edu.klimaka.gr

Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων απο μαθητές

Υιοθεσία αρχαίων Θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα Αρχαία Θεάτρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ» του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ"

ΑΡ.ΠΡ.:Φ.1/ΓΜ/39710-ΙΕΠ/131964/Δ7/16-11-2023/ΥΠΑΙΘΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
ΤΜΗΜΑ Γ
E-mail : disedu(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες: Σ.Μ. Καραμαλάκου-Λάππα
Γ.Μανέντη
Τηλέφωνα: 2103442255

ΘΕΜΑ : «Χρονική επέκταση έγκρισης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για το Σχολικό Έτος 2023-2024»

Σχετ.: 1. οι υπό στοιχεία (α) 66694/Δ7/14-06-2023 και (β) 87520/Δ7/02-08-2023 εγκύκλιοι του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.
2. το με αρ. πρωτ. 39710/13-7-2023 εισερχόμενο έγγραφο του Ι.Ε.Π.
3. το με αρ. πρωτ. 112779/Δ7/11-10-2023 εισερχόμενο έγγραφο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α
4.η με αρ. πρωτ. Φ1/ΓΜ/64854/141681/Δ7/15-11-2022 έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για το σχολικό έτος 2022-2023.
5. το με αρ. πρωτ. 64854/Δ7/30-5-2022 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Απαντώντας στο με αρ. πρωτ. 39710/13-7-2023 εισερχόμενο έγγραφο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εισήγηση του Ι.Ε.Π. (Πράξη 62/6-10-2023 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.), σας γνωρίζουμε ότι εγκρίνεται η χρονική επέκταση κατά ένα επιπλέον Σχολικό Έτος (2023-2024) της υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο: «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων, Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» που απευθύνεται σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σχολείων Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό) και Δευτεροβάθμιας (Γυμνάσιο, Λύκειο) Γενικής και Εδικής Εκπαίδευσης, όλων των σχολικών μονάδων της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Το εν λόγω Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είχε εγκριθεί για το σχολικό έτος 2022-2023 με το υπ΄αρ. Πρωτ. : Φ1/ΓΜ/64854/141681/Δ7/15-11-2022 έγγραφο της Υπηρεσίας μας,(Πράξη 56/20-10-2022 του Ι.Ε.Π.) .

Η χρονική επέκταση υλοποίησής του για το Σχολικό Έτος 2023-2024 εγκρίνεται με τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Δεν θα σημειωθεί καμία τροποποίηση στον αρχικά υποβληθέντα φάκελο αιτήματος
  2. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο εν λόγω πρόγραμμα είναι προαιρετική και πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών και η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος.
  3. Σε περίπτωση κατά την οποία, στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων, απαιτηθεί μετακίνηση μαθητών/τριών εκτός των σχολικών μονάδων, οι χώροι υλοποίησης πρέπει να πληρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις των χώρων συνάθροισης κοινού, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών/τριών. Οι επισκέψεις στους χώρους αυτούς πραγματοποιούνται με ευθύνη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων των σχολικών μονάδων και με την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων των κείμενων διατάξεων για το πλαίσιο διεξαγωγής εκπαιδευτικών / διδακτικών επισκέψεων και εκδρομών.
  4. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιείται μετά από ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων / κηδεμόνων τους.
  5. Η υλοποίηση των προγραμμάτων να μην υπερβαίνει την αντίστοιχη για το καθένα προβλεπόμενη χρονική διάρκεια, (μέγιστη διάρκεια δύο ώρες).
  6. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούνται παρουσία του / της εκπαιδευτικού της τάξης.
  7. Για την εφαρμογή των προγραμμάτων δεν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών και η αξιολόγηση-αποτίμησή τους γίνεται με τη μορφή συνέντευξης/γραπτού ερωτηματολογίου που απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς.
  8. Κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων πρέπει να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων (μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες), βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
  9. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση και μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
  10. Δεν επιτρέπεται να προκύπτει από τις δράσεις και με οποιοδήποτε τρόπο άμεση ή έμμεση διαφήμιση εταιρειών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.
  11. Η χρήση σχετικού εκπαιδευτικού υλικού για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων γίνεται δωρεάν και είναι ελεύθερο για χρήση από τους/τις εκπαιδευτικούς.
  12. Η ιστοσελίδα του Φορέα και τα πεδία που αφορούν στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει να περιλαμβάνουν αποκλειστικά το εκπαιδευτικό υλικό, που έχει αναπτυχθεί από τον Φορέα, συνοδεύει τα προγράμματα, έχει υποβληθεί στο Ι.Ε.Π. και έχει εγκριθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. (βλ. σχετ. 4).
  13. Η έγκριση της χρονικής επέκτασης για το σχολικό έτος 2023-2024 αφορά στα εκπαιδευτικά προγράμματα και το συνοδευτικό υλικό που είχε αποσταλεί στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και είχε διαβιβαστεί στο Ι.Ε.Π. (βλ. σχετ. 4).
  14. Το προς παρουσίαση ή διανομή εκπαιδευτικό υλικό των προγραμμάτων πρέπει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο «περί πνευματικής ιδιοκτησίας» και να μην υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.
  15. Οι συντελεστές των προγραμμάτων δεσμεύονται ότι, με την ολοκλήρωσή τους, θα αποστείλουν στο Ι.Ε.Π. και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. τον πλήρη φάκελο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και συμπληρωμένο το συνημμένο αρχείο excel (Συν. 1) και ότι δεν θα προβούν μελλοντικά σε οποιαδήποτε εμπορική διάθεση/αξιοποίησή τους με αναφορά στη συγκεκριμένη έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Σε περίπτωση υλοποίησης του προγράμματος με διαδικτυακό τρόπο και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ο Φορέας δύναται να επικοινωνεί απευθείας με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού, στοιχεία των οποίων παρατίθενται στο συνημμένο αρχείο (Συν. 2).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Φορέα: Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου η παρούσα έγκριση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. https://edu-gate.minedu.gov.gr/.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Ε., Δ.Ε.& Ε.Α.Ε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ»
«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα»

Το Διάζωμαείναι μια Κίνηση Πολιτών, η οποία έχει ως σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, την εξεύρεση πόρων για την αποκατάστασή τους, την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας και, μέσα από τον σχεδιασμό καινοτόμων ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού, όπως οι Πολιτιστικές/Περιβαλλοντικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα, την ένταξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης (βλ. Αρχές του Διαζώματοςεδώ).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» ξεκίνησε το 2014 και απευθύνεται σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σχολείων Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό) και Δευτεροβάθμιας (Γυμνάσιο, Λύκειο) Εκπαίδευσης όλης της χώρας καθώς και των ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων του εξωτερικού (βλ. κατάλογο με στοιχεία επικοινωνίας συντονιστών, βλ. εδώ). Αφορά: Σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης, Σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Μουσικά Γυμνάσια-Λύκεια, Καλλιτεχνικά Γυμνάσια-Λύκεια, Αθλητικά Σχολεία, Σχολεία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών. Συγκεκριμένα:

  • για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να συνδυαστεί με τα μαθήματα: Ιστορία, Γλώσσα, Πληροφορική, Μαθηματικά, Αισθητική Αγωγή, Θεατρική Αγωγή, Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική Αγωγή, Ξένες Γλώσσες.
  • για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να συνδυαστεί με τα μαθήματα: Ιστορία, Γλωσσική Διδασκαλία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία (μτφ.), Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία, Θρησκευτικά, Μουσική, Καλλιτεχνικά, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική, Τεχνολογία, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Ξένες Γλώσσες.

Επίσης, μπορεί είτε να αξιοποιηθεί σταΕργαστήρια Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στις θεματικές: Ζω καλύτερα – Ευ ζην(Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία), Φροντίζω το περιβάλλον (Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά καθώς και Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά), Ενδιαφέρομαι και ενεργώ (Εθελοντισμός) και Δημιουργώ και καινοτομώ(Επιχειρηματικότητα – Γνωριμία με επαγγέλματα) τόσο για τα Δημοτικά όσο και για τα Γυμνάσια, είτε να υλοποιηθεί ωςδράση στο πλαίσιο Πολιτιστικών, Περιβαλλοντικών ή ΑγωγήςΥγείας Προγραμμάτων καθώς και στο πλαίσιοευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (e-Twinning, Erasmus+ ΚΑ1 και KA2 κ.λ.π.).

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να δημιουργηθούν οι συνειδητοί κληρονόμοι της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που θα προστατεύσουν τα μνημεία και θα αγωνισθούν για τη διάσωσή τους, για να συνεχίσουν αυτά να μας διδάσκουν στο διηνεκές.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

1/ Γνωστικοί:

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ενθαρρύνονται:

  • να μάθουν για τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης (θέατρα, ωδεία, στάδια) της περιοχής τους ή άλλων περιοχών στις οποίες πραγματοποιούν τις εκδρομές τους καθώς και για το τοπίο εντός των οποίων βρίσκονται οι χώροι αυτοί
  • να μάθουν για τη γέννηση και εξέλιξη του θεάτρου
  • να διερευνούν, να αναζητούν πληροφορίες σε πηγές, να ελέγχουν την αξιοπιστία των πηγών, να αποδελτιώνουν, να καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη, να συναγάγουν συμπεράσματα, να εκφράζουν την άποψή τους και να την υποστηρίζουν με επιχειρήματα
  • να αποκτήσουν ικανότητες ορθής χρήσης του προφορικού και του γραπτού λόγου, προκειμένου να παρουσιάσουν το μνημείο σε ακροατήριο αλλά και να το προβάλλουν αξιοποιώντας τα κειμενικά είδη που έχουν διδαχθεί
  • να οργανώσουν συνεργατικά προγράμματα με άλλες μαθητικές κοινότητες του εσωτερικού ή του εξωτερικού

2/ Κοινωνικοσυναισθηματικοί:

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ενθαρρύνονται:

  • να οργανώσουν δράσεις βίωσης του θεάτρου με διδασκαλία παραστάσεων, όπου οι Εφορείες Αρχαιοτήτων που είναι υπεύθυνες για τους χώρους αυτούς, το επιτρέπουν
  • να συνειδητοποιήσουν μέσω της βιωματικής μάθησης την αξία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη συνέχεια να ευαισθητοποιήσουν κι άλλους συμμαθητές τους, τους γονείς τους, την τοπική κοινωνία
  • να διοργανώσουν σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τους Δήμους ή άλλους φορείς, επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς, αθλητικούς, δράσεις με στόχο την ανάδειξη του μνημείου και την ένταξή του στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης

3/ Ψυχοκινητικοί:

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ενθαρρύνονται:

  • να αναπτύξουν το πνεύμα της φιλίας και της συνεργασίας σχεδιάζοντας από κοινού το πρόγραμμα δράσης τους
  • να καλλιεργήσουν δεξιότητες, όπως είναι: η επικοινωνία, ο διάλογος, η ενσυναίσθηση, η κριτική σκέψη, η έκφραση της γνώμης τους, η επιχειρηματολογία

Ενδεικτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος

Εκτός από την ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο/ωδείο/στάδιο και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο που θα ετοιμάσει ομάδα μαθητών για τους συμμαθητές τους, μπορούν να γίνουν και κάποια από τα παρακάτω:

  • δημιουργία εντύπου με την ιστορία του μνημείου στην ελληνική και σε άλλες γλώσσες
  • δημιουργία οδηγού με την ξενάγηση που ετοίμασαν οι μαθητές για το μνημείο και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο (στην ελληνική γλώσσα ή και σε άλλες γλώσσες ή σε γραφή braille)
  • δημιουργία παρουσίασης με λογισμικό powerpoint ή βίντεο ή ντοκιμαντέρ για τον χώρο θέασης και ακρόασης που έχει επιλεγεί, στην ελληνική γλώσσα, στην ελληνική με αγγλικούς υπότιτλους ή στην αγγλική, στη γαλλική, στη γερμανική, στην ιταλική, σε άλλες γλώσσες ή στη νοηματική γλώσσα
  • δημιουργία καινοτόμων πολιτιστικών προϊόντων με σκοπό την προβολή του μνημείου
  • εικαστικές δημιουργίες
  • άρθρα στον τοπικό τύπο για την ανάγκη προστασίας του μνημείου
  • επιτέλεση δρωμένων παρόμοιων με αυτά του παρελθόντος, θεατρικών, μουσικών και αθλητικών, ανάλογα με το είδος του χώρου θέασης και ακρόασης (αρχαίο θέατρο/ωδείο/στάδιο), εφόσον έχει χορηγηθεί άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων που έχει την ευθύνη του μνημείου
  • ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο/ωδείο/στάδιο από την ομάδα των μαθητών σε μαθητές άλλου/ων σχολείου/ων
  • συμπράξεις σχολείων, εντός και εκτός Ελλάδας, αλληλογνωριμία μαθητών, επισκέψεις και ξεναγήσεις είτε δια ζώσης είτε εικονικές, δράσεις μουσικές, θεατρικές, αθλητικές μέσα σε αρχαία θέατρα/ωδεία/στάδια, μια συμβολική ημέρα, όπως είναι η 18η Απριλίου που έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και τοποθεσιών-ICOMOS ως Διεθνής Ημέρα Μνημείων
  • σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτιστικών/περιβαλλοντικών διαδρομών που θα συνδέουν τους χώρους θέασης και ακρόασης (αρχαία θέατρα/ωδεία/στάδια) με το φυσικό περιβάλλον, με τον αγροδιατροφικό τομέα, με τη σύγχρονη κοντινή πόλη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της: ιστορικά κτήρια, πολιτιστικά μνημεία, σύγχρονη παραγωγή και δημιουργία, γαστρονομία και παράδοση, δηλαδή τη διαδρομή που λειτουργεί στη βάση της φιλοσοφίας του Διαζώματος που είναι η ένταξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι διαδρομές αυτές θα μπορούν να αποτελέσουν προτάσεις για:
    α) εκπαιδευτική επίσκεψη που θα συμπληρώνει το μάθημα σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα ή θα το ολοκληρώνει
    β) εκπαιδευτικό περίπατο ή εκδρομή
    γ) βιωματικό μάθημα
    δ) πυρήνα πολιτιστικού, περιβαλλοντικού, αγωγής υγείας ή άλλου προγράμματος εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας
  • συνάντηση του σχολείου που υλοποιεί τη δράση με την τοπική κοινωνία, μεταφορά του βιώματος και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας με την ξενάγηση που θα κάνουν οι μαθητές της ομάδας, η οποία μπορεί να διανθιστεί με ομιλία από κάποιον διακεκριμένο καλεσμένο σε κατηγορίες όπως είναι η τέχνη, οι επιστήμες, ο πολιτισμός, ο εθελοντισμός, με μουσική παράσταση από κάποιον καλλιτέχνη ή καλλιτεχνική ομάδα, μεπαρουσίαση δράσεων εθελοντισμού/κοινωνικής προσφοράς του σχολείου ή άλλων κοινωνικών ομάδων, με παρουσίαση ιδεών των μαθητών για την τουριστική προώθηση της περιοχής τους
  • συνεργασίες εκπαιδευτικών και αρχαιολόγων που θα σχεδιάσουν από κοινού εκδηλώσεις επιλέγοντας μια θεματική από τον χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης ή της τεχνολογίας
  • δημιουργία blog στο οποίο οι μαθητές θα αναρτούν τις δράσεις τους αναφορικά με τον χώρο θέασης και ακρόασης που έχουν «υιοθετήσει»
  • δημιουργία δικτύου σχολείων με κεντρική θεματική τα αρχαία θέατρα, με την αρωγή των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων ή Σχολικών Δραστηριοτήτων
  • δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου με ψηφιακό υλικό (βίντεο, κουίζ, ψηφιακή αφήγηση, ψηφιακό παιχνίδι, ψηφιακή αφίσα, ψηφιακό έντυπο) στην ελληνική, αλλά και σε ξένες γλώσσες για ένα αρχαίο θέατρο, με στόχο την αποστολή του σε ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού, αλλά και σε Έλληνες μαθητές που φοιτούν σε ξενόγλωσσα σχολεία, με σκοπό να ενθαρρυνθούν και να παρουσιάσουν τα ελληνικά μνημεία στους ξένους συμμαθητές τους
  • διάχυση του προγράμματος, μετά την υλοποίησή του, σε άλλα σχολεία με σκοπό τη γνωστοποίησή του

Διαδικασία υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ασφάλεια των μαθητών/τριών και η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος.  Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών που επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση και να έχει εξασφαλιστεί η ενυπόγραφη δήλωση συναίνεσης αυτών, έχοντας υπόψη ότι η συμμετοχή των παιδιών τους δεν είναι υποχρεωτική.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μαζί με την ομάδα των μαθητών/τριών που θα συγκροτήσουν, θα επιλέξουν το αρχαίο θέατρο/ωδείο/στάδιο που το σχολείο τους θα «υιοθετήσει» και στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών θα συγκεντρώσουν και θα επεξεργασθούν το υλικό για το μνημείο αυτό και τον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο. Θα ετοιμάσουν την ξενάγηση και θα την υλοποιήσουν σε μαθητές του σχολείου τους. Για την πραγματοποίηση της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, εκτός του ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι διατάξεις που αφορούν στις σχολικές επισκέψεις και μετακινήσεις των μαθητών/τριών, απαιτείται αίτηση στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, στην ευθύνη της οποίας ανήκει το αρχαίο θέατρο/ωδείο/στάδιο καθώς και επικοινωνία με τους υπευθύνους του αρχαιολογικού χώρου για την επίσκεψη (επισυνάπτεται ενδεικτικός κατάλογος χώρων θέασης και ακρόασης με αναφορά στα μνημεία, στον δήμο και την τοποθεσία καθώς και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων όπου αυτά ανήκουν), βλ. εδώ.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αντλούν πλούσιο υποστηρικτικό υλικό από:

  • από την ιστοσελίδα του «Διαζώματος» www.diazoma.gr. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ενότητες: «Τα θέατρα» (με υποενότητες, Ταυτότητα Αρχαίων θεάτρων, Περιηγήσεις), «eΒιβλιοθήκη», «GenerationD», «Δίκτυο Αρχαίων Θεάτρων»=
  • τον εκπαιδευτικό φάκελο του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Αρχαίο θέατρο στον κύκλο του χρόνου» που έχει αποσταλεί στις κατά τόπους διευθύνσεις της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και έχει αναρτηθεί στον κόμβο του Υπουργείου Πολιτισμού www.ancienttheater.culture.gr και στην ιστοσελίδα του Διαζώματος (βλ. http://ancienttheater.culture.gr/el/anakaluptoume-to-arxaio-theatro)

Η ενότητα «GenerationD» (http://www.diazoma.gr/generationd/#/) του Διαζώματος αποτελεί την εκπαιδευτική πλατφόρμα που φιλοξενεί και προβάλλει τις μαθητικές δημιουργίεςστο πεδίο «Σχολεία» από τις εκπαιδευτικές δράσεις με όχημα τα αρχαία θέατρα, ωδεία και στάδια και τη συνάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας με αυτά.

Επισημαίνεται πως για την αξιοποίηση και τη χρήση οποιουδήποτε υλικού θα πρέπει να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο «περί πνευματικής ιδιοκτησίας» (Ν.4481/2017).

Κατά την υλοποίηση των δράσεων θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων [ν. 4624/2019, Γενικός Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 για την Προστασία Δεδομένων-GDPR]. Η φωτογράφιση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση των μαθητών/τριών επιτρέπεται μόνον με την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.

Τονίζεται ότι η συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο εν λόγω πρόγραμμα είναι δωρεάν και προαιρετική.

Μετά την υλοποίηση του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί αποτυπώνουν σε δελτίο τύπου τις φάσεις υλοποίησης. Το δελτίο τύπου και το παραγόμενο υλικό τα αναρτούν στην ιστοσελίδα του σχολείου τους και τα αποστέλλουν στην υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Διαζώματος, δρα Μαίρη Μπελογιάννη, για να τα αναρτήσει και στην εκπαιδευτική πλατφόρμα «GenerationD»(http://www.diazoma.gr/generationd/#/). Στη συνέχεια, αποστέλλονται από το Διάζωμα: έπαινος για το σχολείο, έπαινος για τους μαθητές και βεβαιώσεις για τους εκπαιδευτικούς και για τους διευθυντές/ντριες που υλοποίησαν το πρόγραμμα.

Ακολουθούν:

1/ φύλλο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους εκπαιδευτικούς
2/ φύλλο αξιολόγησης της δράσης από μαθητές

 (Για περισσότερες πληροφορίες: Σωματείο Διάζωμα, τηλ. επικ. 2108254256, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Μαίρη Μπελογιάννη, φιλόλογος, δρ. Αρχαιολόγος, εθελόντρια, υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Διαζώματος, τηλ. επικ. 6945851474, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


 

 

 

 

  1. Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο εν λόγω πρόγραμμα να είναι προαιρετική και δωρεάν για τους/τις μαθητές/τριες και αυτό δύναται να εφαρμόζεται διαδικτυακά, εφόσον το περιεχόμενό του είναι ταυτόσημο με αυτό που έχει εγκριθεί από το ΙΕΠ.
  2. Υλοποιείται μετά από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και τη σύμφωνη γνώμη του/της Διευθυντή/τριας της σχολικής μονάδας ως προς τις εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και τη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε συνθήκες μετάδοσης του Covid-19.
  3. Σε περίπτωση υλοποίησης του προγράμματος στο σχολικό χώρο μπορούν να εισέρχονται δύο (2) άτομα το ανώτερο σε κάθε Τμήμα πλέον του εκπαιδευτικού, σύμφωνα με το 147ο Απόσπασμα Πρακτικού της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του
    κορωνοϊού COVID-19.
  4. Έχουν ενημερωθεί οι γονείς/κηδεμόνες για την προαιρετική συμμετοχή των μαθητών/τριών στο πρόγραμμα και έχει εξασφαλιστεί από τη σχολική μονάδα η ενυπόγραφη δήλωση συναίνεσής τους.
  5. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποχρεωτική παρουσία του/της εκπαιδευτικού της τάξης και δεν υπερβαίνει σε διάρκεια τις τρεις (3) διδακτικές ώρες.
  6. Κατά την υλοποίηση των δράσεων είναι εξασφαλισμένη η προστασία (α) των προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και (β) της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών/τριών.
  7. Σε κάθε περίπτωση επίσκεψης των μαθητών/τριών σε χώρους εκτός της σχολικής μονάδας απαιτείται (α) απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, (β) η σύμφωνη γνώμη του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας και (γ) η διαρκής παρουσία εκπαιδευτικού κατά την υλοποίηση του προγράμματος.
  8. Εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν στις σχολικές επισκέψεις και μετακινήσεις των μαθητών /τριών, όπως αυτές προβλέπονται για (α) την Π/θμια Εκπαίδευση στη με αρ. πρωτ.Φ.14/89494/ΓΔ4/17-7-2020 (Β΄2888) Υπουργική Απόφαση και (β) την Δ/θμια Εκπαίδευση στη με αρ. πρωτ. 20883/ΓΔ4/12-02-2020 (Β΄456) Υπουργική Απόφαση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση και κατά προτεραιότητα τηρούνται αυστηρά τα οριζόμενα στις εκάστοτε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ή/και εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ που αφορούν στα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς και τα κατά τόπους ισχύοντα μέτρα και απαγορεύσεις του COVID-19.
  9. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η φωτογράφιση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση των μαθητών/τριών, εκτός και έχει δηλωθεί στην περιγραφή του προγράμματος που κατατέθηκε στο ΙΕΠ για έγκριση.
  10. Δεν επιτρέπεται η διάθεση/προβολή οποιουδήποτε υλικού το οποίο (α) δεν είναι εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ., (β) μπορεί να αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση/προώθηση εμπορικών προϊόντων φορέων/επιχειρήσεων ή υπηρεσιών ατόμων/φορέων και (γ) αναφέρεται σε τυχόν χορηγούς του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.
  11. Το πρόγραμμα να μη χρησιμοποιηθεί για κανενός είδους διαφημιστικό ή άλλο εμπορικό σκοπό.
  12. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος εντός ωρολογίου προγράμματος, να μην παρακωλύεται με οποιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  13. Πριν από την υλοποίηση του προγράμματος, προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου/ης, να προηγηθεί ανάρτηση στον ιστότοπο του Φορέα με (α) σύντομη περιγραφή του προγράμματος (περιγραφή δράσεων, μεθοδολογία, στόχοι, επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αποτίμηση) και (β) παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού.
  14. Να γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές λαμβάνοντας υπόψη κατά περίπτωση την ηλικία, τη βαθμίδα και τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών/μαθητριών.
  15. Οι χώροι υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος να πληρούν τις προϋποθέσεις των χώρων συνάθροισης κοινού και να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.

Επισημαίνεται, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλόλητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.

Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου η παρούσα έγκριση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. http://edu-gate.minedu.gov.gr/

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Ε., Δ.Ε. & Ε.Α.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ

 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΩΝ ΘΕΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΑΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
(Εφορεία Αρχαιοτήτων)

Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως, Ωδείο Περικλέους

Αθηναίων

Αθήνα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Ηρώδειο

Αθηναίων

Αθήνα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Θέατρο Θορικού

Λαυρεωτικής

Θορικός

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Θέατρο Ικαρίας

Διονύσου

Διόνυσος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Θέατρο Αμφιαρείου

Ωρωπού

Ωρωπός

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Εξέδρα Ελευσίνας, Τελεστήριο Ελευσίνας, Βαθμιδωτό άνδηρο Ελευσίνας, Βουλευτήριο Ελευσίνας

Ελευσίνας

Ελευσίς

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

Θέατρο Αχαρνών

Αχαρνών

Αχαρναί

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

Θέατρο Ζέας

Πειραιά

Πειραιάς

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Θέατρο Ευωνύμου Τράχωνες Αλίμου

Αλίμου

Άλιμος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών : Μακρυγιάννη 2-4, τηλ. 210-9238747, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Ανατολικής Αττικής: Συγγρού 98-100,  τηλ. 210-3219792, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Δυτικής Αττικής: Πανός 16, Αθήνα, τηλ. 210-3213571, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Αλκιβιάδου 233, Πειραιάς, τηλ. 210-4590700, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Β. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
(Εφορεία  Αρχαιοτήτων)

Θέατρο Επιδαύρου, Ωδείο Επιδαύρου

Επιδαύρου

Λυγουριό/Επίδαυρος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας

Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Επιδαύρου

Αρχαία Επίδαυρος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας

Κλασικό θέατρο Άργους με ευθύγραμμα εδώλια, Ελληνιστικό θέατρο Άργους, Θεατρικός χώρος αρχαίας Αγοράς Άργους

Άργους-Μυκηνών

Άργος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας

Θέατρο Γυθείου

Ανατολικής Μάνης

Γύθειο

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Θέατρο Σπάρτης

Σπάρτης

Σπάρτη

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Ωδείο αρχαίας Κορίνθου

Κορίνθου

Αρχαία Κόρινθος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Θέατρο Σικυώνας

Σικυωνίων

Σικυώνα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Θέατρο αρχαίας Μεσσήνης, Εκκλησιαστήριο αρχαίας Μεσσήνης, Βουλευτήριο αρχαίας Μεσσήνης, Στάδιο αρχαίας Μεσσήνης

Μεσσήνης

Μεσσήνη

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Θέατρο Μεγαλόπολης

Μεγαλόπολης

Μεγαλόπολη

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας

Θέατρο Επισκοπής Τεγέας

Τεγέας

Επισκοπή

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας

Θέατρο Αρκαδικού Ορχομενού

Λεβιδίου

Ορχομενός

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας

Θέατρο Μαντινείας

Μαντινείας

Μαντίνεια

Εφορεία Αρχαιοτήτων

Αρκαδίας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας: Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο,τηλ. 27520-27502, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας: Αγησιλάου 59, Σπάρτη, τηλ. 27310-25363, 2731028503, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας: Αρχαία Κόρινθος,Κόρινθος,τηλ.27410-32630, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας: Μπενάκη και Παπάζογλου 6, Καλαμάτα, τηλ. 27210-63100, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας: Καλαβρύτων 211, Τρίπολη, τηλ. 2710-225243, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ (Εφορεία Αρχαιοτήτων)

Θέατρο Βοιωτικού Ορχομενού

Ορχομενού

Ορχομενός

Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας

Θέατρο: Καβείριο Θήβας

Θηβών

Θήβα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας

Θέατρο Χαιρώνειας

Χαιρώνειας

Χαιρώνεια

Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας

Θέατρο Δελφών

Δελφών

Δελφοί

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας

Θέατρο Ερέτριας

Ερέτριας

Ερέτρια

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας: Μουσείο Θηβών, Θρεψιάδου 1, Πλατεία Κεραμοπούλου, Θήβα, τηλ. 22620-23559, 22620-80945, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος: Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Δελφοί, τηλ. 22650-82313, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας: Αρεθούσης& Ι. Κιαπέκου, Χαλκίδα, τηλ. 22210-22402, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ (Εφορεία Αρχαιοτήτων)

Ωδείο Πάτρας

Πατρέων

Πάτρα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Αμφιθέατρο ή Στάδιο Πάτρας

Πατρέων

Πάτρα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Θέατρο Αιγείρας

Αιγιαλείας

Αιγείρα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Θέατρο Ήλιδος

Αμαλιάδας

Ήλιδα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Θέατρο Πλατιάνας

Σκυλλούντος

Πλατιάνα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Θέατρο Πλευρώνας

Μεσολογγίου

Ν. Πλευρώνα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Θέατρο Μακύνειας

Ναυπακτίας

Μακύνεια

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Θέατρο Στράτου

Στράτου

Στράτος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Θέατρο Οινιάδων

Οινιαδών

Οινιάδες

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Θέατρο Καλυδώνας

Μεσολογγίου

Καλυδώνα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας: Αλ. Υψηλάντου 197, Πάτρα, τηλ. 2610-275070, 2610-276143, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαία Ολυμπία, τηλ. 26240-23753, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος: Μάγερ Ιωάννη Ιακώβου 4, Μεσολόγγι, τηλ. 26310-55654,Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ε. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ (Εφορεία Αρχαιοτήτων)

Θέατρο Γιτάνων

Φιλιατών

Γίτανα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Ωδείο Νικόπολης, Θέατρο Νικόπολης, Στάδιο Νικόπολης

Πρέβεζας

Νικόπολη

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, Μεγάλο Θέατρο Αμβρακίας

Αρταίων

Άρτα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας

Θέατρο Κασσώπης, Βουλευτήριο Κασσώπης

Πρέβεζας

Κασσώπη

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

Θέατρο Δωδώνης

Δωδώνης

Δωδώνη

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας: Κύπρου 68, Ηγουμενίτσα, τηλ. 26650-29177, 26650-29178, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας,: Εθνικής Αντιστάσεως 108-110, Πρέβεζα, τηλ. 26820-89890 Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας: Αράχθου &Μανωλιάσσης, Άρτα, 26810-24636, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων: Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Ιωάννινα, τηλ. 26510-01089, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΤ.  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ (Εφορεία  Αρχαιοτήτων)

Θέατρο Δημητριάδος

Βόλου

Δημητριάδα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Νέας Αγχιάλου

Ν. Αγχίαλος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Θέατρο Λάρισας, Μικρό θέατρο Λάρισας

Λαρισαίων

Λάρισα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας: Αθανασάκη 1, Βόλος, τηλ. 24210-76278, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας: Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Μεζούρλο, τηλ. 2413508200, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ζ.  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ (Εφορεία  Αρχαιοτήτων)

Ωδείο Θεσσαλονίκης, Θέατρο-Στάδιο Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Θέατρο Βεργίνας

Βεργίνας

Βεργίνα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Θέατρο Μίεζας

Νάουσας

Κοπανός

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Θέατρο Δίου, Ρωμαϊκό θέατρο Δίου, Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου

Δίου- Ολύμπου

Δίον

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης  Θεσσαλονίκης: Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη,  τηλ. 2313310400,Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας: Ρήγα Φεραίου 16-18, Βέροια, τηλ. 23310-29737 Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας: Παρμενίωνος 32, Κατερίνη, τηλ. 23510-47883, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η.   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ (Εφορεία  Αρχαιοτήτων)

Θέατρο Φιλίππων

Καβάλας

Κρηνίδες

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας

Θέατρο Θάσου, Ωδείο Θάσου

Θάσου

Θάσος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας

Θέατρο Μαρώνειας

Μαρωνείας-Σαπών

Μαρώνεια

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Βουλευτήριο Σαμοθράκης-Καβείριο, Θόλος της Αρσινόης Καβείριο, Θέατρο Σαμοθράκης Καβείριο, Κυκλικός θεατρικός χώρος-Καβείριο Σαμοθράκης

Σαμοθράκης

Σαμοθράκη

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας: Κύπρου 14, Καβάλα, τηλ. 2510-228689, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης: Α. Συμεωνίδη 4, Κομοτηνή,    τηλ.  25310-22411, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θ.   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων)

Θέατρο Ηφαιστίας,

Λήμνου

Ηφαιστία-Λήμνος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Θέατρο Μυτιλήνης

Λέσβου

Μυτιλήνη

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου: Σαπφούς 22, Μυτιλήνη, τηλ. 22510-22087, 22510-40716 Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ι.   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ (Εφορεία  Αρχαιοτήτων

Θέατρο Δήλου

Μυκόνου

Δήλος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Θέατρο Μήλου

Μήλος

Τρυπητή Μήλου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Θέατρο Θήρας

Θήρας

Θήρα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Θέατρο Καρθαίας

Κέας

Κέα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ωδείο Κω

Κω

Κως

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Θέατρο Λίνδου

Ρόδου

Λίνδος Ρόδου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Ωδείο πόλεως Ρόδου

Ρόδου

Ρόδος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Επαμεινώνδα 10, Αθήνα, τηλ. 210-3250148, 210-3310966, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου: Οδός Ιπποτών, Ρόδος,τηλ. 22413-65200,Γραφείο Κω, Πάροδος 25ης Μαρτίου, τηλ. 22420-24776, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ (Εφορεία  Αρχαιοτήτων)

Ωδείο Γόρτυνας, Μεγάλο Θέατρο Γόρτυνας, Μικρό Θέατρο Γόρτυνας, Ρωμαϊκό Θέατρο Γόρτυνας, Αμφιθέατρο Γόρτυνας

Γόρτυνας

Γόρτυνα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου

Θέατρο Απτέρας

Χανίων

Καλάμι Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Θέατρο στο Κουφονήσι

Σητείας

Κουφονήσι

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου: Ξανθουδίδου& Χατζηδάκη Ιωσήφ 1, Ηράκλειο, τηλ. 2810-279241, 2810-279200,Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων: Στοά Βαρδινογιάννη, Χανιά, τηλ. 28210-40095, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 74, Αγ. Νικόλαος, τηλ. 28410-28361, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΧΩΡΟΙ ΘΕΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΕΠΑΡΧΙΑ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Θέατρο Κουρίου, Στάδιο Κουρίου

Λεμεσού

Δυτικά

Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Θέατρο στον λόφο «Φάμπρικα» Πάφου, Ωδείο Πάφου

Πάφου

Κάτω Πάφος

Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Τμήμα Αρχαιοτήτων, Μουσείου 1, Λευκωσία,τηλ. 00357-22865888, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,

ιστότοπος: http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/DMLcontactus_gr/DMLcontactus_gr?OpenDocument

Σχετικά Άρθρα