edu.klimaka.gr

Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO ASPnet 2020 2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ASPnet της UNESCO 2020-2021

Αρ.Πρωτ.Φ.ΟΥΝ:32/142846/Η1/20-10-2020/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Email : aspgreece(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βέρα Δηλάρη

ΘΕΜΑ: Ένταξη σχολικών μονάδων στο Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet/Associated Schools Project Network).

Το Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet/Associated Schools Project Network)1, αποτελεί ένα παγκόσμιο Δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν σχολεία προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα σχολεία μέλη του Δικτύου δεσμεύονται να προωθήσουν μέσα από τη λειτουργία τους τις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού, συμβάλλοντας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για μια πιο δίκαιη, ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Ένα σχολείο που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο έχει ως έργο να προωθήσει τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της UNESCO και στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας υλοποιώντας την σχολική ολιστική προσέγγιση (whole school approach). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει στη διδασκαλία (σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών κάθε βαθμίδας), εκπονεί προγράμματα, διοργανώνει δράσεις και αναπτύσσει συνεργασίες στα ακόλουθα θεματικά πεδία:

  • Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και Αειφόρος Τρόπος Διαβίωσης
  • Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη και Πολιτισμός της Ειρήνης
  • Διαπολιτισμική Μάθηση, Διαφορετικότητα και Πολιτισμική Κληρονομιά.

Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυο κατά το σχολικό έτος 2020-2021, παρακαλούνται να υποβάλουν αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στο συνημμένο «Κανονισμό Λειτουργίας» και λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μέλους που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020.

Όλα τα αναφερόμενα στον «Κανονισμό Λειτουργίας» έντυπα (εκτός του πρακτικού συλλόγου διδασκόντων) συμπληρώνονται ηλεκτρονικά. Ο φάκελος θα αποσταλεί ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

Α. Παπανδρέου, 15180 Μαρούσι
Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων
Υπόψη Εθνικής Συντονίστριας κας Β. Δηλάρη

Προτεινόμενα θέματα για το τρέχον σχολικό έτος για τα σχολεία του ελληνικού δικτύου:

  • Οι επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά: οι εγγραφές της Ελλάδας στον κατάλογο της UNESCO.
  • Εθνικά Γεωπάρκα και οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Κατά την υλοποίηση των δράσεων και προγραμμάτων σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίδεται στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο μείωσης της πιθανότητας να εκτεθεί ο μαθητικός πληθυσμός και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνετε τυχόν ερωτήματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Η UNESCO αποτελεί τον εξειδικευμένο οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση και της έχει ανατεθεί ο ηγετικός ρόλος για το συντονισμό της υλοποίησης της «Εκπαίδευσης 20302». Μέσω των δράσεων του Δικτύου ASPnet στοχεύει σε παγκόσμιο επίπεδο, στην καινοτόμο και συνεργατική διδασκαλία και μάθηση εστιάζοντας στον Στόχο 43.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

(*1) https://aspnet.unesco.org/en-us

Σχετικά Άρθρα