιδιών, που:

 • Κατά τα έτη 2021-2022 συμπλήρωσαν συνολικά 25 ημέρες ασφάλισης στον eΕΦΚΑ ή/και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, ή
 • Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ για τουλάχιστον 2 μήνες κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ή
 • Είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς-ανεξαρτήτως απασχολούμενων ασφαλισμένων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ).

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, θα αναρτηθεί προσωρινός πίνακας επιλεγέντων βρεφών και νηπίων και οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις εντός 3 ημερών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/brefonipiaki-paidiki-stathmi-oaed

Παράταση μέχρι τις 8 Ιουλίου για τις αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ

Μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (ΒΝΣ) του Οργανισμού για τη σχολική χρονιά 2020- 2021.

Οι ΒΝΣ του ΟΑΕΔ λειτουργούν από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, από τις 6:45 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ. (Δευτέρα έως Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 8 μηνών (την 1η Σεπτεμβρίου 2020) έως 4 ετών. Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά (με προτεραιότητα τα παιδιά με γονείς χαμηλού εισοδήματος) και κοινωνικά (παιδιά πολύτεκνων, ορφανά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά αναπήρων, κλπ.). Η δυναμικότητα των ΒΝΣ καλύπτει την φιλοξενία 2.000 βρεφών και νηπίων περίπου.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-brephiko-kai-paidiko-stathmo/eggraphe-se-brephonepiako-stathmo-tou-organismou-apaskholeses-ergatikou-dunamikou-oaed

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε βρεφικό και παιδικό σταθμό → Εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2019:

 • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή
 • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
 • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή
 • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/brephonepiakoi-stathmoi

 


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ: ΕΠΑΓ/ΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Δ/νση: Εθν. Αντιστάσεως 8 Άλιμος
Τ.Κ. 174 56
Τηλ. : 210 9989605-9677
email.: a2(ΣΤΟ)oaed.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΠΡΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΩΝ ΒΡΕΦΩΝ – ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ. ΣΧΟΛ.ΕΤΟΥΣ 2020 -2021

Ο Διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 25, παράγρ. 25, παράγρ.3 εδαφ. ιβ), μεταξύ των άλλων σκοπών του ΟΑΕΔ προβλέπεται και η μέριμνα των παιδιών του εργατικού δυναμικού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. του ν. 4144/2013(Α88)
2. Την υπ΄αρ. 2525/50/05.05.2020 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ «Έγκριση Σχεδίου Προκήρυξης για την υποβολή αιτήσεων εγγραφών και επανεγγραφών βρεφών – νηπίων, σχολικής περιόδου 2020-2021 στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς του Ο.Α.Ε.Δ.»

καλε

τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους γονείς – κηδεμόνες που επιθυμούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς του Ο.Α.Ε.Δ. για το σχολ. έτος 2020-2021 να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής από 24-06-2020 και ώρα:18:00μ.μ. έως 05-07-2020 και ώρα: 00.00.

Αιτήσεις που θα κατατεθούν η κατατέθηκαν πριν την έναρξη της διαδικασίας (24-06-2020 και ώρα 18:00μ.μ.δεν θα ληφθούν υπόψιν.

Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr. Τα δικαιολογητικά θα αναρτώνται ηλεκτρονικά (upload) σε μορφή pdf στην εφαρμογή ακολουθώντας τις οδηγίες του σχετικού εγχειριδίου το οποίο αναρτάται στη παρούσα.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα στηριχθεί κατά τη διαδικασία που ακολουθεί.

ΜΕΡΟΣ 1ο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦ/ΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.

Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Ο.Α.Ε.Δ, απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, που απαραίτητα, έστω ο ένας εκ των γονέων είναι δικαιούχος των παροχών του. Καλύπτουν όλο το φάσμα προσχολικής ηλικίας και έχουν τις προδιαγραφές να φιλοξενούν παιδιά από οκτώ μηνών έως την ηλικία για την υποχρεωτική φοίτηση στις σχολικές μονάδες του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία με σκοπό:

 1. Την καθημερινή φροντίδα και διατροφή βρεφών και νηπίων τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
 2. Την πολύπλευρη και σφαιρική νοητική, συναισθηματική, κοινωνική, πνευματική, σωματική ανάπτυξη των παιδιών σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις
 3. Τη παροχή βοήθειας για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.
 4. Την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονέων σε θέματα αγωγής, ψυχολογίας και σχέσεων με τα παιδιά τους.
 5. Την εξυπηρέτηση των εργαζομένων μητέρων και γονέων όπως και οικογενειών με εξαιρετικά κοινωνικά προβλήματα.

Παράλληλα στοχεύουν να συμβάλλουν στην ασκούμενη κοινωνική πολιτική, με την διασφάλιση της ευρύτερης συμμετοχής της γυναίκας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και τη διευκόλυνση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.

Η φιλοξενία των βρεφών – νηπίων είναι δωρεάν (ανταποδοτικό πρόγραμμα προς δικαιούχους). Παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή (πρωινό και μεσημεριανό κάθε ημέρα), η οποία παρασκευάζεται στους σταθμούς. Όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, η σίτιση γίνεται από εταιρεία παρασκευής τροφίμων (μέσω διαγωνισμού).

Β. ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΏΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΏΝ Ο.Α.Ε.Δ.

1. Η λειτουργία των Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το ωράριο λειτουργίας των Σταθμών ξεκινά την 6:45 π.μ και τελειώνει στις 16:00 μ,μ,

2. Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί διακόπτουν τη λειτουργία τους για τις θερινές διακοπές τον μήνα Αύγουστο και όλο το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό λαμβάνει υποχρεωτικά την ετήσια κανονική του άδεια. Επίσης διακόπτεται η λειτουργία τους από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, καθώς και κατά τις επίσημες αργίες των Δημοσίων Υπηρεσιών και τις τοπικές εορτές.

3. Στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς, εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Γ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ

Οι ηλικίες και ο αριθμός (δυναμικότητα) των παιδιών, που θα φιλοξενήσει κάθε Βρεφονηπιακός Σταθμός ΟΑΕΔ, καθορίζονται με Απόφαση του Δ.Σ του Οργανισμού ανάλογα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το διατιθέμενο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν σε αυτόν.

Δ. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

1. Η Δημόσια Πρόσκληση αναρτάται στους Διαδικτυακούς τόπους του ΟΑΕΔ( www . oaed . gr ) και του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

2. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986(ΦΕΚ Α΄/75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

3. Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον Ο.Α.Ε.Δ. για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων μελών του αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας.

4. Δικαιολογητικά των υποψηφίων που δεν δύνανται να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως, είτε επισυνάπτονται στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους, είτε ταχυδρομούνται στους αρμόδιους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς του Ο.Α.Ε.Δ.

5. Μη επισύναψη στην ηλεκτρονική αίτηση των δικαιολογητικών που ορίζονται από τη Δημόσια Πρόσκληση ή μη αποστολή αυτών ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει καθώς και προκύπτουσα μη πλήρωση των όρων της Δημόσιας Πρόσκλησης και αναντιστοιχία των δηλουμένων στην αίτηση στοιχείων με τα υποβληθέντα/ αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα δικαιολογητικά, είναι δυνατόν να επιφέρει είτε αποκλεισμό του δικαιούχου ή ωφελούμενου αυτού από το Πρόγραμμα, είτε μη μοριοδότησή του για τα κριτήρια εκείνα στα οποία αφορούν τα δικαιολογητικά.

ΜΕΡΟΣ 2Ο

Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ - ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

1. «Δικαιούχοι» του προγράμματος είναι οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια(ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) ωφελουμένων βρεφών – νηπίων, οι οποίοι:

α. το έτος 2019 πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/ες με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), με εισφορές πλήρεις ή μειωμένες υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας
ή

β. το έτος 2019 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενες τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
ή

γ. το έτος 2019 έλαβαν ως άνεργοι/ες τουλάχιστον 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας
ή

δ. το έτος 2019 συγκέντρωσαν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από δύο ή και τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις α’ έως γ’, δηλαδή από ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας, από ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και από ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας.

2. Εγγράφονται κατ΄εξαίρεση στη δύναμη, τα παιδιά των υπαλλήλων του Οργανισμού και του Υπουργείου Εργασίας, βρέφη ή νήπια, εφόσον είναι κάτοικοι του Δήμου ή της συνοικίας που λειτουργεί ο Σταθμός αν έχουν την ανάλογη ηλικία, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 5% της δυναμικότητας κάθε Βρεφονηπιακού Παιδικού Σταθμού και θα προσκομίσουν τα αναφερόμενα δικαιολογητικά εγγραφής. (για τις περιπτώσεις που δεν συμπληρώνεται η δυναμικότητα το ποσοστό ανέρχεται στο 10%). Για την επιλογή τους ακολουθείται η διαδικασία αξιολόγησης όπως ορίζεται στην παράγραφο 6 της παρούσης. Ειδικότερα τα παιδιά των εργαζομένων στους ΒΝΣ εγγράφονται πέραν της δυναμικότητας υπολογιζόμενα στο ποσοστό του 10% εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

3. Δεν γίνονται δεκτά βρέφη ή νήπια, τα οποία έχουν σοβαρό πρόβλημα σωματικής ή και ψυχικής υγείας (π.χ. βαριές καθυστερήσεις, πολλαπλές αναπηρίες) και που για την αγωγή τους χρειάζεται ειδικευμένο προσωπικό και ειδικές δομές.

4. Ο έλεγχος του αριθμού των ημερών εργασίας θα γίνει με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τον ΕΦΚΑ με βάση τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (Αριθμός Μητρώου πρώην ΙΚΑ) που υπάρχει στο Μητρώο του Οργανισμού ή που ο δικαιούχος θα συμπληρώσει στην αίτησή του. Συμπλήρωση εσφαλμένου αριθμού μπορεί να συνεπάγεται τον αποκλεισμό των δικαιούχων από το πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις συμμετεχόντων που για οποιονδήποτε λόγο οι ημέρες εργασίας τους δεν έχουν μηχανογραφηθεί από τον ΕΦΚΑ (π.χ. εργαζόμενοι σε ΔΕΗ ή φορτοεκφορτωτές, δασεργάτες, εκδοροσφαγείς κ.ο.κ.), ο έλεγχος θα γίνει βάσει των δικαιολογητικών που προβλέπονται στην Ενότητα Β΄ του παρόντος. Μη προσκόμιση των δικαιολογητικών αυτών μπορεί να συνεπάγεται τον αποκλεισμό των δικαιούχων από το πρόγραμμα.

5. Ο έλεγχος του αριθμού των ημερών της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, της επιδοτούμενης ανεργίας και της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας θα γίνει αυτεπαγγέλτως από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ.

6. « Ωφελούμενοι» του Προγράμματος είναι τα παιδιά (βρέφη- νήπια) των δικαιούχων του Ο.Α.Ε.Δ: από (8) οκτώ μηνών (την 1 η Σεπτεμβρίου 2020) έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. Φ.15/27268/Δ1/21-02-2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4521/2018 “επεκτείνεται η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευσης σε άλλους 114 δήμους. Συνολικά, από τους 325 δήμους της χώρας, 184 δήμοι έχουν ήδη ενταχθεί στη δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση”.

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ & ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΩΝ

1. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 1. Ηλεκτρονική αίτηση
 2. Πιστοποιητικό υγείας του Παιδιού ( το υπόδειγμα διατίθεται από την ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Δ.)
 3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή πιστοποιητικό γέννησης
 4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
 5. Έγγραφα που αποδεικνύουν την εργασία των γονέων – κηδεμόνων.

Για περιπτώσεις που οι γονείς είναι:

α) Ιδιωτικοί υπάλληλοι: βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη(πρόσφατη)

β) Δημόσιοι υπάλληλοι: πρόσφατη αναλυτική βεβαίωση εργασίας.

γ) Ελεύθεροι επαγγελματίες: βεβαίωση από τον ΟΑΕΕ ή άλλο ασφαλιστικό ταμείο ή αποδεικτικό καταβολής ΦΠΑ τελευταίου τετραμήνου,

δ) Απασχολούμενοι στην οικογενειακή επιχείρηση: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (απαραίτητη κατάθεση)

ε) Πρόσφατη πρόσληψη: αναγγελία πρόσληψης από τον ΟΑΕΔ.

στ) Πρόσφατη έναρξη εργασιών ελευθέρου επαγγελματία: έναρξη εργασιών από την ΔΟΥ

ζ) Εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ οικονομικού έτους 2019( που αφορά εισοδήματα του 2018) ή Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί τα ανωτέρω.

Ο έλεγχος της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων συμμετοχής θα γίνει με αυτεπάγγελτη αναζήτηση, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτή δεν είναι για οποιοδήποτε λόγο δυνατή.

Ενδεικτικά:
Όταν πρόκειται για εργαζόμενος των οποίων οι ημέρες εργασίας δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως, επειδή για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν ενταχθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ, απαιτείται η προσκόμιση:

 1. Βεβαίωση από τον φορέα απασχόλησής τους για τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησαν και για το ποσοστό κρατήσεων υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας κατά το έτος 2019 ή
 2. Ατομικά Δελτία Εισφορών(ΑΔΕΙ) έτους 2019 , ή
 3. Δελτία Ατομικών Εισφορών(ΔΑΤΕ) έτους 2019
  (Τα ανωτέρω έγγραφα θα πρέπει να φέρουν ημερομηνία προ της έναρξης υποβολής των αιτήσεων εγγραφών)

2. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΩΝ

1. Ηλεκτρονική αίτηση

2. Πιστοποιητικό υγείας του Παιδιού ( το υπόδειγμα διατίθεται από την ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Δ.)

3. Έγγραφα που αποδεικνύουν την εργασία των γονέων – κηδεμόνων.

Για περιπτώσεις που οι γονείς είναι:

α) Ιδιωτικοί υπάλληλοι: βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη(πρόσφατη)

Ο έλεγχος της πλήρωσης της προϋπόθεσης συμμετοχής των ημερών εργασίας θα γίνει με αυτεπάγγελτη αναζήτηση.
Όταν πρόκειται για εργαζόμενους των οποίων οι ημέρες εργασίας δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως, επειδή για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν ενταχθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ, απαιτείται η προσκόμιση:

4. Βεβαίωση από τον φορέα απασχόλησής τους για τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησαν και για το ποσοστό κρατήσεων υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας κατά το έτος 2019 ή

5. Ατομικά Δελτία Εισφορών(ΑΔΕΙ) έτους 2019 , ή

6. Δελτία Ατομικών Εισφορών(ΔΑΤΕ) έτους 2019

β) Δημόσιοι υπάλληλοι: πρόσφατη αναλυτική βεβαίωση εργασίας.

γ) Ελεύθεροι επαγγελματίες: βεβαίωση από τον ΟΑΕΕ ή άλλο ασφαλιστικό ταμείο ή αποδεικτικό καταβολής ΦΠΑ τελευταίου τετραμήνου,

δ) Απασχολούμενοι στην οικογενειακή επιχείρηση: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (απαραίτητη κατάθεση)

ε) Πρόσφατη πρόσληψη: αναγγελία πρόσληψης από τον ΟΑΕΔ.

στ) Πρόσφατη έναρξη εργασιών ελεύθερου επαγγελματία: έναρξη εργασιών από την ΔΟΥ

ζ) Εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ οικονομικού έτους 2019 που αφορά εισοδήματα του2018) ή Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί τα ανωτέρω.

Ο έλεγχος της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων συμμετοχής θα γίνει με αυτεπάγγελτη αναζήτηση, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτή δεν είναι για οποιοδήποτε λόγο δυνατή. Ενδεικτικά:

Όταν πρόκειται για εργαζόμενους των οποίων οι ημέρες εργασίας δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως, επειδή για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν ενταχθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ, απαιτείται η προσκόμιση:

7. Βεβαίωση από τον φορέα απασχόλησής τους για τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησαν και για το ποσοστό κρατήσεων υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας κατά το έτος 2019 ή

8. Ατομικά Δελτία Εισφορών(ΑΔΕΙ) έτους 2019 , ή

9. Δελτία Ατομικών Εισφορών(ΔΑΤΕ) έτους 2019

(Τα ανωτέρω έγγραφα θα πρέπει να φέρουν ημερομηνία προ της έναρξης υποβολής των αιτήσεων εγγραφών)

Για τις ειδικές οικογενειακές καταστάσεις, κατά περίπτωση, απαιτείται για:

 1. την περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, έγγραφο από αρμόδια υπηρεσία, με το οποίο να αποδεικνύεται η ανάθεση της γονικής μέριμνας του παιδιού στον ένα γονέα.
 2. την περίπτωση διαζυγίου, προσκομίζεται διαζευκτήριο (εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης). Για γονείς σε διάσταση, απαιτείται αποδεικτικό έγγραφο, που να το πιστοποιεί. Εάν οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή σε διάσταση, απαιτείται βεβαίωση επιμέλειας του παιδιού.
 3. την φοίτηση του γονέα στην Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δημόσιο ΙΕΚ), βεβαίωση από την Γραμματεία του Σχολείου ή της Σχολής στην οποία να βεβαιώνεται η εγγραφή και ο χρόνος των σπουδών.
 4. την φοίτηση του γονέα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (πρώτο πτυχίο), βεβαίωση από την γραμματεία της Σχολής, στην οποία να βεβαιώνεται η εγγραφή και ο χρόνος των σπουδών.
 5. τους γονείς ή τα παιδιά (αδέλφια) με ειδικές ανάγκες, απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή ΚΕΠΑ στην οποία να ορίζεται το ποσοστό αναπηρίας.
 6. την περίπτωση που ο πατέρας είναι στρατεύσιμος ή οι γονείς φυλακισμένοι, προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία.
 7. τους γονείς που συμμετέχουν σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης ή σε άλλα προγράμματα:
  α) Αντίγραφο απόφασης και υπεύθυνη δήλωση από τον εργοδότη για την συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος.
  β) Βεβαίωση από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης(ΚΕΚ) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος.
 8. αποβιώσαντος γονέα, ληξιαρχική πράξη θανάτου, εάν είναι ορφανό (στη περίπτωση που δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).
 9. γονέα στρατιώτη, βεβαίωση από το Στρατό.
 10. πολίτες τρίτων χωρών εκτός των σχετικών δικαιολογητικών, που υποχρεούνται να καταθέσουν, απαραίτητη επιπλέον προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών τους στο Σταθμό, είναι και η άδεια παραμονής στη χώρα μας, ή εφόσον έχει λήξει, βεβαίωση που υπέχει θέση άδειας διαμονής. Προσκομίζονται επίσης τα διαβατήρια των γονέων και των παιδιών σε ισχύ καθώς και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε επίσημη μετάφραση.
 11. δικαιούχοι που δεν υποχρεούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρ. 67 του ν.4172/2013 στην υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, επειδή δεν έχουν αποκτήσει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86 κατατεθείσα στην αρμόδια ΔΟΥ, η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνήσιου υπογραφής του δηλούντος.

Διευκρινίσεις για ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων:

1. Μητέρα εργαζόμενη με αναγγελία πρόσληψης στον Ο.Α.Ε.Δ. το τελευταίο τρίμηνο πριν τη κατάθεση της αίτησης, υποχρεούται να προσκομίσει μηχανογραφημένη κατάσταση ενσήμων ΙΚΑ και βεβαίωση εργοδότη, η οποία θα διασταυρωθεί από το Μητρώο ΙΚΑ – ΟΑΕΔ, μέχρι τη λειτουργία έναρξης της σχολικής χρονιάς.

2. Μητέρα που δηλώνει απασχολούμενη ευκαιριακά (οικιακοί βοηθοί κλπ) , η αίτηση, εφόσον δε συνοδεύεται από ένσημα , δεν θα εξετάζεται.

3. Μητέρα που εργάζεται εποχιακά στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και κατά το χρόνο υποβολής των αιτήσεων είναι επιδοτούμενη άνεργη ( εργαζόμενες κυρίως σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια- φροντιστήρια) η αίτηση θα συνοδεύεται από βεβαίωση του εργοδότη θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του, στην οποία να βεβαιώνεται η επαναπρόσληψή της για τη νέα σχολική χρονιά.

Γ. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ

1. Με Απόφαση του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. συγκροτούνται Πρωτοβάθμιες τριμελείς Επιτροπές για κάθε Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό αποτελούμενες από υπαλλήλους του Οργανισμού. Με την ίδια Απόφαση ορίζονται και οι αναπληρωτές τους.

2. Με βάση τα στοιχεία που οι δικαιούχοι έχουν συμπληρώσει στις αιτήσεις, οι Πρωτοβάθμιες Επιτροπές, ελέγχουν τα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται στην αίτηση και με ευθύνη των Υπευθύνων των Παιδικών Σταθμών ή των αναπληρωτών τους ενημερώνουν τα αντίστοιχα πεδία του συστήματος μοριοδότησης που έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό δίκτυο του ΟΑΕΔ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

3. Έργο τους είναι η σύνταξη προσωρινών Πινάκων Μοριοδότησης κατά κατηγορία βρεφών και νηπίων και καθορίζονται τα μόρια για τον καθένα από τα κριτήρια επιλογής, η συνολική μοριοδότηση και η σειρά κατάταξής τους.

Δ. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ –ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

Οι προσωρινοί πίνακες επιλογής βρεφών – νηπίων αναρτώνται στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ και σε κάθε Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό. Εντός πέντε(5) ημερών υποβάλλονται ενστάσεις στους κατά τόπους Β.Ν.Σ. τεκμηριώνοντας τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Ε. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ –ΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΩΝ

1. Με Απόφαση Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. συγκροτούνται Δευτεροβάθμιες τριμελείς επιτροπές, αποτελούμενες από: α) Έναν Περιφερειακό Διευθυντή, ως Πρόεδρο, β) Έναν Εκπρόσωπο της Διοίκησης, ως μέλος. γ) Ένα Υπεύθυνο Βρεφονηπιακού Παιδικού Σταθμού. Με την ίδια απόφαση ορίζονται και οι αναπληρωτές τους.

2. ΄Έργο τους είναι η εξέταση των ενστάσεων, και η κατάρτιση οριστικών Πινάκων Αποκλειομένων και οι οριστικοί πίνακες επιλογής και αναπληρωματικών βρεφών -νηπίων, που περιλαμβάνουν τα ίδια στοιχεία με τους αντίστοιχους Προσωρινούς Πίνακες.

3. Οι οριστικοί Πίνακες επιλογής και αναπληρωματικών βρεφών –νηπίων και Αποκλειομένων, αναρτώνται στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ και σε κάθε Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό.

Ζ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Τα κριτήρια αξιολόγησης και μοριοδότησης για την επιλογή βρεφών – νηπίων του σχολ. Έτους 2020-2021 αποτυπώνονται στον παρακάτω Πίνακα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

A/Α

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΜΟΡΙΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Πατέρας ΑΜΕΑ με αναπηρία 67% και άνω

30

 

Μητέρα ΑΜΕΑ 67% και άνω με αναπηρία

30

 

Οικογένεια με παιδί ΑΜΕΑ

50

 

Παιδί Ορφανό ή Μονογονεϊκή Οικογένεια

40

 

Παιδί διαζευγμένων γονέων

20

 

Παιδί με γονέα Στρατευμένο

10

 

2

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΟΑΕΔ

Δύο γονείς δικαιούχοι

10

 

3

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Οικογενειακό εισόδημα ανά έτος έως 5.600€

50

Υπολογίζεται με βάση το συνολικό πραγματικό εισόδημα ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες.

Οικογενειακό εισόδημα 5.601 από έως 10.000€

40

 

Οικογενειακό εισόδημα από 10.001 έως 20.000€

30

 

Οικογενειακό εισόδημα από 20.001 έως 25.000€

25

 

Οικογενειακό εισόδημα από 25.001 έως 30.000€

20

 

Οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000€

10

 

4

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

   

Οικογένεια με 3 ανήλικα τέκνα

15

 

Οικογένεια με 4 ανήλικα τέκνα

20

 

Οικογένεια με 5 ανήλικα τέκνα

40

 

5

ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗ

35

 

6

ΑΔΕΛΦΟΣ/ΦΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ Β.Ν.Σ.

10

 

Στους πίνακες κατάταξης, προηγούνται τα βρέφη–νήπια εργαζομένων μητέρων και σε περίπτωση ισοψηφίας μορίων θα ληφθεί υπόψη το συνολικό εισόδημα της οικογένειας

Ως πραγματικό οικογενειακό εισόδημα νοείται το δηλωθέν εισόδημα οικονομικού έτους 2019 (που αφορά εισοδήματα του 2018) του υπόχρεου, της συζύγου του και των εξαρτωμένων τέκνων του, όπως αυτό εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ.

Σε περίπτωση γονέων που βρίσκονται σε διάσταση αλλά έχουν υποβάλλει από κοινού φορολογική δήλωση για να αξιολογηθεί το ατομικό εισόδημα του γονέα που έχει την επιμέλεια πρέπει να υποβάλουν δικαιολογητικό από το οποίο θα προκύπτει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου, διαφορετικά να υπολογίζεται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Οι κενές θέσεις καλύπτονται μετά από διαγραφή παιδιού

Αιτήσεις γίνονται δεκτές καθ΄όλη την διάρκεια του έτους και μοριοδοτούνται ξεχωριστά ως εκπρόθεσμες.

Εξυπηρετούνται εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις και δεν εκκρεμούν εμπρόθεσμες αιτήσεις.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς προσέρχονται τα νήπια που επαναφοιτούν ενώ σταδιακά προσέρχονται τα νήπια - βρέφη που εγγράφονται για πρώτη φορά κατόπιν συνεννόησης των γονέων με την Υπεύθυνη του Βρεφονηπιακού Σταθμού . Βασικός στόχος είναι η ομαλή ένταξη των παιδιών στο περιβάλλον του σταθμού, η αβίαστη προσαρμογή τους και η σταδιακή ανεξαρτητοποίησή τους.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

 

Σχετικά Άρθρα