edu.klimaka.gr

Κριτήρια Συμμετοχής Υπαλλήλων σε Προγράμματα Επιμόρφωσης ΕΚΔΔΑ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΔΔΑ

Δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 2610/2023

Αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/ΕΚΔΔΑ/Φ.4/47/οικ.6967
Καθορισμός των ειδικότερων προϋποθέσεων συμμετοχής, των κριτηρίων επιλογής, του οργάνου και της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων στα προγράμματα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. Της παρ. 2 του άρθρου 36 και της παρ. 4 του άρθρου 39 του π.δ. 57/2007 «Κωδικοποίηση διατάξεων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.)» (Α’ 59), β. των μερών Α’ και Β’ του Τμήματος Β’ του ν. 4940/2022 «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες διατάξεις» (Α’ 112),
γ. της περ. ε’ της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143),
δ. των άρθρων 5 και 7 του ν. 3469/2006 «Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και λοιπές διατάξεις» (Α’ 131),
ε. του Κεφαλαίου ΙΑ’ «Ψηφιακή Διαφάνεια - Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ» του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2012 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184),
στ. του π.δ. 133/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης» (Α’ 161),
ζ. του π.δ. 105/2018 «Οργανισμός του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.)» (Α’ 203),
η. του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119),
θ. του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123) και
ι. του π.δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2).
2. Την υπό στοιχεία ΔΙΕΚ/ΤΜ.Α/Φ.1/15582/04.08.2011 απόφαση του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας Εσωτερικών Ομάδων Επιμορφωτών» (Β’ 1909).
3. Την υπό στοιχεία ΔΙΕΚ./ΤΜ.Α/Φ.1/15607/05.08.2011 απόφαση του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Καθιέρωση συστήματος ανίχνευσης εκπαιδευτικών - επιμορφωτικών αναγκών στη δημόσια διοίκηση» (Β’ 1909).
4. Την υπό στοιχεία ΔΙΠΑΑΔ/ΕΚΔΔΑ/Φ.4/οικ.9403/24.04.2020 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Καθορισμός Συστήματος Πιστοποίησης Επιμόρφωσης» (Β’ 1657).
5. Την υπό στοιχεία ΔΙΠΑΑΔ/ΕΚΔΔΑ/Φ.4/41/οικ.1872/3.2.2023 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Τροποποίηση της υπ’ αρ. ΔΙΠΑΑΔ/ΕΚΔΔΑ/Φ.4/οικ.9403/24-04-2020 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών “Καθορισμός Συστήματος Πιστοποίησης Επιμόρφωσης (Β’ 1657)”» (Β’ 597).
6. Την υπό στοιχεία ΔΙΠΑΑΔ/ΕΚΔΔΑ/Φ. 4/12/3607/4.1.2018 απόφαση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Καθορισμός των ειδικότερων προϋποθέσεων συμμετοχής, των κριτηρίων, του οργάνου και της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων στα προγράμματα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης» (Β’ 65).
7. Την υπ’ αρ. 5285/29-3-2023 απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. (υπ’ αρ. 8/29-3-2023 συνεδρίαση).
8. Τη γνώμη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όπως διατυπώθηκε στο υπ’ αρ. 108/21-4-2023 έγγραφο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ
9. Την υπό στοιχεία ΔΙΠΔΑ/Φ4Π/48/οικ.6850/19-4-2023 εισήγηση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία βεβαιώνεται ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.
10. Το γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν προκαλεί δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Ορισμοί

Για τις ανάγκες της παρούσας απόφασης, υιοθετούνται οι ακόλουθοι ορισμοί:

«Τίτλοι Επιμορφωτικών Προγραμμάτων»: ο σχεδιασμός των επιμορφωτικών προγραμμάτων από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (εφεξής ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (εφεξής ΕΚΔΔΑ), βάσει του υιοθετημένου «Φακέλου Σχεδιασμού», στον οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται η Ομάδα - Στόχος, το αναλυτικό πρόγραμμα και η θεματολογία, ο σκοπός, η χρονική διάρκεια κ.λπ.

«Επιμορφωτικά Προγράμματα»: τα προγράμματα εισαγωγικής εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης κατάρτισης για κάθε τίτλο του ΙΝΕΠ. Στα εν λόγω προγράμματα συμπεριλαμβάνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 4Α της υπό στοιχεία ΔΙΠΑΑΔ/ΕΚΔΔΑ/Φ.4/οικ.9403/24-04-2020 (Β’ 1657) απόφασης, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 3 της υπό στοιχεία ΔΙΠΑΑΔ/ΕΚΔΔΑ/Φ.4/41/οικ.1872/2023 (Β’ 597) απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών. Τα προγράμματα υλοποιούνται με όλους τους δυνατούς τύπους υλοποίησης (δια ζώσης, εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης, εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης) και οιονδήποτε συνδυασμό αυτών (μικτού τύπου).

«Ημερίδες, Διημερίδες, Συνέδρια»: οι δράσεις του ΕΚΔΔΑ διάρκειας μιας έως τριών ημερών, που απευθύνονται στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ανταλλαγή απόψεων για σύγχρονα θέματα και νέες δημόσιες πολιτικές.

«Επιμορφωτικά Προγράμματα Σχεδίων Ανάπτυξης»: οι αναγκαίοι τίτλοι των επιμορφωτικών προγραμμάτων, που προκύπτουν στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4940/2022, για την ανάπτυξη και βελτίωση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και αφορούν συγκεκριμένα στελέχη ανά Φορέα της δημόσιας διοίκησης.

«Ανοικτού Τύπου Επιμορφωτικά Προγράμματα»: τα επιμορφωτικά προγράμματα που εντάσσονται στον προγραμματισμό του ΙΝΕΠ και υλοποιούνται με ίδια μέσα ή και με προσφυγή σε «εξωτερικούς αναδόχους», με στόχο να ικανοποιήσουν ατομικές επιθυμίες ανάπτυξης και βελτίωσης γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.

«Κλειστού Τύπου Επιμορφωτικά Προγράμματα»: τα επιμορφωτικά προγράμματα που εντάσσονται στον προγραμματισμό του ΙΝΕΠ, υλοποιούνται με ίδια μέσα και απευθύνονται αποκλειστικά σε συγκεκριμένα στελέχη ενός Φορέα δημόσιας διοίκησης, τα οποία επιλέγονται με ευθύνη του οικείου Φορέα. Στην εν λόγω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα προγράμματα εισαγωγικής εκπαίδευσης, τα οποία είναι υποχρεωτικά για τα νεοδιοριζόμενα στελέχη του δημόσιου τομέα, καθώς επίσης επιμορφωτικά προγράμματα στο πλαίσιο σύναψης Πρωτοκόλλων Συνεργασίας ή Προγραμματικών Συμφωνιών του ΕΚΔΔΑ με Φορείς της δημόσιας διοίκησης.

«Ειδικά Προγράμματα»: τα επιμορφωτικά προγράμματα που προβλέπονται με ειδικές σχετικές διατάξεις νόμου ή Υπουργικές αποφάσεις.

«Διεθνή Προγράμματα»: τα επιμορφωτικά προγράμματα που διεξάγονται από φορείς του εξωτερικού και τα οποία εντάσσονται στον προγραμματισμό του ΕΚΔΔΑ.

Οι αποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες των συμμετεχόντων στα ανωτέρω προγράμματα πιστοποιούνται είτε από την Κεντρική Επιτροπή Πιστοποίησης (ΚΕΠ) είτε από φορείς που παρέχουν διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία ΔΙΠΑΑΔ/ΕΚΔΔΑ/Φ.4/οικ.9403/24-04-2020 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Καθορισμός Συστήματος Πιστοποίησης Επιμόρφωσης» (Β’ 1657), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία ΔΙΠΑΑΔ/ΕΚΔΔΑ/Φ.4/41/οικ.1872/3-2-2023 (Β’ 597) υπουργική απόφαση.

Άρθρο 2
Ειδικότερες προϋποθέσεις συμμετοχής στα επιμορφωτικά προγράμματα του ΙΝΕΠ

Οι αιτήσεις συμμετοχής στα αναφερόμενα στο άρθρο 1 της παρούσας επιμορφωτικά προγράμματα, ημερίδες, διημερίδες και συνέδρια υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του ιστοτόπου του ΕΚΔΔΑ και κατόπιν εγγραφής των ενδιαφερόμενων στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία συμμετοχής σε επιμορφωτικά προγράμματα» του ιδίου ιστοτόπου.

Οι ανωτέρω αιτήσεις επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν, με τις οποίες τα ενδιαφερόμενα στελέχη της δημόσιας διοίκησης βεβαιώνουν ότι αποδέχονται το δικαίωμα του ΕΚΔΔΑ για χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους που δηλώνονται αποκλειστικά για τους σκοπούς της επιμόρφωσης.

Κάθε στέλεχος της δημόσιας διοίκησης δύναται να συμμετέχει σε μέχρι δύο (2) κατ’ έτος επιμορφωτικά προγράμματα είτε Ανοικτού Τύπου ή Ειδικά ή Διεθνή προγράμματα, στα οποία δεν προσμετρώνται τα επιμορφωτικά προγράμματα Σχεδίων Ανάπτυξης, τα Κλειστού Τύπου επιμορφωτικά προγράμματα και οι Ημερίδες, Διημερίδες και τα Συνέδρια.

Οι ενδιαφερόμενοι για δια ζώσης επιμορφωτικά προγράμματα, υποβάλλουν, κατ’ αρχήν, αίτηση συμμετοχής για τα επιμορφωτικά προγράμματα που διεξάγονται στην περιφέρεια στην οποία υπηρετούν. Κατ’ εξαίρεση, δύνανται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε δια ζώσης επιμορφωτικό πρόγραμμα που διεξάγεται σε άλλη Περιφέρεια, όταν το εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα δεν πραγματοποιείται στην περιφέρεια υπηρεσίας τους κατά την οικεία εκπαιδευτική περίοδο. Ειδικά για τα επιμορφωτικά προγράμματα Σχεδίων Ανάπτυξης και τα Κλειστού Τύπου Επιμορφωτικά Προγράμματα, πέραν της εγγραφής των ενδιαφερόμενων στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία συμμετοχής», απαιτείται όπως η κατά περίπτωση αρμόδια οργανική μονάδα (Διεύθυνση Προσωπικού/ Διοικητικού/Ανθρώπινου Δυναμικού/Εκπαίδευσης) της Υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν τα ενδιαφερόμενα στελέχη, υποβάλλει «Αίτημα Απόδοσης Ρόλου Υπευθύνου Στην Υπηρεσία» μέσω του ιστοτόπου του ΕΚΔΔΑ, έτσι ώστε να υποβληθεί ηλεκτρονικά προς το ΕΚΔΔΑ το αίτημα συμμετοχής των στελεχών τους για τις εν λόγω κατηγορίες επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Τα στελέχη που επιλέγονται στα επιμορφωτικά προγράμματα του άρθρου 1 της παρούσας οφείλουν, κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος, να προσκομίζουν την αίτησή τους σε έντυπη μορφή συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον/την προϊστάμενό/η τους και σφραγισμένη με τη στρογγυλή σφραγίδα της Υπηρεσίας τους ή αποστελλόμενη ηλεκτρονικά με τις αντίστοιχες ψηφιακές υπογραφές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γίνεται δεκτή η συμμετοχή τους.

Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής, τα ενδιαφερόμενα στελέχη της δημόσιας διοίκησης οφείλουν να ενημερώσουν το ΙΝΕΠ ή τον «εξωτερικό ανάδοχο» του ΕΚΔΔΑ τουλάχιστον 5 εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη του προγράμματος, διαφορετικά τυχόν δαπάνες της συμμετοχής τους που προκαλούνται στο ΕΚΔΔΑ λόγω της απουσίας τους καταλογίζονται σε αυτούς.

Εφόσον η απουσία οφείλεται σε ασθένεια, πένθος, ανωτέρα βία ή σε έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες της υπηρεσίας, που πρέπει να αποδεικνύονται νόμιμα, τα ενδιαφερόμενα στελέχη της δημόσιας διοίκησης απαλλάσσονται από τις ανωτέρω δαπάνες.

Άρθρο 3
Κριτήρια επιλογής των υπαλλήλων για τα Ανοικτού Τύπου Επιμορφωτικά Προγράμματα και για Ημερίδες, Διημερίδες και Συνέδρια

Για τα Ανοικτού Τύπου Επιμορφωτικά Προγράμματα του ΙΝΕΠ, τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων σε αυτά είναι:

α) Η συνάφεια των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων, που ασκούν οι ενδιαφερόμενοι/ες, με τους στόχους και το αντικείμενο του επιμορφωτικού προγράμματος, όπως προβλέπονται στο «Φάκελο Σχεδιασμού του Τίτλου Επιμορφωτικού Προγράμματος» του ΙΝΕΠ.

β) Η εκπαιδευτική κατηγορία (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ), ο κλάδος και η ειδικότητα καθώς και η θέση ευθύνης των ενδιαφερόμενων σε σχέση με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της ομάδας - στόχου του επιμορφωτικού προγράμματος, όπως προβλέπονται στον «Φάκελο Σχεδιασμού του Τίτλου Επιμορφωτικού Προγράμματος» του ΙΝΕΠ.

γ) Η συνεπής εκπλήρωση από τους ενδιαφερόμενους/ες των υποχρεώσεών τους από την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων του προηγούμενου εξαμήνου (έγκαιρη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας αξιολόγησης του επιμορφωτικού προγράμματος και αποτίμησης της αποτελεσματικότητας της επιμόρφωσης, ακύρωση συμμετοχής, ελλιπής παρακολούθηση κ.λπ.).

δ) Η ανάγκη για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση των ενδιαφερόμενων.

ε) Οι ανάγκες για επιμόρφωση σε καθήκοντα και αρμοδιότητες στο πλαίσιο της κινητικότητας.

στ) Η ημερομηνία υποβολής από το ενδιαφερόμενο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που για το ίδιο επιμορφωτικό πρόγραμμα υποβάλλουν αίτηση περισσότερα στελέχη που πληρούν τα υπό στοιχεία (α)- (ε) κριτήρια επιλογής, τηρείται η σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Για τις Ημερίδες, Διημερίδες και Συνέδρια ισχύουν τα ανωτέρω με στοιχεία (α) και (β) κριτήρια.

Άρθρο 4
Επιλογή των υπαλλήλων για τα Επιμορφωτικά Προγράμματα Σχεδίων Ανάπτυξης

Για τα Επιμορφωτικά Προγράμματα Σχεδίων Ανάπτυξης του ΙΝΕΠ, η επιλογή των συμμετεχόντων σε αυτά πραγματοποιείται με ευθύνη του συνεργαζόμενου με το ΙΝΕΠ Φορέα.

Άρθρο 5
Επιλογή των υπαλλήλων για τα Κλειστού Τύπου Επιμορφωτικά Προγράμματα

Για τα Κλειστού Τύπου Επιμορφωτικά Προγράμματα του ΙΝΕΠ, η επιλογή των συμμετεχόντων σε αυτά πραγματοποιείται με ευθύνη του συνεργαζόμενου με το ΙΝΕΠ Φορέα.

Άρθρο 6
Κριτήρια επιλογής των υπαλλήλων για τα Ειδικά Επιμορφωτικά Προγράμματα

Για τα Ειδικά Επιμορφωτικά Προγράμματα του ΙΝΕΠ, τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων σε αυτά καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις του νόμου ή της υπουργικής απόφασης στα οποία προβλέπονται. Μεταξύ των άλλων, στις εν λόγω διατάξεις είναι δυνατόν να προβλέπεται η κατοχή συγκεκριμένων τίτλων σπουδών και διαφόρων επιπέδων τίτλων σπουδών από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες, έτη προϋπηρεσίας, κατηγορίες Φορέων στους οποίους υπηρετούν κ.λπ., καθώς επίσης και υποχρεωτική επιτυχή γραπτή δοκιμασία για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Άρθρο 7
Κριτήρια επιλογής των υπαλλήλων για τα Διεθνή Προγράμματα

Για τα Διεθνή Προγράμματα, τα οποία προσφέρονται από φορείς του εξωτερικού και εντάσσονται στον προγραμματισμό του ΙΝΕΠ, τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων είναι:

α) Η συνάφεια των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων, που ασκούν οι ενδιαφερόμενοι/ες, με τις Θεματικές Ενότητες του προγράμματος. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι/ες υποχρεούνται να καταγράψουν στην ηλεκτρονικά υποβαλλόμενη αίτηση συμμετοχής τους τις συναφείς αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που ασκούν ανά Θεματική Ενότητα του προγράμματος.

β) Η άριστη γνώση της γλώσσας διεξαγωγής του προγράμματος, η οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

γ) Η ανάγκη για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση των ενδιαφερόμενων μέσω της παρακολούθησης του προγράμματος, η οποία θα πρέπει να τεκμηριώνεται με την ανάπτυξη ενός ελεύθερου θέματος (περίπου 350 λέξεων), που θα αναφέρεται στη σκοπιμότητα απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων από το πρόγραμμα. Βάσει αυτής τη έκθεσης θα αξιολογείται η δυνατότητα παρουσίασης των στόχων, προσδοκιών, φιλοδοξίας των ενδιαφερόμενων για τη μελλοντική τους εξέλιξη.

δ) Σύμφωνη γνώμη για τη σκοπιμότητα συμμετοχής του/της ενδιαφερόμενου/νης υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο/η τους και σφραγισμένη με τη στρογγυλή σφραγίδα της Υπηρεσίας τους ή αποστελλόμενη ηλεκτρονικά με τις αντίστοιχες ψηφιακές υπογραφές. Το όργανο επιλογής που προβλέπεται στο άρθρο 8 για την εν λόγω κατηγορία προγραμμάτων, συνεκτιμά τα ανωτέρω υπό στοιχεία (α) έως (δ) κριτήρια και προβαίνει στην επιλογή των συμμετεχόντων συντάσσοντας «Έκθεση Επιλογής Συμμετεχόντων» με σχετική τεκμηρίωση.

Άρθρο 8
Όργανο Επιλογής

Όργανο επιλογής των συμμετεχόντων είναι:

α) Για τα Ανοικτού Τύπου Επιμορφωτικά Προγράμματα, τις Ημερίδες, Διημερίδες και τα Συνέδρια: ο/η οικείος/εία Επιστημονικά Υπεύθυνος/η (Ε.Υ.) ή ο/η Υπεύθυνος/η Προγράμματος, που έχει οριστεί από το ΙΝΕΠ, εφαρμόζοντας τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας κριτήρια επιλογής.

β) Για τα Ειδικά Προγράμματα: ο/η οικείος/εία Επιστημονικά Υπεύθυνος/η (Ε.Υ.) ή ο/η Υπεύθυνος/η Προγράμματος, που έχει οριστεί από το ΙΝΕΠ, εφαρμόζοντας τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων όπως αυτά καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις νόμου ή υπουργικές αποφάσεις.

γ) Για τα Κλειστού Τύπου και τα Επιμορφωτικά Προγράμματα Σχεδίων Ανάπτυξης: ο/η οικείος/εία Επιστημονικά Υπεύθυνος/η (Ε.Υ.) ή ο/η Υπεύθυνος/η Προγράμματος έχει την ευθύνη κατανομής των επιλεγέντων από τον Φορέα υπαλλήλων σε συγκεκριμένα τμήματα.

δ) Για τα Διεθνή Προγράμματα: τριμελής Επιτροπή αποτελούμενη από Επιστημονικά Υπευθύνους του ΙΝΕΠ, στην οποία μετέχει υποχρεωτικά ο/η Επιστημονικά Υπεύθυνος/η (Ε.Υ.) του οικείου προγράμματος, συγκροτούμενη με απόφαση του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ.

ε) Για τα προγράμματα του ΕΚΔΔΑ που εκτελούνται μέσω εξωτερικού αναδόχου, ο ανάδοχος σύμφωνα με τους όρους της οικείας σύμβασης.

Άρθρο 9
Διαδικασία επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης που παρακολουθούν τα προγράμματα του ΙΝΕΠ

Το ενδιαφερόμενο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης που επιλέγεται προκειμένου να συμμετάσχει σε επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΙΝΕΠ, ενημερώνεται μέσω της αποστολής μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση που έχει δηλώσει, περίπου είκοσι (20) ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος και, παράλληλα, καλείται να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο επιμορφωτικό πρόγραμμα εντός πέντε (5) ημερών, έχοντας προηγουμένως διενεργήσει σχετική συνεννόηση με τον/την Προϊστάμενο/η του/της.

Η διαδικασία της επιλογής ολοκληρώνεται περίπου δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος, οπότε και αποστέλλεται η τελική επιλογή συμμετοχής από τον/την Επιστημονικά Υπεύθυνο/η ή τον/την Υπεύθυνο/η Προγράμματος στα συμμετέχοντα στελέχη της δημόσιας διοίκησης μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Το ατομικό έντυπο επιλογής με το οποίο επιβεβαιώνεται η συμμετοχή του/της στελέχους της δημόσιας διοίκησης σε επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΙΝΕΠ, κοινοποιείται από τον/την ενδιαφερόμενο/η στην κατά περίπτωση αρμόδια οργανική μονάδα (Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού/Ανθρώπινου Δυναμικού/Εκπαίδευσης) της Υπηρεσίας του/της, προκειμένου να είναι δικαιολογημένη η απουσία του/της από την Υπηρεσία για εκπαιδευτικούς λόγους.

Άρθρο 10
Τελικές - Μεταβατικές διατάξεις

Με την παρούσα καταργείται η υπό στοιχεία ΔΙΠΑΑΔ/ΕΚΔΔΑ/Φ.4/12/3607/4.1.2018 υπουργική απόφαση «Καθορισμός των ειδικότερων προϋποθέσεων συμμετοχής, των κριτηρίων, του οργάνου και της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων στα προγράμματα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης» (Β’ 65).

Όπου στις κείμενες διατάξεις γίνεται αναφορά στην υπό στοιχεία ΔΙΠΑΑΔ/ΕΚΔΔΑ/Φ.4/12/3607/4.1.2018 (Β’ 65) υπουργική απόφαση, νοείται η παρούσα.

Προγράμματα που υλοποιούνται κατά τη δημοσίευση της παρούσας δεν θίγονται.

Άρθρο 11
Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση ισχύει από την 01.09.2023.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 21 Απριλίου 2023

Ο Υπουργός
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

 

 

 

Σχετικά Άρθρα