edu.klimaka.gr

Ημέρα της ΕΥΡΩΠΗΣ (9 Μαΐου)

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - 9η Μαΐου

Αρ.Πρωτ.29871/Γ2/14-03-2011/ΥΠΔΒΜΘ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α
Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου
Τηλέφωνο:    210-3442238

ΘΕΜΑ: Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου 2011)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εορτάζει φέτος, όπως κάθε χρόνο, στις 9 Μαΐου, την επέτειο από την ομιλία-δήλωση του Robert-Schuman και οδήγησε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος στο οποίο σήμερα συμμετέχει και η χώρα μας.

Για την Ελλάδα, τις εκδηλώσεις συντονίζουν και κατευθύνουν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με τη συνεργασία της Ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), ενδιάμεσου φορέα υλοποίησης της εταιρικής σχέσης 'ManagementPartnership'.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν στόχο να βοηθήσουν ώστε να εμβαθύνουν οι γνώσεις των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων για το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι καθώς και να κατανοηθεί ότι στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και παραδόσεις αποτελούν πλούτο που βρίσκει έδαφος στηριζόμενο στις κοινές αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ισότητα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών αυτών η Αντιπροσωπεία της Ε. Ε. και το Γραφείο του Ε. Κ. σχεδιάζουν την οργάνωση μιας προσομοίωσης συνεδρίασης επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από μαθητές της Β' Λυκείου. Η προσομοίωση αυτή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου 2011.

Συνολικά εβδομήντα (70) μαθητές από όλη τη χώρα με τριάντα πέντε (35) καθηγητές-συνοδούς (δύο (2) μαθητές και ένας (1) καθηγητής-συνοδός ανά σχολική μονάδα) θα συμμετάσχουν σε προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα θέματα συζήτησης αφορούν στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή.

Οι φορείς της διοργάνωσης θα μεριμνήσουν για την παροχή υλικού προς τους συγκεκριμένους μαθητές και για την προετοιμασία τους, ενώ το ΕΚΕΜ θα αναλάβει το κόστος μετάβασης και διαμονής στην Αθήνα, για την ημέρα διεξαγωγής της ολομέλειας, των μαθητών και των καθηγητών-συνοδών. Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από συνεννόηση με τους Διευθυντές των Λυκείων (ΓΕ.Λ, ΕΠΑ.Λ), να προτείνουν ένα (1) Λύκειο της περιοχής αρμοδιότητας τους για να συμμετάσχει στην προσομοίωση με προτεραιότητα στη σχολική μονάδα που οι μαθητές της έχουν λάβει μέρος σε Ευρωπαϊκές δράσεις (Διαγωνισμούς ή άλλες Διακρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Οι προτάσεις να αποσταλούν στη Διεύθυνση Σπουδών Δ/θμιας Εκπ/σης, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι (fax: 210- 3443390) έως τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2011.

Εάν οι Διευθύνσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σχολικές μονάδες της αρμοδιότητας τους στην προσομοίωση είναι περισσότερες από τριάντα πέντε, θα γίνει κλήρωση που θα διενεργηθεί στη Διεύθυνση Σπουδών Δ/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Σας επισυνάπτουμε φύλλο πρότασης που θα συμπληρωθεί με τα στοιχεία που ζητούνται και θα αποσταλεί στη Διεύθυνση μας.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Σχετικά Άρθρα