Ωδή Αμφιπόλεως - Δυτικό Παγγαίο

Εκτύπωση  

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ
Προτάσεις για σχολικό τουρισμό σε Αμφίπολη - Δυτικό Παγγαίο

Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης περιοχής Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου

Αγαπητέ/ή κύριε/α,

Έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας , που αναφέρονται σε τρεις κατηγορίες σχολικών εκδρομών :
- Ημερήσιες εκδρομές
- Εκδρομές για το μάθημα της Τεχνολογίας
- Εκδρομές στα πλαίσια Προγραμμάτων Αγωγής (Πολιτισμού ,Περιβάλλοντος κλπ)

Πιστεύουμε ότι η πρόταση μας είναι πλήρης και καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου, ακόμα και σχολείων με ειδικό προσανατολισμό όπως Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία.

Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε, ότι θα βρείτε τις προτάσεις μας ενδιαφέρουσες και ελκυστικές

Η ομάδα της Ωδής Αμφιπόλεως, είναι στην διάθεση σας για επιπλέον πληροφορίες .

Με τιμή
Ωδή Αμφιπόλεως


Προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές με θεματικό περιεχόμενο

Κατηγορία 1η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

1. Μουσείο Αμφίπολης ( χρόνος παραμονής 1 ώρα)

Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον περιφερειακό Μουσείο με εξαιρετικά ευρήματα, στο οποίο οι μαθητές θα μάθουν την ιστορία της περιοχής και θα δουν μεταξύ άλλων την μαρμάρινη στήλη, επάνω στην οποία είναι χαραγμένος ο «εφηβαρχικός νόμος».

2. Αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης ( χρόνος παραμονής 1 ώρα)

Το εντυπωσιακό αρχαίο Γυμνάσιο στο οποίο ανακαλύφθηκε ο «εφηβαρχικός νόμος», είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της αρχαίας Αμφίπολης. Εδώ οι μαθητές θα νιώσουν σαν τους συνομηλίκους τους , την εποχή που άκμαζε η αρχαία Αμφίπολη.

3. Αρχαία ξύλινη γέφυρα Αμφίπολης ( χρόνος παραμονής 30΄ ώρας )

Η αρχαία ξύλινη γέφυρα «…όπου παίχτηκε η τύχη της Αμφίπολης και η μοίρα του Θουκυδίδη» .Εντυπωσιακή περιήγηση στα ευρύματα της γέφυρας και της οχυρωμένης πύλης όπου κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό η τύχη του αρχαίου κόσμου.

4. Αρχαία Άργιλος ( χρόνος παραμονής 1 ώρα )

Σε απόσταση 6 χιλ. από την Αμφίπολη, η αρχαία αποικία των Ανδρίων αγναντεύει ολόκληρο τον Στρυμονικό κόλπο, τον Άθωνα και την Θάσο. Εκεί ανακαλύφθηκε και σώζεται σε άψογη κατάσταση, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο ελαιοτριβείο στον ελληνικό χώρο. Σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο της ανασκαφής μπορεί να γίνει ξενάγηση

5. Μακεδονικός τάφος στον Σταθμό Αγγίστας ( χρόνος παραμονής 1 ώρα )

Καταπληκτικός, υποβλητικός, άριστα διατηρημένος και πολύ εντυπωσιακός Μακεδονικός τάφος, στην κορυφή του λόφου . Τα γύρω υψώματα στα οποία υπήρχαν αρχαίες «φρυκτωρίες» θα εξάψουν την φαντασία των παιδιών.
Προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές με θεματικό περιεχόμενο

Κατηγορία 2η ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

6. Μουσείο Ολοκαυτώματος Κορμίστας ( χρόνος παραμονής 1 ώρα )

Ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον ιστορικό μουσείο - στον ίδιο χώρο που έγινε το ολοκαύτωμα- που θα μάθει στα παιδιά , τα γεγονότα τα οποία έδωσαν στην Κορμίστα τον χαρακτηρισμό «Μαρτυρικό χωριό». Η πολύ όμορφη διαδρομή στις παρυφές του Παγγαίου, η όμορφη πλατεία του χωριού και οι φιλόξενοι άνθρωποι, είναι μερικοί ακόμα επιπλέον λόγοι για μία επίσκεψη

7. Μαρτυρικά Κερδύλλια ( χρόνος παραμονής 1 ώρα )

Το μοναδικό «Μαρτυρικό χωριό» στην Ελλάδα που δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά μετά το Ολοκαύτωμα. Η θέα από την παλιά εκκλησία του Αγ.Γεωργίου και από το μνημείο του Ολοκαυτώματος, καθώς και η γλαφυρή αφήγηση των γεγονότων από απόγονο των θυμάτων , θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά.

Προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές με θεματικό περιεχόμενο

Κατηγορία 3η ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ

8. Σπήλαιο Αλιστράτης ( χρόνος παραμονής 2 ώρες )

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ευρώπης , ένα μνημείο της φύσης που όλα τα παιδιά πρέπει να δουν. Οι μαθητές θα περιηγηθούν στην διαδρομή 1 χιλ του Σπηλαίου και θα δούν σε 3-d τις απροσπέλαστες διαδρομές του. Μπορούν ακόμα να θαυμάσουν τις προϊστορικές βραχογραφίες, σε πολύ κοντινή απόσταση από την είσοδο του Σπηλαίου.

9. Λαογραφικό Μουσείο «Χαγιάτι Λαδιά» ( χρόνος παραμονής 30΄ ώρας )

Ένα εξαιρετικό ιδιωτικό λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά της Πρώτης, μέσα στο παλιό αλλά άψογα διατηρημένο κτίριο της καπναποθήκης της οικογένειας. Υπάρχει πλούσιο αρχειακό υλικό, καταπληκτικά εκθέματα και όλα αυτά με ένα μοναδικό τρόπο παρουσίασης.

Προτάσεις για το μάθημα της τεχνολογίας

Ιδιαίτερα για το μάθημα της τεχνολογίας, -κατόπιν συνεννόησης του υπεύθυνου καθηγητή με την Ωδή Αμφιπόλεως- , οι μαθητές μπορούν να επισκεφθούν, να ξεναγηθούν, να ενημερωθούν και να κάνουν μελέτη επιχείρησης , σε διακεκριμένες τοπικές επιχειρήσεις. Η διάρκεια της επίσκεψης για την κάθε επιχείρηση, υπολογίζεται σε 1 περίπου ώρα

10. Οινοποιείο Κτήμα Χαραλαμπόγλου στην Κρηνίδα

Στις παρυφές του μυθικού Παγγαίου , μέσα στον ιδιόκτητο αμπελώνα , σε ένα οικογενειακό, μικρό αλλά πολύ όμορφο οινοποιείο με επισκέψιμους χώρους και υποδειγματικό εξοπλισμό , οι μαθητές στο μάθημα της τεχνολογίας , θα διδαχθούν από τους ιδιοκτήτες, την τέχνη και την μαγεία της καλλιέργειας του σταφυλιού και της οινοποίησης του κρασιού και βέβαια την τέχνη και την μαγεία της φιλοξενίας.

11. Μελισσοκομία Αμφίπολης στο Ροδολίβος

Μια δυναμική αναπτυσσόμενη επιχείρηση με καινοτόμα προϊόντα , στην οποία τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για την διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης του μελιού και των υπολοίπων προϊόντων της μέλισσας και να δοκιμάσουν το περίφημο μέλι Παγγαίου , σε ένα πιστοποιημένο με ISO εργαστήριο.

12. Ελαιοτριβείο «Ελαίων Οδοί» (Mόνο για τον μήνα Νοέμβριο)

Οι μαθητές μπορούν να μάθουν την διαδρομή της ελιάς, από την συγκομιδή της μέχρι την τυποποίηση του λαδιού. Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα αποτέλεσαν την βάση της μεσογειακής διατροφής και σήμερα έχουν λαμπρές προοπτικές στις αγορές του εξωτερικού , αφού το Ελληνικό λάδι θεωρείται ως ένα από πιο αναγνωρίσιμα και περιζήτητα προϊόντα παγκοσμίως. Η επιχείρηση λειτουργεί σε άψογες εγκαταστάσεις και παράγει λάδι υψηλής ποιότητας.

Σημείωση
Εάν το επιθυμείτε , οι παραπάνω επιχειρήσεις μπορούν - κατόπιν συνεννόησης- να ενταχθούν και στις ημερήσιες εκδρομές όπως αναφέρονται παραπάνω ώστε να εμπλουτίσετε τις επισκέψεις σας , με κάποια από τα αξιοθέατα .

Για τον καλύτερο προγραμματισμό των επισκέψεων , μπορείτε να απευθύνεστε στη Ωδή Αμφιπόλεως .

Προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές με θεματικό περιεχόμενο

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

13. Εργαστήρι κεραμικής-αγγειοπλαστικής ( χρόνος παραμονής 1-2 ώρες )

Σε ένα μικρό , θαυμάσιο εργαστήριο κεραμικής - αγγειοπλαστικής ,τα παιδιά θα μάθουν να φτιάχνουν πράγματα από πηλό με τα χέρια τους και με την φαντασία τους. Και φυσικά θα πάρουν μαζί τους ένα δώρο για το σπίτι, που θα το έχουν φτιάξει μόνοι τους. Το εργαστήρι μπορεί να συνδυαστεί και με ξεναγήσεις σε κοντινά αξιοθέατα. Η συμμετοχή στο εργαστήρι περιλαμβάνει την επαφή με το υλικό και την ιστορία της κεραμικής και παρουσίαση της τεχνοτροπίας της πλαστικής.

14. Εργαστήρι ζωγραφικής ( χρόνος παραμονής 1-2 ώρες)

Απλά μαθήματα ζωγραφικής από μία ζωγράφο? Όχι, μαθήματα καλύτερης ζωής μέσα από την ζωγραφική έκφραση, σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής. Οι μαθητές θα ακούσουν μία καταξιωμένη αγιογράφο – ζωγράφο, να τους μιλά για την ομορφιά που κρύβουν τα σχήματα, τα χρώματα και οι σκιές και πως αυτά μπορούν να αλλάξουν τις ζωές τους και να τις κάνουν πιο όμορφες.

15. Εργαστήρι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ( χρόνος παραμονής 1- 2 ώρες )

Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Σταθμού Αγγίστας , φτιάχνουν χρηστικά ή και διακοσμητικά αντικείμενα από χρησιμοποιημένα -και όχι μόνο- υλικά. Οι μαθητές θα μυηθούν -στην πράξη- στην έννοια της επανάχρησης των υλικών και θα μάθουν από τα μέλη του συλλόγου , ότι ένα υλικό μπορεί και πρέπει να έχει πολλές ζωές, εάν θέλουμε ένα καλύτερο περιβάλλον.

16. Εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων ( χρόνος παραμονής 1-2 ώρες )

Σε ένα όμορφα διαμορφωμένο εργαστήρι, ένας καταξιωμένος τραγουδοποιός και κατασκευαστής μουσικών οργάνων θα δείξει στους μαθητές, πως ένα άψυχο κομμάτι ξύλου παίρνει σιγά σιγά σχήμα και ψυχή , όταν το δουλεύεις με γώση, τέχνη και μεράκι. Οι μαθητές θα μάθουν την διαδικασία κατασκευής ενός χειροποίητου οργάνου , θα ακούσουν για πρώτη φορά τον ήχο του, θα «παίξουν» μουσική με τον καλλιτέχνη και θα τραγουδήσουν σε ένα πολύ δημιουργικό περιβάλλον

17. Εργαστήρι Γλυπτικής ( χρόνος παραμονής 1-2 ώρες )

Το μάρμαρο σμιλεύεται και παίρνει σιγά σιγά το σχήμα που ο καλλιτέχνης ονειρεύεται. Μία πανάρχαια διαδικασία που συνεχίζεται επί αιώνες σε αυτόν τον τόπο . Ο γλύπτης θα μιλήσει στα παιδιά για τα μυστικά της λευκής ευλογημένης πέτρας , θα τους δείξει πως την δουλεύει , θα τους μάθει πως να κρατούν το καλέμι. Σε ένα αυθεντικό εργαστήρι στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, τα παιδιά θα θα βιώσουν μία μοναδική εμπειρία και θα μυηθούν στην μαγεία της γλυπτικής τέχνης. Σημείωση : Όλα τα εργαστήρια μπορούν να συνδυαστούν και με ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής. Η συμμετοχή στα εργαστήρια , υπολογίζεται σε 30 ευρώ ανά γκρούπ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιό Σχολείο Μεσολακκιάς ( χρόνος παραμονής 2-3 ώρες )

Στους πρόποδες του λόφου Καστά ,ο χώρος του παλιού σχολείου είναι κατάλληλος για να υποδεχθεί μαθητές, αφού είναι περιφραγμένος και διαθέτει γήπεδα μπάσκετ ποδοσφαίρου, beach volley, WC και είναι δίπλα στο δημοτικό αναψυκτήριο για φαγητό..

Γενικές παρατηρήσεις

1. Σε όλες τις προτάσεις μπορεί να προστεθεί - κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών- και η επίσκεψη στον περίβολο του τύμβου Καστά , αν και δεν είναι ακόμα επισκέψιμος .

2. Για την επίσκεψη σε επιχειρήσεις της περιοχής καθώς και για την λειτουργία των εργαστηρίων , πρέπει να υπάρχει έγκαιρα συνεννόηση με την Ωδή Αμφιπόλεως, για τον σωστό προγραμματισμό, την ενημέρωση των ειδικών , και την προετοιμασία των χώρων καθώς και για την αποφυγή διπλοκρατήσεων.

3. Οι χρόνοι παραμονής στα σημεία επίσκεψης είναι ενδεικτικοί και μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τον προγραμματισμό σας αλλά και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

4. Το Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης περιοχής Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου «Ωδή Αμφιπόλεως» είναι σύλλογος , που έχει σαν αποκλειστικό σκοπό, την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης.

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης 6979 743 483

Μουσείο Ολοκαυτώματος Κορμίστας 6944 433 583

Ιστορικός χώρος Μαρτυρικών Κερδυλλίων 6947 311 727

Μακεδονικός τάφος στον ΣΣ Αγγίστας 6934 990 414

Σπήλαιο Αλιστράτης 6973 553 440

Λαογραφικό Μουσείο «Χαγιάτι Λαδιά» 6977 924 671

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Οινοποιείο Κτήμα Χαραλαμπόγλου» στην Κρηνίδα 6934 618 942

«Μελισσοκομία Αμφίπολης» στο Ροδολίβος 6973 047 241

Ελαιοτριβείο «Ελαίων Οδοί» 23220 32009

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ξενοδοχείο «Φαράγγι» στην Συμβολή 6937 867 395

Ξενοδοχείο «Γη του Ορφέα» στην Κορμίστα 6943 655 906

Ξενώνας «Villa Anastasia» στην Νέα Φυλή 6974 707 017 Ξενώνας «Λείβηθρον Ρόδον» 6945 297 989

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Εστιατόριο στο Μ. Σούλι «Το μικρό Σούλι» 6981 277 678

Εστιατόριο στην Πρώτη «Ο Πλάτανος» 6993 068 539

Εστιατόριο στην Αμφίπολη «Νέα Αμφίπολη» 23220 32201

Εστιατόριο στην Αλιστράτη «Αχιλλέας» 23240 31444

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΦΕ

«Εννέα Οδοί» στην Ε.Ο. Αμφίπολης-Δράμας 6973 059 123

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Υπεύθυνη : Κα Ελένη Διονυσίδου 6934 990 414

Για πληροφορίες σχετικά με όλες τις επισκέψεις , μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Ελένη Διονυσίδου στο τηλέφωνο 6934 990 414

Pin It

Εκτύπωση