edu.klimaka.gr

Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΠΘ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΘ)

Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 5597/2024

Αριθμ. 8601
Έγκριση του Κανονισμού Πρακτικής Άσκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Η ΣΎΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΊΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τον ν. 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» (Α’ 141) και ιδίως την παρ. 4 του άρθρου 16, το άρθρο 44 και το άρθρο 69 αυτού.
2. Τα άρθρα 75 έως 83 του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184).
3. Τον ν. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (Α’ 137).
4. Την υπ’ αρ. 26770/24.11.2023 (Υ.Ο.Δ.Δ. 1287) διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη του Α.Π.Θ., περί συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
5. Την υπ’ αρ. 43153/8.2.2024 (Υ.Ο.Δ.Δ. 100) διαπιστωτική πράξη του ασκούντος καθήκοντα Πρύτανη του Α.Π.Θ., περί εκλογής του Χαράλαμπου Φείδα του Νικολάου, Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, ως Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6. Την υπ’ αρ. 45454/19.2.2024 (Υ.Ο.Δ.Δ. 150) διαπιστωτική πράξη του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Π.Θ., περί ορισμού τεσσάρων (4) Αντιπρυτάνεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βάσει της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4957/2022.
7. Την υπ’ αρ. 47286/27.2.2024 (Β’ 1373) απόφαση του Πρύτανη του Α.Π.Θ., περί καθορισμού των τομέων ευθύνης των Αντιπρυτάνεων και των αρμοδιοτήτων που τους μεταβιβάζονται, βάσει της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 4957/2022 και καθορισμού της σειράς αναπλήρωσης του Πρύτανη, από τους Αντιπρυτάνεις, όταν απουσιάζει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, βάσει της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 4957/2022.
8. Την υπ’ αρ. 2748/11.9.2024 (ΑΔΑ: Ρ4ΖΜ46Ψ8ΧΒ-Ξ50) απόφαση της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. (συνεδρίαση υπ’ αρ. 3149/28.8.2024), περί ορισμού Ιδρυματικού Υπεύθυνου της Πρακτικής Άσκησης του Α.Π.Θ. σύμφωνα με το άρθρο 69 του ν. 4957/2022, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 44 του ν. 5128/2024.
9. Την υπ’ αρ. 6340/23.9.2024 (ΑΔΑ: 6ΦΠΦ46Ψ8ΧΒΦ3Φ) διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη του Α.Π.Θ., περί συγκρότησης της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.
10. Την υπ’ αρ. 86751/26.8.2024 εισήγηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Α.Π.Θ. και τη συζήτηση που διεξήχθη στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. υπ’ αρ. 3149/28.8.2024.
11. Την υπ’ αρ. 5468/19.9.2024 εισήγηση του Ιδρυματικού Υπεύθυνου Πρακτικής Άσκησης του Α.Π.Θ.
12. Την υπ’ αρ. 6143/23.9.2024 (ΑΔΑ: ΨΖ1Ψ46Ψ8ΧΒΤΥΤ) απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Π.Θ. περί έγκρισης του περιεχομένου των Προτύπων Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών του Α.Π.Θ.
13. Την εισήγηση του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητή Χαράλαμπου Φείδα.
14. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Την έγκριση του Κανονισμού Πρακτικής Άσκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) ως εξής:

1. ΓΕΝΙΚΑ

1.1. Σκοπός

Οι φοιτητές/τριες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους πραγματοποιούν Πρακτική Άσκηση, εφόσον αυτό ορίζεται από το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (Π.Π.Σ.) των Τμημάτων ή των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.). Η Πρακτική Άσκηση αποτελεί εκπαιδευτική δραστηριότητα του Προγράμματος Σπουδών των Τμημάτων, η οποία στοχεύει στην πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών επιστημονικών γνώσεων που αποκτήθηκαν από την επιτυχή παρακολούθηση του Προγράμματος Σπουδών και την εξοικείωση των φοιτητών/τριών με πιθανούς χώρους εργασίας.

Τα οφέλη των φοιτητών/τριών από τη συμμετοχή τους στην Πρακτική Άσκηση είναι:

  • Η πρώτη επαφή με τον επαγγελματικό χώρο και η απόκτηση της απαραίτητης εξωστρέφειας,
  • η γνωριμία με τις τάσεις της αγοράς και τις δεξιότητες που απαιτούνται,
  • η εφαρμογή των γνώσεων που απέκτησαν στο Πανεπιστήμιο πάνω στον τομέα εργασίας που τους/τις ενδιαφέρει,
  • η γνωριμία με τα διάφορα αντικείμενα του επαγγελματικού χώρου, ώστε να επιλέξουν αυτό που τους/τις προσφέρει τα περισσότερα οφέλη σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

1.2. Τι είναι η Πρακτική Άσκηση

Η Πρακτική Άσκηση εντάσσεται στα Προγράμματα Σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου ως μάθημα υποχρεωτικό ή επιλογής και μπορεί να αποτελεί μάθημα για τη λήψη πτυχίου, είτε να περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Διπλώματος, ανάλογα με τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. Αφορά τη μικρής διάρκειας παρουσία φοιτητών/τριών και την άσκηση καθηκόντων σε εν δυνάμει χώρους εργασίας. Η Πρακτική Άσκηση δύναται να διεξάγεται σε δημόσιες υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α’ και Β’ βαθμού, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και επιχειρήσεις, εφεξής καλούμενους «Φορείς Υποδοχής», υπό την καθοδήγηση στελέχους Επόπτη του Φορέα Υποδοχής και την εποπτεία διδάσκοντος του Προγράμματος Σπουδών.

Η Πρακτική Άσκηση δύναται να διεξάγεται και σε Φορείς Υποδοχής της αλλοδαπής, εφόσον καθίσταται εφικτή η εποπτεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

Σε κάθε Πρόγραμμα Σπουδών δύναται να υπάρχουν περισσότερα από ένα μάθημα Πρακτικής Άσκησης, για το καθένα από τα οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες στον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται αποκλειστικά στους χώρους εγκατάστασης ή παροχής υπηρεσιών του Φορέα Υποδοχής στους οποίους ο/η ασκούμενος/η φοιτητής/τρια παρευρίσκεται. Σε περίπτωση μετακίνησής του εκτός των άνω χώρων στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησής του, τα έξοδα μετακίνησης και τυχόν διαμονής βαρύνουν το Φορέα Υποδοχής.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης συνεπάγεται την απονομή του αριθμού των πιστωτικών μονάδων (European Credit Transfer and Accumulation System - ECTS), που καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ.

2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Στην ορθή υλοποίηση της Πρακτικής Άσκησης από την πλευρά του Ιδρύματος, συμβάλλουν:

  • Ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης,
  • ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. ή του Π.Μ.Σ.,
  • η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. ή του Π.Μ.Σ.,
  • η Επιτροπή Ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. ή του Π.Μ.Σ.,
  • οι Επόπτες Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. ή του Π.Μ.Σ.,
  • το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Ιδρύματος.

2.1. Ιδρυματικός Υπεύθυνος

Με απόφαση της Συγκλήτου ορίζεται ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος της Πρακτικής Άσκησης, για τριετή θητεία, ο οποίος προέρχεται από τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) ή Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ή Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και έχει τη γενική εποπτεία της Πρακτικής Άσκησης του Ιδρύματος.

Οι αρμοδιότητες του Ιδρυματικού Υπευθύνου Πρακτικής Άσκησης είναι:

  • Η ομαλή λειτουργία της Πρακτικής Άσκησης στο Ίδρυμα,
  • η συνολική επίβλεψη όλων των Πρακτικών Ασκήσεων πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών, που υλοποιούνται στο Ίδρυμα,
  • οι συναντήσεις (τουλάχιστον μία ετησίως) με τους Υπευθύνους Πρακτικής Άσκησης, προκειμένου να συζητηθούν επίκαιρα θέματα αναφορικά με την Πρακτική Άσκηση,
  • η τακτική και έκτακτη ενημέρωση όλων των Υπευθύνων Πρακτικής Άσκησης για τυχόν νέες διαδικασίες, που προκύπτουν αναφορικά με την υλοποίηση της Πρακτικής Άσκησης (π.χ. λόγω αλλαγής της κείμενης νομοθεσίας),
  • η επικοινωνία με εν δυνάμει Φορείς Υποδοχής, που μπορούν να προσφέρουν θέσεις Πρακτικής Άσκησης σε φοιτητές/τριες από διάφορα Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου. Η επικοινωνία μπορεί να είναι τηλεφωνική, ηλεκτρονική ή διά ζώσης όταν αυτή καθίσταται εφικτή και εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την πραγματοποίηση αυτής,
  • η μετακίνηση για εποπτεία φοιτητών/τριών του Τμήματος, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο και εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την πραγματοποίηση αυτής,
  • η συλλογή και τήρηση στατιστικών στοιχείων από όλα τα Προγράμματα Σπουδών, που πραγματοποιούν Πρακτική Άσκηση, με ειδική φόρμα συλλογής στοιχείων που θα αποστέλλεται στους Υπευθύνους Πρακτικής Άσκησης μία φορά το εξάμηνο,
  • ο συντονισμός ενεργειών δημοσιότητας και προβολής της Πρακτικής Άσκησης, σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης.

2.2. Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης

Με απόφαση Συνέλευσης του Π.Π.Σ του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. ορίζεται ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης, με τριετή θητεία, για το εκάστοτε μάθημα της Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ., προερχόμενος από τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Δ.Ι.Π.) ή Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ή Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης δύναται να είναι κοινός για όλα ή για έναν αριθμό Προγραμμάτων Σπουδών του ίδιου Τμήματος.

Οι αρμοδιότητες του Υπευθύνου Πρακτικής Άσκησης είναι:

  • Η γενική εποπτεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας της Πρακτικής Άσκησης στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών.
  • Ο συντονισμός των Εποπτών Πρακτικής Άσκησης και των Φορέων Υποδοχής.
  • Η συμμετοχή στην Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης ως εποπτεύων.
  • Η σύνταξη και υποβολή της ετήσιας έκθεσης για την υλοποίηση και αξιολόγηση του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης προς τη Συνέλευση του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ.
  • Η μετακίνηση για εποπτεία φοιτητών/τριών του Τμήματος, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο και εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την πραγματοποίηση αυτής.
  • Η συμπλήρωση της ειδικής φόρμας συλλογής στατιστικών στοιχείων μία φορά το εξάμηνο που του αποστέλλει ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος.
  • Η ενημέρωση της γραμματείας του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. για την επιτυχή ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης του/της κάθε ασκούμενου/ης φοιτητή/ τριας, προκειμένου να καταχωρηθούν οι Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) στο/στη φοιτητή/τρια.
  • Η συλλογή των παραδοτέων για την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

2.3. Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης

Με απόφαση Συνέλευσης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. ορίζεται, τριμελής Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης με αντίστοιχο αριθμό αναπληρωματικών μελών, με τριετή θητεία, για το εκάστοτε μάθημα της Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ., αποτελούμενη από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Δ.Ι.Π.) ή Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ή Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. Στην Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης προΐσταται ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης.

Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης δύναται να είναι κοινή για όλα ή για έναν αριθμό Προγραμμάτων Σπουδών του ίδιου Τμήματος.

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης είναι:

  • Η αξιολόγηση των αιτήσεων των φοιτητών/τριών που επιθυμούν να διεξάγουν Πρακτική Άσκηση, εάν αυτή δεν είναι υποχρεωτική και εφόσον ο αριθμός των θέσεων Πρακτικής Άσκησης δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων φοιτητών/ τριών του Προγράμματος. Η αξιολόγηση των αιτήσεων των φοιτητών/τριών πραγματοποιείται με βάση τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής που καθορίζονται με τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. Ειδικά, στην περίπτωση που η Πρακτική Άσκηση καλύπτεται από τον προϋπολογισμό συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή έργων χρηματοδοτούμενων από ίδιους ή ιδιωτικούς πόρους που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) Α.Π.Θ., δύναται να εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής και για τους/τις φοιτητές/τριες με υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση, όταν ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των φοιτητών/τριών.
  • Η υποβολή του οριστικού πίνακα επιλεγέντων/επιλαχόντων φοιτητών/τριών που θα πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση στη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. προς έγκριση.
  • Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων, που αφορούν στην Πρακτική Άσκηση των φοιτητών/τριών.
  • Η υποστήριξη, σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, των φοιτητών/τριών στην εύρεση Φορέα Υποδοχής για τη διεξαγωγή της Πρακτικής Άσκησης.
  • Η έγκριση αλλαγής Φορέα Υποδοχής όταν συντρέχουν λόγοι.
  • Η επίλυση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών/τριών.
  • Ο ορισμός Επόπτη Πρακτικής Άσκησης ανά ασκούμενο/η φοιτητή/τρια.
  • Η υποβολή εισηγήσεων για την τροποποίηση του Προγράμματος Σπουδών σε ό,τι αφορά στα θέματα Πρακτικής Άσκησης.

2.4. Επιτροπή Ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης

Με απόφαση Συνέλευσης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. ορίζεται, τριμελής Επιτροπή Ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης(με διαφορετική συγκρότηση από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης), με αντίστοιχο αριθμό αναπληρωματικών μελών, για το εκάστοτε μάθημα της Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ., με τριετή θητεία, αποτελούμενη από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Δ.Ι.Π.) ή Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ή Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

Η Επιτροπή Ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης εξουσιοδοτείται από τη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. για την εξέταση τυχόν ενστάσεων φοιτητών/τριών, που αφορούν την επιλογή τους από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, όταν η Πρακτική Άσκηση δεν είναι υποχρεωτική και εφαρμόζονται κριτήρια επιλογής. Η Επιτροπή Ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης κοινοποιεί τις αποφάσεις επί των ενστάσεων στην Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, η οποία οφείλει να τις εφαρμόσει και να εκδώσει τον τελικό κατάλογο φοιτητών/τριών. Δύναται να οριστεί κοινή Επιτροπή Ενστάσεων μεταξύ Προγραμμάτων Σπουδών Π.Π.Σ. ή Π.Μ.Σ. σε επίπεδο Σχολής ή Ιδρύματος.

2.5. Επόπτες Πρακτικής Άσκησης

Ως Επόπτες Πρακτικής Άσκησης ορίζονται Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Δ.Ι.Π.) ή Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ή Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. Οι Επόπτες Πρακτικής Άσκησης ορίζονται ανά ασκούμενο/η φοιτητή/τρια, από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης.

Οι αρμοδιότητες του Επόπτη Πρακτικής Άσκησης είναι:

  • Η καθοδήγηση και υποστήριξη των φοιτητών/τριών καθ’ όλη τη διαδικασία της Πρακτικής Άσκησης σε Φορείς Υποδοχής.
  • Η επικοινωνία με τους Φορείς Υποδοχής για την επίτευξη των επιδιωκόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.
  • Η ενημέρωση του Υπευθύνου και της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης.
  • Η καταγραφή των αδειών των φοιτητών/τριών, σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης.
  • Η μετακίνηση για εποπτεία φοιτητών/τριών του Τμήματος, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο και εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την πραγματοποίηση αυτής.

2.6. Γραφείο Πρακτικής Άσκησης

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης αποτελεί τμήμα της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών του Ιδρύματος. Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης δύναται να στελεχώνεται από διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου ή εξωτερικούς συνεργάτες, στην περίπτωση που αυτό προβλέπεται από τον προϋπολογισμό συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή έργων χρηματοδοτούμενων από ίδιους ή ιδιωτικούς πόρους που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Π.Θ.

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης εποπτεύει ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης.

Οι αρμοδιότητες του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης είναι:

  • Η υποστήριξη των προγραμμάτων Πρακτικής Άσκησης όλων των Προγραμμάτων Σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου του Ιδρύματος.
  • Η υποστήριξη των Υπευθύνων Πρακτικής Άσκησης και των Επιτροπών Πρακτικής Άσκησης ανά Πρόγραμμα Σπουδών.
  • Η υποστήριξη των φοιτητών/τριών, σε συνεργασία με την εκάστοτε Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, για την εύρεση ή αλλαγή Φορέα Υποδοχής (όταν συντρέχουν λόγοι) για τη διεξαγωγή της Πρακτικής Άσκησης.
  • Η τήρηση και η συλλογή στοιχείων των φοιτητών/ τριών και των συνεργαζόμενων Φορέων Υποδοχής για τη διεξαγωγή Πρακτικής Άσκησης.
  • Η ενημέρωση του Πληροφοριακού Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Πρακτικής Άσκησης των Α.Ε.Ι. με τα αναγκαία ανά περίπτωση στοιχεία.
  • Η προσέλκυση δημόσιων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α’ και Β’ βαθμού, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), και επιχειρήσεων, προκειμένου να ενταχθούν ως Φορείς Υποδοχής για τη διεξαγωγή σε αυτούς Πρακτικής Άσκησης.
  • Η επικοινωνία με τους Φορείς Υποδοχής για θέματα που αφορούν στη διεξαγωγή Πρακτικής Άσκησης.
  • Η καταγραφή των αδειών των φοιτητών/τριών, σε συνεργασία με τους Επόπτες Πρακτικής Άσκησης.
  • Η συλλογή των παραδοτέων για την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, σε συνεργασία με τον εκάστοτε Υπεύθυνο Πρακτικής Άσκησης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.
  • Η σύνταξη ετήσιων εκθέσεων, η εκπόνηση μελετών και η τήρηση στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη διεξαγωγή και την αξιολόγηση της Πρακτικής Άσκησης.
  • Ο συντονισμός ενεργειών δημοσιότητας και προβολής της Πρακτικής Άσκησης, σε συνεργασία με τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο Πρακτικής Άσκησης.

3. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

3.1. Καθορισμός βασικών στοιχείων Πρακτικής Άσκησης

Προκειμένου να υλοποιηθεί η Πρακτική Άσκηση, με απόφαση της Συνέλευσης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ., καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με την διεξαγωγή της Πρακτικής Άσκησης, οι οποίες αναγράφονται στον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης αυτών.

Η Συνέλευση του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. θα πρέπει να καθορίσει για κάθε μάθημα Πρακτικής Άσκησης του Προγράμματος Σπουδών τα εξής:

  • Εάν το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης του Προγράμματος Σπουδών είναι υποχρεωτικό ή μη για την απονομή του τίτλου σπουδών.
  • Τον αριθμό Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που λαμβάνει το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης.
  • Στην περίπτωση που αποτελεί μάθημα επιλογής, εάν περιλαμβάνεται στις απαραίτητες Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) για τη λήψη πτυχίου ή αν αναγράφεται αποκλειστικά και μόνο στο Παράρτημα Διπλώματος.
  • Εάν το μάθημα λαμβάνει βαθμό ή εάν είναι της μορφής «επιτυχώς/ανεπιτυχώς». Στην περίπτωση που το μάθημα λαμβάνει βαθμό, εάν αυτός προσμετράται στον υπολογισμό του γενικού μέσου όρου.
  • Τη χρονική διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης (παρουσία του/της φοιτητή/τριας στο Φορέα Υποδοχής), για το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης, σε ημερολογιακούς μήνες.
  • Την περίοδο ή περιόδους υλοποίησης της Πρακτικής Άσκησης.
  • Τις ελάχιστες προϋποθέσεις ακαδημαϊκής προόδου που πρέπει να πληρούνται πριν την έναρξη διεξαγωγής της Πρακτικής Άσκησης.
  • Τα κριτήρια επιλογής για την αξιολόγηση των αιτήσεων των φοιτητών/τριών, στην περίπτωση που οι διαθέσιμες θέσεις Πρακτικής Άσκησης είναι λιγότερες από τις αιτήσεις των φοιτητών/τριών, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην παρ. 2.3 του παρόντος.
  • Το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών της Πρακτικής Άσκησης (παρουσία του/της φοιτητή/τριας στο Φορέα Υποδοχής).
  • Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στο τέλος της Πρακτικής Άσκησης από τον/την φοιτητή/τρια και τον Επόπτη του Φορέα Υποδοχής.
  • Εάν είναι δυνατή ή όχι η επέκταση της διάρκειας της Πρακτικής Άσκησης έως και έξι (6) μήνες στον ίδιο Φορέα Υποδοχής, όταν η οριζόμενη διάρκεια είναι μικρότερη από έξι (6) μήνες, με όρους και προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο τη σύμφωνη γνώμη του Υπευθύνου Πρακτικής Άσκησης, του/της φοιτητή/ τριας και του Φορέα Υποδοχής. Το κόστος αποζημίωσης και ασφάλισης για το επιπλέον διάστημα Πρακτικής Άσκησης βαρύνει αποκλειστικά το Φορέα Υποδοχής, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

3.2. Αιτήσεις φοιτητών/τριών - Επιλογή - Ενστάσεις

Οι αιτήσεις των φοιτητών/τριών πραγματοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, που καθορίζει η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, καθώς και οι ημερομηνίες, ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος ή/και στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης. Η διάρκεια υποβολής αιτήσεων για την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών/τριών είναι κατ’ ελάχιστο δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες.

Μετά την επιλογή των φοιτητών/τριών από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, τα αποτελέσματα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος ή/και στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Οι φοιτητές/τριες, που δεν έχουν επιλεγεί (και εφόσον συντρέχει λόγος), έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν ηλεκτρονικά ένσταση (σε ειδική φόρμα/έντυπο) στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων. Οι ενστάσεις εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης που έχει οριστεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. Ο οριστικός πίνακας επιλεγέντων/επιλαχόντων φοιτητών/τριών που θα πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ.

3.3. Επιλογή Φορέα Υποδοχής

Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του εκάστοτε μαθήματος Πρακτικής Άσκησης, σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, υποστηρίζουν τους/τις φοιτητές/ τριες στην εύρεση Φορέα Υποδοχής για τη διεξαγωγή της Πρακτικής Άσκησης.

Ανάλογα με το τι προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ., η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης μπορεί να τοποθετήσει τον/την φοιτητή/τρια σε Φορέα Υποδοχής από τους ήδη συνεργαζόμενους ή να εγκρίνει Φορέα Υποδοχής, που ο/η φοιτητής/τρια έχει προτείνει ο/η ίδιος/α. Για λόγους ηθικής δεοντολογίας, ο/η φοιτητής/τρια δε μπορεί να πραγματοποιήσει την Πρακτική του Άσκηση σε συγγενικό πρόσωπο (π.χ. γονείς, θείοι, κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, η καταχώριση και η διάθεση θέσεων Πρακτικής Άσκησης για τους/τις φοιτητές/τριες πρώτου κύκλου σπουδών πραγματοποιείται υποχρεωτικά στο ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα ΑΤΛΑΣ της ανώνυμης εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.). Για τους σκοπούς του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ L119) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137), το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενεργούν ως Υπεύθυνοι Επεξεργασίας και η Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε. ως Εκτελούσα την Επεξεργασία. Κάθε θέση πρακτικής άσκησης που αφορά σε φοιτητές/τριες πρώτου κύκλου σπουδών του Α.Π.Θ. υποχρεωτικά δημοσιεύεται και καταγράφεται στο πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ.

3.4. Αλλαγή Φορέα Υποδοχής - Διακοπή Πρακτικής Άσκησης

Αλλαγή Φορέα Υποδοχής ή Διακοπή της Πρακτικής Άσκησης είναι δυνατή με απόφαση της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. Αλλαγή Φορέα Υποδοχής

Αν κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης:

  • Ο/η ασκούμενος/η φοιτητής/τρια ή ο ορισμένος Επόπτης Πρακτικής Άσκησης διαπιστώσουν ότι η διοίκηση του Φορέα Υποδοχής δεν ακολουθεί τα οριζόμενα της παρ. 3.10 του παρόντος ή ετεροαπασχολεί τους/τις φοιτητές/τριες ή
  • υπάρξουν σοβαρά προβλήματα συνεργασίας μεταξύ του/της ασκούμενου/ης φοιτητή/τριας, που δεν επιδέχονται επίλυσης, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Επόπτη Πρακτικής Άσκησης ή
  • συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του/της ασκούμενου/ης, οι οποίοι αποδεικνύονται με το/τα απαραίτητο/α δικαιολογητικό/ά από Δημόσια Δομή Υγείας, και απαιτούν την απουσία του/της για διάστημα μεγαλύτερο από τον αριθμό ημερών άδειας που προβλέπονται ο/η ασκούμενος/η φοιτητής/τρια οφείλει να το δηλώσει γραπτώς, τόσο στον Επόπτη Πρακτικής Άσκησης, όσο και στην Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης. Η τελευταία αποφασίζει αν συντρέχει λόγος αλλαγής θέσης άσκησης ή όχι. Σε περίπτωση που συντρέχει λόγος, τότε η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, μεριμνούν για την τοποθέτηση του/της ασκούμενου/ης φοιτητή/τριας σε άλλη θέση. Εφόσον, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του νέου Φορέα Υποδοχής, η Πρακτική Άσκηση στο νέο Φορέα Υποδοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο για το διάστημα που απέμεινε για την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, αρκεί αυτή να πραγματοποιηθεί εντός του ίδιου ακαδημαϊκού έτους. Στις περιπτώσεις που:
  • Ο νέος Φορέας Υποδοχής δε συμφωνήσει η Πρακτική Άσκηση να πραγματοποιηθεί μόνο για το διάστημα που απέμεινε για την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, ή
  • για λόγους ανωτέρας βίας δε μπορεί να πραγματοποιηθεί η Πρακτική Άσκηση μέσα στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, τότε ο/η φοιτητής/τρια οφείλει να πραγματοποιήσει την Πρακτική του/της Άσκηση εκ νέου για όλο το διάστημα Πρακτικής Άσκησης στο νέο Φορέα Υποδοχής.

Διακοπή Πρακτικής Άσκησης

Η Πρακτική Άσκηση επίσης διακόπτεται ακόμη και αν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, αλλά ο/η ασκούμενος/η φοιτητής/τρια:

  • Επιθυμεί τη διακοπή της Πρακτικής του/της Άσκησης για προσωπικούς του/της λόγους, κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης του/της προς τον Επόπτη και την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. ή
  • δεν τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, σύμφωνα με την παρ. 3.9 του παρόντος,
  • δεν τηρεί τους κανονισμούς ασφαλείας και εργασίας, όπως και κάθε άλλη ρύθμιση που ισχύει για το προσωπικό του Φορέα Υποδοχής, κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης του Φορέα Υποδοχής προς τον Επόπτη Πρακτικής Άσκησης και την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

Στην περίπτωση διακοπής της Πρακτικής Άσκησης:

  1. Εάν η Πρακτική Άσκηση είναι μάθημα υποχρεωτικό, τότε ο/η φοιτητής/τρια θα πρέπει να πραγματοποιήσει εκ νέου την Πρακτική του/της Άσκηση για όλο το διάστημα.
  2. Εάν η Πρακτική Άσκηση είναι μάθημα επιλογής, τότε ο/η φοιτητής/τρια θα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει εκ νέου Πρακτική Άσκηση για όλο το διάστημα, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματός του/της προς Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης μόνο κατόπιν της σύμφωνης γνώμης αυτής.

3.5. Ασφάλιση φοιτητών/τριών

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, οι φοιτητές/τριες που διεξάγουν Πρακτική Άσκηση, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2217/1994 (Α’ 83) μόνο για τον κίνδυνο του ατυχήματος. Για την ασφάλιση παροχών ασθενείας σε είδος, εφαρμόζεται η παρ. 10 του άρθρου 15 του ν. 3232/2004 (Α’ 48).

Η παρούσα εφαρμόζεται και σε όσους παραπέμπονται σύμφωνα με αιτιολογημένη απόφαση του Προέδρου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. να διενεργήσουν Πρακτική Άσκηση από Α.Ε.Ι. της ημεδαπής στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών πρώτου κύκλου, σύμφωνα με το άρθρο 311 του ν. 4657/2022.

Όταν η Πρακτική Άσκηση αποζημιώνεται, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 44 του ν. 5128/2024, το κόστος ασφάλισης περιλαμβάνεται στην αποζημίωση και βαρύνει τον φορέα που αποζημιώνει την Πρακτική Άσκηση (Φορέα Υποδοχής ή Ε.Λ.Κ.Ε. μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή έργων χρηματοδοτούμενων από ίδιους ή ιδιωτικούς πόρους). Αν η αποζημίωση βαρύνει εν μέρει και τον Φορέα Υποδοχής και τον Ε.Λ.Κ.Ε., τότε το κόστος ασφάλισης βαρύνει τον Φορέα Υποδοχής και περιλαμβάνεται στην αποζημίωση. Αν η Πρακτική Άσκηση δεν αποζημιώνεται, το κόστος ασφάλισης βαρύνει τον προϋπολογισμό έργων χρηματοδοτούμενων από ίδιους ή ιδιωτικούς πόρους που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Π.Θ. Για τα πρόσωπα που πρέπει να διενεργήσουν Πρακτική Άσκηση, σύμφωνα με αιτιολογημένη απόφαση του Προέδρου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., το κόστος ασφάλισης βαρύνει το Φορέα Υποδοχής. Ο φορέας χρηματοδότησης μέσω ενωσιακών πόρων έχει την αποκλειστική ευθύνη καταβολής της αποζημίωσης και των ασφαλιστικών εισφορών. Κάθε άλλη απαίτηση έναντι κάλυψης κινδύνου ατυχήματος ή βλάβης βαρύνει τον Φορέα Υποδοχής.

3.6. Αποζημίωση φοιτητών/τριών

Η Πρακτική Άσκηση αποζημιώνεται, με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας της Πρακτικής Άσκησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (παρ. 7 και 8, άρθρο 44, ν. 5128/2024).

Η Πρακτική Άσκηση αποζημιώνεται, εφόσον η εβδομαδιαία διάρκεια είναι ίση ή μεγαλύτερη από το ήμισυ της εβδομαδιαίας απασχόλησης του αντίστοιχου επόπτη στον Φορέα Υποδοχής και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη των είκοσι (20) ωρών εβδομαδιαίως. Για τις περιπτώσεις Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας μεγαλύτερης των είκοσι (20) ωρών, η Πρακτική Άσκηση λογίζεται ως πλήρους διάρκειας όταν αντιστοιχεί σε εβδομαδιαία διάρκεια Πρακτικής Άσκησης που ισούται με την εβδομαδιαία απασχόληση του αντίστοιχου επόπτη του Φορέα Υποδοχής, ενώ ως μερικής απασχόλησης όταν αντιστοιχεί σε εβδομαδιαία απασχόληση που ισούται με το ήμισυ των ωρών της εβδομαδιαίας απασχόλησης του αντίστοιχου επόπτη στον Φορέα Υποδοχής και σε καμία περίπτωση λιγότερη των είκοσι (20) ωρών. Σε κάθε περίπτωση η Πρακτική Άσκηση πλήρους διάρκειας δεν υπερβαίνει τις σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως. Η αποζημίωση της Πρακτικής Άσκησης καταβάλλεται στο/στη φοιτητή/τρια σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 52 του ν. 4611/2019 (Α’ 73).

Για τους/τις φοιτητές/τριες του πρώτου κύκλου σπουδών, το κόστος της αποζημίωσης δύναται να βαρύνει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει κατά προτεραιότητα τους Φορείς Υποδοχής, ή τον προϋπολογισμό συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή έργων χρηματοδοτούμενων από ίδιους ή ιδιωτικούς πόρους που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Π.Θ. Για τους/τις φοιτητές/τριες του δεύτερου κύκλου σπουδών, το κόστος αποζημίωσης δύναται να βαρύνει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου τους Φορείς Υποδοχής ή τον προϋπολογισμό έργων χρηματοδοτούμενων από ίδιους ή ιδιωτικούς πόρους που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Π.Θ., στην περίπτωση που στο Π.Μ.Σ. δεν προβλέπονται δίδακτρα. Αν στο Π.Π.Σ. ή στο Π.Μ.Σ. προβλέπονται δίδακτρα, το κόστος αποζημίωσης δύναται να βαρύνει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου τους Φορείς Υποδοχής ή τον προϋπολογισμό του Π.Π.Σ. ή του Π.Μ.Σ.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, η χορήγηση αποζημίωσης για τη διεξαγωγή Πρακτικής Άσκηση δε συνιστά λόγο διακοπής άλλων οικονομικών παροχών που χορηγούνται ή ειδικών επιδομάτων ή συντάξεων που λαμβάνουν ή δικαιούνται να λάβουν οι φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου για άλλους λόγους. Οι φοιτητές/τριες κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης, εκτός από το δικαίωμα αποζημίωσης και ασφάλισής τους, δεν αποκτούν κανένα άλλο δικαίωμα εργασιακής ή συνταξιοδοτικής μορφής.

3.7. Σύμβαση Πρακτικής Άσκησης

Πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης συνάπτεται Σύμβαση Πρακτικής Άσκησης, μεταξύ του Ιδρύματος, του Φορέα Υποδοχής και του/της ασκούμενου/ης. Η σύμβαση είναι κοινή για όλο το Α.Π.Θ. (πρότυπο σύμβασης παρατίθεται στο Παράρτημα του παρόντος κανονισμού που ακολουθεί). Η σύμβαση δύναται να διαφέρει μόνο στην περίπτωση που η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, σύμφωνα με τις τυχόν ειδικές ρυθμίσεις που απορρέουν από την πράξη χρηματοδότησης. Η σύμβαση υπογράφεται από τα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία λαμβάνουν από ένα αντίτυπο.

3.8. Διαδικασία Έναρξης Πρακτικής Άσκησης

Η διαδικασία που ακολουθείται για την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών/τριών πρώτου και δεύτερου κύκλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξαρτάται από τον τρόπο υλοποίησης και χωρίζεται σε 4 κατηγορίες:

Α) Χρηματοδότηση της Πρακτικής Άσκησης μέσω ΕΛΚΕ από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Β) Χρηματοδότηση της Πρακτικής Άσκησης μέσω ΕΛΚΕ από χρηματοδοτούμενα προγράμματα από ίδιους ή ιδιωτικούς πόρους.

Γ) Χρηματοδότηση της Πρακτικής Άσκησης από Φορέα Υποδοχής.

Δ) Κάλυψη μόνο της ασφαλιστικής εισφοράς των φοιτητών/τριών.

Α) Χρηματοδότηση της Πρακτικής Άσκησης μέσω ΕΛΚΕ από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Στην περίπτωση που η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών/τριών χρηματοδοτείται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που διαχειρίζεται ο ΕΛΚΕ Α.Π.Θ. τότε ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

1. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης του εκάστοτε μαθήματος Πρακτικής Άσκησης σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. ανακοινώνει στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους τις περιόδους υλοποίησης της Π.Α., σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

2. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης του εκάστοτε μαθήματος Πρακτικής Άσκησης σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. ανακοινώνει τις ημερομηνίες αιτήσεων των φοιτητών/τριών σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης, οι οποίες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ.

3. Μετά τη λήξη των αιτήσεων των φοιτητών/τριών, η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. κατατάσσει τους/τις φοιτητές/τριες (προσωρινός πίνακας κατάταξης), σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν οριστεί από τη Συνέλευση του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. και αναγράφονται στον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

4. Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. αναρτά τον προσωρινό πίνακα κατάταξης των φοιτητών/τριών, καθώς και τις ημερομηνίες ενστάσεων, σύμφωνα με την παρ. 3.2. του παρόντος.

5. Με την παρέλευση της ημερομηνίας ενστάσεων, τυχόν ενστάσεις εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. και αναρτάται ο οριστικός πίνακας κατάταξης, σύμφωνα με την παρ. 3.2. του παρόντος.

6. Ο οριστικός πίνακας κατάταξης επιλεγέντων/επιλαχόντων φοιτητών/τριών που θα πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση διαβιβάζεται από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης στη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. προς έγκριση.

7. Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. τοποθετεί τους/τις φοιτητές/τριες σε θέσεις Πρακτικής Άσκησης συνεργαζόμενων Φορέων Υποδοχής, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. και όσα περιγράφονται στην παρ. 3.3. του παρόντος.

8. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης διαβιβάζει αίτημα για έγκριση πραγματοποίησης Πρακτικής Άσκησης προς τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ., σε ειδικό πρότυπο που θα του δοθεί από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Το αίτημα συνοδεύεται από έγγραφο της Γραμματείας του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. με την έγκριση του οριστικού πίνακα κατάταξης από τη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης οφείλει να στείλει το αίτημα τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύναψη των συμβάσεων.

9. Ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος διαβιβάζει στο αρμόδιο όργανο αίτημα συνοδευόμενο από τον κατάλογο των φοιτητών/τριών με τις θέσεις Πρακτικής Άσκησης στους συνεργαζόμενους Φορείς Υποδοχής, προς έγκρισή του και υπογραφή των οικείων συμβάσεων.

10. Στη συνέχεια το αίτημα, συνοδευόμενο από τον κατάλογο των φοιτητών/τριών με τις θέσεις Πρακτικής Άσκησης στους συνεργαζόμενους Φορείς Υποδοχής, διαβιβάζεται στον ΕΛΚΕ Α.Π.Θ. προς έγκρισή του και υπογραφή των οικείων συμβάσεων από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών.

11. Κατόπιν, οι συμβάσεις υπογράφονται από τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο και, εν συνεχεία, αποστέλλονται στους Φορείς Υποδοχής και στους/στις φοιτητές/τριες προς υπογραφή.

Β) Χρηματοδότηση της Πρακτικής Άσκησης μέσω ΕΛΚΕ από χρηματοδοτούμενα προγράμματα από ίδιους ή ιδιωτικούς πόρους.

Στην περίπτωση που η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών/τριών χρηματοδοτείται από προγράμματα ίδιων ή ιδιωτικών πόρων, που διαχειρίζεται ο ΕΛΚΕ Α.Π.Θ., τον Ιούλιο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. καλεί τα Τμήματα να υποβάλλουν ανά μάθημα Πρακτικής Άσκησης, σε ειδικό έντυπο, αίτημα με τον εκτιμώμενο αριθμό των φοιτητών/ τριών που θα ασκηθούν στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος, τη χρονική διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης, εάν αυτή είναι υποχρεωτική ή επιλογής, καθώς και το εβδομαδιαίο ωράριο Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών/τριών (παρουσία φοιτητών/τριών στο Φορέα Υποδοχής), με τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης υποβάλλει τα αιτήματα στο αρμόδιο όργανο του ΕΛΚΕ Α.Π.Θ. προς έγκριση. Εν συνεχεία, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

1. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης του εκάστοτε μαθήματος Πρακτικής Άσκησης ανακοινώνει στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους τις περιόδους υλοποίησης της Π.Α., σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

2. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης του εκάστοτε μαθήματος Πρακτικής Άσκησης ανακοινώνει τις ημερομηνίες αιτήσεων των φοιτητών/τριών σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης, οι οποίες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ.

3. Μετά τη λήξη των αιτήσεων των φοιτητών/τριών, η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. κατατάσσει τους/τις φοιτητές/τριες (προσωρινός πίνακας κατάταξης), σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν οριστεί από τη Συνέλευση του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. και αναγράφονται στον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

4. Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. αναρτά τον προσωρινό πίνακα κατάταξης των φοιτητών/τριών, καθώς και τις ημερομηνίες ενστάσεων, σύμφωνα με την παρ. 3.2 του παρόντος.

5. Με την παρέλευση της ημερομηνίας ενστάσεων, τυχόν ενστάσεις εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. και αναρτάται ο οριστικός πίνακας κατάταξης, σύμφωνα με την παρ. 3.2 του παρόντος.

6. Ο οριστικός πίνακας κατάταξης επιλεγέντων/επιλαχόντων φοιτητών/τριών που θα πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση διαβιβάζεται από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης στη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. προς έγκριση.

7. Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης τοποθετεί τους/τις φοιτητές/τριες σε θέσεις Πρακτικής Άσκησης συνεργαζόμενων Φορέων Υποδοχής, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. και όσα περιγράφονται στην παρ. 3.3 του παρόντος.

8. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης διαβιβάζει αίτημα για έγκριση πραγματοποίησης Πρακτικής Άσκησης προς τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ., σε ειδικό πρότυπο που θα του δοθεί από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Το αίτημα συνοδεύεται από έγγραφο της Γραμματείας του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. με την έγκριση του οριστικού πίνακα κατάταξης από τη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης οφείλει να στείλει το αίτημα τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύναψη των συμβάσεων.

9. Ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος διαβιβάζει στο αρμόδιο όργανο αίτημα συνοδευόμενο από τον κατάλογο των φοιτητών/τριών με τις θέσεις Πρακτικής Άσκησης στους συνεργαζόμενους Φορείς Υποδοχής, προς έγκρισή του και υπογραφή των οικείων συμβάσεων.

10. Στη συνέχεια το αίτημα, συνοδευόμενο από τον κατάλογο των φοιτητών/τριών με τις θέσεις Πρακτικής Άσκησης στους συνεργαζόμενους Φορείς Υποδοχής, διαβιβάζεται στον ΕΛΚΕ Α.Π.Θ. προς έγκρισή του και υπογραφή των οικείων συμβάσεων από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών.

11. Κατόπιν, οι συμβάσεις υπογράφονται από τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο και, εν συνεχεία, αποστέλλονται στους Φορείς Υποδοχής και στους/στις φοιτητές/τριες προς υπογραφή.

Γ) Χρηματοδότηση της Πρακτικής Άσκησης από Φορέα Υποδοχής

Στην περίπτωση που η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών/τριών χρηματοδοτείται από Φορέα Υποδοχής τότε:

Ι. Όταν ο Φορέας Υποδοχής αναζητά φοιτητή/τρια για Πρακτική Άσκηση, την οποία χρηματοδοτεί ο ίδιος, τότε ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

1. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης του εκάστοτε μαθήματος Πρακτικής Άσκησης ανακοινώνει τη θέση Πρακτικής Άσκησης και τις ημερομηνίες αιτήσεων των φοιτητών/τριών σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης, οι οποίες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ.

2. Μετά τη λήξη των αιτήσεων των φοιτητών/τριών, η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. επιλέγει τον/τους φοιτητή/τές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της θέσης και του Φορέα Υποδοχής και ενημερώνει τον/τους φοιτητή/τές και το Φορέα Υποδοχής.

3. Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. διαβιβάζει αίτημα για έγκριση πραγματοποίησης της/των εν λόγω Πρακτικής/ών Άσκησης/Ασκήσεων από τη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ.

4. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης διαβιβάζει αίτημα για έγκριση πραγματοποίησης Πρακτικής Άσκησης προς τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ., σε ειδικό πρότυπο που θα του δοθεί από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Το αίτημα συνοδεύεται από έγγραφο της Γραμματείας του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. με την έγκριση της/των εν λόγω Πρακτικής Άσκησης/Ασκήσεων από τη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης οφείλει να στείλει το αίτημα τουλάχιστον δεκαπέντε (15 ημέρες) πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύναψη των συμβάσεων.

5. Ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος διαβιβάζει στο αρμόδιο όργανο αίτημα συνοδευόμενο από τον κατάλογο των φοιτητών/τριών με τις θέσεις Πρακτικής Άσκησης στους συνεργαζόμενους Φορείς Υποδοχής, προς έγκρισή του και υπογραφή των οικείων συμβάσεων.

6. Κατόπιν, οι συμβάσεις υπογράφονται από τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο και, εν συνεχεία, αποστέλλονται στους Φορείς Υποδοχής και στους/στις φοιτητές/τριες προς υπογραφή.

ΙΙ. Όταν ο/η φοιτητής/τρια έχει αναζητήσει ο/η ίδιος/α Φορέας Υποδοχής που θα χρηματοδοτήσει την Πρακτική του/της Άσκησης, τότε ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

1. Ο/η φοιτητής/τρια υποβάλλει αίτημα στην Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ., σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3.3 του παρόντος.

2. Εφόσον το αίτημα εγκριθεί από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ., η τελευταία διαβιβάζει αίτημα για έγκριση πραγματοποίησης της εν λόγω Πρακτικής Άσκησης από τη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ.

3. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης διαβιβάζει αίτημα για έγκριση πραγματοποίησης Πρακτικής Άσκησης προς τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ., σε ειδικό πρότυπο που θα του δοθεί από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Το αίτημα συνοδεύεται από έγγραφο της Γραμματείας του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. με την έγκριση της εν λόγω Πρακτικής Άσκησης από τη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης οφείλει να στείλει το αίτημα τουλάχιστον δεκαπέντε (15 ημέρες) πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύναψη των συμβάσεων.

4. Ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος διαβιβάζει στο αρμόδιο όργανο αίτημα συνοδευόμενο από τον κατάλογο των φοιτητών/τριών με τις θέσεις Πρακτικής Άσκησης στους συνεργαζόμενους Φορείς Υποδοχής, προς έγκρισή του και υπογραφή των οικείων συμβάσεων.

5. Κατόπιν, οι συμβάσεις υπογράφονται από τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο και, εν συνεχεία, αποστέλλονται στους Φορείς Υποδοχής και στους/στις φοιτητές/τριες προς υπογραφή.

Δ) Κάλυψη μόνο της ασφαλιστικής εισφοράς των φοιτητών/τριών

Στην περίπτωση που η Πρακτική Άσκηση έχει οριστεί με εβδομαδιαία διάρκεια μικρότερη των είκοσι (20) ωρών, τότε αυτή δεν αποζημιώνεται, αλλά ο/η φοιτητής/τρια που διεξάγει Πρακτική Άσκηση ασφαλίζεται για τον κίνδυνο ατυχήματος για το διάστημα της Πρακτικής Άσκησης. Το κόστος ασφάλισης καλύπτεται σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην παρ. 3.5 του παρόντος.

Στην περίπτωση αυτή, τον Ιούλιο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. καλεί τα Τμήματα να υποβάλλουν ανά μάθημα Πρακτικής Άσκησης, σε ειδικό έντυπο, αίτημα με τον εκτιμώμενο αριθμό των φοιτητών/τριών που θα ασκηθούν στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος, τη χρονική διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης, εάν αυτή είναι υποχρεωτική ή επιλογής, καθώς και το εβδομαδιαίο ωράριο Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών/τριών (παρουσία φοιτητών/ τριών στο Φορέα Υποδοχής), με τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης υποβάλλει τα αιτήματα στο αρμόδιο όργανο του ΕΛΚΕ Α.Π.Θ. προς έγκριση.

Εν συνεχεία, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

1. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης του εκάστοτε μαθήματος Πρακτικής Άσκησης ανακοινώνει στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους τις περιόδους υλοποίησης της Π.Α., σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

2. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης του εκάστοτε μαθήματος Πρακτικής Άσκησης ανακοινώνει τις ημερομηνίες αιτήσεων των φοιτητών/τριών σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης, οι οποίες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ.

3. Μετά τη λήξη των αιτήσεων των φοιτητών/τριών, η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. κατατάσσει τους/τις φοιτητές/τριες (προσωρινός πίνακας κατάταξης), σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν οριστεί από τη Συνέλευση του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. και αναγράφονται στον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

4. Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. αναρτά τον προσωρινό πίνακα κατάταξης των φοιτητών/τριών, καθώς και τις ημερομηνίες ενστάσεων, σύμφωνα με την παρ. 3.2 του παρόντος.

5. Με την παρέλευση της ημερομηνίας ενστάσεων, τυχόν ενστάσεις εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. και αναρτάται ο οριστικός πίνακας κατάταξης, σύμφωνα με την παρ. 3.2 του παρόντος.

6. Ο οριστικός πίνακας κατάταξης επιλεγέντων/επιλαχόντων φοιτητών/τριών που θα πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση διαβιβάζεται από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης στη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. προς έγκριση.

7. Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης τοποθετεί τους/τις φοιτητές/τριες σε θέσεις Πρακτικής Άσκησης συνεργαζόμενων Φορέων Υποδοχής, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. και όσα περιγράφονται στην παρ. 3.3 του παρόντος.

8. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης διαβιβάζει αίτημα για έγκριση πραγματοποίησης Πρακτικής Άσκησης προς τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ., σε ειδικό πρότυπο που θα του δοθεί από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Το αίτημα συνοδεύεται από έγγραφο της Γραμματείας του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. με την έγκριση του οριστικού πίνακα κατάταξης από τη Συνέλευση του Τμήματος ή της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για τα Π.Μ.Σ. Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης οφείλει να στείλει το αίτημα τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύναψη των συμβάσεων.

9. Ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος διαβιβάζει στο αρμόδιο όργανο αίτημα συνοδευόμενο από τον κατάλογο των φοιτητών/τριών με τις θέσεις Πρακτικής Άσκησης στους συνεργαζόμενους Φορείς Υποδοχής, προς έγκρισή του και υπογραφή των οικείων συμβάσεων.

10. Στη συνέχεια το αίτημα, συνοδευόμενο από τον κατάλογο των φοιτητών/τριών με τις θέσεις Πρακτικής Άσκησης στους συνεργαζόμενους Φορείς Υποδοχής, διαβιβάζεται στον ΕΛΚΕ Α.Π.Θ. προς έγκρισή του και υπογραφή των οικείων συμβάσεων από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών.

11. Κατόπιν, οι συμβάσεις υπογράφονται από τον Ιδρυματικό Υπεύθυνο και, εν συνεχεία, αποστέλλονται στους Φορείς Υποδοχής και στους/στις φοιτητές/τριες προς υπογραφή.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, για τη διαδικασία των αιτήσεων των φοιτητών/τριών, των ενστάσεων, καθώς και της καταχώρησης απαραίτητων στοιχείων των φοιτητών/τριών που απαιτούνται για τη σύναψη των συμβάσεων, χρησιμοποιείται το Πληροφοριακό Σύστημα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ., προκειμένου να τηρείται αρχείο με τα απαραίτητα στοιχεία.

3.9. Δικαιώματα και Υποχρεώσεις Φοιτητών/τριών

• Ο/η φοιτητής/τρια πριν την έναρξη της Πρακτικής του/της Άσκησης πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα του δοθούν από το Τμήμα του/της ή/και το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης σχετικά την υλοποίηση της Πρακτικής Άσκησης.

• Κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης, ο/η ασκούμενος/η φοιτητής/τρια δικαιούται αδείας μίας (1) ημέρας ανά μήνα Πρακτικής Άσκησης, για λόγους προσωπικούς, υγείας ή εκπαιδευτικούς (π.χ. εξετάσεις). Ο/Η ασκούμενος/η μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ημέρες απουσίας είτε τμηματικά είτε συνολικά κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης. Στην περίπτωση που θέλει να κάνει χρήση της άδειάς του για προσωπικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους, τότε θα πρέπει να ενημερώσει με e-mail για την απουσία του/της δύο (2) ημέρες νωρίτερα τον οριζόμενο Επόπτη Πρακτικής Άσκησης από την πλευρά του Ιδρύματος, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και φυσικά το Φορέα Υποδοχής. Σε περίπτωση που δεν ενημερώσει δύο (2) ημέρες νωρίτερα και έπειτα από έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο/η ασκούμενος/η φοιτητής/τρια απουσιάζει από το Φορέα Υποδοχής, η απουσία αυτή θα θεωρείται αδικαιολόγητη και θα αποτελεί λόγο ακύρωσης της Πρακτικής Άσκησης. Όταν συντρέχουν λόγοι υγείας, τότε ο/η ασκούμενος/η μπορεί να ενημερώσει για την απουσία του/της και την ίδια ημέρα.

• Ο/Η ασκούμενος/η φοιτητής/τρια στον χώρο της Πρακτικής Άσκησης, υποχρεούται να ακολουθεί τους κανονισμούς ασφαλείας και εργασίας ως και κάθε άλλη ρύθμιση που ισχύει για το προσωπικό του Φορέα Υποδοχής. Αδικαιολόγητες απουσίες ή παράβαση των κανονισμών του εργασιακού χώρου μπορούν να οδηγήσουν στη διακοπή της Πρακτικής Άσκησης. Στην περίπτωση αυτή, ο/η φοιτητής/τρια δύναται να επαναλάβει την Πρακτική Άσκηση, σύμφωνα με την παρ. 3.4 του παρόντος.

• Για την επιτυχή ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, ο/η ασκούμενος/η φοιτητής/τρια υποχρεούται να υποβάλλει οποιαδήποτε στοιχείο/δικαιολογητικό του/της ζητηθεί από τον Υπεύθυνο Πρακτικής Άσκησης ή/και το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, όπως αυτά έχουν οριστεί από τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

• Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψή των στοιχείων/δικαιολογητικών. Σε περίπτωση απόρριψης, μετά από αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/ης φοιτητή/τριας, η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης αποφασίζει οριστικά για τη διάρκεια και το αντικείμενο απασχόλησης που πρέπει να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικά ή ακυρώνει την απόφαση απόρριψης του Υπευθύνου Πρακτικής Άσκησης και κάνει δεκτά τα στοιχεία/δικαιολογητικά.

• Ο/Η ασκούμενος/η δε μπορεί να ορκιστεί πριν την ολοκλήρωση της Πρακτικής του/της Άσκησης, αφού η Πρακτική Άσκηση αποτελεί μάθημα του Προγράμματος Σπουδών. Μπορεί όμως να έχει ολοκληρώσει τις ακαδημαϊκές του/της υποχρεώσεις και να μην έχει καταθέσει αίτηση ορκωμοσίας.

3.10. Υποχρεώσεις Φορέων Υποδοχής

Η διοίκηση των Φορέων Υποδοχής, στους οποίους ασκούνται οι φοιτητές/τριες, υποχρεούται να συμβάλλει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αρτιότερη εκπαίδευση των ασκούμενων. Οι Φορείς Υποδοχής μεριμνούν για:

• Όσον αφορά τους/τις φοιτητές/τριες πρώτου κύκλου σπουδών, την υποχρεωτική καταχώριση και διάθεση θέσεων Πρακτικής Άσκησης στο ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα ΑΤΛΑΣ της ανώνυμης εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.).

• Όσον αφορά τους/τις φοιτητές/τριες δεύτερου κύκλου σπουδών, τη διάθεση θέσεων Πρακτικής Άσκησης, σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει οριστεί και περιγράφεται στον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Μ.Σ.

• Την τοποθέτηση κάθε ασκούμενου/ης φοιτητή/τριας σε θέση Πρακτικής Άσκησης, στον τομέα που έχει δηλώσει και είναι σχετική με το αντικείμενο σπουδών του/της, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει τη δυνατότητα εναλλαγής θέσεων εργασίας (job rotation), στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται εφικτό και σκόπιμο.

• Την εξασφάλιση κατάλληλου χώρου εργασίας και την ανάθεση καθηκόντων στον/στην ασκούμενο/η φοιτητή/ τρια με βάση το αντικείμενο σπουδών του/της

• Την υπογραφή της σύμβασης Πρακτικής Άσκησης που θα του δοθεί από το Ίδρυμα.

• Την ασφάλιση του/της ασκούμενου/ης φοιτητή/τριας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και όσα ορίζονται στην παρ. 3.5 του παρόντος.

• Την αποζημίωση του/της ασκούμενου/ης φοιτητή/ τριας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εφόσον αυτή δεν καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή έργων χρηματοδοτούμενων από ίδιους ή ιδιωτικούς πόρους που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Π.Θ.

• Την αποστολή οποιουδήποτε αποδεικτικού αποζημίωσης του/της ασκούμενου/ης φοιτητή/τρια προς το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, εφόσον αυτό ζητηθεί.

• Την ενημέρωση σε κάθε ασκούμενο/η φοιτητή/τρια για τους ισχύοντες κανόνες ασφάλειας και υγείας στο Φορέα Υποδοχής.

• Τη δήλωση του/της ασκούμενου/ης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την αποστολή των αντιγράφου δήλωσης (έντυπα Ε3.5) στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης.

• Τον ορισμό υπεύθυνου Πρακτικής Άσκησης (Επόπτη Φορέα Υποδοχής) για τον/την κάθε ασκούμενο/η με επαρκή εμπειρία στο αντικείμενο της άσκησης, ο οποίος:

  • Επιβλέπει την άσκηση και την επίδοση των ασκούμενων,
  • υποβάλλει προτάσεις στη διεύθυνση του Φορέα Υποδοχής για βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των ασκούμενων,
  • συνεργάζεται με τον επόπτη Πρακτικής Άσκησης από την πλευρά του Ιδρύματος για την αποτελεσματικότερη άσκηση των φοιτητών/τριών,
  • οφείλει να υποβάλλει, στο τέλος της άσκησης των φοιτητών/τριών, στον Υπεύθυνο Πρακτικής Άσκησης, ή/ και στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, όλα τα απαραίτητα στοιχεία/δικαιολογητικά, όπως αυτά έχουν οριστεί από τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

3.11. Εποπτεία

Η εποπτεία από την πλευρά του Ιδρύματος μπορεί να πραγματοποιείται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • επικοινωνία μέσω Η/Υ (π.χ. e-mail, skype, zoom),
  • τηλεφωνική επικοινωνία,
  • επιτόπια επίσκεψη στο χώρο διεξαγωγής της Πρακτικής Άσκησης, όταν αυτή καθίσταται εφικτή και όταν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την πραγματοποίηση αυτής.

Η εποπτεία από την πλευρά του Φορέα Υποδοχής είναι εξίσου σημαντική για την επιτυχή διεξαγωγή της Πρακτικής Άσκησης. Ο ορισμένος Επόπτης Φορέα Υποδοχής οφείλει να διαθέσει στον/στην ασκούμενο/η φοιτητή/ τρια τον απαραίτητο χρόνο για την καθοδήγησή του/της και να παρακολουθήσει την πορεία του/της.

Οι Επόπτες Πρακτικής Άσκησης από την πλευρά του Ιδρύματος και από την πλευρά του Φορέα Υποδοχής οφείλουν να συνεργάζονται για την αποτελεσματικότερη άσκηση των φοιτητών/τριών και την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

3.12. Ολοκλήρωση Πρακτικής Άσκησης

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης:

• Ο/η ασκούμενος/η φοιτητής/τρια υποχρεούται να υποβάλλει οποιοδήποτε στοιχείο/δικαιολογητικό του/ της ζητηθεί από τον Υπεύθυνο Πρακτικής Άσκησης, ή/ και το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, όπως αυτά έχουν οριστεί από τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. ή του Π.Μ.Σ.

• Ο Επόπτης Πρακτικής Άσκησης από την πλευρά του Φορέα Υποδοχής οφείλει να υποβάλλει, στο τέλος της άσκησης των φοιτητών/τριών, στον Υπεύθυνο Πρακτικής Άσκησης, ή/και το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά έχουν οριστεί από τον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.

• Ο Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης οφείλει να ενημερώσει την γραμματεία του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. για την επιτυχή ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης του/της κάθε ασκούμενου/ης φοιτητή/τριας, προκειμένου να καταχωρηθούν οι Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) στο/στη φοιτητή/τρια.

3.13. Διευκολύνσεις φοιτητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Για τις περιπτώσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Πρακτική Άσκηση φοιτητών/τριών με αναπηρία (ΑμεΑ) ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με τα κριτήρια αξιολόγησης που θα ισχύουν για όλους τους ενδιαφερόμενους, εκτός εάν υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον εσωτερικό κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Π.Π.Σ. του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ. Εντούτοις, εάν υπάρχουν φοιτητές/τριες με αναπηρία που πληρούν τα κριτήρια επιλογής, αλλά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιλαχόντων φοιτητών/ τριών, η αίτησή τους θα γίνεται προσπάθεια να ικανοποιείται κατ’ εξαίρεση με ταυτόχρονη ισάριθμη αύξηση των προσφερόμενων θέσεων Πρακτικής Άσκησης. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, θα φροντίσουν για την εξεύρεση Φορέα Υποδοχής που να μπορεί να ασκήσει φοιτητή/τρια με αναπηρία.

Ο κανονισμός τροποποιείται από τη Σύγκλητο Α.Π.Θ. σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του θεσμικού πλαισίου καθώς και του Α.Π.Θ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Πρότυπο Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης με Χρηματοδότηση από τον ΕΛΚΕ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Πρότυπο Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΛΚΕ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ Πρότυπο Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης με Χρηματοδότηση από Φορέα Υποδοχής

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2024

Ο Πρύτανης
ΧΑΡΆΛΑΜΠΟΣ ΦΕΊΔΑΣ

Σχετικά Άρθρα