edu.klimaka.gr

Στελέχωση και λειτουργία Γραφείων Νομικής Υποστήριξης σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αρ.Πρωτ.96323/Η/24-08-2012/ΥΠΑΙΘΠΑ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΚΑΙ ΟΙΚΟΝ. ΥΡΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ Β
Πληροφορίες:
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Δ/νση Προσωπικού Δ.Ε: Τ. Μεϊμάρης, τηλ. 2103442250
e-mail: stelexi(ΑΤ)minedu.gov.gr
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ
Δ/νση Διοικητικού: Κ. Πιτταδάκης, τηλ. 2103443428
e-mail: diditmib(ΑΤ)minedu.gov.gr

ΘΕΜΑ: Ερμηνευτική εγκύκλιος σχετικά με την στελέχωση και λειτουργία των αυτοτελών Γραφείων Νομικής Υποστήριξης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αναφορικά με τη στελέχωση των Γραφείων Νομικής Υποστήριξης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012 (Α' 86) ισχύουν τα κάτωθι:

α) Με τις διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου ιδρύθηκε, απευθείας από το νόμο, σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γραφείο Νομικής Υποστήριξης. Η σύσταση των εν λόγω υπηρεσιακών μονάδων έγινε χωρίς ταυτόχρονη σύσταση νέων οργανικών θέσεων. Το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης είναι αυτοτελές. Αυτό σημαίνει ότι υπόκειται απευθείας στον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.

β) Η στελέχωση των Γραφείων Νομικής Υποστήριξης είναι υποχρεωτική για τη Διοίκηση, δεν προϋποθέτει την έκδοση κανονιστικής πράξης και γίνεται με τοποθέτηση, αποκλειστικά και μόνο, νομικών επιστημόνων:

αα) εκπαιδευτικών του Κλάδου ΠΕ13 Πτυχιούχων Νομικών και Πολιτικών Επιστημών αποφοίτων Τμήματος Νομικής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της χώρας ή της αλλοδαπής που ανήκουν οργανικά σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, έπειτα από απόσπαση, ή

ββ) διοικητικών υπαλλήλων ομοίως πτυχιούχων Τμήματος Νομικής A.E.I. της χώρας ή της αλλοδαπής που ανήκουν οργανικά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης που ανήκει το Γραφείο στο οποίο επιθυμούν να τοποθετηθούν ή σε υποκείμενη αυτής οργανική μονάδα (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). έπειτα από μετακίνηση ή απόσπαση.

γ) Το διοικητικό όργανο που αποφασίζει για την απόσπαση των εκπαιδευτικών και την τοποθέτησή
τους στο Γραφείο Νομικής Υποστήριξης είναι ο οικείος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

δ) Η απόσπαση των διοικητικών υπαλλήλων γίνεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 68 του ν.3528/2007 (Α' 26) και την παράγραφο 16 του άρθρου ένατου του ν. 4057/2012 (Α' 54), με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (στο εξής Υπουργός ΠΑΙ.Θ.Π.Α.) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ειδικότερα οι διοικητικοί υπάλληλοι που επιθυμούν να στελεχώσουν Γραφείο Νομικής Υποστήριξης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης που ανήκουν οργανικά, επειδή δεν απαιτείται πράξη απόσπασης, τοποθετούνται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

ε) Η σχετική διάταξη θεμελιώνει την ανεξαρτησία της νομικής γνώμης τόσο για τους διοικητικούς υπαλλήλους όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Επειδή το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης καλείται να συμβάλλει στην επίλυση δύσκολων νομικών προβλημάτων οι εκπαιδευτικοί του Κλάδου ΠΕ13 που επιθυμούν να το στελεχώσουν επιτρέπεται να ασκούν και δικηγορία. Η συμβατότητα της άσκησης δικηγορίας με την άσκηση καθηκόντων στο Γραφείο Νομικής Υποστήριξης προκύπτει σαφώς με τη χρήση του όρου «καfJαρώς νομικές εργασίες», κατά συστηματική ερμηνεία με την παράγραφο 4 του άρθρου 63 του ν.δ. 3026/1954 «Περί του Κώδικας των Δικηγόρων» σε συνδυασμό και με την αιτιολογική έκθεση που ορίζει ότι:
«Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των γραφείων νομικής υποστήριξης εξασφαλίζεται το  συμbατό της άσκησης δικηγορίας των νομικών εκπαιδευτικών που αποσπώνται και η ανεξαρτησία της νομικής γνώμης η οποία, άλλωστε, επιΒάλλεται από το δικαιϊκό μας σύστημα.».

στ) Η διάρκεια της απόσπασης όσων εκπαιδευτικών ή διοικητικών υπαλλήλων επιλεγούν να στελεχώσουν το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης είναι τριετής. Ειδικά η απόσπαση του υπαλλήλου που θα οριστεί Προϊστάμενος του Γραφείου επιμηκύνεται για ένα ακόμα έτος και μετατρέπεται σε τετραετής. Για την επιμήκυνση αυτή, εφόσον ο οριζόμενος ως Προϊστάμενος είναι εκπαιδευτικός, εκδίδεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ταυτόχρονα με την πράξη τοποθέτησης και τροποποιητική πράξη απόσπασης. Εάν Προϊστάμενος ορίζεται διοικητικός υπάλληλος για την τροποποιητική πράξη απαιτείται συνυπογραφή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ζ) Όσον αφορά τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης των οικείων πράξεων απόσπασης ισχύουν τα εξής:

Ι) Για τους εκπαιδευτικούς:

Στο πλαίσιο της ετήσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση στην Κεντρική Υπηρεσία, τις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες και τους Φορείς (δημόσια νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού (στο εξής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.) καλούνται οι εκπαιδευτικοί του Κλάδου ΠΕ13 που είναι πτυχιούχοι Τμήματος Νομικής A.E.I. να δηλώσουν την επιθυμία τους για απόσπαση και τοποθέτηση σε Γραφείο Νομικής Υποστήριξης.

Στις προσκλήσεις προσδιορίζεται ο αριθμός των θέσεων που πρόκειται να καλυφθούν και ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών (3) και μεγαλύτερος των επτά (7).

Οι εκπαιδευτικοί του Κλάδου ΠΕ13 που επιθυμούν την απόσπασή τους στα Γραφεία Νομικής Υποστήριξης έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης για δύο (2) το πολύ Γραφεία Νομικής Υποστήριξης. Στην αίτησή τους εφόσον δηλώνουν ότι επιθυμούν την απόσπασή τους σε δύο (2)  Γραφεία δηλώνουν κατά σειρά και τις προτιμήσεις τους.

Επισημαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί του Κλάδου ΠΕ13 που είναι κάτοχοι πτυχίου Τμήματος Νομικής A.E.I. δικαιούνται απόσπασης για τοποθέτηση σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσιακή μονάδα της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για άσκηση διοικητικού έργου. Στην περίπτωση αυτή η επιθυμία τους πρέπει να δηλώνεται ρητώς στην αίτησή τους. Οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών του Κλάδου ΠΕ13 που είναι κάτοχοι πτυχίου Τμήματος Νομικής A.E.I. για τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για άσκηση διοικητικού έργου κρίνονται μαζί με τις αιτήσεις όλων των άλλων εκπαιδευτικών που επιθυμούν απόσπαση στις ίδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Μετά την υποβολή των αιτήσεων, οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην περιφέρεια των οποίων ανήκουν οργανικά ή είναι τοποθετημένοι προσωρινά ή τελούν σε διάθεση οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί του Κλάδου ΠΕ13, διαβιβάζουν τις σχετικές αιτήσεις στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης στην περιφέρεια των οποίων επιθυμούν να αποσπασθούν οι εν λόγω εκπαιδευτικοί και αυτοί διαβιβάζουν τις αιτήσεις στο Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός ανήκει οργανικά ή είναι τοποθετημένος προσωρινά ή τελεί σε διάθεση και τάσσουν εύλογη προθεσμία, όχι μεγαλύτερη των δέκα (10) εργάσιμων ημερών, για διατύπωση της γνώμης τους.

Το Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός ανήκει οργανικά ή είναι τοποθετημένος προσωρινά ή τελεί σε διάθεση διατυπώνει τη γνώμη του για την απόσπαση του ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού κυρίως για το αν η απόσπαση του μπορεί να δημιουργήσει  δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία των εκπαιδευτικών ή υπηρεσιακών μονάδων όπου ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός ασκεί καθήκοντα.

Στη συνέχεια η γνώμη του Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός ανήκει οργανικά ή είναι τοποθετημένος προσωρινά ή τελεί σε διάθεση κοινοποιείται στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στην περιφέρεια των οποίου επιθυμεί να αποσπασθεί ο εν λόγω εκπαιδευτικός.

Αν και η σχετική διάταξη δεν το ορίζει ρητά, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης μπορεί, κατ' εφαρμογή των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 20 του ν. 2690/1999 (Α' 45 - Κύρωση Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας) να ζητήσει τη γνώμη του οικείου Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε., οικειοθελώς, για την απόσπαση των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών και να τάξει εύλογη προθεσμία για την υποβολή της. Στο πλαίσιο της γνώμης αυτής το οικείο Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. γνωμοδοτεί αφού λάβει υπόψη τα κριτήρια που μπορεί να έχει ορίσει στην οικεία πρόσκληση ο Υπουργός ΠΑΙ.Θ.Π.Α. για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ13 που είναι κάτοχοι πτυχίου Τμήματος Νομικής A.E.I ..

ΙΙ) Για τους διοικητικούς υπαλλήλους:

Ταυτόχρονα και εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος με την πρόσκληση για τους εκπαιδευτικούς κάθε Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης εκδίδει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τάσσει την ίδια προθεσμία υποβολής σχετικών αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους διοικητικούς υπαλλήλους που είναι πτυχιούχοι Τμήματος Νομικής A.E.I. και που ανήκουν τις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πρόσκληση κοινοποιείται σε όλες τις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Τμήμα Β' της Διεύθυνσης Διοικητικού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (Βλ. συν.Σχέδιο Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος).

Μετά την υποβολή των αιτήσεων, οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υποχρεούται, σύμφωνα με την παράγραφο 14 του άρθρου 1 του π.δ. 182/2004 (Α' 161) να διαβιβάσουν, στο Τμήμα Β' της Διεύθυνσης Διοικητικού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., τις σχετικές αιτήσεις των διοικητικών υπαλλήλων και να ζητήσουν τη γνώμη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού (Κ.Υ.Σ.ΔΙ.Π.), για την απόσπαση των ενδιαφερόμενων διοικητικών υπαλλήλων τάσσοντας εύλογη προθεσμία για την υποβολή της. Στο πλαίσιο της γνώμης αυτής το Κ.Υ.Σ.ΔΙ.Π. αποφαίνεται αφού λάβει υπόψη τα κριτήρια που μπορεί να έχει ορίσει στην οικεία πρόσκληση ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης για τους διοικητικούς υπαλλήλους που είναι κάτοχοι πτυχίου Τμήματος Νομικής Α. Ε. Ι ..

η) Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, και δεδομένου ότι η γενική πρόσκληση για τις αποσπάσεις στην Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., τις aποκεντρωμένες Υπηρεσίες του και τους εποπτευόμενους Φορείς για το σχολικό έτος 2012 - 2013 έχει εκδοθεί, κρίνεται σκόπιμη η έκδοση συμπληρωματικών προσκλήσεων τόσο από τον Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α. για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ13 όσο και από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης για τους διοικητικούς υπαλλήλους. (Βλ. συν. Σχέδιο Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος).

θ) Επειδή η απόσπαση των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων συνιστά πράξη διακριτικής ευχέρειας τόσο ο Υπουργός ΠΑΙ.Θ.Π.Α. για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ13 όσο και οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης για του διοικητικούς υπαλλήλους της διοικητικής τους περιφέρειας μπορούν, βάση των γενικών αρχών του διοικητικού δικαίου, να αυτοδεσμεύονται με την πρόσκλησή τους ως προς την άσκηση της διακριτικής τους ευχέρειας θέτοντας κριτήρια επιλογής σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να αφορούν όμως αποκλειστικά και μόνο την ειδική επιστημονική κατάρτιση και την εμπειρία των ενδιαφερομένων.

ι) Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης επιλέγεται μεταξύ των τοποθετημένων από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του οικείου Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. για τους εκπαιδευτικούς και του οικείου Π.Υ.Σ.ΔΙ.Π. για τους διοικητικούς υπαλλήλους. Για την επιλογή Προϊσταμένου ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης λαμβάνει υπόψη την επιθυμία των τοποθετημένων, τα κριτήρια απόσπασης και μπορεί να διενεργήσει άτυπη συνέντευξη προκειμένου να σχηματίσει ιδία αντίληψη. Τα ίδια κριτήρια και η ίδια διαδικασία για την επιλογή Προϊσταμένου ισχύουν και για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που γνωμοδοτούν.

ια) Επειδή η σχετική διάταξη εξαρτά τον αριθμό των νομικών που θα συγκροτούν το κάθε Γραφείο Νομικής Υποστήριξης από τον αριθμό των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπάγονται σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ο μέγιστος αριθμός των υπαλλήλων νομικών που πρέπει να υπηρετούν στα Γραφεία Νομικής Υποστήριξης ορίζεται ως εξής:

Περιφερειακή Διεύθυνση ΕκπαίδευσηςΑριθμός
Δ/σεων
Μέγιστος
αριθμός
νομικών
Κεντρική Μακεδονίας και Θράκης 16 7
Αττικής 14 7
Στερεάς Ελλάδας 10 6
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 10 6
Πελοποννήσου 10 6
Κρήτης 8 5
Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης 8 5
Θεσσαλίας 8 5
Ηπείρου 8 5
Ιονίων Νήσων 8 5
Δυτικής Ελλάδας 6 4
Βορείου Αιγαίου 6 4
Νοτίου Αιγαίου 4 3

ιβ) Όσον αφορά τη λειτουργία του Γραφείου επισημαίνεται ότι καλό είναι να υπάρχει εσωτερικό πρωτόκολλο ώστε να ανατίθενται δια του Προϊσταμένου του Γραφείου οι υποθέσεις επί των οποίων χρειάζεται νομική γνώμη σε συγκεκριμένο νομικό και στην συνέχεια το Γραφείο να υποβάλλει γραπτώς την απάντησή του. Καλό είναι η νομική άποψη -λύση να φέρει τον τίτλο «Σημείωμα» και όχι «γνωμοδότηση» για να μη συγχέεται με τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Για ζητήματα γενικότερης σημασίας θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Προϊσταμένων των Γραφείων Νομικής Υποστήριξης και μόνο εφόσον για το επίμαχο ζήτημα εκφράζεται πέραν της μιας άποψης να ζητείται η γνώμη της αρμοδίας Υπηρεσίας του Υπουργείου ΠΑΙ.Θ.Π.Α .. Η σωστή λειτουργία Γραφείων Νομικής Υποστήριξης θα συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των ζητημάτων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΠΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα