Αιτήσεις για Παράταση της Απόσπασης Εκπαιδευτικών στο Εξωτερικό 2019 2020

Εκτύπωση  
Pin It

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2018 - 2019

Αρ.Πρωτ.74562/Η2/13-05-2019/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ’ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Φ. Σελίμη: 210-3442292 (Σ.Γ. Κωνσταντινούπολης)
Ρ. Δαρμή: 210-3442071 (Σ.Γ. Καΐρου, Σ.Γ. Γιοχάννεσμπουργκ)
Ε. Δεσποτοπούλου: 210-3442937 (Σ.Γ. Μελβούρνης, Σ.Γ. Μαριούπολης, Σ.Γ. Νέας Υόρκης (Λατ. Αμερική)
Ι. Δερμανούτσος: 210-3442514 (Σ.Γ. Νέας Υόρκης, Σ.Γ. Τορόντο Σ.Γ. Βρυξελλών)
Β. Παπαευσταθίου: 210-3442292 (Γρ. Εκπ/σης Ντύσσελντορφ, Σ.Γ. Βερολίνου)
Φ. Καλαματιανού: 210-3443093 (Σ.Γ. Μονάχου, Γρ. Εκπ/σης Στουτγάρδης)
Μ. Κουβαρά: 210-3442514 (Σ.Γ. Βρυξελλών, Σ.Γ. Λονδίνου)
A. Παπαηλιάδου:210-3442301 (Σ.Γ. Κορυτσάς)
Α. Καρούζου: 2103442959 (Σ.Γ. Νέας Υόρκης

ΘΕΜΑ: «Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών που διανύουν το τρίτο έτος απόσπασης στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2019-2020 και το ημερολογιακό έτος 2020 του Νοτίου Ημισφαιρίου»

ΣΧΕΤ. : Η αριθμ. 17001/Η2/5-2-2019 εγκύκλιος «Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2019-2020 και το ημερολογιακό έτος 2020 του Νοτίου Ημισφαιρίου»

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 216 του ν. 4610/2019 (Α’ 70) «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», στις οποίες προβλέπεται δυνατότητα διετούς παράτασης των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό με τη λήψη κατά το πρώτο έτος παράτασης τις αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο, παρακαλούμε όπως φροντίσετε να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί της περιοχής ευθύνης σας ως προς τα ακόλουθα:

α) Εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι στο εξωτερικό των οποίων λήγει η τριετής απόσπασή τους και με βάση την ανωτέρω σχετική εγκύκλιό μας, δεν υπέβαλαν αίτηση παράτασης και επιθυμούν, μετά την έκδοση του νέου νόμου, διετή παράταση της απόσπασής τους για συμπλήρωση της πενταετίας με λήψη στο πρώτο έτος παράτασης τις αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο στο εξωτερικό και στο δεύτερο έτος μόνο τις αποδοχές στην Ελλάδα, να αποστείλουν σχετική αίτηση, σύμφωνα με τα παρακάτω αναφερόμενα.

β) Εκπαιδευτικοί της προαναφερόμενης κατηγορίας που υπέβαλαν αίτηση παράτασης, πρέπει να επικαιροποιήσουν την αίτησή τους αυτή. Όσοι στην προηγούμενη αίτησή τους εξέφρασαν επιφυλάξεις για λήψη επιμισθίου, πρέπει στην επικαιροποίηση να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις. Διευκρινίζουμε ότι εφόσον οι εν λόγω εκπαιδευτικοί υπέβαλαν συνημμένα με την προηγούμενη αίτησή τους δικαιολογητικά, τα οποία απεστάλησαν δια των Συντονιστικών Γραφείων στην Υπηρεσίας μας, δεν απαιτείται η εκ νέου υποβολή τους.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δικαιούνται παράταση απόσπασης το επόμενο σχολικό έτος, αλλά δεν επιθυμούν κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος:

α) εάν έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση καλούνται να επιβεβαιώσουν την αίτηση- δήλωση τους για την μη-παράταση της απόσπασής τους και

β) εάν δεν έχουν υποβάλει αίτηση και δεν επιθυμούν πλέον την παράταση της απόσπασής τους, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση-δήλωση, στην οποία θα σημειώνουν οπωσδήποτε τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται το αντίτιμο των εισιτηρίων οριστικής επιστροφής στην Ελλάδα για τους ιδίους και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους με την προϋπόθεση ότι δεν το έχουν λάβει κατά το παρελθόν, και προκειμένου να τους καταβληθεί, οφείλουν να παραμείνουν στη χώρα απόσπασης έως ότου γίνει δέσμευση πίστωσης από τις οικονομικές υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και μέχρι το πέρας του διανυόμενου διδακτικού έτους.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν όλες τις ως άνω αιτήσεις τους στον οικείο Συντονιστή/ Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης εντός τριων (3) εργάσιμων ημερών από τη λήψη της παρούσας, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη 16-5-2019. Για την άμεση διεκπεραίωση της εν λόγω διαδικασίας θα πρέπει να αποσταλεί η παρούσα στους εκπαιδευτικούς με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μετά τον έλεγχο, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ. – Τμήμα Γ΄ Διοίκησης Προσωπικού με αιτιολογημένη εισήγηση του Συντονιστή, ηλεκτρονικά στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με πίνακες των αιτούντων παράταση.

Οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι στο Σ.Γ. Μονάχου (Μόναχο – Νυρεμβέργη) και έχουν συμπληρώσει τρία (3) σχολικά έτη με τοποθέτηση σε επιχορηγούμενα σχολεία μπορούν να τοποθετηθούν σε επιχορηγούμενα, από τη βαυαρική κυβέρνηση, σχολεία μόνο για ένα (1) επιπλέον σχολικό έτος. Συνεπώς, η παράταση της απόσπασής τους για το δεύτερο (2ο) έτος τελεί υπό την προϋπόθεση της δυνατότητας τοποθέτησής τους α) είτε σε λοιπές περιοχές ευθύνης του Σ.Γ.
Μονάχου, πέραν της Βαυαρίας β) είτε σε Τ.Ε.Γ. γ) είτε σε μη επιχορηγούμενες σχολικές μονάδες εντός Βαυαρίας (π.χ. Λύκεια), οπότε οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, κατά το δεύτερο (2ο) έτος παράτασης, θα λαμβάνουν αποδοχές μόνο από την Ελλάδα. Σε περίπτωση που, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, ο εκπαιδευτικός πλεονάζει και δεν υπάρχει θέση να μετακινηθεί/τοποθετηθεί κατά τα ανωτέρω, δηλαδή λόγω έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών που να δικαιολογούν την παραμονή του στη θέση απόσπασης, αυτή διακόπτεται και επιστρέφει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει οργανικά, σύμφωνα με την περιπτ. δ΄ της παρ. 11 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ


Αρ.Πρωτ.17001/Η2/05-02-2019/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΤΜΉΜΑ Γ’ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Φ. Σελίμη: 210-3442292 (Σ.Γ. Κωνσταντινούπολης)
Ρ. Δαρμή: 210-3442071 (Σ.Γ. Καΐρου,Σ.Γ. Γιοχάννεσμπουργκ)
Ε. Δεσποτοπούλου: 210-3442937 (Σ.Γ. Μελβούρνης, Σ.Γ. Μαριούπολης, Σ.Γ. Νέας Υόρκης (Λατ. Αμερική)
Ι. Δερμανούτσος: 210-3442514 (Σ.Γ. Νέας Υόρκης, Σ.Γ. Τορόντο Σ.Γ. Βρυξελλών)
Β. Παπαευσταθίου: 210-3442292 (Γρ. Εκπ/σης Ντύσσελντορφ, Σ.Γ. Βερολίνου)
Φ. Καλαματιανού: 210-3443093 (Σ.Γ. Μονάχου, Γρ. Εκπ/σης Στουτγάρδης)
Μ. Κουβαρά: 210-3442514 (Σ.Γ. Βρυξελλών, Σ.Γ. Λονδίνου)
A. Παπαηλιάδου:210-3442301(Σ.Γ. Κορυτσάς)

ΘΕΜΑ : "Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2019-2020 και το ημερολογιακό έτος 2020 του Νοτίου Ημισφαιρίου".

Ενόψει έκδοσης της πρόσκλησης απόσπασης εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2019-2020 και στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών, παρακαλούμε όπως φροντίσετε να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί της περιοχής ευθύνης σας, οι οποίοι επιθυμούν παράταση της απόσπασής τους για το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020 και το ημερολογιακό έτος 2020 του Νοτίου Ημισφαιρίου, όσον αφορά στα ακόλουθα:

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης παράτασης

α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι διανύουν το τρίτο έτος (3ο) απόσπασης με επιμίσθιο, μπορούν να ζητήσουν, με αίτησή τους, την παράταση απόσπασης για δύο (2) ακόμη σχολικά έτη χωρίς επιμίσθιο. Η παράταση, σύμφωνα με τις διατάξεις της περιπτ. β' της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν.4415/2016, πραγματοποιείται, κατόπιν εισήγησης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ.).

Εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι στο Σ.Γ. Μονάχου (Μόναχο – Νυρεμβέργη) οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τρία (3) χρόνια απόσπασης με τοποθέτηση σε επιχορηγούμενα σχολεία δικαιούνται να ζητήσουν παράταση της απόσπασής τους για δύο (2) σχολικά έτη χωρίς επιμίσθιο. Επισημαίνεται ότι, κατ` εφαρμογή της υπ’ αριθ.2/12870/ΔΕΠ/29-3-2016 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄1740) και σε περίπτωση ικανοποίησης της αίτησής τους, οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε επιχορηγούμενα από τη βαυαρική τοπική κυβέρνηση σχολεία. Διευκρινίζεται, επίσης, όσοι έχουν υπηρετήσει για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα για τρία (3) έτη χωρίς επιμίσθιο, αλλά με ταυτόχρονη λήψη βαυαρικής επιχορήγησης, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση παράτασης για δύο (2) σχολικά έτη, χωρίς επιμίσθιο.

β) Εκπαιδευτικοί των οποίων η παράταση απόσπασης εγκρίθηκε αρχικά για το σχολικό έτος 2017-2018, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν.4415/2016, λόγω γάμου και για το σχολικό έτος 2018-2019 παρατάθηκε εκ νέου η απόσπασή τους, μπορούν να υποβάλουν αίτηση παράτασης και για το επόμενο σχολικό έτος υποβάλλοντας τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) βεβαίωση τόπου διαμονής και

β) πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Διευκρινίζεται ότι η εκδοθείσα από τις τοπικές αρχές βεβαίωση του τόπου διαμονής συζύγου μπορεί να συνοδεύεται με απλή μετάφραση αυτής, με βεβαίωση του Συντονιστή/Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης, που υπηρετεί ο εκπαιδευτικός. Αν η εκπαιδευτική μονάδα, όπου υπηρετούν, καταργηθεί ή συγχωνευθεί ή δεν υπάρχει ανάγκη κάλυψης κενού, λόγω διακρατικής συμφωνίας, οφείλουν να επιστρέψουν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ημεδαπής της οργανικής τους θέσης.

γ) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι διανύουν το πέμπτο (5ο) και άνω έτος απόσπασης μπορούν να ζητήσουν, με αίτησή τους, την παράταση της απόσπασης για ένα (1) ακόμη σχολικό έτος χωρίς επιμίσθιο. Η παράταση πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από τον οικείο Συντονιστή/Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης και τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ. (παρ. 3 περίπτ. γ του άρθρου 16 του ν.4415/2016).

Οι ως άνω αιτήσεις θα εξεταστούν ύστερα από την εξάντληση των κυρωμένων πινάκων απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, μόνον εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενά.

δ) Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αποσπάστηκαν για λόγους συνυπηρέτησης, ως σύζυγοι είτε μονίμων υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών είτε μονίμων υπαλλήλων άλλων Υπουργείων ή Δημόσιων Υπηρεσιών που υπηρετούν ή είναι διαπιστευμένοι σε αρχή της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, είτε στρατιωτικοί ή μέλη των σωμάτων ασφαλείας, που υπηρετούν σε διαπιστευμένη ή μη αρχή του εξωτερικού, μπορούν να ζητήσουν την παράταση της απόσπασής τους για το επόμενο σχολικό έτος, χωρίς επιμίσθιο, εφόσον εξακολουθεί να ισχύει η υπηρεσιακή κατάσταση των συζύγων τους (περίπτ. α΄ της παρ. 10 του άρθρου 16 του ν.4415/2016, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 73 του ν.4485/2017 και περίπτ. γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 73 του ν.4485/2017). Με την αίτησή τους θα πρέπει να υποβάλουν και σχετική βεβαίωση εργασίας του/της συζύγου και επιπλέον βεβαίωση δυνατότητας απασχόλησης του/της εκπαιδευτικού για το σχολικό έτος 2019-2020.

2. Αυτοδίκαιη παράταση απόσπασης

Εκπαιδευτικοί οι οποίοι βάσει της ημερομηνίας ανάληψης υπηρεσίας τους εμπίπτουν στις διατάξεις των εδαφίων γ, δ της περίπτ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν.4415/2016 (Β΄ 159), όπως αυτές συμπληρώθηκαν με την παρ. 3 του άρθρου 73 του ν.4485/2017 (Α΄ 114), η απόσπασή τους παρατείνεται αυτοδικαίως και διαρκεί μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. Ειδικότερα, η απόσπαση που γίνεται με ανάληψη υπηρεσίας μετά το Α’ τετράμηνο του σχολικού έτους, διαρκεί μέχρι τη λήξη του αντίστοιχου τετραμήνου του τελευταίου σχολικού έτους και σε κάθε περίπτωση, αν η απόσπαση λήγει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους στη χώρα υποδοχής, όπως αυτή ρυθμίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 της περίπτωσης Α΄ του άρθρου 4, παρατείνεται αυτοδικαίως και διαρκεί μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη στην περίπτωση αυτή απόφαση αυτοδίκαιης παράτασης από την λήξη της τριετούς απόσπασης (ημερολογιακά) και μέχρι τη λήξη του διανυόμενου σχολικού έτους εντός του οποίου λήγει η απόσπαση, παρακαλούμε, να αποσταλεί κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των εν λόγω εκπαιδευτικών, στην οποία θα αναφέρεται και η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται αίτηση των εκπαιδευτικών.

3. Διαδικασία αποστολής αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον οικείο Συντονιστή/ Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη λήψη της παρούσας. Για την άμεση διεκπεραίωση της εν λόγω διαδικασίας θα πρέπει να αποσταλεί η παρούσα στους εκπαιδευτικούς με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μετά τον έλεγχο, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ. – Τμήμα Γ΄ Διοίκησης Προσωπικού με αιτιολογημένη εισήγηση, ηλεκτρονικά στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με πίνακες των αιτούντων παράταση, ανά κατηγορία.

Οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω κατηγοριών, οι οποίοι δικαιούνται παράταση απόσπασης το επόμενο σχολικό έτος, αλλά δεν επιθυμούν, καλούνται να υποβάλουν αίτηση-δήλωση, ότι δεν επιθυμούν την παράταση απόσπασης, στην οποία θα σημειώνουν οπωσδήποτε τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται το αντίτιμο των εισιτηρίων οριστικής επιστροφής στην Ελλάδα για τους ιδίους και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους με την προϋπόθεση ότι δεν το έχουν λάβει κατά το παρελθόν, και προκειμένου να τους καταβληθεί, οφείλουν:

1. Να παραμείνουν στη χώρα απόσπασης έως ότου γίνει δέσμευση πίστωσης από τις οικονομικές υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και μέχρι το πέρας του διανυόμενου διδακτικού έτους,

2. Να αποστείλουν στην υπηρεσία μας υπεύθυνη δήλωση, σε χρόνο που θα γνωστοποιηθεί, στην οποία θα δηλώνουν :
i. ότι δεν τους έχει καταβληθεί κατά το παρελθόν το αντίτιμο εισιτηρίων επιστροφής,
ii. την ημερομηνία και το μέσο μετακίνησης (με απόκλιση πέντε έως επτά ημερών) και iii.. το ποσό στο οποίο ανέρχονται τα εισιτήρια οριστικής επιστροφής των ιδίων και των προστατευομένων μελών τους (ανήλικα τέκνα, άνεργοι και μη συνταξιούχοι σύζυγοι).

Σε περίπτωση επιστροφής εκπαιδευτικού πριν τη δέσμευση ποσού δεν θα καταβληθούν τα έξοδα οριστικής επιστροφής.

Τα ως άνω οριζόμενα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι διανύουν το πέμπτο (5ο) και άνω έτος απόσπασης ανεξαρτήτως εάν αιτηθούν παράταση για το επόμενο σχολικό έτος, προκειμένου να τους καταβληθεί το αντίτιμο των εισιτηρίων οριστικής επιστροφής στην Ελλάδα για τους ιδίους και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους περί παράτασης της απόσπασής τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

 


Αρ.Πρωτ.103863/Η2/22-06-2018/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΤΜΉΜΑ Γ’ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
e-mail : dipode3(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
FAX: 210-3442365 (για Γρ. 1006)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Φ. Σελίμη: 210-3442292 (Τουρκία)
Ρ. Δαρμή: 210-3442071 (Αφρική, Μέση Ανατολή)
Ε. Δεσποτοπούλου: 210-3442937 (Αυστραλία, Σ.Γ. Μαριούπολης, Σ.Γ. Κορυτσάς , Λατ. Αμερική)
Ι. Δερμανούτσος: 210-3442514 (ΗΠΑ/Καναδάς, Σ.Γ. Βρυξελλών, Σ.Γ. Λονδίνου)
Β. Παπαευσταθίου: 210-3442292 (Γρ. Εκπ/σης Ντύσσελντορφ, Σ.Γ. Βερολίνου)
Φ. Καλαματιανού: 210-3443093 (Σ.Γ. Μονάχου, Γρ. Εκπ/σης Στουτγάρδης)
Μ. Κουβαρά: 210-3442514 (Σ.Γ. Βρυξελλών, Σ.Γ. Λονδίνου)

ΘΕΜΑ : Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2018-2019 και το ημερολογιακό έτος 2019 του Νοτίου Ημισφαιρίου για εκπαιδευτικούς που διανύουν το πέμπτο (5ο) έτος και άνω και για λόγους συνυπηρέτησης

Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2018-2019, παρακαλούμε όπως φροντίσετε να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί των κάτωθι κατηγοριών της περιοχής ευθύνης σας, οι οποίοι επιθυμούν παράταση της απόσπασής τους για το επόμενο σχολικό έτος 2018-2019 και το ημερολογιακό έτος 2019 του Νοτίου Ημισφαιρίου, ως ακολούθως:

α) Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διανύουν το πέμπτο (5ο) και άνω έτος απόσπασης μπορούν να ζητήσουν, με αίτησή τους, την παράταση της απόσπασης για ένα (1) ακόμη σχολικό έτος χωρίς επιμίσθιο.
Η παράταση πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από τον οικείο Συντονιστή Εκπαίδευσης και τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ. (παρ. 3 περιπτ. γ του άρθρου 16 του Ν.4415/2016).
Οι ως άνω αιτήσεις θα εξεταστούν ύστερα από την εξάντληση των κυρωμένων πινάκων απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, μόνον εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενά.

β) Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αποσπάστηκαν για λόγους συνυπηρέτησης, ως σύζυγοι είτε μονίμων υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών είτε μονίμων υπαλλήλων άλλων Υπουργείων ή Δημόσιων Υπηρεσιών που υπηρετούν ή είναι διαπιστευμένοι σε αρχή της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, είτε στρατιωτικοί ή μέλη των σωμάτων ασφαλείας, που υπηρετούν σε διαπιστευμένη ή μη αρχή του εξωτερικού, μπορούν να ζητήσουν την παράταση της απόσπασής τους για το επόμενο σχολικό έτος, χωρίς επιμίσθιο, εφόσον εξακολουθεί να ισχύει η υπηρεσιακή κατάσταση των συζύγων τους (περίπτ. α΄ της παρ. 10 του άρθρου 16 του Ν. 4415/2016, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 73 του ν.4485/2017 και περίπτ. γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 16 του Ν. 4415/2016, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 73 του ν.4485/2017). Με την αίτησή τους θα πρέπει να υποβάλουν και σχετική βεβαίωση εργασίας του συζύγου και επιπλέον βεβαίωση δυνατότητας απασχόλησης του/της εκπαιδευτικού για το σχολικό έτος 2018-2019.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον οικείο Συντονιστή Εκπαίδευσης, εντός τριών (3) ημερών από τη λήψη της παρούσας. Για την άμεση διεκπεραίωση της εν λόγω διαδικασίας θα πρέπει να αποσταλεί η παρούσα στους εκπαιδευτικούς με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μετά τον έλεγχο, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ. – Τμήμα Γ΄ Διοίκησης Προσωπικού με αιτιολογημένη εισήγηση, ηλεκτρονικά στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με πίνακες των αιτούντων παράταση, ανά κατηγορία.

Επισημαίνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί της περίπτωσης α’, οι οποίοι δεν θα υποβάλουν αίτηση παράτασης, στην περίπτωση που δικαιούνται την καταβολή των εισιτηρίων οριστικής επιστροφής στην Ελλάδα για τους ιδίους και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους με την προϋπόθεση ότι δεν το έχουν λάβει κατά το παρελθόν, προκειμένου να τους καταβληθεί, οφείλουν:

1. να παραμείνουν στη χώρα απόσπασης έως ότου γίνει δέσμευση πίστωσης από τις οικονομικές υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

2. να αποστείλουν στην υπηρεσία μας, πριν την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης λήξης της απόσπασής τους, υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνουν :
i. ότι δεν τους έχει καταβληθεί κατά το παρελθόν το αντίτιμο εισιτηρίων επιστροφής,
ii. την ημερομηνία και το μέσο μετακίνησης (με απόκλιση πέντε έως επτά ημερών) και
iii.. το ποσό στο οποίο ανέρχονται τα εισιτήρια οριστικής επιστροφής των ιδίων και των προστατευομένων μελών τους (ανήλικα τέκνα, άνεργοι και μη συνταξιούχοι σύζυγοι).

Σε περίπτωση επιστροφής εκπαιδευτικού πριν τη δέσμευση ποσού δεν θα καταβληθούν τα έξοδα οριστικής επιστροφής.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Pin It

Εκτύπωση