edu.klimaka.gr

Ωδή Αμφιπόλεως / Δυτικό Παγγαίο

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ
Προτάσεις για σχολικό τουρισμό σε Αμφίπολη - Δυτικό Παγγαίο

www.odiamfipolis.org
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
(fb) visit Amfipolis living history

Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης περιοχής Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες

Έχουμε την χαρά, σε συνεργασία με τους Δήμους Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης, να σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για σχολικό τουρισμό, που αναφέρονται σε τρεις κατηγορίες σχολικών εκδρομών :

  • Ημερήσιες εκδρομές
  • Εκδρομές για το μάθημα της Τεχνολογίας
  • Εκδρομές στα πλαίσια Προγραμμάτων Αγωγής (Πολιτισμού ,Περιβάλλοντος κλπ)

Οι προτάσεις καλύπτουν όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου, ακόμα και σχολείων με ειδικό προσανατολισμό όπως Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία.

Η ομάδα της Ωδής Αμφιπόλεως, είναι στην διάθεση σας για επιπλέον λεπτομέρειες .

Για πληροφορίες σχετικά με όλες τις επισκέψεις , μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ωδή Αμφιπόλεως ( κα Ελένη Διονυσίδου στο τηλέφωνο 6934 990 414)

Ο Δήμαρχος Αμφίπολης
Στέργιος Φραστανλής

Ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης
Παντελής Μπόζης

Για την Ωδή Αμφιπόλεως
Γιώργος Μακουσιάρης
Πρόεδρος Δ.Σ.


Προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές με θεματικό περιεχόμενο

Κατηγορία 1η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Μουσείο Αμφίπολης

( χρόνος παραμονής 1 ώρα)

Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον περιφερειακό Μουσείο με εξαιρετικά ευρήματα, στο οποίο οι μαθητές θα μάθουν την ιστορία της περιοχής, θα δουν μεταξύ άλλων την μαρμάρινη στήλη, επάνω στην οποία είναι χαραγμένος ο «εφηβαρχικός νόμος» και επίσης θα θαυμάσουν την κεφαλή της Σφίγγας που ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά

Αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης

( χρόνος παραμονής 1 ώρα)

Το εντυπωσιακό αρχαίο Γυμνάσιο στο οποίο ανακαλύφθηκε ο «εφηβαρχικός νόμος», είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της αρχαίας Αμφίπολης. Εδώ οι μαθητές θα νιώσουν σαν τους συνομηλίκους τους , την εποχή που άκμαζε η αρχαία Αμφίπολη.

Αρχαία ξύλινη γέφυρα Αμφίπολης

( χρόνος παραμονής 30΄ ώρας )

Η αρχαία ξύλινη γέφυρα «…όπου παίχτηκε η τύχη της Αμφίπολης και η μοίρα του Θουκυδίδη» .Εντυπωσιακή περιήγηση στα ευρύματα της γέφυρας και της οχυρωμένης πύλης όπου κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό η τύχη του αρχαίου κόσμου.

Αρχαία Άργιλος

( χρόνος παραμονής 1 ώρα )

Σε απόσταση 6 χιλ. από την Αμφίπολη, η αρχαία αποικία των Ανδρίων αγναντεύει ολόκληρο τον Στρυμονικό κόλπο, τον Άθωνα και την Θάσο. Εκεί ανακαλύφθηκε και σώζεται σε άψογη κατάσταση, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο ελαιοτριβείο στον ελληνικό χώρο. Σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο της ανασκαφής μπορεί να γίνει ξενάγηση

Μακεδονικός τάφος στον Σταθμό Αγγίστας

( χρόνος παραμονής 1 ώρα )

Καταπληκτικός, υποβλητικός, άριστα διατηρημένος και πολύ εντυπωσιακός Μακεδονικός τάφος, στην κορυφή του λόφου . Τα γύρω υψώματα στα οποία υπήρχαν αρχαίες «φρυκτωρίες» θα εξάψουν την φαντασία των παιδιών.

Γενική παρατήρηση:
Στα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, είναι χρήσιμο να συνοδεύει επαγγελματίας ξεναγός το γκρουπ. Εάν το επιθυμείτε, η Ωδή Αμφιπόλεως μπορεί να σας προτείνει τοπικό ξεναγό με τον οποίο πρέπει να έρθει σε επαφή ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός.

Κατηγορία 2η ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μουσείο Ολοκαυτώματος Κορμίστας

(χρόνος παραμονής 15-20’ για κάθε ομάδα ως 25 ατόμων κατόπιν συνεννόησης)

Ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον ιστορικό μουσείο - στον ίδιο χώρο που έγινε το ολοκαύτωμα- που θα μάθει στα παιδιά , τα γεγονότα τα οποία έδωσαν στην Κορμίστα τον χαρακτηρισμό «Μαρτυρικό χωριό». Η πολύ όμορφη διαδρομή στις παρυφές του Παγγαίου, η όμορφη πλατεία του χωριού και οι φιλόξενοι άνθρωποι, είναι μερικοί ακόμα επιπλέον λόγοι για μία επίσκεψη

Μαρτυρικά Κερδύλλια

(χρόνος παραμονής 1 ώρα κατόπιν συνεννόησης)

Το μοναδικό «Μαρτυρικό χωριό» στην Ελλάδα που δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά μετά το Ολοκαύτωμα. Η θέα από την παλιά εκκλησία του Αγ.Γεωργίου και από το μνημείο του Ολοκαυτώματος, καθώς και η γλαφυρή αφήγηση των γεγονότων από απόγονο των θυμάτων , θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά.

Προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές με θεματικό περιεχόμενο

Κατηγορία 3η ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σπήλαιο Αλιστράτης

( χρόνος παραμονής 2 ώρες )

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ευρώπης , ένα μνημείο της φύσης που όλα τα παιδιά πρέπει να δουν. Οι μαθητές θα περιηγηθούν στην διαδρομή 1 χιλ του Σπηλαίου και θα δούν σε 3-d τις απροσπέλαστες διαδρομές του. Μπορούν ακόμα να θαυμάσουν τις προϊστορικές βραχογραφίες, σε πολύ κοντινή απόσταση από την είσοδο του Σπηλαίου.

Λαογραφικό Μουσείο «Χαγιάτι Λαδιά»

( χρόνος παραμονής 30΄ ώρας κατόπιν συνεννόησης με το μουσείο

Ένα εξαιρετικό ιδιωτικό λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά της Πρώτης, μέσα στο παλιό αλλά άψογα διατηρημένο κτίριο της καπναποθήκης της οικογένειας. Υπάρχει πλούσιο αρχειακό υλικό, καταπληκτικά εκθέματα και όλα αυτά με ένα μοναδικό τρόπο παρουσίασης.

Προτάσεις για το μάθημα της τεχνολογίας

Ιδιαίτερα για το μάθημα της τεχνολογίας, -κατόπιν συνεννόησης του υπεύθυνου καθηγητή με την Ωδή Αμφιπόλεως- , οι μαθητές μπορούν να επισκεφθούν, να ξεναγηθούν, να ενημερωθούν και να κάνουν μελέτη επιχείρησης , σε διακεκριμένες τοπικές επιχειρήσεις. Η διάρκεια της επίσκεψης για την κάθε επιχείρηση, υπολογίζεται σε 1 περίπου ώρα

Οινοποιείο Κτήμα Χαραλαμπόγλου στην Κρηνίδα

(15-20’ για κάθε ομάδα έως 12 ατόμων με ταυτόχρονη ενημέρωση της 2ης ομάδας κατόπιν συνεννόησης με το οινοποιείο )

Στις παρυφές του μυθικού Παγγαίου , μέσα στον ιδιόκτητο αμπελώνα , σε ένα οικογενειακό, μικρό αλλά πολύ όμορφο οινοποιείο με επισκέψιμους χώρους και υποδειγματικό εξοπλισμό , οι μαθητές στο μάθημα της τεχνολογίας , θα διδαχθούν από τους ιδιοκτήτες, την τέχνη και την μαγεία της καλλιέργειας του σταφυλιού και της οινοποίησης του κρασιού και βέβαια την τέχνη και την μαγεία της φιλοξενίας.

Μελισσοκομία Αμφίπολης

(15-20’ για κάθε ομάδα ως 12 άτομα κατόπιν συνεννόησης με την επιχείρηση, με ταυτόχρονη ενημέρωση 2ης ομάδας )

Μια δυναμική αναπτυσσόμενη επιχείρηση με καινοτόμα προϊόντα , στην οποία τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για την διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης του μελιού και των υπολοίπων προϊόντων της μέλισσας και να δοκιμάσουν το περίφημο μέλι Παγγαίου , σε ένα πιστοποιημένο με ISO εργαστήριο.

Γενική παρατήρηση:
Εάν το επιθυμείτε , η επίσκεψη στις παραπάνω επιχειρήσεις μπορεί - κατόπιν συνεννόησης- να ενταχθεί και στις ημερήσιες εκδρομές όπως αναφέρονται παραπάνω, ώστε να εμπλουτίσετε τις επισκέψεις σας με κάποια από τα αξιοθέατα .
Για τον καλύτερο προγραμματισμό των επισκέψεων , μπορείτε να απευθύνεστε στην Ωδή Αμφιπόλεως .

Προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές με θεματικό περιεχόμενο

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Γενικές παρατηρήσεις :
Το κάθε εργαστήριο μπορεί να απασχολήσει ομάδες μέχρι 15 άτομα με δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης σε δύο ή περισσότερα από τα προτεινόμενα εργαστήρια. Όλα τα εργαστήρια μπορούν να συνδυαστούν και με ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής.

Εργαστήρι κεραμικής-αγγειοπλαστικής

(Τιμή συμμετοχής/μαθητή 3 ευρώ)

Σε ένα μικρό , θαυμάσιο εργαστήριο κεραμικής - αγγειοπλαστικής ,τα παιδιά θα μάθουν να φτιάχνουν πράγματα από πηλό με τα χέρια τους και με την φαντασία τους. Και φυσικά θα πάρουν μαζί τους ένα δώρο για το σπίτι, που θα το έχουν φτιάξει μόνοι τους. Το εργαστήρι μπορεί να συνδυαστεί και με ξεναγήσεις σε κοντινά αξιοθέατα. Η συμμετοχή στο εργαστήρι περιλαμβάνει την επαφή με το υλικό και την ιστορία της κεραμικής και παρουσίαση της τεχνοτροπίας της πλαστικής.

Εργαστήρι ζωγραφικής

(Τιμή συμμετοχής/μαθητή 3 ευρώ)

Στον οικισμό Αναστασιά, θα επισκεφθείτε ένα όμορφο κτήμα, όπου μέσα σε οργιώδη βλάστηση, βρίσκεται η κατοικία και το εργαστήρι ζωγραφικής της καλλιτέχνιδας, που θα δείξει στα παιδιά πώς μπορούν να εκφραστούν μέσα από την τέχνη και θα τα βοηθήσει να τραβήξουν τις πρώτες τους γραμμές στο χαρτί. Θα ζωγραφίσουν και όταν φύγουν θα πάρουν μαζί τους το έργο τους.

Εργαστήρι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

(Τιμή συμμετοχής/μαθητή 2 ευρώ)

Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Σταθμού Αγγίστας , φτιάχνουν χρηστικά ή και διακοσμητικά αντικείμενα από χρησιμοποιημένα -και όχι μόνο- υλικά. Οι μαθητές θα μυηθούν -στην πράξη- στην έννοια της επανάχρησης των υλικών και θα μάθουν από τα μέλη του συλλόγου , ότι ένα υλικό μπορεί και πρέπει να έχει πολλές ζωές, εάν θέλουμε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων

(Τιμή για το γκρουπ 30 ευρώ)

Σε ένα όμορφα διαμορφωμένο εργαστήρι, ένας καταξιωμένος τραγουδοποιός και κατασκευαστής μουσικών οργάνων θα δείξει στους μαθητές, πως ένα άψυχο κομμάτι ξύλου παίρνει σιγά σιγά σχήμα και ψυχή , όταν το δουλεύεις με γώση, τέχνη και μεράκι. Οι μαθητές θα μάθουν την διαδικασία κατασκευής ενός χειροποίητου οργάνου , θα ακούσουν για πρώτη φορά τον ήχο του, θα «παίξουν» μουσική με τον καλλιτέχνη και θα τραγουδήσουν σε ένα πολύ δημιουργικό περιβάλλον

Εργαστήρι Γλυπτικής

(Τιμή συμμετοχής/μαθητή 2 ευρώ) Το

Το μάρμαρο σμιλεύεται και παίρνει σιγά σιγά το σχήμα που ο καλλιτέχνης ονειρεύεται. Μία πανάρχαια διαδικασία που συνεχίζεται επί αιώνες σε αυτόν τον τόπο . Ο γλύπτης θα μιλήσει στα παιδιά για τα μυστικά της λευκής ευλογημένης πέτρας , θα τους δείξει πως την δουλεύει , θα τους μάθει πως να κρατούν το καλέμι. Σε ένα αυθεντικό εργαστήρι στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, τα παιδιά θα θα βιώσουν μία μοναδική εμπειρία και θα μυηθούν στην μαγεία της γλυπτικής τέχνης. Σημείωση : Όλα τα εργαστήρια μπορούν να συνδυαστούν και με ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής. Η συμμετοχή στα εργαστήρια , υπολογίζεται σε 30 ευρώ ανά γκρούπ.

Πρόταση για εκδρομή στο πλαίσιο της Μαθητιάδας

Η Μαθητιάδα είναι μια μεγάλη εκπαιδευτική δραστηριότητα, με επίκεντρο τα ολυμπιακά αθλήματα και παράλληλες δράσεις πολιτισμού, παραολυμπιακών αθλημάτων, περιβάλλοντος, επιστημών και δημοκρατίας. Γίνεται στην Πρώτη Σερρών και συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίων από όλους τους νομούς της Ελλάδας και σχολεία της ομογένειας απ' όλο τον κόσμο. Οι μαθητές-αθλητές φιλοξενούνται σε μαθητικές κατασκηνώσεις και μπορούν να συμμετέχουν καθημερινά στα αθλήματα και στις άλλες δράσεις. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοιάζει τους ολυμπιακούς αγώνες, με όλη την αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα που τους συνοδεύει. Η διαμονή των μαθητών θυμίζει το ολυμπιακό χωριό.

Τα περισσότερα αθλήματα γίνονται στο αθλητικό κέντρο της Πρώτης Σερρών, όπου υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για δράσεις ΑμΕΑ (παραολυμπιακό πάρκο), για τοπικά εκθέματα των σχολείων (γωνιές της Ελλάδος), για εικαστικές δραστηριότητες και δράσεις δημοκρατικής διαδικασίας. Τα θαλάσσια αθλήματα, αθλήματα πισίνας, ιππασίας και τριάθλου γίνονται στους χώρους της κατασκήνωσης Τσαφ-Τσουφ (παραλία Οφρυνίου), όπου φιλοξενείται το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών. Στο χωριό της Πρώτης φιλοξενούνται πολλές εκθέσεις και στην πλατεία του χωριού γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν και οι μαθητές. Σε ειδικό χώρο δίπλα στο δημαρχείο υπάρχει το πάρκο ελιάς, με ελιές που φυτεύτηκαν από μαθητές και φροντίζουν οι μαθητές του ίδιου νομού ή της ίδιας χώρας.

Στην Μαθητιάδα συμμετέχουν μαθητές που δεν είναι αθλητές ψηλού επιπέδου, ούτε καν αθλητές. Συχνά γνωρίζουν εκεί ένα νέο άθλημα στο οποίο συμμετέχουν και αγωνίζονται για πρώτη φορά. Ωστόσο η διοργάνωση, οι κανόνες και οι ειδικοί των αθλημάτων προδιαγράφουν την αξιοπρεπή διεξαγωγή, την προσπάθεια και την άμιλλα των μαθητών. Παράλληλα βέβαια, αξία έχει η συμμετοχή και στις άλλες δραστηριότητες πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, έτσι ώστε μέσα από τη βιωματική και κοινωνική διαδικασία μάθησης, οι μαθητές να κατανοήσουν τις δομές και διαστάσεις της συμμετοχής στον αθλητισμό και τους δεσμούς του αθλητισμού με την κοινωνία, το περιβάλλον, την επιστήμη και τη δημοκρατία.

Η φετινή διοργάνωση θα λάβει χώρα από τις 15 έως τις 19 Μαΐου 2020. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μπορούν να έρθουν για μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή την Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Μαΐου. Αν είναι τριήμερη ή πολυήμερη μπορούν να έρθουν όλες τις ημέρες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιό Σχολείο Μεσολακκιάς

(χρόνος παραμονής 2-3 ώρες κατόπιν συνεννόησης )

Ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, μπορείτε να φιλοξενηθείτε στο χώρο του παλιού σχολείου της Μεσολακκιάς - στους πρόποδες του Τύμβου Καστά. Ο χώρος είναι κατάλληλος για να υποδεχθεί μαθητές, αφού είναι περιφραγμένος και διαθέτει γήπεδα μπάσκετ ποδοσφαίρου, beach volley, WC και είναι δίπλα στο δημοτικό αναψυκτήριο για φαγητό.

Γενικές παρατηρήσεις
1. Για την επίσκεψη σε επιχειρήσεις της περιοχής καθώς και για την λειτουργία των βιωματικών εργαστηρίων , πρέπει να υπάρχει έγκαιρα συνεννόηση με την Ωδή Αμφιπόλεως, για τον σωστό προγραμματισμό, την ενημέρωση των ειδικών και την προετοιμασία των χώρων, καθώς και για την αποφυγή διπλοκρατήσεων.
2. Οι χρόνοι παραμονής στα σημεία επίσκεψης είναι ενδεικτικοί και μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τον προγραμματισμό σας, αλλά και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
3. Το Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης περιοχής Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου «Ωδή Αμφιπόλεως» είναι σύλλογος , που έχει σαν αποκλειστικό σκοπό, την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης.

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης 6979 743 483

Μουσείο Ολοκαυτώματος Κορμίστας 6944 433 583

Ιστορικός χώρος Μαρτυρικών Κερδυλλίων 6947 311 727

Μακεδονικός τάφος στον ΣΣ Αγγίστας 6934 990 414

Σπήλαιο Αλιστράτης 6973 553 440

Λαογραφικό Μουσείο «Χαγιάτι Λαδιά» 6977 924 671

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Οινοποιείο Κτήμα Χαραλαμπόγλου» στην Κρηνίδα 6934 618 942

«Μελισσοκομία Αμφίπολης» στο Ροδολίβος 6973 047 241

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ξενοδοχείο «Φαράγγι» στην Συμβολή 6937 867 395

Ξενοδοχείο «Γη του Ορφέα» στην Κορμίστα 6943 655 906

Ξενώνας «Villa Anastasia» στην Νέα Φυλή 6974 707 017

Ξενώνας «Λείβηθρον Ρόδον» στο Ροδολίβος 6945 297 989

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Εστιατόριο στο Μ. Σούλι «Το μικρό Σούλι» 6981 277 678

Εστιατόριο στο Ροδολίβος «Ο Γιάννης» 23241 10 360

Εστιατόριο στο Ροδολίβος «Family» 6958 900 130

Εστιατόριο στην Πρώτη «Ο Πλάτανος» 6993 068 539

Εστιατόριο στην Αμφίπολη «Λέων» 23220 32 201

Εστιατόριο στην Αλιστράτη «Αχιλλέας» 23240 31444

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΦΕ

«Εννέα Οδοί» στην Ε.Ο. Αμφίπολης-Δράμας 6973 059 123

Ωδή Αμφιπόλεως 6934 990 414

Σχετικά Άρθρα