edu.klimaka.gr

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ - ΛΟΥΔΙΑ - ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ - ΛΟΥΔΙΑ - ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ
ΑΞΙΟΥ – ΛΟΥΔΙΑ – ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, ΤΚ 57300
Τηλ. 2310 794811, info(AT)@axiosdelta.gr
Πληροφορίες: Εύα Κατράνα, Κορίνα Μπέμπη

Θέμα: «Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα»

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, αλλά και σχετικά με τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολείων της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης στην προστατευόμενη περιοχή που υπάγεται στην ευθύνη του Φορέα.

Η περιοχή ευθύνης

Το Εθνικό Πάρκο εκτείνεται σε 338 τ. χλμ. και σε τρεις νομούς (Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας), περιλαμβάνει δε ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας και για το λόγο αυτό προστατεύεται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία (περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Στους υγροτόπους που σχηματίζονται στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί περίπου 295 είδη πουλιών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως ο αργυροπελεκάνος, η χουλιαρομύτα, η αβοκέτα και ο μαυροκέφαλος γλάρος.

Εξάλλου, στο δέλτα του Αξιού υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες αποικίες ερωδιών στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι εκβολές των τεσσάρων ποταμών αποτελούν μεταναστευτικό μονοπάτι για πολλά είδη πουλιών κατά τη φθινοπωρινή και εαρινή μετανάστευση.

Για τους λόγους αυτούς η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό τόπο επίσκεψης για μαθητές σχολείων, είτε στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, είτε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολείων. Τα παιδιά μπορούν μέσω της επίσκεψής τους να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά και να γνωρίσουν σημαντικά είδη της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου.

Ο Φορέας Διαχείρισης αναλαμβάνει την ξενάγηση των μαθητών από εξειδικευμένο προσωπικό, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2310 794811.

Προτεινόμενες διαδρομές

Οι βασικές προτεινόμενες διαδρομές για οικοξεναγήσεις είναι οι εξής:

- Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου - εκβολές Γαλλικού ποταμού. Πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκονται οι εκβολές του ποταμού Γαλλικού και η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, μία περιοχή που χαρακτηρίζεται για την σπάνια ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί. Ακόμη και με γυμνό μάτι μπορεί κανείς να δει μεγάλους πληθυσμούς παρυδάτιων, υδρόβιων και αρπακτικά πουλιά.
Τη λιμνοθάλασσα την επισκεπτόμαστε κυρίως την άνοιξη, οπότε μπορούμε να περπατήσουμε στο εσωτερικό της. Τις εκβολές του Γαλλικού τις επισκεπτόμαστε κυρίως το χειμώνα, όπου μπορούμε να συναντήσουμε και να παρατηρήσουμε πολλά μεταναστευτικά είδη πουλιών. Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη και η περιοχή προτείνεται για μαθητές όλων των ηλικιών.

- Υγρότοπος Νέας Αγαθούπολης. Στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης, κοντά στις εκβολές του Αλιάκμονα, βρίσκεται το παρατηρητήριο πουλιών της περιοχής. Από το παρατηρητήριο οι μαθητές μπορούν να έχουν μία πανοραμική θέα του υγροτόπου και να παρατηρήσουν με τα κιάλια και τα τηλεσκόπια τα σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας που φιλοξενούνται εκεί. Δίπλα από το παρατηρητήριο ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στον υγρότοπο, όπου μπορούν οι μαθητές να χαρούν από κοντά τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά.
Επιπλέον, στο θεματικό περίπτερο μπορούν να γνωρίσουν τον κόσμο των εντόμων και να γίνουν μικροί επιστήμονες με τη βοήθεια επιστημονικών εργαλείων (μικροσκόπια και στερεοσκόπια- πρόγραμμα Μικρόκοσμος).Η διαδρομή αυτή προτείνεται για μαθητές όλων των ηλικιών.

Ποιος είναι ο Φορέας

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την διοίκηση, προστασία και διαχείριση των υγροτοπικών περιοχών που βρίσκονται στα δέλτα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα καθώς και της Αλυκής Κίτρους. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικό δικαίου κοινωφελούς χαρακτήρα που εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Στις δραστηριότητες του περιλαμβάνεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχετικά με την προστασία της περιοχής ευθύνης του.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τα προγράμματα οικοξεναγήσεων του Φορέα, καθώς και για περαιτέρω τυχόν συνεργασίες.

Με εκτίμηση

O Πρόεδρος Φ.Δ.

Θεμιστοκλής Κουϊμτζής
Ομοτ. Καθηγητής ΑΠΘ

Σχετικά Άρθρα