edu.klimaka.gr

Αλλαγή Στοιχείων Μαθητή σε Τίτλους Σπουδών Σχολείου

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Αρ. Πρωτ.: 19823/Γ2/16-02-2011/ΥΠΔΒΜΘ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΣΠΟΥΔΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
-----
Πληροφορίες: Α. Βάρλα - Κ. Πισλή
Τηλ.: 210 344 3272 - 2242
Φαξ: 210 344 3390

ΘΕΜΑ: «Αλλαγή επιθέτου λόγω υιοθεσίας σε απολυτήριο τίτλο»

Σας ενημερώνουμε για το περιεχόμενο της υπ΄ αρίθμ. 399/10 Γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. (Τμήμα Γ΄) που έγινε δεκτή από την κα Υπουργό, αναφορικά με την αλλαγή επιθέτου λόγω υιοθεσίας σε απολυτήριο τίτλο, ύστερα από σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη:

«(…) δεν είναι δυνατή η έκδοση νέου απολυτήριου τίτλου σε καμμιά περίπτωση αλλαγής των στοιχείων απολυθέντων μαθητών και επομένως και στην περίπτωση επελθούσας μεταβολής λόγω υιοθεσίας, αφού δεν προβλέπεται η έκδοση άλλου απολυτηρίου τίτλου σπουδών σε αντικατάσταση πρωτοτύπου.

Στα αποδεικτικά, όμως, απόλυσης που εκδίδονται μετά την υιοθεσία πρέπει να αναγράφονται μόνον τα νέα στοιχεία ταυτότητας που απέκτησε ο υιοθετούμενος δια της νομίμου διαδικασίας, χωρίς καμμία αναφορά των παλαιών και χωρίς μνεία του λόγου μεταβολής, εφόσον δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την κοινοποίηση των στοιχείων αυτών. Έτσι διασφαλίζεται το απόρρητο της υιοθεσίας και το καθήκον εχεμύθειας που επιβάλλουν οι σχετικές διατάξεις. Η αναγραφή των προβλεπόμενων από την ανωτέρω εγκύκλιο (3875/Γ2/22-06-01 εγκύκλιο του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ) στοιχείων (του γεγονότος της υιοθεσίας και των παλαιότερων στοιχείων του μαθητή) στο αποδεικτικό απόλυσης υπερακοντίζει τον σκοπό του νόμου για τον οποίο εκδίδεται το έγγραφο αυτό, που είναι η βεβαίωση της επιτυχούς φοίτησης του μαθητή στο συγκεκριμένο σχολικό έτος και είναι αντίθετη προς τη νομοθετικά κατοχυρωμένη αρχή της μυστικότητας της υιοθεσίας.

Επισημαίνεται ότι η σύνδεση του αποδεικτικού απόλυσης με τα ως άνω στοιχεία με τον απολυτήριο τίτλο που έχει εκδοθεί προ της υιοθεσίας μπορεί να διασφαλιστεί με αναφορά στο αποδεικτικό απόλυσης του απολυτηρίου και του μητρώου φοίτησης του μαθητή με παράλληλη καταχώρηση με επισημειωματική πράξη στο μητρώο της επελθούσας μεταβολής των στοιχείων, λόγω της υιοθεσίας. Έτσι αποφεύγεται η αναφορά του γεγονότος της υιοθεσίας στο αποδεικτικό απόλυσης που είναι πιστοποιητικό ευρείας χρήσης και τηρούνται οι νομοθετικές διατάξεις που επιβάλλουν την μυστικότητα και την μη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων αυτής»...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ

Σχετικά Άρθρα