edu.klimaka.gr

46η Εθνική Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος ΕΚΝΕ 2023 2024

46η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΚΝΕ) 2023-2024

EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT
ΕΛΛΑΔΑ GREECE
Βίτσι 55, 54627
Θεσσαλονίκη
Τ: +30 698 347 0867
Ε: info(ΣΤΟ)eypgreece.org

Αρ.Πρωτ.5724/27-09-2023

Θέμα: Συμμετοχή στην 46η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος

Υπόψη: κ. Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Αξιότιμες κ. Διευθύντριες, αξιότιμοι κ. Διευθυντές,

Τα τελευταία 20 χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος (Ε.Κ.Ν.Ε.) προσφέρει σε νέους από όλη την Ευρώπη την ευκαιρία να αποκτήσουν μία ιδιαίτερη εκπαιδευτική εμπειρία, μέσα από δράσεις που ενισχύουν τη συνειδητοποίηση των Ευρωπαίων νέων και συμβάλλουν στην ουσιαστικότερη κατανόηση της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, μέσα από τη γνωριμία με συνομηλίκους τους, πολιτισμούς και διαφορετικά περιβάλλοντα από όλη την Ευρώπη, ενώ έρχονται σε επαφή με κρίσιμα τρέχοντα θέματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Σε διεθνές επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων συγκαλεί τρεις Διεθνείς Συνόδους τον χρόνο, φέρνοντας κοντά κάθε φορά περισσότερους από 250 νέους από περισσότερα από 40 ευρωπαϊκές χώρες για δέκα ημέρες, ώστε να ασχοληθούν ενεργά με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και να συζητήσουν ουσιαστικά, αναπτύσσοντας τα οράματά τους για ένα καλύτερο αύριο.

Στο πλαίσιο των δύο ετήσιων Εθνικών Συνδιασκέψεων που διοργανώνει το Ε.Κ.Ν.Ε. επιλέγει τους μαθητές που θα στελεχώσουν τις ελληνικές αποστολές στις ερχόμενες Διεθνείς Συνόδους. Για 46η φορά, διοργανώνεται η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά, θα επιλεγούν οι έξι (6) μαθητές που θα  στελεχώσουν την ελληνική αποστολή στην 100η Διεθνή Σύνοδο του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου Νέων που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη (Istanbul) της Τουρκίας, τον Μάιο του 2024. Ενώ 24 επιπλέον επιλαχόντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε άλλες περιφερειακές δράσεις σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα και βάσει της σειράς κατάταξής τους θα δύναται να αναπληρώσουν κάποιο από τα έξι μέλη της αποστολής σε περίπτωση κωλύματος.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων είναι ένας οργανισμός με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση, στον οποίο συμμετέχουν σαράντα μία (41) ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ λειτουργεί ανεξάρτητα από κομματικά συμφέροντα. Ετησίως, εμπλέκει στις δράσεις του περισσότερους από 20.000 νέους από όλη την Ευρώπη, προβάλλοντας την κοινοβουλευτική συζήτηση και ενθαρρύνοντας το διαπολιτισμικό διάλογο επί επίκαιρων ευρωπαϊκών θεμάτων. Με τον τρόπο αυτό, εξοπλίζει τους νέους με αρχές όπως αυτές της ειρηνικής γειτνίασης, του διαλόγου, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον άνθρωπο, στη διαφορετικότητα και στο περιβάλλον, εφόδια τα οποία θεωρούμε πως θα προετοιμάσουν τους πολίτες του αύριο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος - European Youth Parliament Greece (ΕΚΝΕ, EYP Greece) συστήθηκε ως σωματείο στη Θεσσαλονίκη το 1994 και αποτελεί τον επίσημο φορέα του διεθνούς δικτύου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στην Ελλάδα. Από το 1994, το ΕΚΝΕ διοργανώνει με συνέπεια, κάθε χρόνο, δύο Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες συμμετέχουν μαθητές Λυκείου. Όσοι διακριθούν, συμμετέχουν στις Διεθνείς Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, απαρτίζοντας την εκάστοτε εθνική μας αποστολή. Οι Εθνικές Συνδιασκέψεις του ΕΚΝΕ, τα τελευταία χρόνια, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλες οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σήμερα, το ΕΚΝΕ αριθμεί περίπου εβδομήντα πέντε (75) ενήλικα τακτικά μέλη, τα οποία συμβάλλουν στην προώθηση του θεσμού σε εθνικό επίπεδο εθελοντικά και απολύτως αφιλοκερδώς.

Συμμετοχή

Συμμετοχή στην Εθνική Συνδιάσκεψη μπορεί να δηλώσει κάθε Λύκειο των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου.

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία καλούνται να δηλώσουν προς συμμετοχή όχι περισσότερα από δύο (2) βασικά μέλη και ένα (1) αναπληρωματικό, μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης που περιγράφεται παρακάτω.

Το αναπληρωματικό μέλος θα συμμετάσχει στο συνέδριο μόνο σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής βασικού μέλους του ίδιου σχολείου. Σημειώνεται ότι η αναπλήρωση αυτή γίνεται να λάβει χώρα έως την πρώτη μέρα του συνεδρίου, μέχρι την ολοκλήρωση των εγγραφών. Για τη διασφάλιση της ποιότητας του συνεδρίου ο ανώτατος αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών ανέρχεται στους 120. Σε περίπτωση που οι θέσεις πληρωθούν πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, θα ενημερωθείτε σχετικά μετά το πέρας της περιόδου υποβολής αιτήσεων και κάθε επόμενη αίτηση συμμετοχής σχολείου θα καταχωρίζεται σε λίστα αναμονής, προς τυχόν αναπλήρωση άλλων σχολείων που ενδέχεται να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους.

Κάθε σχολείο το οποίο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει θα πρέπει να ολοκληρώσει την διαδικασία επιλογής των μαθητών από τη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 εώς και την Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2023. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ορίζεται από τη Δευτέρα 09 Οκτωβρίου 2023 στις 08:00 το πρωί εώς και την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 στις 23:59 το βράδυ. Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν εκπρόθεσμα δε θα θεωρηθούν έγκυρες. Παρακαλείσθε λοιπόν να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά τη φόρμα συμμετοχής. Μαζί με την παρούσα Εγκύκλιο Συμμετοχής, σας έχει αποσταλεί και έγγραφο με αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας Αίτησης Συμμετοχής

Οι μαθητές από Θεσσαλονίκη, θα κληθούν να καταβάλουν 10€ ως κόμιστρο συμμετοχής στην δράση, το οποίο θα καλύψει τα έξοδα της διατροφής τους στην Θεσσαλονίκη.

 Έπειτα, μετά το πέρας 5 ημερών από το κλείσιμο των δηλώσεων συμμετοχής θα λάβετε e-mail στο οποίο θα επιβεβαιώνεται η συμμετοχή σας, σαν βασικό ή σαν αναπληρωματικό σχολείο.

Μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας για επιβεβαίωση της συμμετοχής σας και οποιαδήποτε διευκρίνηση χρειαστείτε στα τηλέφωνα που αναφέρονται στο τέλος της εγκυκλίου ή με e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής

Βασικό πυλώνα λειτουργίας μιας Εθνικής Συνδιάσκεψης αποτελεί η κατανομή των συμμετεχόντων σε ομάδες, ή αλλιώς Επιτροπές, καθεμία από τις οποίες ασχολείται με την εξέταση ενός επίκαιρου ευρωπαϊκού ζητήματος. Έχοντας λάβει μέρος σε δραστηριότητες καλλιέργειας του ομαδικού πνεύματος, οι συμμετέχοντες, στη συνέχεια, εργάζονται στο πλαίσιο της Επιτροπής στην οποία έχουν κατανεμηθεί, προκειμένου να συμφωνήσουν στην δημιουργία μιας ομόφωνης Πρότασης Ψηφίσματος στο θέμα που τους έχει τεθεί προς συζήτηση. Στη συνέχεια, η Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης συζητά, κρίνει και υιοθετεί ή απορρίπτει τις υποβληθείσες σε αυτή Προτάσεις, σε μία κατ’ ουσία γνήσια άσκηση δημοκρατίας.

Οι εγκεκριμένες από την Ολομέλεια Προτάσεις, που καθίστανται πια Ψηφίσματα κοινοποιούνται από το ΕΚΝΕ σε φορείς άσκησης εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.

Μετά την επιβεβαίωση των συμμετεχόντων, κάθε μαθητής θα συμπληρώσει φόρμα, στην οποία θα δηλώσει τα βιογραφικά στοιχεία καθώς και τις Επιτροπές της επιλογής του. Γλώσσα εργασίας της Συνδιάσκεψης είναι η Αγγλική. Διπλώματα Συμμετοχής θα χορηγηθούν τόσο σε όλους τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς-καθηγητές όσο και στα σχολεία από τα οποία αυτοί προέρχονται.

Διεθνής Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων

Οι έξι (6) συμμετέχοντες με την κριθείσα ως άρτια παρουσία στην 46η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής θα προκριθούν και θα συμμετάσχουν σε μείζονα Δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, με την συμμετοχή νέων από όλη την Ευρώπη. Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων θα γίνει από την Ομάδα Αξιολόγησης Συνέδρων της Συνδιάσκεψης, η οποία θα αποτελείται από καταξιωμένα μέλη του ΕΚΝ και συγκεκριμένα του ΕΚΝΕ.

Όσον αφορά τη συμμετοχή της ελληνικής αποστολής σε Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση χορηγών που θα ενισχύσουν την συμμετοχή των επιλεγέντων μαθητών. Σε περίπτωση μη ευόδωσης της προσπάθειας αυτής, τα έξοδα θα βαρύνουν τους επιτυχόντες μαθητές, τους οποίους και παροτρύνουμε να αναζητήσουν υποστήριξη φορέων ώστε να καλυφθούν τα έξοδα τους.

Υπεύθυνοι Καθηγητές

Είναι αναγκαίο να οριστεί ένας υπεύθυνος καθηγητής για την αποστολή του κάθε σχολείου, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη της επικοινωνίας του σχολείου με τη Διοργανωτική Επιτροπή της Συνδιάσκεψης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των μαθητών. Οι αποστολές σχολείων εκτός Θεσσαλονίκης θα πρέπει να συνοδεύονται από τον υπεύθυνο καθηγητή. Παράλληλα προς το πρόγραμμα των συμμετεχόντων μαθητών, υπάρχει πρόβλεψη για ειδικό πρόγραμμα καθηγητών το οποίο διεξάγεται στα ελληνικά. Την ευθύνη για τους μαθητές συμμετέχοντες πριν την έναρξη και μετά τη λήξη του ημερήσιου προγράμματος της Συνδιάσκεψης φέρουν οι συνοδοί και οι γονείς/κηδεμόνες τους

Η συμμετοχή στην 46η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής συνεπάγεται αποδοχή των όρων και των διαδικασιών, όπως αυτά περιγράφονται στην παρούσα. Η αρμοδιότητα για την επίλυση τυχόν ανακυπτόντων ζητημάτων παραμένει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Ν.Ε.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) της Συνδιάσκεψης Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. καθώς και στα παρακάτω τηλέφωνα των μελών της Διοργανωτικής Επιτροπής:

Υπεύθυνες επικοινωνίας Σχολείων:

  • Δέσποινα Οικονόμου: (+30)6985071025
  • Ιωάννα Αλεξάνδρα Παππά: (+30) 6934932066

Υπεύθυνες Διοργάνωσης:

  • Δέσποινα Οικονόμου: (+30)6985071025
  • Ιωάννα Ευθυμία Σύρτα: (+30)6948864595

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Υπεύθυνα για τη Συνδιάσκεψη

  • Δανάη Βαρνά: (+30)6986737324
  • Ελένη Χρυσάφη: (+30)6949174123

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και την προσοχή σας. Ελπίζουμε πως θα σας έχουμε κοντά μας.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος
Σοφία Ζαγγανά

Η Γενική Γραμματέας
Αγγελική Φωτοπούλου

Σχετικά Άρθρα