edu.klimaka.gr

Πρόσκληση για Μέλη Εφορευτικών Συμβουλίων σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Αρ.Πρωτ.8140/ΙΖ/21-01-2013/ΥΠΑΙΘΠΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
Πληροφορίες: Ε. Καρναβά, Α. Κωνσταντινίδου
Τηλέφωνο: 210 3442584,210 3442575
Fax: 210 3442588
E-mail: t04bibl(ΣΤΟ)minedu.gov.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του αρ. 6 παρ. 2 του Ν. 3149/2003 «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Δημόσιες Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 141Α)
2. Την επείγουσα ανάγκη συγκρότησης των Εφορευτικών Συμβουλίων των Δημοσίων Βιβλιοθηκών Αίγινας, Αρεόπολης, Ελευθερούπολης, Ζακύνθου, Καρπενησίου, Μήθυμνας, Μυτιλήνης, Πεταλιδίου και Σιάτιστας
3. Το γεγονός ότι η από 23-6-2011 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω Ανοιχτής Διακυβέρνησης για την επιλογή μελών των Εφορευτικών Συμβουλίων των Δημοσίων Βιβλιοθηκών Μήθυμνας και Μυτιλήνης δεν ολοκληρώθηκε λόγω αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
4. Το γεγονός ότι μετά την αρ. 126249/ΙΖ/16-10-2012 (ΑΔΑ: Β43Ε9-ΘΩ4) όμοια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν έχει συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των δέκα υποψηφίων για επιλογή μελών των Εφορευτικών Συμβουλίων των παραπάνω Δημοσίων Βιβλιοθηκών
5. Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Αποφασίζουμε

απευθύνουμε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή μελών των Εφορευτικών Συμβουλίων των παρακάτω Δημοσίων Βιβλιοθηκών:

1. Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας

2. Δημόσια Βιβλιοθήκη Αρεόπολης

3. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης

4. Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου

5. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου

6. Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας

7. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

8. Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου

9. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Ν. 3149/2003, μερικές από τις οποίες μπορεί να μεταβιβάζει στον Πρόεδρό του ή στο Διευθυντή για τις Κεντρικές Βιβλιοθήκες και Προϊστάμενο για τις λοιπές. Το Εφορευτικό Συμβούλιο ιδίως:

  • εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία της βιβλιοθήκης
  • εγκρίνει τις δαπάνες, μεριμνά για την πιστή τήρηση του προϋπολογισμού και γενικώς εξασφαλίζει τον αποτελεσματικό έλεγχο της περιουσίας και της οικονομικής διαχείρισης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών
  • εγκρίνει τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό
  • αποδέχεται ή αποποιείται κληρονομίες, κληροδοσίες, επιχορηγήσεις, χορηγίες ή δωρεές φυσικών ή νομικών προσώπων
  • καταρτίζει τον Εσωτερικό Οδηγό Λειτουργίας της βιβλιοθήκης
  • έχει κάθε αρμοδιότητα που δεν ανατίθεται ειδικώς σε άλλο όργανο της βιβλιοθήκης

Το Εφορευτικό Συμβούλιο αποτελείται από πέντε τακτικά μέλη και πέντε αναπληρωματικά, τα οποία θα πρέπει να διαμένουν στην περιοχή που καλύπτει η Δημόσια Βιβλιοθήκη και να προέρχονται από το χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, της επιστήμης ή της παραγωγής.

Τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου. Η θητεία είναι τριετής και μη αμειβόμενη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ενυπόγραφο βιογραφικό σημείωμα μαζί με αίτηση-δήλωση προτίμησης το αργότερο μέχρι τις 8-2-2013 με συστημένη επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Γενικών Αρχείων, Τμήμα Α΄ Βιβλιοθηκών, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι. (Στο φάκελο θα αναγράφεται: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ»)

Η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Γενικών Αρχείων επιφυλάσσεται να ζητήσει από τους υποψηφίους δικαιολογητικά που θα τεκμηριώνουν τα στοιχεία του βιογραφικού σημειώματος. Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η πρόσκληση αυτή να αναρτηθεί στους πίνακες ανακοινώσεων και στις ιστοσελίδες των Δημοσίων Βιβλιοθηκών και στον τοπικό τύπο, με τη φροντίδα των οικείων Διευθυντών ή Προϊσταμένων και β) στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (στη διαδρομή www.minedu.gov.gr/αρχική/διοικητικά έγγραφα/νέα έγγραφα), με τη φροντίδα της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Γενικών Αρχείων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα