6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» 2020

Εκτύπωση  
Pin It

6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» 2020

Αρ.Πρωτ.203152/Δ2/20-12-2019/ΥΠΑΙΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Πληροφορίες: Α. Πασχαλίδου, Β. Πελώνη
Τηλέφωνο: 210-3443422, 210-3442238

ΘΕΜΑ: 6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»
Σχετ.: Τα με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 189421/02-12-2019 και 198487/13-12-2019 έγγραφα

Σας γνωστοποιούμε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης (The Circle of Hellenic Academics in Boston) και της Ελληνοκαναδικής Ένωσης Πανεπιστημιακών του Οντάριο (The Hellenic Canadian Academic Association of Ontario) διοργανώνει το 6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» με τον ειδικότερο τίτλο: Η διαχρονία της ελληνικής γλώσσας: Ρίζες και προοπτική.

Το πρόγραμμα (κεντρική δράση) θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 6 Μαΐου 2020 στην Κωνσταντινούπολη, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και μπορούν να το παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και εφόσον δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Για τη χορήγηση των αδειών για τη συμμετοχή στο Θερινό Πανεπιστήμιο ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 59 του ν.3528/2007 (Α΄ 26) σε συνδυασμό με τις με αρ πρωτ. Φ353.1/17/81587/Δ1/17-7-2012 (Β΄ 2214) και Φ353.1/10/58660/Δ1/26-04-2013 (Β΄ 1186) Υ.Α. συμπλήρωσης – τροποποίησης των αρμοδιοτήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://summerschool.ac.uoi.gr/.


2 - 6 ΜΑΪΟΥ 2020
ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
Η διαχρονία της ελληνικής γλώσσας
Ρίζες και προοπτική

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης (The Circle of Hellenic Academics in Boston) και της Ελληνοκαναδικής Ένωσης Πανεπιστημιακών του Οντάριο (The Hellenic Canadian Academic Association of Ontario) οργανώνει το 6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στη Μεγάλη του Γένους Σχολή από 2-6 Μαΐου 2020.

Η δράση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Θ.Π. του Αρχιεπισκόπου και Οικουμενικού Πατριάρχη κυρίου Βαρθολομαίου, ο οποίος και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, καθώς και της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υποστηρίζεται επίσης από το Ίδρυμα Μποδοσάκη – Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Μετά από 5 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University κ.ά. Xορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, το CNN Greece και ο Όμιλος της Real.

Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Ειδικοί συνεργάτες του προγράμματος αναλαμβάνουν οι κ.κ. Εμίλ Θεοδωρόπουλος, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Νίκος Μαθιουδάκης, Διδάκτωρ Υφογλωσσολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου των Τιράνων “Logos”.

Ενδεικτικές θεματικές:

  • Ζητήματα ιστορίας της ελληνικής γλώσσας
  • Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών σήμερα
  • Αρχαίες και νέες διάλεκτοι
  • Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική γλώσσα
  • Γλωσσική αλλαγή και κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες
  • Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας των ελληνικών σπουδών
  • Η ελληνική γλώσσα στην τέχνη και τη λογοτεχνία
  • Η ελληνική γλώσσα στα ΜΜΕ
  • Ελληνική γλώσσα και διαδίκτυο
  • Διεπιστημονικές προσεγγίσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Για όλους τους συμμετέχοντες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για τη συμμετοχή σας

Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη

Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου

Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας
Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

email: nitsi(ΣΤΟ)uoi.gr

Pin It

Εκτύπωση