edu.klimaka.gr

Κανονική Άδεια Εκπαιδευτικών

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Αρ.Πρωτ.158986/Ε3/25-09-2018/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ Α’ (Π.Ε.) & Β’ (Δ.Ε.)
Πληροφορίες: Χ. Μυλωνά (Π.Ε.)
Τηλέφωνο: 210- 344 3131
e-mail: t09ppe2(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες: Ι. Κασκαρίκα (Δ.Ε.)
Τηλέφωνο: 210- 344 2417
e-mail: t09pde2n(ΣΤΟ)minedu.gov.gr

ΘΕΜΑ: Χορήγηση κανονικής άδειας.

Κατόπιν μεγάλου αριθμού ερωτημάτων που υποβάλλονται στην υπηρεσία μας σχετικά με τη χορήγηση κανονικής άδειας σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπηρέτησαν με απόσπαση σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε φορείς του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κλπ., έως τις 31 Αυγούστου και επέστρεψαν στα διδακτικά τους καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με την παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν. 3528/2007 (26 Α’) ορίζεται ότι: «Η άδεια που δικαιούνται να λάβουν οι υπάλληλοι ορίζεται σε δύο (2) ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας» και με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι: «Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν εφαρμόζονται σε όσους έχουν κατά τις κείμενες διατάξεις διακοπές εργασίας. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να παίρνουν κανονική άδεια με αποδοχές ως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος».

Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν διακοπές εργασίας δύο μηνών (Ιούλιο - Αύγουστο), δικαιούνται δέκα (10) ημέρες κανονικής άδειας συνολικά για τους υπόλοιπους μήνες. Επομένως, μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιστοιχεί μία (1) ημέρα άδειας το μήνα.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στις Γ.Γ. του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε εποπτευόμενους φορείς, σε πολιτικά γραφεία υπουργών, βουλευτών, κλπ., για κάθε έτος απόσπασης, μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας που προβλέπεται στις παραγράφους 1 έως 3 του άρθρου 48 του Υ.Κ. Δηλαδή, μπορούν να παίρνουν κανονική άδεια με αποδοχές, διάρκειας από 20 έως 25 ή 30 ημέρες (για πενθήμερη ή εξαήμερη εβδομάδα εργασίας αντίστοιχα), βάσει των ετών δημόσιας υπηρεσίας.

Μετά την επιστροφή στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, παύει να ισχύει το δικαίωμα χορήγησης της άδειας αυτής, ακόμη και αν αποδεδειγμένα δεν έχουν κάνει χρήση (αρ. 546/2005 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

Με βάση τα ανωτέρω, στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπηρέτησαν με απόσπαση σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε φορείς του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κλπ., έως τις 31 Αυγούστου και επέστρεψαν στα διδακτικά τους καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, δύναται, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να χορηγηθεί κανονική άδεια έως τέσσερις (04) ημέρες, για το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών, από 1η Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, όπως προαναφέρθηκε, για το επόμενο ημερολογιακό έτος (2019), στους εκπαιδευτικούς μπορεί να χορηγηθεί κανονική άδεια έως δέκα (10) ημέρες.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΔΟΚΟΥ

 


Αρ.Πρωτ.201316/Γ1/11-12-2014/ΥΠΑΙΘ

Γ. Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΟΜΕΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Email : diditmib(ΑΤ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Ι. Γάτσης
Τηλέφωνο : 210 3443113
Φαξ : 210 3442339

ΘΕΜΑ : Κανονική άδεια εκπαιδευτικών που μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας σχετικά με το καθεστώςαδειών διοικητικών υπαλλήλων ‐ πρώην εκπαιδευτικών που εξαιρέθηκαν από την διαθεσιμότητα, μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις και στην συνέχεια διατέθηκαν για παροχή εκπαιδευτικού έργου τα σχολικά έτη 2013‐14 και 2014‐15 ‐ σας ενημερώνουμε ότι :

Α) Για όσο διάστημα οι ανωτέρω υπάλληλοι παρέχουν εκπαιδευτικό έργο δικαιούνται τις άδειες που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.1566/85.

Β) Για όσο διάστημα οι ανωτέρω υπάλληλοι παρέχουν διοικητικό έργο λαμβάνουν αναλογικά την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του Ν.3528/07 (αρθ.48, §2) άδεια, ήτοι 2 ημέρες ανά μήνα.

Ειδικότερα οι υπάλληλοι που ασκούν διοικητικό έργο από 1η Σεπτεμβρίου 2014 δικαιούνται 8 ημέρες κανονική άδεια έως το τέλος του έτους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σχετικά Άρθρα