Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου)

Εκτύπωση  

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2021

Αρ.Πρωτ.Φ1/37341/Δ2/02-04-2021/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ B΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Γ
email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Παπαβρόντος Β. (Π.Ε.)
: Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
: Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
: Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
: Μπάκα Χρ. (Δ.Υ.Π.Ε.Α.)
: Μπερετούλη Γ. (Δ.Ε.)
Τηλέφωνο : 210344.2249 (Π.Ε.)
: 210344.3272 (Δ.Ε.)
: 210344.2933 (Ε.Α.Ε.)
:210344.2212 (Ε.Ε.)
:210344.2330 (Δ.Υ.Π.Ε.Α.)
:210-344.3314 (Δ.Ε.)

ΘΕΜΑ : «Συμπληρωματικά στοιχεία για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021»

Σε συνέχεια της με αρ. πρ. Φ16/24045/Δ2/02-03-2021 εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021», σας αποστέλλουμε συμπληρωματικά ενημέρωση σχετικά με την αφίσα και το μήνυμα από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου2021, καθώς και τον σύνδεσμο μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και σχολεία μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν το υλικό του εορτασμού.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΕ,ΔΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ


Δελτίο Τύπου

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, γεννημένη στο Λος Άντζελες από Αμερικανό πατέρα και Κουβανή μητέρα. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και πλήθος διακρίσεων.

Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια το 1965. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία, από τα οποία στα είκοσι πέντε είναι δικό του και το κείμενο. Τιμημένος από την ΙΒΒΥ με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εικονογράφησης το 2014, έχει επίσης τιμηθεί με πολλά βραβεία από πολλές χώρες και σε πολλές χώρες έχουν εκτεθεί έργα του.
Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και διανέμεται με τη φροντίδα του.

Την αφίσα μπορείτε να μοιραστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη σελίδα του Ελληνικού Τμήματος στο FB (Greek IBBY – KYKLOS PAIDIKOY VIVLIOY), όπου έχει ήδη αναρτηθεί ή να την κατεβάσετε για χρήση σε σχολεία, βιβλιοθήκες και άλλους χώρους από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://drive.google.com/drive/folders/1V3Ld5Feur4we5Dkc5tJMdCzYmp3PMUZk?usp=sharing

Θερμή παράκληση, στις κοινοποιήσεις: 

  • να χρησιμοποιούνται τα #ICBD2021, #Greekibby #hfc, #ibby.international, #USBBY
  • να αναφέρεται η φράση «Με τη φροντίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Απόδοση του μηνύματος στα ελληνικά Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου».
  • να διατηρηθεί η αφίσα στη μορφή που έχει αναρτηθεί, διατηρώντας και τα λογότυπα των φορέων, οι οποίοι εργάστηκαν για την ελληνική έκδοση.

Ευχαριστούμε θερμά τον Roger Mello για την πολύτιμη βοήθειά του στην ελληνική προσαρμογή του εικαστικού, την επίτιμη πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου για την απόδοση του μηνύματος στα ελληνικά, την Εύη Καλλιονάκη για τη γραφιστική επιμέλεια και προσαρμογή, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για την εκτύπωση και διαμονή της αφίσας και όλους όσοι συνέβαλλαν με οποιοδήποτε τρόπο για την ολοκλήρωσης αυτής της προσπάθειας.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου σηματοδοτεί την έναρξη της καμπάνιας φιλαναγνωσίας «Η μουσική των λέξεων», που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Την καμπάνια συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού από τις 2 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου) έως τις 23 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων), καθιερώνοντας τον Απρίλιο ως μήνα βιβλίου.

 


Αρ.Πρωτ.Φ16/24045/Δ2/02-03-2021/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ B΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Γ’
email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Παπαβρόντος Β. (Π.Ε.)
: Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
: Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
: Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
: Μπάκα Χρ. (Δ.Υ.Π.Ε.Α.)
: Μπερετούλη Γ. (Δ.Ε.)
Τηλέφωνο : 210344.2249 (Π.Ε.)
: 210344.3272 (Δ.Ε.)
: 210344.2933 (Ε.Α.Ε.)
:210344.2212 (Ε.Ε.)
:210344.2330 (Δ.Υ.Π.Ε.Α.)
:210-344.3314 (Δ.Ε.)

ΘΕΜΑ: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρωτ. 19156/ΓΔ4/18-2-2021 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Απαντώντας στο με αρ. πρ. 67/18-2-2021 έγγραφο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) «Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου», σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί όλα τα σχολεία να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που θα εορτασθεί σε όλον κόσμο στις 2 Απριλίου 2019.

Ο εορτασμός αυτός, που συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του Hans Christian Andersen, καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), το Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίο με διάφορες εκδηλώσεις, συζητήσεις, συναντήσεις μαθητών/τριών με συγγραφείς και εικονογράφους κ.α..

Σημαντικό είναι οι εν λόγω δράσεις να οργανωθούν με τη συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων, των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων/Πολιτιστικών Θεμάτων με τοπικές, Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, με συγγραφείς και εικονογράφους και γενικά με πρόσωπα και φορείς από τον χώρο του παιδικού βιβλίου.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΖΩΗ ΜΑΚΡΗ


Εκτύπωση