edu.klimaka.gr

6ος Διαγωνισμός για Υποτροφίες Σπουδών Βιολιού στο Εξωτερικό

ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 6ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΙΣΜΗΝΗΣ ΚΑΡΤΕΡ

ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας
185 35 Πειραιάς
τηλ.: 216 900 3720
φαξ: 210 42 96 024
http://www.laskaridisfoundation.org
e-mail: stagoni(ΣΤΟ)laskaridisfoundation.org

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει τον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολιού για τη χορήγηση μίας (1) υποτροφίας για διετείς σπουδές βιολιού στο εξωτερικό για την απόκτηση Bachelor ή Master.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της διακεκριμένης βιολονίστριας και Καθηγήτριας του Ωδείου Αθηνών Ισμήνης Χρυσοχόου – Κάρτερ.

Οι υπότροφοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους σε Ανώτατο Αναγνωρισμένο Μουσικό Ίδρυμα του εξωτερικού (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Κροατία, Λεττονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία) της επιλογής τους.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την υποτροφία έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε ένα εκ των ανωτέρω χωρών εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η υποτροφία χορηγείται για δύο (2) συνεχή έτη με έναρξη το έτος 2019.

Το ποσό της ετήσιας χορηγίας της υποτροφίας ορίζεται στις δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000), δηλαδή το συνολικό ποσό της υποτροφίας ανέρχεται στις είκοσι τέσσερις χιλιάδες ευρώ (24.000).

Στους υποψηφίους για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων μετακίνησής τους, ύστερα από συνεννόηση με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2019, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής.

Αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό γίνονται δεκτές μέχρι και την 30ή Αυγούστου 2019, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, 185 35 Πειραιάς, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ηλεκτρονικά ή μέσω ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.


Προκήρυξη 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολιού

Για τη χορήγηση μιας (1) υποτροφίας για ανώτατες σπουδές βιολιού σε Μουσικό Πανεπιστήμιο στο εξωτερικό (για την απόκτηση Bachelor ή Master)
Δωρήτρια: Ισμήνη Κάρτερ

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει τον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολιού για τη χορήγηση μίας (1) υποτροφίας για διετείς σπουδές βιολιού στο εξωτερικό για την απόκτηση Bachelor ή Master. (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Κροατία, Λεττονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία).

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν την ελληνική ή κυπριακή υπηκοότητα.

Το προσωπικό ετήσιο εισόδημα των υποψηφίων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000). Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν έχει προσωπικό εισόδημα απαιτείται η υποβολή επικυρωμένης υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/86 που θα δηλώνει ότι δεν έχει προσωπικό εισόδημα και θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των σαράντα εννέα χιλιάδων ευρώ (49.000).

Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά δύο χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (2.500) για κάθε επιπλέον προστατευόμενο τέκνο, σε οικογένειες με άνω των δύο (2) προστατευόμενων τέκνων.

Δεν μετέχουν στον διαγωνισμό όσοι έχουν εξασφαλίσει για το ίδιο χρονικό διάστημα της παρούσας υποτροφίας ανάλογη υποτροφία από άλλη πηγή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Οι υπότροφοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους σε ανώτατο αναγνωρισμένο Μουσικό Ίδρυμα του εξωτερικού (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Κροατία, Λεττονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία) της επιλογής τους.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την υποτροφία έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε ένα εκ των ανωτέρω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η υποτροφία χορηγείται για δύο (2) συνεχή έτη με έναρξη το έτος ανάδειξης του υποτρόφου.

Το ποσό της ετήσιας χορηγίας της υποτροφίας ορίζεται στις δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000), δηλαδή το συνολικό ποσό της υποτροφίας ανέρχεται στις είκοσι τέσσερις χιλιάδες ευρώ (24.000).

Η καταβολή του ποσού της υποτροφίας γίνεται τμηματικά σε είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες δόσεις, ποσού ευρώ χιλίων (1.000 €) καθεμία. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, εφόσον η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους έπεται της άφιξης του υποτρόφου στην αλλοδαπή, διαφορετικά από την ημέρα της άφιξης του υποτρόφου στην αλλοδαπή, η οποία αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση του οικείου Έλληνα Προξένου, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης σύναψης μετά του υποτρόφου στην Αθήνα του συμβολαίου υποτροφίας. Η υποτροφία λήγει μετά την παρέλευση του δεύτερου συνεχούς ακαδημαϊκού έτους.

Στους υποψηφίους για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων μετακίνησής τους, ύστερα από συνεννόηση με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ο υπότροφος υποχρεούται να προσκομίζει ή αποστέλλει στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη πιστοποιητικό ή βεβαίωση του οικείου εκπαιδευτικού Ιδρύματος όπου φοιτά, περί της προόδου των σπουδών του, σε επίσημη μετάφραση, ανά εξάμηνο. Σε περίπτωση αποχής του υποτρόφου από τις σπουδές για τις οποίες του απονεμήθηκε η υποτροφία ή έντονα αρνητικών κρίσεων των Καθηγητών του υποτρόφου για τις βιολονιστικές επιδόσεις του, θα διακόπτεται η χορήγηση της υποτροφίας, κατόπιν απόφασης, η οποία θα λαμβάνεται από κοινού, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και από τη δωρήτρια κ. Ισμήνη Κάρτερ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν δίπλωμα αναγνωρισμένου ωδείου του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύνανται, κατά την κρίση της κριτικής επιτροπής, να γίνουν δεκτοί στον διαγωνισμό και σπουδαστές που δεν διαθέτουν τα εν λόγω πτυχία.

Οι υποψήφιοι πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημέρα έναρξης του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2019 σε αίθουσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, ενώπιον της αρμόδιας Κριτικής Επιτροπής.

Αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό θα γίνονται δεκτές μέχρι και την 30ή Αυγούστου 2019 συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στο διαγωνισμό, υποχρεούνται να υποβάλουν στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, 185 35 Πειραιάς, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ηλεκτρονικά ή μέσω ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, αίτηση στην οποία πρέπει να δηλώνουν τη χώρα στην οποία επιθυμούν να μεταβούν για να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους.

Περισσότερες πληροφορίες και το έντυπο της αίτησης παρέχονται καθημερινά 9.00-17.00 στα Γραφεία της Διεύθυνσης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας 185 35 Πειραιάς, τηλ.: 216 900 3700) καθώς και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.laskaridisfoundation.org (menu: Διαγωνισμοί – Υποτροφία Βιολιού Ισμήνης Κάρτερ τρέχοντος έτους). Με την υποβολή της αίτησης κατά τα ανωτέρω, οι υποψήφιοι αποδέχονται
ανεπιφύλακτα όλους τους όρους της παρούσας προκήρυξης διαγωνισμού.

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗΣ

Στην αίτηση πρέπει να επισυνάπτονται τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Ο απαιτούμενος τίτλος σπουδών (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο) και στην περίπτωση που ο τίτλος σπουδών είναι του εξωτερικού απαιτείται επίσημη μετάφραση από το Υπουργείο Εξωτερικών ή δικηγόρο.
  2.  Πρωτότυπο πιστοποιητικό του ξένου πανεπιστημίου που να δηλώνει ότι ο εν λόγω υποψήφιος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ως φοιτητής, επισήμως μεταφρασμένο.
  3. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
  4. Επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση (Ν.1599/86) ότι ο υποψήφιος δεν έλαβε ή δεν λαμβάνει υποτροφία για τις ίδιες σπουδές από άλλη κληρονομιά, κληροδοσία, δωρεά, το Ι.Κ.Υ. ή άλλη πηγή και δεν εξέπεσε από δική του υπαιτιότητα από άλλη υποτροφία, η οποία τυχόν του απενεμήθη προηγουμένως.
  5. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του τελευταίου οικονομικού έτους του υποψηφίου. Για τους υποψήφιους που δεν υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα δηλώνεται ότι ο υποψήφιος δεν είχε την υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση για το τελευταίο οικονομικό έτος καθώς και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τελευταίου οικογενειακού εκκαθαριστικού σημειώματος.
  6. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πτυχίου ξένης γλώσσας (π.χ. Lower ή Proficiency ή αντίστοιχό του για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες) αναλόγως της χώρας στην οποία οι υποψήφιοι έχουν γίνει δεκτοί στο ανώτατο ίδρυμα στο οποίο θα μεταβούν.
  7. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, όχι μικρότερες των 9Χ12 εκ., κατάλληλες για δημοσίευση (οι φωτογραφίες μπορούν να υποβληθούν και σε ψηφιακή μορφή στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
  8. Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν για τη διαπίστωση των απαραίτητων προσόντων τους στο Βιολί στο ακόλουθο ρεπερτόριο:

ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

(1) J.S. BACH:

Από την παρτίτα αριθ. 3 για σόλο βιολί (*1685 †1750) Preludio
Gavotte en Rondeu

(2) W.A. MOZART:

Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζ.(*1756 †1791) αριθ. 4 K.V. 218
(Μόνο το πρώτο και το δεύτερο μέρος)
Allegro
Andante cantabile
(Επιβεβλημένο κομμάτι)

(3) N. PAGANINI:

Το 20ο από τα 24 Καπρίτσια για βιολί σόλο
(*1782 †1840) Allegretto (στα Da Capo με επιστροφή στο τέλος ”Fine”)

(4) Ένα από τα αναφερόμενα κλασσικά κοντσέρτα για βιολί

  • • L. V. BEETHOVEN (*1770 †1827):
    Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζ. op. 61
    Allegro ma non troppo
    Largetto
  • F. MENDELSSOHN (*1809 †1847):
    Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε μι ελάσ.op. 64
    Allegro molto appassionato
    Allegretto non troppo- Allegro molto vivace
  • E. LALO (*1823 †1892):
    Ισπανική συμφωνία για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσ. op. 21 (το πρώτο μέρος “Allegro non troppo” και φινάλε το πέμπτο μέρος Allegro “Rondo”)

(5) Ένα από τα αναφερόμενα σύγχρονα κοντσέρτα για βιολί

  •   D. KABALEVSKY (*1904 †1987):
    Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα op. 48
    Allegro molto con brio
    Andantino cantabile
  • I. STRAWINSKY (*1882 †1971): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε
     Άρια 2 ΙΙΙ μέρος και
    Capriccio IV μέρος
  • H. WIENIAWSKI (*1835 †1880): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.2 σε ρε ελάσ. op. 22 (όλα τα μέρη)

(6) Ένα δεξιοτεχνικό έργο της επιλογής του διαγωνιζόμενου

ΣΗΜ.: Όλα τα έργα εκτελούνται από μνήμης

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η Κριτική Επιτροπή θα είναι πενταμελής. Τα μέλη της θα ορισθούν από την κ. Ισμήνη Κάρτερ, η οποία θα συμμετέχει στην Επιτροπή ως Πρόεδρος αυτής.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο (2) ή τρεις (3) κύκλους ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων που θα συμμετέχουν σε αυτόν. Αν ο αριθμός των συμμετεχόντων υπερβεί τους 13, ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε τρεις (3) κύκλους και θα προηγηθεί αυτών σύντομη προεξέταση όλων των διαγωνιζομένων σε ένα από τα έργα του προγράμματος.

Με το πέρας της εξέτασης των υποψηφίων η Κριτική Επιτροπή έχει δικαίωμα να αποφασίσει τη διενέργεια συναυλίας στην οποία υποχρεούνται να συμμετάσχουν όλοι οι διακριθέντες.

Σε περίπτωση άρνησης διακριθέντος υποψηφίου να συμμετάσχει σε αυτήν, το Ίδρυμα δικαιούται να απαιτήσει την επιστροφή των ποσών που έχει δαπανήσει για τα έξοδα μετακίνησης του υποψηφίου και για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό καθώς και κάθε άλλο ποσό για τη ζημία που υπέστη από τη μη συμμετοχή του διακριθέντος στη συναυλία.

Η κριτική επιτροπή αποφασίζει σε προηγούμενη συνεδρίαση για τον τρόπο βαθμολόγησης και διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει το πρόγραμμα του διαγωνιζόμενου κατά την κρίση της.

Οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι αμετάκλητες και δεν επιδέχονται οποιαδήποτε μορφή ενστάσεως.

Ο τρόπος βαθμολογίας ορίζεται από την κριτική επιτροπή η οποία συνέρχεται για τον σκοπό αυτόν μίαν ώρα πριν την έναρξη του διαγωνισμού.

Η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού θα παρέχει στους υποψηφίους τη δυνατότητα δοκιμής στην αίθουσα εξέτασης την παραμονή του διαγωνισμού. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν οι ίδιοι τον πιανίστα-συνοδό τους για τα έργα που χρειάζονται συνοδεία πιάνου. Για τους διαγωνιζόμενους που δεν διαθέτουν συνοδό το Ίδρυμα θα διαθέτει έμπειρο επαγγελματία συνοδό.

Οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνται να έρθουν σε επικοινωνία με τη γραμματεία του διαγωνισμού μέχρι το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας της έναρξης του διαγωνισμού για να πληροφορηθούν τα σχετικά μ’ αυτόν. Η σειρά της εξέτασης θα ορισθεί με κλήρωση, που θα γίνει την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης των υποψηφίων.

Στους υποψηφίους που θα προσέλθουν στον τόπο του διαγωνισμού μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξής του, λόγω σοβαρού και αποδεδειγμένου λόγου, παρέχεται από την κριτική επιτροπή η δυνατότητα να διαγωνισθούν, εφ’ όσον δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του διαγωνισμού.

Οι διακριθέντες στον διαγωνισμό οφείλουν να συμμετέχουν σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια αίθουσα του διαγωνισμού, το βράδυ της ημέρας λήξης του διαγωνισμού ή της επομένης, όπου θα απονεμηθούν και τιμητικές διακρίσεις.

Ο υποψήφιος που διακρίθηκε στον διαγωνισμό και ανακηρύχθηκε υπότροφος, συνεπεία του διαγωνισμού που με την παρούσα προκηρύσσεται, υποχρεούται να εμφανισθεί εντός ανατρεπτικής προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για να υπογράψει το Ιδιωτικό Συμφωνητικό Υποτροφίας. Εάν δεν εμφανιστεί, αυτομάτως και άνευ ετέρου εκπίπτει του δικαιώματός του και η ανακηρυχθείσα υποτροφία θα χορηγηθεί στον δεύτερο κατά τη σειρά βαθμολογίας υποψήφιο.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Ο διαγωνιζόμενος μεταβιβάζει ανεπιφύλακτα και άνευ ανταλλάγματος προς το Ίδρυμα όλα τα περιουσιακά πνευματικά του δικαιώματα επί των έργων που θα εκτελέσει κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ήτοι, όλως ενδεικτικώς, τα κάτωθι:

  • Μαγνητοσκόπησης, κινηματογράφησης, βιντεοσκόπησης, ηχογράφησης, μετάδοσης ή φωτογράφησης όλων των κύκλων του Διαγωνισμού για τα Μέσα Ενημέρωσης ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό.
  • Παραγωγής οποιουδήποτε οπτικοακουστικού έργου, π.χ. ντοκιμαντέρ ή κινηματογραφικής ταινίας.
  • Παραγωγής και κυκλοφορίας ηχογραφήσεων από όλους τους κύκλους του Διαγωνισμού, μερικώς ή ολικώς, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών των διακριθέντων υποψηφίων που θα γίνουν μετά το τέλος του Διαγωνισμού, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Το Ίδρυμα μπορεί επίσης:

  • να ζητήσει από τους διαγωνιζόμενους να διαθέσουν εύλογο χρόνο για συνεντεύξεις ή εκτελέσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης στη διάρκεια του Διαγωνισμού.
  • να αναρτήσει οτιδήποτε έχει σχέση με τον διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους μαγνητοσκόπησής του.

Ο διαγωνιζόμενος, εάν δεν προκύπτει σοβαρός και σπουδαίος λόγος, οφείλει να συνεργαστεί και να συμβάλλει στις ανωτέρω ενέργειες, με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Οι βραβευθέντες έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν τη διάκρισή τους σε κάθε μελλοντικό διαφημιστικό υλικό τους.

 

 

 

 

Οι αναλυτικοί όροι και η αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό επισυνάπτονται.

 

 

 

 

 

 

Προκήρυξη
5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολιού

Για τη χορήγηση μιας (1) υποτροφίας για ανώτατες σπουδές βιολιού σε Μουσικό Πανεπιστήμιο στο εξωτερικό (για την απόκτηση Bachelor ή Master)
Δωρήτρια: Ισμήνη Κάρτερ

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει τον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολιού για τη χορήγηση μίας (1) υποτροφίας για διετείς σπουδές βιολιού στο εξωτερικό για την απόκτηση Bachelor ή Master. (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Κροατία, Λεττονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.)

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν την ελληνική ή κυπριακή υπηκοότητα.

Το προσωπικό ετήσιο εισόδημα των υποψηφίων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000). Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν έχει προσωπικό εισόδημα απαιτείται η υποβολή επικυρωμένης υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/86 που θα δηλώνει ότι δεν έχει προσωπικό εισόδημα και θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των σαράντα εννέα χιλιάδων ευρώ (49.000).

Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά δύο χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (2.500) για κάθε επιπλέον προστατευόμενο τέκνο, σε οικογένειες με άνω των δύο (2) προστατευόμενων τέκνων.

Δεν μετέχουν στον διαγωνισμό όσοι έχουν εξασφαλίσει για το ίδιο χρονικό διάστημα της παρούσας υποτροφίας ανάλογη υποτροφία από άλλη πηγή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Οι υπότροφοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους σε ανώτατο αναγνωρισμένο Μουσικό Ίδρυμα του εξωτερικού (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Κροατία, Λεττονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία) της επιλογής τους.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την υποτροφία έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε ένα εκ των ανωτέρω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η υποτροφία χορηγείται για δύο (2) συνεχή ακαδημαϊκά έτη με έναρξη το έτος ανάδειξης του υποτρόφου.

Το ποσό της ετήσιας χορηγίας της υποτροφίας ορίζεται στις δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000), δηλαδή το συνολικό ποσό της υποτροφίας ανέρχεται στις είκοσι τέσσερις χιλιάδες ευρώ (24.000).

Η καταβολή του ποσού της υποτροφίας γίνεται τμηματικά σε είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες δόσεις, ποσού ευρώ χιλίων (1.000 €) καθεμία. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, εφόσον η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους έπεται της άφιξης του υποτρόφου στην αλλοδαπή, διαφορετικά από την ημέρα της άφιξης του υποτρόφου στην αλλοδαπή, η οποία αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση του οικείου Έλληνα Προξένου, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης σύναψης μετά του υποτρόφου στην Αθήνα του συμβολαίου υποτροφίας. Η υποτροφία λήγει μετά την παρέλευση του δεύτερου συνεχούς ακαδημαϊκού έτους.

Στους υποψηφίους για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων μετακίνησής τους, ύστερα από συνεννόηση με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ο υπότροφος υποχρεούται να προσκομίζει ή αποστέλλει στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη πιστοποιητικό ή βεβαίωση του οικείου εκπαιδευτικού Ιδρύματος όπου φοιτά, περί της προόδου των σπουδών του, σε επίσημη μετάφραση, ανά εξάμηνο. Σε περίπτωση αποχής του υποτρόφου από τις σπουδές για τις οποίες του απονεμήθηκε η υποτροφία ή έντονα αρνητικών κρίσεων των Καθηγητών του υποτρόφου για τις βιολονιστικές επιδόσεις του, θα διακόπτεται η χορήγηση της υποτροφίας, κατόπιν απόφασης, η οποία θα λαμβάνεται από κοινού, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και από τη δωρήτρια κ.Ισμήνη Κάρτερ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν δίπλωμα αναγνωρισμένου ωδείου του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύνανται, κατά την κρίση της κριτικής επιτροπής, να γίνουν δεκτοί στον διαγωνισμό και σπουδαστές που δεν διαθέτουν τα εν λόγω πτυχία.

Οι υποψήφιοι πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημέρα έναρξης του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2018 σε αίθουσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, ενώπιον της αρμόδιας Κριτικής Επιτροπής.

Αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό θα γίνονται δεκτές μέχρι και την 31η Αυγούστου 2018 συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στο διαγωνισμό, υποχρεούνται να υποβάλουν στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, 185 35 Πειραιάς, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ηλεκτρονικά ή μέσω ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, αίτηση στην οποία πρέπει να δηλώνουν τη χώρα στην οποία επιθυμούν να μεταβούν για να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους.

Περισσότερες πληροφορίες και το έντυπο της αίτησης παρέχονται καθημερινά 9.00-17.00 στα Γραφεία της Διεύθυνσης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» (Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας 185 35 Πειραιάς, τηλ.: 210 42 97 540, 1, 2) καθώς και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.laskaridisfoundation.org (menu: Διαγωνισμοί – Υποτροφία Βιολιού Ισμήνης Κάρτερ
τρέχοντος έτους).

Με την υποβολή της αίτησης κατά τα ανωτέρω, οι υποψήφιοι αποδέχονται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους της παρούσας προκήρυξης διαγωνισμού.

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗΣ

Στην αίτηση πρέπει να επισυνάπτονται τα εξής δικαιολογητικά:

1. Ο απαιτούμενος τίτλος σπουδών (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο) και στην περίπτωση που ο τίτλος σπουδών είναι του εξωτερικού απαιτείται επίσημη μετάφραση από το Υπουργείο Εξωτερικών ή δικηγόρο.

2. Πρωτότυπο πιστοποιητικό του ξένου πανεπιστημίου που να δηλώνει ότι ο εν λόγω υποψήφιος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ως φοιτητής, επισήμως μεταφρασμένο.

3. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

4. Επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση (Ν.1599/86) ότι ο υποψήφιος δεν έλαβε ή δεν λαμβάνει υποτροφία για τις ίδιες σπουδές από άλλη κληρονομιά, κληροδοσία, δωρεά, το Ι.Κ.Υ. ή άλλη πηγή και δεν εξέπεσε από δική του υπαιτιότητα από άλλη υποτροφία, η οποία τυχόν του απενεμήθη προηγουμένως.

5. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του τελευταίου οικονομικού έτους του υποψηφίου. Για τους υποψήφιους που δεν υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα δηλώνεται ότι ο υποψήφιος δεν είχε την υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση για το τελευταίο οικονομικό έτος καθώς και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τελευταίου οικογενειακού εκκαθαριστικού σημειώματος.

6. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πτυχίου ξένης γλώσσας (π.χ. Lower ή Proficiency ή αντίστοιχό του για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες) αναλόγως της χώρας στην οποία οι υποψήφιοι έχουν γίνει δεκτοί στο ανώτατο ίδρυμα στο οποίο θα μεταβούν.

7. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, όχι μικρότερες των 9Χ12 εκ., κατάλληλες για δημοσίευση (οι φωτογραφίες μπορούν να υποβληθούν και σε ψηφιακή μορφή στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

8. Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν για τη διαπίστωση των απαραίτητων προσόντων τους στο Βιολί στο ακόλουθο ρεπερτόριο:

ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

(1) J.S. BACH (*1685 †1750):
Σονάτα αριθ. 2 σε λα ελάσ. για σόλο βιολί - BWV 1003 Grave-Fuga
(Μόνο αυτά τα μέρη)

(2) W.A. MOZART (*1756 †1791): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα  σε ρε μείζ. αριθ. 2 K.V. 211 
(Μόνο το πρώτο μέρος Allegro και το τρίτο μέρος Allegro Rondo)
(Επιβεβλημένο κομμάτι)

(3) N. PAGANINI (*1782 †1840): Το 24ο από τα 24 Καπρίτσια για βιολί σόλο  op. 1

(4) Ένα από τα αναφερόμενα κοντσέρτα για βιολί

• L. V. BEETHOVEN (*1770 †1827): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζ. op. 61 (όλα τα μέρη)

• M. BRUCH (*1838 †1920): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα   σε σολ ελάσ. op. 26 (όλα τα μέρη)

• P. TCHAIKOVSKY (*1840 †1893): Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μειζ. op. 35 (όλα τα μέρη)

• H. WIENIAWSKI (*1835 †1880): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.2  σε ρε ελάσ. op. 22 (όλα τα μέρη)

• E. LALO (*1823 †1892): Ισπανική συμφωνία για βιολί και ορχήστρα  σε ρε ελάσ. op. 21 (το πρώτο μέρος “Allegro non troppo” και φινάλε το πέμπτο μέρος “Allegro”)

(5) Ένα από τα αναφερόμενα σύγχρονα κοντσέρτα για βιολί

• S. BARBER (*1910 †1981): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 1 σε ρε μειζ. op. 14
Allegro
Andante

• D. KABALEVSKY (*1904 †1987): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ντο μειζ.  op. 48
Allegro molto con brio
Andantino cantabile

• M. KARLOWICZ (*1876 †1909): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε λα μειζ.  op. 8
Allegro moderato

• D. PROKOFIEV (*1891 †1953): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα  αριθ. 1 σε ρε μείζ. op. 19
Andantino

• I. STRAWINSKY (*1882 †1971): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μειζ.  Άρια 2 ΙΙΙ μέρος και Capriccio IV μέρος

(6) Ένα δεξιοτεχνικό έργο της επιλογής του διαγωνιζόμενου

ΣΗΜ.: Όλα τα έργα εκτελούνται από μνήμης

 ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η Κριτική Επιτροπή θα είναι πενταμελής. Τα μέλη της θα ορισθούν από την κ. Ισμήνη Κάρτερ, η οποία θα συμμετέχει στην Επιτροπή ως Πρόεδρος αυτής.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο (2) ή τρεις (3) κύκλους ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων που θα συμμετέχουν σε αυτόν. Αν ο αριθμός των συμμετεχόντων υπερβεί τους 13, ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε τρεις (3) κύκλους και θα προηγηθεί αυτών σύντομη προεξέταση όλων των διαγωνιζομένων σε ένα από τα έργα του προγράμματος.

Με το πέρας της εξέτασης των υποψηφίων η Κριτική Επιτροπή έχει δικαίωμα να αποφασίσει τη διενέργεια συναυλίας στην οποία υποχρεούνται να συμμετάσχουν όλοι οι διακριθέντες.

Σε περίπτωση άρνησης διακριθέντος υποψηφίου να συμμετάσχει σε αυτήν, το Ίδρυμα δικαιούται να απαιτήσει την επιστροφή των ποσών που έχει δαπανήσει για τα έξοδα μετακίνησης του υποψηφίου και για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό καθώς και κάθε άλλο ποσό για τη ζημία που υπέστη από τη μη συμμετοχή του διακριθέντος στη συναυλία.

Η κριτική επιτροπή αποφασίζει σε προηγούμενη συνεδρίαση για τον τρόπο βαθμολόγησης και διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει το πρόγραμμα του διαγωνιζόμενου κατά την κρίση της.

Οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι αμετάκλητες και δεν επιδέχονται οποιαδήποτε μορφή ενστάσεως.

Ο τρόπος βαθμολογίας ορίζεται από την κριτική επιτροπή η οποία συνέρχεται για τον σκοπό αυτόν μίαν ώρα πριν την έναρξη του διαγωνισμού.

Η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού θα παρέχει στους υποψηφίους τη δυνατότητα δοκιμής στην αίθουσα εξέτασης την παραμονή του διαγωνισμού. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν οι ίδιοι τον πιανίστα-συνοδό τους για τα έργα που χρειάζονται συνοδεία πιάνου. Για τους διαγωνιζόμενους που δεν διαθέτουν συνοδό το Ίδρυμα θα διαθέτει έμπειρο επαγγελματία συνοδό.

Οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνται να έρθουν σε επικοινωνία με τη γραμματεία του διαγωνισμού μέχρι το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας της έναρξης του διαγωνισμού για να πληροφορηθούν τα σχετικά μ’ αυτόν. Η σειρά της εξέτασης θα ορισθεί με κλήρωση, που θα γίνει την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης των υποψηφίων.

Στους υποψηφίους που θα προσέλθουν στον τόπο του διαγωνισμού μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξής του, λόγω σοβαρού και αποδεδειγμένου λόγου, παρέχεται από την κριτική επιτροπή η δυνατότητα να διαγωνισθούν, εφ’ όσον δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του διαγωνισμού.

Οι διακριθέντες στον διαγωνισμό οφείλουν να συμμετέχουν σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια αίθουσα του διαγωνισμού, το βράδυ της ημέρας λήξης του διαγωνισμού ή της επομένης, όπου θα απονεμηθούν και τιμητικές διακρίσεις.

Ο υποψήφιος που διακρίθηκε στον διαγωνισμό και ανακηρύχθηκε υπότροφος, συνεπεία του διαγωνισμού που με την παρούσα προκηρύσσεται, υποχρεούται να εμφανισθεί εντός ανατρεπτικής προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για να υπογράψει το Ιδιωτικό Συμφωνητικό Υποτροφίας. Εάν δεν εμφανιστεί, αυτομάτως και άνευ ετέρου εκπίπτει του δικαιώματός του και η ανακηρυχθείσα υποτροφία θα χορηγηθεί στον δεύτερο κατά τη σειρά βαθμολογίας υποψήφιο.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Ο διαγωνιζόμενος μεταβιβάζει ανεπιφύλακτα και άνευ ανταλλάγματος προς το Ίδρυμα όλα τα περιουσιακά πνευματικά του δικαιώματα επί των έργων που θα εκτελέσει κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ήτοι, όλως ενδεικτικώς, τα κάτωθι:

• Μαγνητοσκόπησης, κινηματογράφησης, βιντεοσκόπησης, ηχογράφησης, μετάδοσης ή φωτογράφησης όλων των κύκλων του Διαγωνισμού για τα Μέσα Ενημέρωσης ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό.

• Παραγωγής οποιουδήποτε οπτικοακουστικού έργου, π.χ. ντοκιμαντέρ ή κινηματογραφικής ταινίας.

• Παραγωγής και κυκλοφορίας ηχογραφήσεων από όλους τους κύκλους του Διαγωνισμού, μερικώς ή ολικώς, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών των διακριθέντων υποψηφίων που θα γίνουν μετά το τέλος του Διαγωνισμού, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Το Ίδρυμα μπορεί επίσης:

• να ζητήσει από τους διαγωνιζόμενους να διαθέσουν εύλογο χρόνο για συνεντεύξεις ή εκτελέσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης στη διάρκεια του Διαγωνισμού.

• να αναρτήσει οτιδήποτε έχει σχέση με τον διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους μαγνητοσκόπησής του.

Ο διαγωνιζόμενος, εάν δεν προκύπτει σοβαρός και σπουδαίος λόγος, οφείλει να συνεργαστεί και να συμβάλλει στις ανωτέρω ενέργειες, με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Οι βραβευθέντες έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν τη διάκρισή τους σε κάθε μελλοντικό διαφημιστικό υλικό τους.

ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, Πειραιάς 185 35
2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς 185 35
Τηλ.: 210 4297540-1-2 • Φαξ: 210 4296024

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
Κουντουριώτου 173, Πειραιάς 185 35
Τηλ.: 210 4100956-957
www.laskaridisfoundation.org • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα