ΚΕ΄ Σύνοδος Βουλής των Εφήβων - Βήματα δημοκρατίας 2020 (Αναστολή Προγράμματος)

Πρόγραμμα Βουλής των Εφήβων
Εκτύπωση  
Pin It

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ - ΒΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ : ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΡΑΞΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» 2019 - 2020

ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αγαπητές καθηγήτριες, αγαπητοί καθηγητές,

Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του νέου ΚορωνοϊούCovid 2019 – nCoV, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων αποφάσισε τη μη πραγματοποίηση της ΚΕ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Οι εργασίες του προγράμματος Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή αναστέλλονται. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τη νέα σχολική χρονιά με το ίδιο θέμα και τις ίδιες ενότητες. Θα ενημερωθείτε σχετικά με νέα εγκύκλιο και νέες οδηγίες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Ευχόμαστε να είστε καλά εσείς και οι οικείοι  σας!

Ελένη Λάσκαρη
Υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος
Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας:
Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή

 


ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2019

Αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή.

Στο επίκεντρο των εργασιών των Ομάδων Συμμετοχικής Δράσηςτων σχολείων εφέτος θα είναι το περιβάλλον, καθώς το θέμα της ΚΕ΄ Συνόδου (2019-2020) είναι Το περιβάλλον, ο τόπος μου, ο κόσμος μου.

Τα βήματα του προγράμματος αλλάζουν. Σε μια προσπάθεια σύνδεσης των εργασιών των Ομάδων Συμμετοχικής Δράσης των σχολείων με τις εργασίες των Ομάδων της ΚΕ΄ Συνόδου οι θεματικές ενότητες δίνονται εξαρχής. Κάθε σχολείο θα επιλέξει τη θεματική ενότητα πάνω στην οποία επιθυμεί να προβληματιστεί, να συζητήσει και πάνω στην οποία επιθυμεί να δράσει.

Στις 5 Δεκεμβρίου θα ανοίξει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Βουλής των Εφήβωνη σελίδα «Επιλογή Θεματικής Ενότητας». Εκεί θα βρείτε τις έξι (6) ενότητες του κεντρικού θέματος και οι οποίες είναι οι εξής:

 1. Εκπαίδευση
 2. Πολιτισμός
 3. Άνθρωποι που μετακινούνται
 4. Νέες τεχνολογίες
 5. Κοινωνικές ανισότητες
 6. Φυσικό περιβάλλον

Συζητήστε λοιπόν με τους μαθητές και τις μαθήτριες σας και διερευνήστε ποιες ενότητες τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Στη συνέχειαδηλώστε μία(1) θεματική ενότηταστην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Βουλής των Εφήβων (www.efivoi.gr/egrafes). Σε κάθε ενότητα θα μπορούν να εργαστούν πενήντα (50) σχολεία και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν λοιπόν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός σχολείων στην ενότητα που επιθυμείτε, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μία άλλη.

Το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων σας και των μαθητριών/μαθητών είναι πολύ σημαντικό. Είναι απαραίτητο να έχουμε και τη δική σας συναίνεση αλλά και τη

συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων των μαθητριών και μαθητών σας για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να συγκεντρώσετε τις υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων/κηδεμόνων των μαθητριών και μαθητών. Αυτές τις υπεύθυνες δηλώσεις τις κρατάτε εσείς. Προς το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβωνθα αποστείλετε τη βεβαίωση του εκπαιδευτικού.

Οποιαδήποτε ανακοίνωση/ενημέρωση για το πρόγραμμα θα αναρτάται στην ιστοσελίδα www.efivoi.gr και θα σας αποστέλλεται ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις που έχετε δηλώσει.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είτε τηλεφωνικά (210 3735224,), είτε ηλεκτρονικά(Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ευχόμαστε μία δημιουργική συνεργασία.

Ελένη Λάσκαρη
Υπεύθυνη του προγράμματος
Βουλή των Εφήβων


ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019

Αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι,

Η ηλεκτρονική εγγραφή των σχολείων στο πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 05.11.2019.

Κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο μπορεί να αποστείλει αίτηση–δήλωση μέσω της ιστοσελίδας www.efivoi.gr/scholeia με κοινό κωδικό για όλα τα σχολεία: 2020. Θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο www.efivoi.gr, ΚΕ΄ Σύνοδος, Γενικές Οδηγίες Προεγγραφής/Εγγραφής/Αίτησης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είτε τηλεφωνικά (210 3735224), είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ελένη Λάσκαρη
Υπεύθυνη προγράμματος
Βουλή των Εφήβων


Αρ.Πρωτ.Φ14.1/157547/Δ2/09-10-2019/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ,
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ
ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» - σχ. έτος 2019-2020 – συμπληρωματική αποστολή εγκυκλίου στα Ελληνικά Λύκεια του εξωτερικού.

Σχετικά έγγραφα: το με αρ. πρ. 154761/Δ2/04-10-2019 εισερχόμενο έγγραφο και το με αρ. πρ.Φ14.1/119436/Δ2/24-07-2019 εξερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Σε συνέχεια του με αρ. πρ. Φ14.1/119436/Δ2/24-07-2019 εγγράφου της Υπηρεσίας μας με θέμα «Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή” - σχ. έτος 2019-2020» και ύστερα από το με αρ. πρ. 5717/03-10-2019 έγγραφο της Γενικής Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σας ενημερώνουμε ότι το ανωτέρω εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων απευθύνεται και σε μαθητές/τριες Α΄ και Β΄ τάξης των Ελληνικών Λυκείων του εξωτερικού.

Για περισσότερες πληροφορίες τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210-37.35.248 και 210-37.35.224 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (κ. Λάσκαρη Ελένη, Υπεύθυνη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων – Βήματα δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή»).

Επισυνάπτονται στο παρόν έγγραφο το με αρ. πρ. Φ14.1/119436/Δ2/24-07-2019 αρχικό έγγραφο της Υπηρεσίας μας και το συνημμένο σε αυτό προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων.

Συνημμένα: 2 ηλεκτρονικά αρχεία

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ


Αρ.Πρωτ.Φ14.1/119736/Δ2/24-07-2019/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ,
ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ
ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
----
Email : spoudonde(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Βάρλα Ά. (Δ.Ε.)
Παπαδοπούλου Χ. (Δ.Ε.)
Λυμπεροπούλου Φ. (Ε.Α.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.272 (Δ.Ε.)
: 210-34.43.317 (Δ.Ε.)
: 210-34.42.933 (Ε.Α.Ε.)
: 210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» - σχ. έτος 2019-2020.

Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 106491/Δ2/02-07-2019 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ. Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2019-2020 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων.

Η σχολική χρονιά 2018-2019 ήταν η πρώτη και πιλοτική χρονιά εφαρμογής του νέου προγράμματος της Βουλής των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή. Στο πλαίσιο αυτής της νέας Βουλής των Εφήβων οι έφηβοι βουλευτές επιλέγονται από ομάδες μαθητών και μαθητριών που έχουν αναπτύξει δραστηριότητες κοινωνικού ενδιαφέροντος στα σχολεία και στις κοινότητές τους. Οι ομάδες αυτές δραστηριοποιούνται γύρω από ένα γενικό θέμα που τους δίνεται, σε τομείς κοινωνικού ενδιαφέροντος, μέσα από τους οποίους επιδιώκουν να κάνουν πράξη τις αρχές της δημοκρατικής συμμετοχής, της αλληλεγγύης και της κινητοποίησης για θέματα ποιότητας ζωής.

Υποστηρίζονται και συντονίζονται κεντρικά ενώ διασυνδέονται και ανταλλάσσουν μεταξύ τους στοιχεία σχετικά με τη δράση τους. Τον Μάιο επιλέγονται με συμμετοχικές διαδικασίες οι εκπρόσωποι των ομάδων αυτών που θα συναντηθούν στην ετήσια Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων στην Αθήνα, όπου θα ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και προτάσεις. Με αυτό τον τρόπο η Βουλή των Εφήβων συνδέεται πιο ενεργά με την καθημερινότητα των μαθητών και μαθητριών στα σχολεία.

Αυτή η αλλαγή φιλοσοφίας, και η συνακόλουθη διαφορετική οργάνωση, οδήγησαν στις παρακάτω σημαντικές αλλαγές :

1. Το πρόγραμμα εντάσσεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη σχολική ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, ζητώντας από τους/τις εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες την ανάλογη εμπλοκή.
 Το πρόγραμμα είναι προαιρετικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες και ευέλικτο.
Μπορεί να υλοποιηθεί εντός διδακτικού ωραρίου στο πλαίσιο όλων των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών – ενδεικτικά αναφέρουμε Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Πληροφορική, Πολιτική Παιδεία, Σύγχρονο Κόσμο – είτε μεμονωμένα είτε διαθεματικά είτε στο πλαίσιο δημιουργικών εργασιών. Επίσης, μπορεί να υλοποιηθεί ως αυτόνομο πρόγραμμα εκτός διδακτικού ωραρίου ή μέσα από την υλοποίηση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικών θεμάτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας κλπ). Η έμφαση μετατοπίζεται από το παιδί στο σχολείο και από τη μονάδα στην ομάδα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες λοιπόν που θα επιλεγούν εκπροσωπούν την ομάδα στην οποία συμμετείχαν κατά την ανάπτυξη του προγράμματος στο σχολείο τους.

2. Ο σχεδιασμός του εν λόγω προγράμματος έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα: ακολουθεί τη λογική της μεθοδολογίας και τις παραμέτρους υλοποίησης των προαιρετικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που δίνουν έμφαση στην ομαδοσυνεργατική, βιωματική, ερευνητική, ολιστική/διαθεματική οπτική, καθώς και στη διάχυση των αποτελεσμάτων μέσα από τη συνεργασία με την κοινότητα σχολική και τοπική.

Τα οφέλη που αναμένονται από την εφαρμογή του αναμορφωμένου προγράμματος είναι:

α) Κινητοποίηση των εφήβων μαθητών και μαθητριών σε ζητήματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται για αυτονόητες και δεδομένες συνθήκες, αλλά ότι η προάσπισή τους απαιτεί συμμετοχική δράση και εγρήγορση.

β) Εξοικείωση ενός μεγάλου αριθμού μαθητών και μαθητριών με δημοκρατικές πρακτικές (συμμετοχή, ομαδική δράση, παρέμβαση, ανάληψη ευθύνης για ζητήματα που τους αφορούν κλπ.).

γ) Ευρύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των μαθητών/τριών και βιωματική διασύνδεση με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προκλήσεις.

δ) Άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις υιοθετώντας ενεργή στάση απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα.

Το σχολείο γίνεται έτσι ένα πεδίο άσκησης της δημοκρατίας.

Στάδια εφαρμογής

I. Συγκρότηση και λειτουργία Ομάδων Συμμετοχικής Δράσης

Παρακάτω παρουσιάζονται προτεινόμενα «βήματα» για τη συγκρότηση και λειτουργία Ομάδων μαθητών/τριών στο πλαίσιο της προτεινόμενης μετεξέλιξης του προγράμματος Βουλή των Εφήβων. Οι Ομάδες αποκαλούνται Ομάδες Συμμετοχικής Δράσης και αποκτούν τη δική τους ονομασία μετά τη συγκρότησή τους.

Διευκρινίζεται ότι:

 • Η πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα περιλαμβάνει γενική περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του Προγράμματος, των Ομάδων και των αναμενόμενων δράσεών τους, για όλα τα λύκεια της χώρας.
 • Από κάθε σχολείο θα μπορεί να γίνει μία αίτηση, την οποία θα υποστηρίζει ένας/μία ή περισσότεροι/ες εκπαιδευτικοί, από τους/τις οποίους/ες ένας/μία τουλάχιστον θα ήταν καλό να έχει προηγούμενη εμπειρία συμμετοχής σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (αγωγής υγείας, πολιτιστικά ή περιβαλλοντικά).
 • Οι Ομάδες θα συγκροτηθούν από μαθητές και μαθήτριες Α΄ και Β΄ τάξεων Λυκείου.
 • Στην αίτησή τους προς το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, οι ενδιαφερόμενοι/νες εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αναφέρουν με δήλωσή τους την προηγούμενη εμπειρία τους σε προγράμματα – ομαδικές σχολικές δραστηριότητες και τη δέσμευσή τους να ακολουθήσουν πρόγραμμα τουλάχιστον 8 συναντήσεων (16 διδακτικές ώρες) με μαθητές και μαθήτριες στη διάρκεια της χρονιάς, το οποίο θα αποτυπώνεται σε αντίστοιχο ημερολόγιο.
 • Η επιλογή των σχολείων θα γίνει με μεικτά κριτήρια και κλήρωση, έτσι ώστε στα επιλεγμένα σχολεία να περιληφθούν αφενός σχολεία «ειδικού ενδιαφέροντος» (ειδικά, διαπολιτισμικά, απομονωμένων περιοχών) αφετέρου σχολεία από όλη την επικράτεια / τις περιφέρειες της χώρας, σε αντιστοιχία με τον αριθμό μαθητών και μαθητριών της κάθε περιφέρειας.
 • Κάθε σχολείο που θα επιλεγεί θα μπορεί να ακολουθήσει τους δικούς του ρυθμούς στη λειτουργία και στο περιεχόμενο δραστηριοτήτων της Ομάδας που θα συγκροτηθεί. Ωστόσο, ορισμένες ενέργειες κρίνονται απαραίτητες, όπως: ενημέρωση εκπαιδευτικών, ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή μαθητών και μαθητριών στο πρόγραμμα, συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τήρηση ημερολογίου, πραγματοποίηση ελάχιστου αριθμού 8 συναντήσεων. Οι θεματικές, η μεθοδολογία δουλειάς και οι δράσεις που θα επιλεγούν από κάθε Ομάδα αφήνονται στην επιλογή τους, με αξιοποίηση του παρακάτω ενδεικτικά προτεινόμενου σχεδίου.
 • Γενικός κανόνας της λειτουργίας των Ομάδων είναι ο συνδυασμός δράσεων βιωματικού χαρακτήρα και συζητήσεων που θα λαμβάνουν χώρα στις συναντήσεις καθώς και εξωστρεφών ενεργειών που θα προετοιμάζονται από τα μέλη κάθε Ομάδας και θα υλοποιούνται με βάση συνεργατικό σχεδιασμό.
 • Στους/στις εκπαιδευτικούς θα προταθεί ενδεικτικό βοηθητικό υλικό, για την προετοιμασία και υποστήριξή τους. (επισυνάπτεται)

Τα προτεινόμενα Βήματα λειτουργίας των Ομάδων:

Βήμα 1 (Οκτώβριος)
Προετοιμασία εκπαιδευτικών

Σε κάθε σχολείο που υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ορίζονται, σε συνεργασία με τη διεύθυνση, ένας/μία ή περισσότεροι/ες εκπαιδευτικοί που θα έχουν την ευθύνη για την αίτηση και -εφόσον επιλεγεί το σχολείο- ακολούθως, τη συγκρότηση και λειτουργία Ομάδας Συμμετοχικής Δράσης. Οι εκπαιδευτικοί μελετούν το προτεινόμενο υλικό από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και διερευνούν άτυπα τη διαθεσιμότητα μαθητών/τριών για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο αποστέλλει, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, στους/στις συντονιστές/στριες του Προγράμματος στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, μέσω της ιστοσελίδας www.efivoi.gr/scholeia (με κοινό κωδικό για όλα τα σχολεία: 2020) αίτηση – δήλωση, στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία του σχολείου, τα ονόματα των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, συναφείς πρόσφατες εμπειρίες τους και παρουσίαση των λόγων για τους οποίους επιθυμούν να συμμετέχουν και των τυχόν ενεργειών προεργασίας. Ακολουθεί η επιλογή των σχολείων (με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες και κριτήρια) και στη συνέχεια ορίζεται ένας/μία εκπαιδευτικός από κάθε σχολείο ως συντονιστής/στρια, που θα είναι το πρόσωπο επαφής.

Όλοι/ες οι συντονιστές/στριες καλούνται να συμμετέχουν σε ηλεκτρονικό φόρουμ, μέσω του οποίου δίνονται οι πρώτες οδηγίες, ανταλλάσσονται ερωτήματα και γίνονται διευκρινίσεις.

Βήμα 2 (Οκτώβριος)
Πρόσκληση σε μαθητές και μαθήτριες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον

Διανέμεται – αναρτάται στη σχολική μονάδα πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους/νες μαθητές και μαθήτριες Α΄ και Β΄ Λυκείου να πάρουν μέρος στην Ομάδα Συμμετοχικής Δράσης που πρόκειται να δημιουργηθεί. Τα παιδιά ενημερώνονται ότι θα επιλεγεί – είτε με κλήρωση είτε με ψηφοφορία - ένα μέλος από κάθε Ομάδα για να συμμετέχει στη Σύνοδο εκπροσώπων όλων των Ομάδων που θα λάβει χώρα στην Αθήνα. Στη διάρκεια της χρονιάς κάθε Ομάδα θα δραστηριοποιηθεί σε θέματα ενδιαφέροντος των μελών της, τα οποία θα προσδιορίσουν μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς που ορίζονται ως υπεύθυνες/οι. Στην πρόσκληση περιλαμβάνεται ενδεικτικός κατάλογος θεματικών που μπορεί να απασχολήσουν τις δράσεις της Ομάδας (Διάλογος και δημοκρατία στο σχολείο, δράσεις ενημέρωσης για τα δικαιώματα, παρεμβάσεις για το σχολικό περιβάλλον, προώθηση των τεχνών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο σχολείο, παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στην κοινότητα σε υποστήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, έρευνες απόψεων συνομηλίκων και ενηλίκων, περιβαλλοντικά θέματα της κοινότητας, καμπάνιες για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινότητα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα στην κοινότητα, ανταλλαγές με άλλα σχολεία, ενέργειες μέσω διαδικτύου κ.ά.).

Βήμα 3 (Νοέμβριος)
Συγκροτούμε την Ομάδα μας

Συνάντηση όλων όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος και για την απαραίτητη δέσμευση των μελών που θα συμμετέχουν για τακτική παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

Συζητούνται και αποφασίζονται τα παρακάτω:

α. Χρόνος συναντήσεων

β. Θεματικές που επιθυμούν τα μέλη να ασχοληθούν (αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων/ουσών, που στη συνέχεια θα εξειδικευτούν)

γ. Τρόπος λειτουργίας της Ομάδας και σχεδιασμός ανάληψης αρμοδιοτήτων (π.χ. τήρηση πρακτικών, επικοινωνία με μέλη, συντονισμός συζητήσεων, κ.α.).

Βήμα 4 (Δεκέμβριος)
Γνωριζόμαστε – Προσανατολιζόμαστε!

Συναντήσεις με παιχνίδια επικοινωνίας και ενίσχυσης της δυναμικής της Ομάδας, αρχικές συζητήσεις και συμφωνία για τις βασικές αρχές που θα διέπουν την Ομάδα και για την ονομασία της Ομάδας. Συζήτηση για τον προγραμματισμό της χρονιάς, περαιτέρω επεξεργασία των θεματικών που αρχικά επιλέχτηκαν και των τρόπων προσέγγισής τους, σχεδιασμός κοινών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Βήμα 5 (Ιανουάριος)
Βουτάμε στα βαθιά (στα θέματα μας)!

Μέσα από παιχνίδια και συζητήσεις προσεγγίζουμε τις έννοιες: Δημοκρατία – Συμμετοχή στο σχολείο και στην κοινωνία, πώς ακούγεται η γνώμη των παιδιών και των εφήβων, αρχές ενεργητικής ακρόασης και ενσυναίσθησης, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιώματα του παιδιού, παραβιάσεις δικαιωμάτων και δυνατότητες προστασίας των θυμάτων, ανισότητες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δράσεις αλληλεγγύης, διαφορετικές ταυτότητες, διακρίσεις, προκαταλήψεις, στερεότυπα, γεφύρωση διαφορών, επίλυση συγκρούσεων. Για τις συναντήσεις αυτές αξιοποιείται το υλικό που τίθεται στη διάθεση των εκπαιδευτικών.

Βήμα 6 (Φεβρουάριος)
Βγαίνουμε έξω!

Σχεδιασμός και έναρξη υλοποίησης εξωστρεφών δράσεων: Η Ομάδα με βάση τις θεματικές που έχει επιλέξει σχεδιάζει συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιήσει στη διάρκεια της χρονιάς και τον χρονικό τους προσδιορισμό. Στις δράσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται έρευνες, συναντήσεις με πρόσωπα κύρους ή εκπροσώπους φορέων, επισκέψεις σε φορείς – χώρους όπου εφαρμόζονται προγράμματα της κοινότητας, δράσεις αλληλεγγύης, δράσεις περιβαλλοντικής ή πολιτιστικής παρέμβασης, προβολές, ανοικτές συζητήσεις διαλόγου, ή άλλες παρεμφερείς δράσεις που σχετίζονται με τις θεματικές που έχουν επιλεγεί. Στην κάθε Ομάδα μπορεί να λειτουργήσουν και υπο-ομάδες με ειδικότερα υπο-θέματα. Κάθε Ομάδα και υπο-ομάδα τηρεί ημερολόγιο συναντήσεων.

Βήμα 7 (Μάρτιος)
Δημοσιοποιούμε και ανταλλάσσουμε!

Μετά την πρώτη εμπειρία δράσεων στην κοινότητα, συζητείται η πιθανότητα δημοσιοποίησης των δράσεων της ομάδας μέσω διαδικτύου και αναζητείται άλλη Ομάδα με συναφή αντικείμενα και θεματικές, με την οποία προγραμματίζεται ανταλλαγή απόψεων (συζήτηση μέσω διαδικτύου ή διοργάνωση επισκέψεων – συναντήσεων των μελών). Παράλληλα η Ομάδα αξιολογεί τις ενέργειές της και επεξεργάζεται τυχόν δυσκολίες ή διαφωνίες.

Βήμα 8 (Απρίλιος)
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία!

Με βάση τις εμπειρίες της Ομάδας ετοιμάζεται τελική εκδήλωση παρουσίασης των ευρημάτων και αποτελεσμάτων της στο σχολείο ή σε άλλο δημόσιο χώρο, πιθανά σε συνδυασμό με προβολή υλικού ή άλλη δημιουργική δραστηριότητα (π.χ. τοιχογραφία). Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και σε άλλους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, από τους/τις οποίους/ες ζητούνται οι απόψεις και ενθαρρύνεται η συμμετοχή με διάφορους τρόπους. Μετά την εκδήλωση οργανώνεται αξιολόγηση της δράσης της Ομάδας και επιλέγεται ο/η εκπρόσωπος που θα συμμετάσχει στην πανελλήνια συνάντηση που θα γίνει τον Ιούλιο, με ψηφοφορία ή κλήρωση.

ΙΙ. Προετοιμασία μελών για τη Σύνοδο (Μάιος – Ιούνιος)

Οι εκπρόσωποι των ομάδων επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού φόρουμ και προετοιμάζονται για τη Σύνοδο (συντονισμός: μέλη Επιτροπής προγράμματος).

ΙΙΙ. Εργασίες Συνόδου (Ιούλιος)

Λαμβάνουν χώρα οι εργασίες της Συνόδου στην Αθήνα (συζητήσεις σε ομάδες και σε ολομέλεια, βιωματικές δράσεις και εργαστήρια, εκδηλώσεις πολιτισμού).

Για περισσότερες πληροφορίες τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210-37.35.248 και 210-37.35.224 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (κ. Λάσκαρη Ελένη, Υπεύθυνη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων – Βήματα δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή»).

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚ/ΣΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Στους παρακάτω ηλεκτρονικούς συνδέσμους οι ομάδες που θα συγκροτηθούν στο πλαίσιο της Βουλής των Εφήβων μπορούν να βρουν χρήσιμο βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με τις θεματικές του προγράμματος: πολιτειότητα, ενεργός πολίτης, συμμετοχή στην πολιτική ζωή, δικαιώματα, αρχές και αξίες της δημοκρατίας, δημοκρατική σχολική ζωή, ιστορική παιδεία, θέματα κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσαρμόσουν το προτεινόμενο υλικό και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας.

Η Βουλή των Ελλήνων http://www.parliament.gr

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Η Βουλή των Εφήβων http://www.efivoi.gr

Συνήγορος του πολίτη http://www.synigoros.gr/

Συνήγορος του παιδιού http://www.0-18.gr/

Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΙΕΠ

Εκπαιδευτική Τηλεόραση http://www.edutv.gr/

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Stop bullying http://stop-bullying.sch.gr/

Προγράμματα -Έργα-Οργανισμοί-Ιδρύματα Νοιάζομαι και Δρω

Περάσματα:Παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων http://noiazomaikaidrw.gr/wp-content/uploads/2015/07/PASSAGES_GREEK_FINAL.pdf

Εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς (Ε.Μ.ΜΕ.ΔΙΑ) του ΕΚΠΑ http://emmedia.pspa.uoa.gr/

Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) http://www.statistics.gr/

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα http://www.dpa.gr/

Δημοκρατική παιδεία https://www.demopaideia.gr

Άρσις: Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (Υλικό): http://www.arsis.gr/wp-content/uploads/2013/07/4.-Compass.pdf

Κλειδιά και Αντικλείδια https://www.kleidiakaiantikleidia.net/wardrobe.html

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση http://www.theatroedu.gr/

Συλλογή mΑΘΗΝΑ: Δωρεάν λογισμικό για ΑΜΕΑ http://access.uoa.gr/MOBILE_ATHENA/index.php/el/

ΕΑΠ Press Toolkit http://press-project.eap.gr/toolkit/login/index.php

Ευρωπαϊκοί θεσμοί -Διεθνείς Οργανισμοί-ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Ένωση https://europa.eu/european-union/index_el

«Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (UHR) Ανθρώπινα Δικαιώματα http://gr.humanrights.com

Συμβούλιο της Ευρώπης Living Democrasy: http://www.living-democracy.com/el

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες http://www.unhcr.org/gr/

Διεθνής Αμνηστία https://www.amnesty.gr/

Ηλεκτρονικοί Οδηγοί για δραστηριότητες-Βιβλία-Εγχειρίδια

Βίντεο Κοινωνικό Πείραμα από την ΑctionAid με θέμα το Ρατσισμό: https://www.youtube.com/watch?v=NhIaPWvW07o

Πύλες με εκπαιδευτικό υλικό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

ΕΑΙΤΥ 2: Ιφιγένεια: Βιβλιοθήκη Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων http://ifigeneia.cti.gr/repository/

ΙΕΠ. Σενάρια Διδασκαλίας “Αίσωπος” (ΙΕΠ) http://aesop.iep.edu.gr/senaria

Σελίδες για την Ιστορία

Τόποι για τον Πολιτισμό ΥΠΠΟΑ https://www.culture.gr/el/SitePages/default.aspx/

Unesco https://en.unesco.org/

Σελίδες για το Περιβάλλον

 

Pin It

Εκτύπωση